2009 temmuz annelerı icin faydalı bilgiler..

Gebelik ve ılaç Kullanımı
Pek çok ilacı kullanabilirsiniz ,ama mutlaka doktorunuza danışın


40 hafta süren uzun bir dönem olan gebelik süresince pek çok nedenlerle çeşitli ilaçlar kullanılması söz konusu olabilir.Bunun dışızere kalsiyum ve diğer minerallerin ve vitaminlerin desteği çoğu kez gereklidir. ıstatistiklere göre hamilelik sırasında herhangi bir nedenle ilaç kullanma sıklığı %80leri aşmaktadır..

FDA Sınıflaması
Sağlık istatistiklerinin en düzenli tutulduğu ve ilaç kullanımında en titiz davranan ülke olarak kabul edilen ABD de tüm besin ve ilaçları denetleyen kurum olan FDA (Food and Drug Administration) ilaçları gebelikte bebek üzerinde etkileri açısından beş ayrı gruba ayırmıştır.Pekçok açıdan yetersiz kalmasına karşın bugün için dünya çapında en sık kullanılan sınıflamadır. ılaçlar beş ayrı kategoriye ayrıldığı bu sınıflamada gebeliği sırasında söz konusu ilacı bilerek ya da bilmeyerek kullananlardan elde edilen bilgilerin yeraldığı bir veri bankası kullanılmaktadır.ılaçların kullanıldığı gebelik haftasının dikkate alınmaması bu sınıflamanın en zayıf kısmıdır çünkü organlarda yapısal bozukluk yaptığı kesinlikle bilinen ilaçların büyük bir kısmının kritik devre (yani organ gelişiminin olduğu devre) atlatıldıktan sonra genellikle bu etkiyi göstermemesidir.Bilgi birikimi arttıkça ilaçların kategori değiştirmesi de söz konusu olabilmektedir.

A Kategorisi: ınsanlarda yapılan çalışmalarda fetus üzerine olumsuz bir etki saptanmamıştır. Bu gruba dahil olan çok az sayıda ilaç vardır. Gebelikte kullanılan vitaminler bu gruptadır.

B Kategorisi: -Hayvanlarda yapılan çalışmalarda hayvan fetusları üzerinde olumsuz bir etki saptanmamıştır, ancak insanlarda yapılan çalışmalar mevcut değildir.
-Hayvanlarda yapılan çalışmalarda olumsuz etkiler saptanmış, ancak insanlarda yapılan çalışmalarda bu olumsuzlukların doğrulanmamıştır.
Penisilin grubu antibiotikler bu grupta yer alır.

C Kategorisi: -Hayvan ve/veya insanlarda yapılan çalışmalar yetersizdir.
-Hayvan deneylerinde olumsuz etkiler saptanmış, ancak insanlara ait veri yoktur.
Gebelikte kullanılan ilaçların çoğu bu grupta yer alır.

D Kategorisi: -ılaçlarda insan fetusu üzerine olumsuz etki bulunmuştur. Bu gruptaki ilaçlar kar/zarar oranı kar lehine olduğunda kullanılabilecek ilaçlardır.

X Kategorisi: bu gruptaki ilaçlarda da insan fetusu üzerine olumsuz etki bulunmuştur. Ancak bu gruptaki ilaçlar gebelikte kullanıldığında kar/zarar oranı her zaman zarar lehine olan ilaçlardır. Bu yüzden hiç bir şekilde gebelikte kullanılmamalıdır

Doğal olarak tüm gebeler de gebe olmayan diğer insanların maruz kalabileceği hastalıklara açıktır.Ayrıca şeker hastalığı, epilepsi (sara) , tiroid bezi hastalıkları gibi pek çok kronik hastalık gebelik sırasında da ilaç kullanımını gerekli kılabilir.


