2008 Aralık anneleri ek-gıdaya geçiş önerileri- mama tarifleri

Elmalı Brokoli Püresi - Bebek Ek Besin Tarifleri
Çok sık duyarız brokolinin faydalarını. Gerçekten de vitamin açısından zengin bir sebzedir brokoli. A, B1, C ve E vitaminlerince zengin, kalsiyum, selenyum ve potasyum minerallerinede sahip bir sebzedir.

Brokolinin faydalarına gelince; bağışıklık sistemini güçlendiriyor, mineral ve demir eksikliğini gideriyor, alyuvarların oluşumunda önemli bir yere sahip olan folat maddesini içeriyor.

Ne yazıkki bebeklere brokoliyi yedirmek için, faydalarını saymak işe yaramıyor. Bir çok bebek keskin kokusu nedeniyle brokoliden pek hoşlanmıyor. Brokoli ile hazırlanan yemek tarifleri içinde bebeklere en uyan tarif bu. Malzemeleri size ilginç gelebilir ama pişince tadı güzel oluyor.

Brokoli nasıl pişirilir?
En iyi yöntem buharda pişirme, böylece besin değerinin sadece %7 si kayboluyormuş. Buhar pişiriciniz yoksa bir tencereye biraz su koyup üzerine ateşe dayanıklı bir süzgeç yerleştirin. Brokoliyi çiçeklere ayırıp sap kısımları aşağı gelecek biçimde süzgeçe yerleştirin ve tencerenin kapağını kapatın. Su süzgeçe değmemeli. 10-15 dakika haşlayın.

Malzemeler
200 gram brokoli (bir çorba kasesi)
1/4 elma
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı soğan (isteğe bağlı)
1 çorba kaşığı elma suyu
1 tutam tarçın
1 tutam tuz - 12 aylık tan büyük bebekler için
1/2 çay bardağı su
Elmalı Brokoli Püresi’nin Tarifi
Brokolileri buharda iyice pişirip bir kenara bırakın. Zeytinyağını tencereye koyup soğanı ilave edin. 2-3 dakika pişirdikten sonra ince dilimlenmiş elmayı, elma suyu ve suyu ekleyin. Ara sıra karıştırarak elmalar yumuşayana kadar pişirin. Brokolileri tencereye katıp bir iki sefer karıştırın. Karışımı ateşten indirip içine bir miktar tarçın ve tuz ilave edin. Püreyi ister çatalla ezip isterseniz blendırla püre kıvamına getirip bebeğinize yedirebilirsiniz. Afiyet olsun.

Not: Elma suyunu cam rendede rendelediyim elmadan çıkartarak kullandım.
 
Havuç Çorbası Tarifi - Bebekler İçin Çorba
Hepimiz biliyoruzki havuç iyi bir A vitamini deposudur, ve özellikle gözlerimizin sağlığı için önemlidir. Bu havuç çorbası tarifinde çok azda olsa süt kullanılıyor. Süt biraz çetrefilli konu. 1 yaşın altındaki bebeklerin beslenmesi için önerilmiyor. Ancak bu yasak benim anladığım kadarı ile direkt içmek için geçerli. Bebek yemek tarifi kitaplarında sütle hazırlanan yemeklere yer veriliyor. Bir çok annede altıncı aydan sonra süt ile hazırlanan pirinç unu mamasını bebeklere yediriyorlar.


Bazı ülkelerde 2 yaşına kadar inek sütü ve ürünleri bebek beslenme menülerine dahil edilmiyor. Almanya’da yaşıyan sevgili Ela Selin’in bloğunda okuduğum kadarıyla 6 cı ay kontrolünde doktoru bebeğin mamasını inek sütü ile hazırlamasını önermiş. Bu durum kültürden kültüre farklılık gösteriyor.

Bu havuç çorbası tarifini sütsüzde yapabilirsiniz.

