Bebek Beslenmesi 2009 Haziran bebeklerinin mönüsü

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

benim kızımıda doyurmuyordu artık çünkü kiloalımı 520 grama düştü.drumuzda yavaştan meyve suları ve pürelerine başlamamızı söyledi.bugün sağlık ocağında kilo takibimiz vardı.1170gr almış.ama ben o tartıya güvenmiyorum pazartesi bir aksilik olmazsa dra gidicez kontroleo zaman tam kilosu çıkar ortaya.
 

maşallah almıştır annesi ek besinlerde alıyor yaa
 
benım cadı kızım uyumuo delırcem kızlar ya..siz nasıl uyutıyonuz..hep ayagımda sallnmak ıstıo ve abartısız tum gun..gece de saga sola savrulup duruo sürekliiii uykuyu alamıo tabe gundz tum gun uyumak ıstıo..yaganı bırakıpta uyutanlar nasıl yapıooomafoldumben
 

birara benim kızımda öyle olmuştu.ben o dönemde kızımın kafasının altına üzerimdeki tişörtü çıkartıp sermiştim.en azından daha rahat uyumuştu.şükür o kötü dönemi atlattık.gündüzleride uyuması için zorlamıyorum oyunlarla iyice yoruyorum ondan sonra 2 dakika bile sürmüyor uyuması.2 sallıyorum hemen uyuyor.
 

suzanın dediği gibi giydiğin bişeyi koy canım yanına
uyuduğunda öyle gt yanından
senin kokunu almaya devam ederse uyur zemuszemus
 
saadet çok iyi oldu bu sayfa canım ama ben de elma havuç armut suyu hatta püresini veriyorum.kaşık mamasını sevmedi içine armut rendeleyince severek yiyor.formül sütle mayalıyorum yoğurdu biraz sulu oluyo ama çok seviyo. hiç pekmez vermedim acaba erken mi versem mi?ayrıca havuç patates irmik(pirinç) ten hazırledığım çorbayı verdim dün bunlara taze fasulye de ekledim ama ben rondodan geçiriyorum yoksa yemiyo.suzan doktoruna sorunca yazar mısın buraya çünkü mercimek patlıcan vs. zararlı geç başlanacak diye biliyorum hatta tarhananın içinde domates var diye onda bile kararsızım
 
Lahana, patlıcan, pırasa, kereviz, pancar, ıspanak gibi sebzeler bebeğe 8. aydan sonra verilebiliyor.mercimegin bir zararı yok 7.aydan sonra verilebiliyor.pekmez erken dönemde verilebiliyor hatta cok faydalı demir acısından yalnız miktarı cok azdan baslanacak.ben meyve püresine cok az karıstırıyorum .
 

iyi paylaşımlar canım a.s.
bende canım elma ve havuç suyunu ve püresini verdm..sevdi zemuszemus
bugün armutu deniycez suyunu yanii..
 
Ek gıdalara geçiş, özelliklede ek gıdalara geçiş zamanı annelerin en çok zorlandıkları ve ortada kaldıkları bir konudur. Doktorlar farklı söyler, tecrübeli anneler farklı tavsiyelerde bulunur. Doktorlar ilk altı aydan önce ek gıdaları önermezken anneler biz meyve sularına on beş günlükken başlardık. Bir çay kaşığı, bir çay kaşığı çorba ve yemek sularından tattır derler. Ek gıdalar beş aydan erken, altı aydan da geç başlanmamalıdır diyebiliriz.

Ek gıdaların ilk kez sabah saatlerinde başlanması önerilir. Bunun nedeni
Allerji yapma olasılığı göz önüne alınarak ek gıdalar tek tek başlanmalıdır. Daha sonra alerji yapmadığından emin olunan besinler birlikte verilebilir. Örneğin portakal, mandalina ve havuç suyu birbirine karıştırılabilir.
ınek sütü, yumurta akı, turunçgiller,balık, fıstık en sık alerji gelişen besinlerdir.

Alerjik bünyeli olduğu saptanan çocuklar olabildiğince uzun süre anne sütü almalıdır. Ek gıdalara normal zamanda başlanmamalı, geciktirilmelidir. Özellikle de yukarıda alerji yapma riski yüksek besinler olarak belirttiğimiz besinler hiç verilmemeli, bunların verilmesi mümkün olduğunca ertelenmelidir. Ancak bir alerji uzmanı doktorun muayenesi ve yapılan tetkikler ile alerji kesinleştirilmeli, boş yere önemli bir gıdadan bebek mahrum bırakılmamalıdır. Alerjik bünyeli bebekler için piyasada özel geliştirilmiş mamalar mevcuttur..