Genel olarak gebelik planlansın ya da planlanmasın adet döngüsünün son haftasında (beklenen adet kanamasına bir hafta kalmasından itibaren) tüm ilaçların dikkatli kullanılması uygun olacaktır. Buna karşılık gebelik sırasında herhangi bir sağlık sorununda
‘’Nasıl olsa ilaç kullanamam’’ düşüncesi ile tedaviden kaçınmak ta daha büyük zararlar doğurabilir.Örneğin yüksek ateş bebek için zararlı olabilir.Güvenli ateş düşürücülerin kullanımından kaçınmak bebeğin yüksek ateşe daha çok maruz kalmasına yol açabilir.ıdrar yolu enfeksiyonunda kullanımı gerekli olan antibiotikleri kullanmamak anne hayatını dahi tehlikeye sokan ağır tabloların oluşmasına neden olabilir.

 
MIDE YANMASINDA: Maden sodası,Beyaz leblebi,Bir caybargının bır buyugu su bardağı değil!kahvaltı bardağına 2 .ay kaşığı karbonat atıp bı dikişte içmek,talcid ağızda emme tableti,
MıDE BULANTISINA:Bir parca ekmek,Galeta(grissini olmaz!),temiz hava düzenli bi şekilde içe çekilmeli,Adaçayı mide bulantısını keser.Hazım sisteminin düzenli çalışmasını sağlar(yanlız 1 çay bardağından fazla içilmemeli!!!)
 
bende bugün topiklerde gezinirken bişiler öğrendim sizle paylaşmak istedim
*sarılık olan bebek bolbol emzirilirse daha çabuk iğleşirmiş
*bebeğin sarılık olmaması için güneş ışığı görmesinde fayda varmış 1.5dk ön 1.5dk arka yönünü hergün güneşe göstermek gerekiyomuş tabi gözlerini koruyarak
*özellikle kız bebişlerinde yeni doğduklarında altlarına ıslak mendil yerine pamuk ıslatıp silmek gerekiyomuş mazallah idrar yolu enfeksiyonu yaparmış
*dışarda satılan bildiğimiz helvalar sütü arttırırmış
*bebeklerin ilk günlerde yıkandıkça derileri pul pul dökülürmüş ama bu çok normalmiş bi çok doktor bişe kullanılmamasından yanaymış bebe yağı ve krem gerektirmiyomuş yani
ama ayda bi kere kayısı yağıyla yağlanabiliyomuş


şimdilik bukadar
 
kikoleyim ve yserez paylasımınız ıcın cok tesekkurler kıslar.a.s.
 
Epiduralli normal doğum , doğumda ortaya çıkan rahim kasılmalarının ağrılı olması durumunda belinizden ince bir iğne yerleştirilerek omurilik zarının etrafına verilen anestezi ilacıyla ağrınızı hafifletme yöntemidir. Bebeğiniz vajinal yoldan dünyaya gelir. Normal doğumda epidural dışında damardan veya kalçadan veya ender durumlarda rahimağzından verilen ilaçlarla da ağrının hafifletilmesi söz konusu olabilmektedir.

Epiduralli sezaryan ise yine aynı yöntemin biraz daha farklı dozlarda anestezi ilacı verilmesiyle siz uyanıkken bebeğinizin karnınıza yapılan bir kesiden sezaryan ile doğurtulması işlemidir. Sezaryan, epidural dışında spinal anestezi, kombine epidural anestezi ve genel anestezi kullanılarak da gerçekleştirilebilir.

Spinal anestezide anestezi ilacı direkt omurilik sıvısı içine, kombine epiduralde hem omurilik zarı etrafına, hem de omurilik sıvısı içine verilir. Omurilik sıvısı içine anestezi ilacı verildiğinde istemli çalışan kaslar da geçici olarak uyuşur. ıstemli kaslarınız çalışmadığında ıkınmanız da mümkün olamayacağından spinal ve kombine anestezi normal doğumda tercih edilmez.

Genel anestezi bilincinizin ve ağrı duyunuzun geçici olarak tümüyle ortadan kalktığı bir anestezi şeklidir. Bu anestezi şekli solunum yolunuza yerleştirilen plastik bir borudan size solutulan anestezi ilaçlarıyla gerçekleştirilir. Sadece sezaryan ile doğumda kullanıldığı gibi bazı doktorlar normal doğumda bebeğin başının doğması esnasında kısa süreli genel anestezi uygulamasını tercih edebilmektedirler.
 