Havuç Çorbası Malzemeleri
3 yemek kaşığı rendelenmiş havuç
yarım tatlı kaşığı un
fındık kadar tereyağ
250 ml su
2-3 yemek kaşığı süt
1 tutam tuz - (1 yaş ve üzeri bebekler için uygun)
Çorbamızın Tarifi
Ben havuçları rendenin en ince tarafını kullanarak rendeledim. Yağı eritin ve unu katarak hafifçe pembeleştirin. Suyu ilave edin ve sürekli karıştırarak topaklanmasını engelleyin. Havuçları tencereye koyun ve kapağını kapatarak havuçlar yumuşayana kadar pişirin. Sütü ilave edin tencerenin altını kapatın. Afiyet olsun.
 
Ispanak Yemeği Tarifi
Ispanağın ne kadar yararlı bir sebze olduğu küçüklüğümüzden beri anlatılır durur. Hatta bir çoğumuza annelerimiz bazen zorlada olsa ıspanak yedirmişlerdir. Belki de bu yüzden ben ıspanağı, ıspanak yemeği olarak tüketmeyi pek sevmiyorum. Bu nedenle de çoğunlukla ıspanak böreği yapıyorum.

Aşağıdaki ıspanak tarifi hazırlaması kolay ve lezzetli bir yemek. Bu yemeği hazırlarken ıspanaklar kısa sürede piştiği için vitamin değeride fazla yok olmuyor. Hazırlayacağınız yemeği farklı şekillerde yedirebilirsiniz. İsterseniz üzerine yoğurt dökerek bebeğinize yedirin ya da içine haşlanmış patatesi katarak ezin bir parça kimyon ilave edip yedirin. (Benim oğlum ikinci seçeneği tercih ediyor)

Malzemeler
250 gr ıspanak
Bir tatlı kaşığı tepeleme un
Bir yemek kaşığı zeytinyağ
150 ml su
Ispanak Yemeğimizin Tarifi
Ispanakların köklerini ayıklayıp iyice yıkayın ve elinizle parçalayın. Zeytinyağda unu hafifçe pembeleştirip suyu ilave edin ve sürekli karıştırarak 5 dakika pişirin. (Topaklanmayı önlemek için karıştırırken tel çırpıcı kullanın) Ispanakları tencereye ilave edip karıştırın ve tencerenin kapağını kapatın. Ara ara karıştırarak yaklaşık 10 dakika pişirin. Karıştırmak önemli yemeğiniz dibine tutabilir. Ispanak yemeğimiz bulamaç kıvamında koyu bir muhallebi gibi oluyor.
 
Balkabağı Çorbası - Bebek İçin Çorba
Daha çok balkabağı tatlısı olarak tükettiğimiz bu sebze çok iyi bir mineral ve beta-karoten kaynağı. İçinde potasyum, fosfor ,kalsiyum, magnezyum, sodyum ve demir bulunuyor. Bir küçük tabak bal kabağı günlük beta-karoten ihtiyacının %25 ini, C vitamini ihtiyacınında %10 unu karşılıyor.

Aşağıda tarifini verdiğim çorbayı biz ailece severek içiyoruz. Bu çorbayı kendimiz için hazırlarken en son içine süt ilave ederseniz daha lezzetli oluyor(Bir yaşının altındaki bebeklere inek sütü önerilmiyor) . Ayrıca balkabağını buharda pişirip de yedirebilirsiniz.

Balkabağı çorbasının malzemeleri

1 çorba kasesi küçük küp küp doğranmış balkabağı
1 küçük doğranmış patates
1 halka soğan (lezzet vermesi için)
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
deniz tuzu (1 yaş ve üzeri)
su
Çorbamızın Tarifi

Zeytinyağ hariç bütün malzemeyi üzerini 1 parmak geçecek kadar su ile tencereye koyup, kapağını kapatın. Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Sebzeler yumuşayınca çorbayı tel süzgeçten geçirin. Fazla koyu olmıyan bir bal kabağı püresi elde edeceksiniz. Bu püreyi olduğu gibi bebeğinize yedirebilirsiniz yada bir miktar sıcak su katıp bir taşım daha kaynatabilirsiniz.
 
