kadır tugcunun domuz grıbıyle ılgılı makalesı alıntıdır
Domuz gribi: A/(H1N1) 2009
Bu yeni İnfluenza A(H1N1) virüsü daha evvel insanlarda hiç hastalık yapmamıştır. Daha evvelki salgınlardaki H1N1den çok farklıdır. Virüs, insandan insana solunum yolu ile bulaşarak hastalık yapar.
İnsanlarda hastalık yapan virüslerden bir kısmı; olgunlaşmış, yaşlı virüsler olup, yapıları sabitlenmiştir ve bir defa hastalığı geçiren bir daha aynı hastalığı geçirmez (Çiçek, Kızamık, Kabakulak, Suçiçeği gibi). Grip virüsü ise genç bir virüs olup, vücut yapısı devamlı değiştiği için, hastalığı geçirmekle kazanılan bağışıklık, ertesi salgında bir işe yaramamaktadır. Bu değişikliklerin sıklıkla olanı, kayma şeklinde olan (shift) ufak değişikliklerdir, her sene olan değişiklik bu tiptedir. Bir de, sürüklenme tabir edilen (drift) ve virüs yapısında büyük değişikliğin olduğu bir durum vardır. Bu tip değişim, 15- 20 senede bir olur ve ağır hastalık yapar. Şimdiki salgın, bu tip bir değişim sonucu oluşmuştur.
İnsan, domuz ve ördeğin iç içe yaşadığı toplumlar, bu türde yeni virüslerin oluşumu için ideal yerlerdir. Kuş virüslerinin bize bulaşmaları imkansızdır ama domuza bulaşabilmektedirler. İnsan virüsleri, domuza da geçebilmekte ve bir kuş virüsü ile aynı anda domuz hücrelerine girdiklerinde bir karışım olmakta ve yapısı hem insana hem domuza uyan yeni bir cins virüs ortaya çıkabilmektedir. Bu tip bir virüs, insana bulaştıktan sonra salgınlara sebep olabilmektedir.
İSTİSNA BİR DURUM...
Virüsler bakteriler gibi çoğalamazlar. Çoğalabilmeleri için, protein imal edebilen canlı hücrelerine ihtiyaçları vardır. Hücreler, kendilerini bu istilacılardan korumak için bazı savunma mekanizmaları geliştirmiştir. Bunlarda biri olan İnterferon istilaya uğrayan hücre tarafından salgılanan ve diğer hücrelerin bütün virüslerin hücre içine girmesini önleyen bir maddedir. Bu sebeple, Suçiçeği geçiren bir kimseye Kabakulak bulaştıramazsınız. Tek bir istisnası, iki veya daha fazla virüsün, aynı anda hücre içine girmesi durumudur. İşte Domuz virüsü bu istisna durumu kullanarak hücre içinde oluşmuş, melez bir virüstür.
İnsanlar görünüm olarak maymun ve şempanzelere daha yakın gibi görünseler de, hücresel seviyede bu yakınlık domuzlarda daha fazladır. Bu sebeple, organ nakilleri (karaciğer, kalp kapağı, kıkırdak, vs.) maymun veya şempanzeden değil, domuzdan yapılmaktadır.
ARAZLAR: Domuz gribinin arazları, diğer griplerde olduğu gibi, ateş, öksürük, baş ağrısı, adale ve eklem ağrıları, boğaz ağrısı, burun akıntısı yanında kusma ve ishal şeklindedir. Kusma ve ishal görülmesi bu grip için çok manidardır.
TEDAVİ: Hastaların çoğu, hastalığı hafif bir şekilde atlatırlar. Bağışıklık sistemi zayıf veya başka hastalıkları olanların hastanede tedavileri gerekebilir. Solunum sıkıntısı olanlar, genel durumu bozuk olduğu halde ateşi çıkmayanlar riskli kimselerdir.
HAMİLELERDE AŞI: Şimdiye kadar yapılan çalışmalarda, aşının hamilelerde bir hasar bıraktığı tespit edilmemiştir. (Canlı virüs hasta ettiğinde bir hasar yapmıyor da, ölüsü yani aşısı niye yapsın ki???)
ÇOCUKLARDA AŞI: Bu aşıya karşı çocuklarda görülen yan tesirler (aşı yerinde ağrı, ateş) diğer aşılardakinden fazla değildir.
ADJUVAN: İlk aşıların yapıldığı zamanlardan beri, antijenlerin etkisini arttırmak veya daha uzun süre etkili kılmak için madeni yağlar, bitki yağları, lipidler ve şaplar adjuvan olarak kullanılmışlardır. Şimdiki aşıların bazısında adjuvan olarak kullanılan Squalen maddesi, köpek balıklarının dolaşımında bulunan steroid yapısında bir maddedir. Bu madde ileride antibiyotik olarak kullanılacaktır.
CIVA: Aşılarda kullanılan cıva, etil cıva olup, idrarla hemen atıldığından, vücutta birikmez ve toksik değildir. Sanayide kullanılan ve toksik olan, metil cıva olup, etil cıvadan farklıdır. Etil cıva tıp da, Mersol ve bazı lens sularında mevcuttur. Cıvalı diüretikler ve Frengi tedavisinde eskiden kullanılan ilaçlar metalik cıva ihtiva ederlerdi. Termometrelerdeki cıva, metalik cıva olup, emilimi yoktur. Kırık termometreler zararsızdır. Öyle evlerden toplatılıp, hastanelerde imhası filan gerekmez. Bunun için Lise 2 Kimya bilgisi yeterlidir.
GUILLAIN-BARRE SENDROMU: Herhangi bir grip virüsü enfeksiyonu da bu hastalığa yol açabilmektedir. Hastalık, aşı olanlarla, olmayanlarda aynı sıklıkta görülmektedir.
AŞI YAPIMI: Grip aşısı virüsü, döllenmiş tavuk yumurtasında üretilir. Bir yumurtadan, 4-5 kişilik aşı elde edilebildiğinden, bu miktar aşı adjuvan kullanılarak daha fazla insanda tesirli olabilecek hale getirilmektedir. Neticede elde edilecek aşı miktarı, tavuğun yumurtlama kapasitesi ile sınırlıdır. Aşının saflaştırılması esnasında aşı içinde kalabilecek yumurta dokusu, yumurta alerjisi olanlarda alerji yapabilmesi ihtimali ile yumurta alerjisi olanlar için uyarı konulmuştur. Yoksa bazı sağlık çalışanlarının aşı olanlara söylediği gibi, aşıdan sonra yumurta yenmemesi gibi bir durum, bahis konusu bile değildir.