DOĞUM ÇANTASI
Kendiniz ıçin

Anne adayı, bebeği için hazırlayacağı bavula kendi kişisel bazı eşyalarını da ilave etmeli veya ayrı bir valiz yapmalıdır.

Mutlaka Gerekenler

Bunlar 2-3 takım gecelik veya pijama (bebeğinizi emzireceğinizden önden düğmeli olanları tercih edilmelidir), sabahlık, çorap, terlik, bol miktarda iç çamaşırı, kişisel temizlik ürünleri (diş fırçası, diş macunu, sabun, havlu, tarak, deodorant, kolonya, vs.), küçük el aynası, bol miktarda hijyenik ped, en az iki adet emzirme sütyeni, meme uçlarını korumak için hazır satılan kompresler, meme ucunuza sürmek için krem, meme ucunuzu temizlemek için kullanacağınız mendiller, kirli çamaşır torbası.

ınce detaylar

Ses kayıt eden cihazınız varsa, yanınızda götürerek bebeğinizin ilk ağlamalarını kaydedebilirsiniz. Varsa video kamera veya fotoğraf makinenizi de yanınızda götürmeniz, ilk günün o güzelliği ve mutluluğunu ileride tekrar yaşama imkanı sunacaktır… Eğer bebeğiniz için günlük tutmayı planlıyorsanız, yanınızda bir defter ve kalem götürmeyi de ihmal etmeyin. ılk günün heyecanı ve mutluluğunu anında aktarma imkanınız olmuş olur.

Güzel görünmek sizin de hakkınız

Doğumdan sonra solan cildinizi biraz olsun canlandırmak, eşinize ve gelen ziyaretçilere daha güzel ve bakımlı görünebilmek için, en önemlisi kendiniz için birkaç makyaj malzemenizi de yanınızda götürebilirsiniz.

Ayrıca bir paket peçete veya rulo havlu da çok işinize yarayabilir.

Hastaneden çıkarken giyeceğiniz kıyafeti doğumdan önce hazırlayıp, yerini eşinize göstermenizde çok büyük fayda var. Tabiki önceden hazırladığınız valizinize de koyabilirsiniz. Yanlız hazırlayacağınız kıyafetin bedeninin, doğum öncesi kıyafetlerinizden en az bir beden daha geniş olmasına dikkat edin veya bol elbiseleri tercih edin. Ya da hamileyken giydiğiniz hamile kıyafetlerinizden bir takım koyabilirsiniz.


Bebeğiniz için



Bebeğiniz için götürmeniz gereken birçok eşya var…

En küçük boy çocuk bezi (1 paket)
Islak mendil (allerjik testi yapılmış olan markalar tercih edilmelidir)
Zıbın (3 adet)
Uzun kollu, bacaklı body (tulum) veya pijama (3 adet)
Başlık (2 adet)
Patik (2 çift)
Çorap (3 çift)
Eldiven (2 çift)
Mevsime uygun yelek veya hırka (1-2 adet)
Bebek battaniyesi (1-2 adet)
Yumuşak küçük havlu (4-5 adet)
Bebek mendili (Bol miktarda)
Mama önlüğü (3-4 adet)
Kirli çamaşır torbası (1 adet)
Hastaneden çıkarken bebeğinizi taşıyabileceğiniz bir portbebe ve bebek bakım çantası da listeye dahil edilmelidir. Hastaneden çıkarken bebeğinize giydirmek istediğiniz özel bir giysi varsa onu da unutmayın…


alıntıdır..
 
Son düzenleme:
Gebeliğin ilk üç ayında kilo alınmadığı gibi zayıflama dahi olabilir. Bundan sonraki aylarda haftada 250 gr, ayda bir kg almak uygundur. Gebeliğin son zamanlarında bu kilo alma miktarı artar. Sonuç olarak, gebelik müddetince alınan kilonun 9-12 kg civarında olması iyidir. Daha fazla kilo almak, hem bebek için hem de anne için zararlı olabilir. Kötü beslenme de yine aynı şekildedir. İşte bu sebepten, gebe bir hanımın beslenmesini iyi ayarlaması gerekir.