Pirinçli Kabak Yemeği
Kabak bizim evde genelde kabak mücveri şeklinde tüketilir. Ancak kızartma pek sağlıklı olmadığı ve oğlumda artık bizimle beraber yediği için farklı seçenekler aramaya başladım.
Bu yemekte o arayışın sonunda ortaya çıktı. Belki sizde buna benzer bir kabak yemeği tarifi biliyorsunuzdur. Ben ilk defa yaptım ve çok beğendik. Özellikle bebeklerin kolay yiyebileceği yumuşak bir yemek oldu.

Ben yemeği yaparken sebzeleri kavurdum, bütün malzemeyi aynı anda koyarakda pişirebilirsiniz. Bir dahaki sefere o şekilde denemeyi düşünüyorum. Aşağıdaki ölçüleri arttırarak bu yemeği kendiniz içinde hazırlayabilirsiniz.

Kabak Yemeğimizin Malzemeleri

1 küçük kabak
1 küçük havuç
Yarım küçük soğan
1 tatlı kaşığı pirinç
1 yemek kaşığı zeytinyağı
deniz tuzu (1 yaş ve üzeri bebekler için)
Yemeğizin Yapılışı

Küp küp doğradığımız soğanı ve havucu yağda hafif pembeleşene kadar kavurun. Yine küp küp doğranmış kabağı ilave ederek tencerenin kapağını kapatın. Arada karıştırarak 5 dakika pişirin. Yıkadığınız pirinci tencereye koyun ve üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edin. (Yemek çok sulu olmıyacak, pilava yakın bir kıvamda olmalı. Ancak suyunu çekip pirinçler hala pişmedi ise bir miktar daha su ilave edebilirsiniz) Bütün yada çatalla ezerek bebeğinize yedirebilirsiniz.
 
aman allahım tüm annelere teşekkürler mama tariflerini döktürmüşsünüz ellerinize sağlık

inş. tüm bebekler bu tariflerin hepsini severek yerde güzel güzel beslenirler
 
henüz ek gıdalara başlamadım 10 gün içinde başlamayı düşünüyorum, meyve suları ve sebze çorbalarının sularıyla başlicam.. ama şimdiden kendime bi defter tuttum, buraya yazdığım tarifler diğer sitelerden alıntıdır, bu tariflerin hepsini defterime de geçirdim, size de şimdiden bir arşiv oluşturmanızı tavsiye ederim. çünkü bi kaç hafta içinde "öööf ne hazırlicam şimdi" demeye başlarız.. elimizde liste olursa zorlanmadan "hıım bugün şunu yapayım "deme şansımız olur, böylece kendimizi gereksiz yere strese de sokmamış oluruz..

haklısın canım ben de irsürü kitap aldım bebe beslenmesiyle ilgili. ek besinlere geçince elimde kaynak olsun istedim.bir de kkdaki tarifler var. umarım bebişlerimiz hepsini severek yerler...
 
zeacığımın yazdığı tarifi buraya ekleyelim de arada kaybolmasın ...


1 çay bardağı suya 2 tatlı kaşığı nar veya kızılcık özütü koy, esmer şekerle tatlandır,

2 aylıktan itibaren yarım çay kaşığı,

4 aylıktan itibarende 1 çay bardağı içirilebilir.
 
bu da Zea'dan :1hug:

kabızlık için:

kuru kayısı, kuru erik, kuru inciri kaynatın, blendırdan geçirin, bebişe içirin. 2 aylıktan itibaren içirilebilirmiş.
dilerseniz esmer şekerle tatlandırabilirmişiz.
 
benim cimcimede ilk kez geçen hafta kabız oldu...
bende ilkimcimden duyduğum kayısıları kaynatıp suyunu içirdim ertesi gün kabızlıktan eser kalmadı...
tavsiye ederim...
 
elifcim çok teşekkürler tarifler için canım ama hepsini birden yazmışın ajandaya yazmak zor oldu. -tatlicadiarzu- bacım arada nefes al da yaz olar mı?cokacimcoookkafamçokkarıştı
 
Bebek yemekleri nasıl olmalı? Bebek yemekleri nasıl olmalı?