Bebek beslenmesinde ek gıdalar için örneğin meyve suları için biberon kullanmamalı bebek ek gıdalara alışırken aynı zamanda kaşık kullanmaya da alıştırılmalıdır. Zaman içerisinde kaşığı kendisinin tutarak yemesine izin verilecek ve bağımsızlaşması desteklenecektir.
Bebek beslenmesinde bebekler için özel yapılan mama kaşıklarının kullanılması daha iyi olur. Metal kaşıklar bebeği irrite edebilir.

Bebeğe ilk verilecek ek gıda yoğurttur.

ılk başlanacak meyve suları elma ve havuç suyudur. Havuç suyunun çok sık ve çok fazla verilmesi kabızlığa neden olabilir. Elma her ne kadar gaz yapsa da en iyi uyum sağlanan ek gıdalardandır.
Portakal, mandalina suyu gibi turunçgiller asitli olduklarından hafif pişiğe neden olabilirler.
Bu meyve suları ilk başta yarı yarıya gibi sulandırarak verilebilir. Asidi gitsin diye az şeker katılabilir ancak dişler çıktıktan sonra çürükler açısından sakıncalı olabilir.

Bebekler reddettikleri ve tükürdükleri bir gıdayı birkaç hafta sonra iyi alabilirler. Huyları değişebilir.

Eğer ek gıdalar geç başlarsanız bebeğin damak tadı gelişmez. Ek gıdalara geçişte daha sonra çok zorlanırsınız. Aynı zamanda bebekte kansızlık gelişir.

Ek gıdalara geçmenin en önemli nedeni artık anne sütünün veya mamanın bebeğin hızlı büyüme sürecine yetmemesi, bebeğin beslenmeden sonra hala aç kalması ve ağlaması, yeterli gelişememesi, artık yetişkin gıdalarını görüp onlara ilgi göstermeye başlamasıdır.
Ek gıdalara beşinci ay gibi başlanmakla birlikte ( bazı doktorlar ilk altı ay sadece anne sütü, altıncı aydan sonra ek gıdalara geçişi önerirler, ancak mama alan bebeklerde mama ile yeterli gelişim sağlanamazsa ek gıda takviyesi olabilir derler ) her bebeğin ek gıdaya hazır olma vakti farklı olabilir. Bebeğinizin hal ve hareketlerindeki ipuçlarını izleyerek ek gıdalara hazır olup olmadığına karar verebilirsiniz. Ek gıdalara hazır bir bebek dili ile her katı maddeyi ittirerek yabancı madde olarak algılama refleksinden vazgeçmiştir, anne ve baba yemek yerken masadaki yiyecekleri görünce ilgi ve heyecan belirtileri gösterir. Ek gıdalar bebek oturabildiği, başını tutabildiği ve eliyle bir nesneyi kavrayabildiği zaman başlanmalıdır. Dişler çıkmaya başlamıştır. Bebek yukarıda da belirtildiği gibi anne sütü veya mama ile doymamaya başlamıştır.

Bebek için hazırlanan meyve suları vitamin özelliklede C vitamini içerenler vitamin değerinin kaybolmaması ve mikrop ürememesi için sıkılır sıkılmaz kullanılmalı, fazlası atılmalıdır. Bebek ek gıdalarında taze ve katkısız gıdalar verilmelidir. Temizlik kurallarına dikkat edilmelidir. Aksi halde bebek ishal olabilir. Dondurulmuş, şekerli, tuzlu, baharatlı, asitli, boyalı gıdalar asla verilmemelidir. Örneğin yoğurt mümkünse evde günlük olarak mayalanmalıdır. Her ne kadar metal bıçaklı küçük ev aletleri önerilmese de katı meyve sıkacağı kullanmak bebeğin yüzde yüz ve taze meyve suyu almasına yarar. El blenderı da metal olduğu ve sebze ve meyvelerin besin ve vitamin değerlerini kayba uğrattığı ve blender çocukları denilen blenderdan geçmiş gıdalara alıştığı için ilerde katı gıdaları şiddetle reddeden çocuklar yarattığı için önerilmese de sebze çorbası yaparken kerevizi, brokoliyi bebeğinizin hiç alamamasındansa, blenderdan geçmiş olarak alması yeğdir.Yine de mümkün olduğu kadar cam rende kullanılmalıdır.