Dış gebelik durumunu gösteren bir görüntü; görüntüdeki embriyo Fallop kanalında bulunmaktadır.Gebe kadın her çeşit besini yiyebilir. Fakat bunların içinde Özellikle yenmesi ve içmesi gerekenler vardır: Süt, yumurta, et ve sebzeler en iyi besin kaynaklarıdır. Çok yemek değil; öz yemek, az yemek güzeldir. Diğer taraftan eğer havanın, suyun ve yağın güzeli bulunabiliyorsa beslenme probleminin büyük bir kısmı halledilmiş sayılır. Her öğünde nebati (bitkisel) yiyecekler sofrada bulunmalıdır. Sevmek, alışkanlık meselesidir. Pırasa, enginar, ıspanak faydalı ve şifalı yiyeceklerdir. En mühimi, sofrada çok çeşitli yemeklerden ziyade mes’ud aile tablosunun olmasıdır.

Döğmeden yapılan keşkek, biramayası (bira ile alakası yok) ve pirinç, B vitaminlerinin en güzel kaynağıdır. Siyah ekmek beyaz ekmekten çok daha güzeldir. Oğlak etinin hazmı kolaydır.Kümes hayvanlarından en iyisi tavuktur. Her türlü meyve yenmelidir. Ceviz, peynir ile beraber yenirse en güzel kalsiyum ve fosfor kaynağıdır. Ayva, kalbten sıkıntıyı giderir, hamile kadın yerse çocuğu güzel olur. Elma dişlerin çürümesine manidir. Balda şifa ve besleyici kuvvet çoktur.

Açık çay, ıhlamur, anason, papatya, ada çayı demleyip içmekte çok fayda vardır.
ALINTIDIR
 
Son düzenleme:
Gebelik zehirlenmesi: Gebelik toksemisi, eklampsi gibi isimler alan ve hamile hanımlarda, tansiyon yüksekliği, ödem (vücutta su toplanması) ve proteinüri (idrarda protein çıkması) ile başlayan ve havalelere yol açıp anne ve çocuk sağlığını tehdid eden bir hastalık.

Vücudunda fazla şişlikler meydana gelen bir gebe mutlaka hekime başvurmalıdır. Tansiyonu yüksek bulunan ve idrarında albümin cinsi proteinler tesbit edilen gebelere “Preeklampsi” teşhisi konur. Preeklamptik gebede havaleler ortaya çıkarsa buna “Eklampsi” denir.

Eklampsi krizleri (havaleler) gebelikte, doğum sırasında ve doğumdan hemen sonra ortaya çıkabilir. Bu havaleler hem annenin, hem de doğacak çocuğun hayatı için tehlike arz eder. Bu sebepten böyle gebeler, mutlaka doktor takibinde olmalı ve hastahanede doğum yapmalıdır.

Hastaya tedavi olarak, havale önleyici ilaçlar, sakinleştiriciler verilir. Aynı zamanda tansiyon düşürücü ve idrar miktarını arttırıcı ilaçlar da verilebilir. Vak’aların çoğunda, hasta kısa zamanda iyileşir. Hastanın tedaviye cevap vermediği durumlarda gebelik sonlandırılır. Doğumla birlikte eklampsi ortadan kalkar.
ALINTIDIR
 
Son düzenleme:
Erken doğum ve düşük yapmak tehlikesi olmayan kadınlar da aşağıdaki önlemleri gözönünde bulundurmalıdır:

1. Cinsel ilişki; 4. ayın sonuna kadar ortalama haftada bir kez; 7. aya kadar, ayda üç ile dört kez ve 8. ayda iki kez yapılmalıdır. 9. ayda cinsel birleşimden kaçınılmalıdır.

2. Cinsel pozisyonlar gebelik ilerledikçe değiştirmelidir. Fazla derine girmemeyi ve ihtiraslı hareketler yapmamayı, erkek kendisine kural edinmelidir, kadın da hareketlere katılmalıdır.

3. Cinsel organlar kesinlikle uyarılmamalı; bunun yerine göğüsler okşanabilir. Göğüs uyarılmaları rahmin kasılmasını sağlar, fakat kadın eğer gebelikten önce buna alışıksa, erken doğum ve düşük yapmak tehlikesi hemen hemen yoktur. Gebelik sırasında göğüs uyarılmaları özellikle meme uçlarının emilmesi, kadını çocuğu emzirmeye hazırlar. Emmek, meme ucu derisini kuvvetlendirir ve uçları belirginleşir. Gebeliğin ileri devrelerinde hiç bir şekilde parmaklar vaginaya sokulmamalıdır.

4. Erkek cinsel birleşimi, yukarda önerilen sayılardan daha sık yapmakta diretirse ya da kadının canı ilişkide bulunmak istemezse, kadın durumun üstesinden ustalıkla gelmeli, erkeği kabaca reddetmemelidir. Karşılıklı uyarma sırasında, konuşma konusunu değiştirmeli ve erkeğin arzularını hafifletmelidir. Bunda başarılı olamazsa, kocasın okşamayla orgazma ulaştırmalıdır.

Bazen ağız-cinsel organlar pozisyonu olan M'F uygulanabilir. Bu durumda erkek cinsel organlarını çok temiz tutmalıdır ve kadın, spermleri yuttuğunda endişeye kapılmamalıdır. Bunun kadına bir zararı yoktur. Yalnız kadın erkeğe derin bir sevgiyle bağlı değilse, bu ona zor gelebilir.
ALINTIDIR
 
Son düzenleme:
Braxton Hicks kasılmaları
Belki bu kulağa tuhaf gelen sözcüğü daha önceden duydunuz belki de ilk defa duyuyorsunuz. Ancak durum nasıl olursa olsun eğer bebek bekleyen bir anne adayıysanız anlamını bran önce öğrenmenizde yarar var. Bundan yaklaşık 150 yıl kadar önce ıngiliz doktor John Braxton Hicks gerçek doğum kasılmaları başlamadan önce rahim kaslarında meydana gelen bazı kasılmalar olduğunu fark etti ve o güne kadar hem doktorların hem de anne adaylarının yaşadığı karmaşa ve heyecana açıklık getirdi.

Günümüzde zaman zaman yalanci kasılmalar olarak da adlandırılan Braxton Hicks kontraksiyonları genelde gebeliğin son trimesterında başlamakla birlikte zaman zaman ikinci trimseterda da gözlenebilir. Rahiminizi oluşturan kaslar 30-60 saniye kadar kasılarak daha snra gevşer. Bu kasılmaların süresi zaman zaman iki dakikaya kadar uzayabilir. Braxton Hicks kontraksionları sizi ve rahiminizi gerçek doğuma hazırladığından alıştırma kasılmaları olarak da adlandırılmaktadır.

Braxton Hicks kasılmalarının bazı özellikleri vardır:

Şiddeti sabit olmayıp değişkendir.
ıki kasılma arasındaki süre çok kısa değildir.
Olup olmayacağı ya da ne zaman geleceği önceden tahmin edilemez.
Ritmik yani düzenli değildir.
Ağrı vermekten çok rahatsızlık yaratıcıdır.
Sıklığı ve şiddeti giderek artmaz
Neden olur?
Braxton Hicks kasılmalarına neden olan olayların mekanizması açık değildir ancak bu konuda bazı spekülasyonlar vardır. En sık kabul edilen görüş bu kasılmaların rahimin kendi sertliğini sağlamasına yardımcı olduğu ve plasentaya kan akımını kolaylaştırdığıdır. Braxton Hicks kasılmaları rahim ağzında açılma ya da incelmeye neden olmazlar. Bununla birlikte doğum zamanı yaklaştıkça kasılmaların şiddetinde ve sıklığında bir artış görülebilir.Bu kasılmalar yalancı doğum sancıları olarak adlandırılır ve rahim ağzının doğuma hazırlanması ile açılması ve incelmesine yardımcı olailirler.

Braxton Hicks kontraksiyonlarını tetikleyebilen durumlar?

Bebeğiniz ya da siz çok hareketli ve aktifseniz
Birisi karnınıza sertçe dokunursa
Mesaneniz çok dolu ise
Cinsel ilişki sonrasında
Uzun süre susuz kalmışsanız
Braxton hicks kontraksiyonları tetiklenebilir.