Bebeklerin sebzeleri haşlanmak yerine buharda pişirilirse özelliklede B ve C vitaminleri kaybolmaz
 
Başlanabilecek ek gıdalar

Yoğurt

Bir litre 50 cc süte 150 cc mayalık yoğurt katılarak mayalanır. Pastörize günlük süt 90 dereceye kadar ısıtılıp 40 dereceye kadar kendiliğinden soğuması beklenip bu süte oda ısısındaki mayalık yoğurt iyice karıştırılarak kalın bir örtüye sarılır. Soğuk olmayan bir oda ısısı ortamında 8-9 saat mayalanır. Hemen buzdolabına sevk edilir.Tam kıvama gelmesi için birkaç saat buzdolabında dinlenir. Bebeğe küçük küçük kaplarda mayalanmış taze yoğurt yedirilir. Hazır yoğurt, süzme yoğurt iyi değildir. Bebek belsemsinde yoğurt çok önemlidir. Besin değeri sütten bile kıymetli ve iyi tolere edilen, vücuttaki toksinleri atma görevi olan, akciğerleri temizleyici ve güzel bir kalsiyum kaynağıdır. Sade ya da meyveli olarak yenebilir
 
Tarhana çorbası

Baharatsız ve tuzsuz hazırlanmış tarhana ılık suda biraz bekletilir. Sonra soğuk su katılarak yağsız kaynatılıp pişirilir.

Tuz eklemek ilk bir yıl bebeklerin böbreklerine zararlıdır
 
Portakal, mandalina, elma, havuç suyu

Yukarıdaki meyveler katı meyve sıkacağında sıkılarak ya da cam rende ile rendelenip suyu süzülerek hazırlanır. ılk etapta teker teker kaynatılmış soğutulmuş su ile birebir sulandırarak verilebilir. Alerji yapmadığına emin olunduktan sonra karışık meyve suları hazırlanabilir
Turunçgiller genellikle sekiz aydan sonra verilir. Elma suyu en iyi meyve suyudur. Elma sadece bebekler için değil yetişkinler içinde sağlık veren bir meyvedir
 
Sebze çorbası

Patates bebeklerin iyi tolore ettikleri besleyici bir besindir. Ancak bebek sindirim sistemi ilk altı ay nişastayı sindiremediği için altı aydan önce verilmez. Ispanak içindeki oksalik asit nedeni ile ilk bir yıl verilmez. Brokoli, kabak, patates ve havuç ile bir tatlı kaşığı yağlı tuzsuz çorba yapılır. Sebzeler için buharlı pişirme yöntemi çnerilir.

Bebekler mevsimin sebze ve meyvelerini yemelidir. Hormonsuz ve taze olmalıdır. Her mevsim meyve ve sebzesinin o mevsime özel bir amacı bulunur. Dut enfeksiyonların arttığı yaz aylarında yetişir ve antibiyotik etkisi vardır, turunçgiller soğuk algınlığı ve gribin sık olduğu sonbahar ve kış meyveleridir,. Yüksek C vitamini deposudurlar.

 
Mercimek çorbası

Çok iyi bir protein kaynağıdır.

Yumurta sarısı

Yavaş yavaş başlanmalıdır.

Et

Bebekler için en iyi et kaynağı kıymadır. Sebze çorbalarına karıştırılarak ya da köfte olarak verilebilir.

 
bugun asımız vardı mafoldumben
ve doktora gıttık doktor neyle beslıyon nolmuş buna dedızemuszemus 7.600 olmuş:asigim: mama sakın verme 6 aydan önce dediii:smiley-cool:
 
Saadetçim ellerine sağlık çok güzel olmuş topik...kızlar önlüklerdeki meyve,sebze lekelerini hemen beyaz kalıp sabunla çitilerseniz çıkıyor...
 
benim yaptığım yoğurt çorbasının tarifi

1 yemek kaşığı pirinç 1 su bardağı su ile pirinçler tamamen patlayıp elmelenene kadar haşlıyoruz
içinde ki su azaldıysa içine bir miktar daha su yaklaşık yarım çay bardağı daha kaynak olarak ilave ediyoruz
bir kasede 2tatlı kaşığı yoğurt 1 tatlı kaşığı un karıştırıyoruz 1 tatlı kaşığı bitkisel yağ ben zeytin yağı koyuyorum 1 fiskede tuz atıyorum(dr vermiyo ama inanın hastane çorbası gibi oluyor ve bebek sevmiyo diye ben bir çimdik ilave ediyorum)
bunu karıştırıp azıcık haşlanan pirinç suyu da ilave ediyoruz
sonra yavaş ateşte kaynayan pirinçli suya karıştırarak ilave ediyoruz 5 dk da bu şekilde kaynıyor
kıvamı koyu oluyo sütlaca benziyo içine ekmek ve benzeri koymaya gerek olmuyo ama sulu olursa eti cici bebe ekmeği koyabilisiniz

afiyet olsun
 
ayrıca sitede yazdım ama burdan da belirteyim kaşık maması veren arkadaşlar içerisine armut püresi ilave edin bebeğiniz daha severek yiyecek göreceksiniz
armut olarak ben deveci diye tabir edilen tatlı sulu bir armut var onu kullanıyorum
 
sibel tarif için tşkr..
başka elife yedirdiklerinden varsa yazarsan ii olurrr...bnm gibi yenii anneler için..
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…