Nasıl baş edilebilir?
Braxton Hicks kasılmaları genelde zararsız ve ağrısız kasılmalardır ancak yine de bu durum sizi rahatsız ediyorsa önüne geçmek için bazı basit öneriler işe yarayabilir.

Pozisyon değiştirin. Eğer uzun süredir ayakta ve dolaşıyorsanız uzanın ya da eğer kasılmalar siz oturur ya da uzanırken başlamışsa kısa bir yürüyüşe çıkın.
Ilık bir duş yapın
4-5 bardak su için. Eğerkasılmaları başlatan durum dehidratasyon ise su içmek çok işe yarayacaktır.
Bu bast önlemler ile kasılmlar geçmiyor, sıklığı, şiddeti ve yarattığı rahatsılık giderek artıyorsa mutlaka zaman kaybetmeden doktorunuza haber verin.


alıntı
 
Erken Doğumun Önlenmesi

Erken doğumun başlamasını ilk etapta önlemeye yardımcı olabilecek bu önlemleri de alabilirsiniz:


Rahiminizi daha “uyarılabilir” yapan dehidratasyonu önlemek için her birkaç saatte 200 ml meyve suyu için.

Sağlıklı beslenin ve hamileliğiniz sırasında 12 - 16 kilo alın.

Erken doğum kasılmalarını arttırma riski olan idrar yolu enfeksiyonu (İYE) olasılığını azaltmak için mesanenizi boş tutun.

İdrarınızı ve dışkınızı yaptıktan sonra, bir İYE’ yi önlemek için her zaman önden arkaya doğru silinin.

Pamuklu iç çamaşırları giyin. Pamuk diğer kumaşlara kıyasla daha iyi “nefes alır” ve daha fazla hava girdikçe, bakteriyel gelişim riski azalır.

Sigarayı bırakın ve uyuşturucu veya alkol kullanmayın.

Yaklaşık olarak her saatte bir bacaklarınızı kaldırarak oturun ve ağır nesneleri kaldırmayın.

Eğer kısa süre içinde geçmeyen bir kasılma yaşarsanız fiziksel aktivitelerinizi durdurun ve dinlenin.

Yaşamınızdaki stresi azaltmaya çalışın.

Erken doğum olasılığı korkutucudur fakat çoğu kadın sadece Braxton-Hicks kasılmalarını yaşar. Şu anda yapacağınız en iyi şey uterus aktivitenize çok dikkat etmek ve kendinize iyi bakmaktır. Olağandışı herhangi bir şey geliştiğinde doktorunuzu arayın.
 
Erken Doğumun Önlenmesi

Erken doğumun başlamasını ilk etapta önlemeye yardımcı olabilecek bu önlemleri de alabilirsiniz:


Rahiminizi daha “uyarılabilir” yapan dehidratasyonu önlemek için her birkaç saatte 200 ml meyve suyu için.

Sağlıklı beslenin ve hamileliğiniz sırasında 12 - 16 kilo alın.

Erken doğum kasılmalarını arttırma riski olan idrar yolu enfeksiyonu (İYE) olasılığını azaltmak için mesanenizi boş tutun.

İdrarınızı ve dışkınızı yaptıktan sonra, bir İYE’ yi önlemek için her zaman önden arkaya doğru silinin.

Pamuklu iç çamaşırları giyin. Pamuk diğer kumaşlara kıyasla daha iyi “nefes alır” ve daha fazla hava girdikçe, bakteriyel gelişim riski azalır.

Sigarayı bırakın ve uyuşturucu veya alkol kullanmayın.

Yaklaşık olarak her saatte bir bacaklarınızı kaldırarak oturun ve ağır nesneleri kaldırmayın.

Eğer kısa süre içinde geçmeyen bir kasılma yaşarsanız fiziksel aktivitelerinizi durdurun ve dinlenin.

Yaşamınızdaki stresi azaltmaya çalışın.

Erken doğum olasılığı korkutucudur fakat çoğu kadın sadece Braxton-Hicks kasılmalarını yaşar. Şu anda yapacağınız en iyi şey uterus aktivitenize çok dikkat etmek ve kendinize iyi bakmaktır. Olağandışı herhangi bir şey geliştiğinde doktorunuzu arayın.
 
YENıDOĞAN BEBEK BAKIMI




Yenidoğan bebek bakımı - Bebeğinizi nasıl tutacaksınız ? Boyun kasları henüz yeterince gelişmediği için, bebeğiniz üç aylık olana kadar,kucağınızda sırtını ve başını destekleyecek şekilde tutmalısınız.




GÖBEK BAKIMI : Göbek kordonu ve çevresini günde 2-3 kere alkol ile temizlemelisiniz.Göbeğin temiz ve kuru kalması gerekmektedir.Göbek bağı kullanmayın.Bebek bezinin göbekle temas etmemesine dikkat edin.

-Bebeğinizin ateşi yükselirse,
-Göbek çevresinde kırmızılık oluşursa,
-Göbekte irin gözlenirse doktorunuza başvurun.

Göbek 10-21 gün içinde düşer.Bu süre içinde bebeğinizi sünger banyosu ile temizleyebilirsiniz.Göbek düştükten sonra küvet banyosu yaptırabilirsiniz.

SÜNGER BANYOSU : Bebeğin soğuktan etkilendiğini hatırlayarak oda ısınının 25°C civarında olmasını sağlayınız ve banyosunu yaptıracağınız yerin cereyandan uzak olması gerektiğini unutmayınız.





Gereken Malzemeler
-Kaynatılmış su dolu küvet (36,5° C - 37° C )
-Maşrapa
-Bebek termometresi
-Bebek şampuanı
-3 adet yumuşak bez veya bir yıkama süngeri ve 2 yumuşak bez
-Pamuk
-2 adet havlu
-Göbek bakımı malzemeleri
-Bebek losyonu
-Bebek saç fırçası
-Bebek bezi
-Bebeğin giysileri





Yıkama Şekli
-ılk önce,ellerinizi iyice yıkayın




-Bebeğinizin giysilerini çıkarın ve onu bir havluya sarın. Beklenmedik sürprizlerden kaçınmak için alt bezini hemen çıkarmayın





-Yüzünü yumuşak ve nemli bir bezle sadece su kullanarak silin





-Her göze ayrı pamuk kullanmak suretiyle,gözleri,burun kenarından göze doğru silip göz kapaklarını temizleyin.Burun ve kulak çevresini ve kulaklarının arkasını temizleyin. Kulak arkalarına ve boyundaki cilt boğumlarına özellikle özen gösterin.Bebeklerin sadece görünen kulak kepçesinin içi temizlenmelidir.Kulak deliğinden içeriye herhangi bir cisim sokmayın





-Bebeğinizi içine sardığınız havluyu açmadan,başını ve boynunu destekleyerek,bebek şampuanını gözlerine kaçırmamaya dikkat ederek, bebeğinizin başını yıkayın. Durulamayı saf su ile yapın.Sonra bebeğinizi sırtüstü yatırın ve başını kurulayın. Saçları için kurutma makinası kullanmayın.Yumuşak bebek fırçasıyla hafifçe fırçalayın.Sıcak tutmak için başını kuru bir havlu ile kapatın.





-Vücuduna sardığınız havluyu açın.Bir miktar bebek sabunu ile ıslattığınız bez ile göbek bağını ıslatmadan vücudunu silip ayrı bir ıslak bezle durulayın.Ve tüm vücudunu kurulayın.Sonra tekrar havluya sarın





-Son olarak,bebeğinizin bezini açıp(kız bebekler için bölgeyi önden arkaya doğru)jenital bölgeyi nemli bir pamukla ya da yumuşak bir yıkama beziyle temizleyin.Bebeğin altını yeniden bezlemeden önce pişik kremi sürün.





-Göbek bakımını da yaptıktan sonra,(Bebeğin cildi kuru olmadıkça losyon kullanmaya gerek yoktur.ıstiyorsanız kullanabilirsiniz.) bebeğinizi giydirebilirsiniz.

KÜVET BANYOSU : Bebeğinizi mutlaka karnı açken ya da beslenmeden en az 1.5 saat sonra yıkayın. Çünkü tok karınla yıkadığınızda midesine basınç yapıp kusmasına neden olabilirsiniz.

Gereken Malzemeler
-Bebek termometresi
-Su dolu küvet (36,5° C - 37° C )
-Maşrapa
-Bebek şampuanı
-Yıkama süngeri
-Havlu
-Bebek kremi losyonu
-Bebek saç fırçası
-Bebek bezi
-Bebeğin giysileri
-Tırnak makası





Yıkama Şekli
-Küveti yarısına kadar (37&#176:KK66: sıcak su ile doldurun.
-Bebeğinizi yavaş yavaş alıştırarak suya sokun
-Önce bebeğinizin ön tarafını bebek sabunu kullanarak bebek süngeriyle sabunlayın
-Sırtını sabunlayıp vücudunu su ile durulayın
-Başını nazikçe sabunlayıp kulaklarına su kaçırmamaya dikkat ederek başını durulayın
-Jenital bölge temizliğini en sona bırakın (Kız bebeklerde jenital organların en iç kısmı sabunla yıkanmamalıdır.)
-Bebeğin tüm vücudunu durulayın
-Bebeğinizi havlusuna sarın,kurulayıp saçlarını fırçalayın ve giydirin.El ve ayak tırnaklarını özel bebek makasıyla kesebilirsiniz.

CıLT BAKIMI : Bebeğin cildi kuru ise günde iki kez bebek losyonu sürün. Pudra kullanmaktan kesinlikle kaçının.Giysilerini mutlaka bebeklere özel üretilmiş deterjanlarla yıkayın.

YATIRMA ŞEKLı : Bebeğinizi yan veya sırtüstü yatırmalısınız. Bebek uyanıkken ve siz yanındayken yüz üstü yatabilir.Bu şekilde bebeğin omuzlan kuvvetlenir ve baş arkasında sürekli yatmaya bağlı düzleşme olması önlenebilir.Bebeğinizi yatırmak için sert yatakları tercih edin.Yastık,yorgan gibi yumuşak yüzeylere yatırmaktan kaçının. Battaniyenin bebeğin yüzünü kapamasını önlemek için, battaniyeyi göğüs seviyesine kadar getirin ve uçlannı çarşafla birlikte yatağın kenarlarına sıkıştırın.

GıYıM : Pamuklu veya yünlü kumaştan,hava alabilen, terletmeyen, teri emebilen giysileri tercih etmelisiniz.Oda sıcaklığının 22-24 (yenidoğanlar için 24-26) derece olduğu durumlarda normal giyinik bir bebek üşümez. Gereğinden fazla giydirilen süt çocuklarının solunum yolları rahatsızlıklarına yakalanma riskleri artar.


alıntıdır.
 
rosemcim paylaşımın için çok saol.bak ben şimdi senden bişe daha öğrendim
bebeğin saçlarına kurutma makinesiyle kurutulmıcakmış çok saol okumasam yapardım valla demekki bi zararı var
işte bu paylaşımlar nekadar yararlı bizler iiçin ben bide 2 bebeğimi bekliyorum ama tabi bi 5 yıl olmuş haliyle unutuyo insan
 
rosemcim paylaşımın için çok saol.bak ben şimdi senden bişe daha öğrendim
bebeğin saçlarına kurutma makinesiyle kurutulmıcakmış çok saol okumasam yapardım valla demekki bi zararı var
işte bu paylaşımlar nekadar yararlı bizler iiçin ben bide 2 bebeğimi bekliyorum ama tabi bi 5 yıl olmuş haliyle unutuyo insan

tesekkurler rosemcimm... cok faydalanacagım bu bılgılerdenn ıns......
rica ederım kıslar.bırbırimize yardımcı olabılıyorsak ne mulu bana.opuyorumnanaktan
 
37.gebelik haftası
Bu haftada doktorunuz size "çatı muayenesi" veya "pelvis muayenesi" adı verilen bir muayene yapılmasını önerebilir.
Bu muayene doğum kanalınızda normal doğuma engel olabilecek herhangi bir "çatı darlığının" önceden tespit edilmesi amacıyla yapılır.
Bazı doktorlar ise bu muayeneyi doğum sancıları başladıktan sonra yapmanın daha net bilgi verdiğini düşünürler.
 
X