Bebek yemeklerine tuz ilave edilmemelidir.
Bebek yemeklerine şeker ilave edilmemelidir. Şeker yerine pekmez gibi doğal tatlar, havuç gibi daha tatlı olan sebzeler ve meyveler kullanılabilir.
Yetişkinler için hazırlanmış, katkı maddesi içeren ürünler kullanılmamalıdır. (Krem şanti, çikolata, hazır kek vb.)
Sadece sıvı yağ kullanılabilir. (Mısır özü veya zeytinyağı)
İnek sütü kullanılmamalıdır. (Kutu veya pastörize sütler dahil)
Bebeklerin Yemeğini Hazırlarken...

Bebek yemeği hazırlarken mutlaka bebeklerin sağlıklı ve dengeli beslenmeleri gerektiği göz önünde tutulmalıdır.
Süt kullanılması gereken yerlerde -WHO (Dünya Sağlık Örgütü) inek sütü önermediği için- bebeklerin ayına uygun, içeriği anne sütüne yakınlaştırılmış, bebeğin bağışıklık sistemini destekleyen özel prebiyotikli devam sütleri tercih edilmelidir.
Süt içme alışkanlığını oluşturmak için farklı lezzetler bebeklere sunulabilir. Sütün tahıl ve meyvelerle birlikte hazırlanmasıyla farklı tatlar yaratılabilir.
Anneler çok erken dönemde şeker içeren gıdalara başlıyor ve bisküvileri çok kullanıyorlar. Ayrıca nişasta, pirinç unu gibi gıdalar da besin içeriği açısından yetersiz ama geleneksel olarak ülkemizde çok kullanılıyor. Bu ürünler yerine sağlıklı beslenme ürünleri olan tahıllara ağırlık verilmelidir.
Bazı yiyeceklerin kullanımında bebeğin ayı ve yaşına dikkat edilmelidir.
Bebeğe et ve yumurta sarısı 7. aydan sonra verilmelidir.
8. aydan itibaren taze balık ve bakliyatlar kullanılabilir.
1 yaş sonrası yumurta beyazı kullanılabilir.
Bebek yemeklerinde patlıcan, çilek gibi alerjen gıdalar kullanılmamalıdır.
1 yaş öncesi tariflerde bal ve kepek ekmeği olmamalıdır.
Kek, kurabiye gibi tarifler bebek tahılları ile yapılmalıdır.
Turunçgiller, muz ve kivi 6. aydan sonraki tariflerde bulunmalıdır.
Prebiyotik lif kaynağı olan enginar, omega 3 kaynağı olan ceviz, protein kaynağı olan bakliyatlar ile çoğunun antioksidan etkisi olan meyve ve sebzelere bebek beslenmesinde öncelik tanınmalıdır.
Bebek Beslenmesinde 0-3 Yaş Arası Önemli!

Bebek beslenmesinde 0-3 yaş arası kritik bir dönemdir. Bu dönemde annelerin her konuda olduğu gibi beslenme konusunda da bebekleri için mümkün olan en iyi başlangıcı yapması gerekmektedir. Sağlıklı beslenmenin temelleri bu yaş aralığında atılmaktadır ve bu dönemdeki beslenme alışkanlıkları bebeğin ileri yaşlardaki sağlığını etkilemektedir.

Bebeklere 6 aydan sonra, demir bakımından zengin gıdalar verilmelidir. İnek sütü yerine (inek sütü yüksek miktarda sodyum ve protein; düşük miktarda demir ve vitamin içerir) çocuklar için özel olarak hazırlanmış sütler tercih edilmelidir.
Onları farklı tatlardaki meyve ve sebzelerle şaşırtmak gerekir. Bu onların değişik besinlere alışmasını sağlar.
Farklı meyveler, farklı “antioksidan” besinler, farklı vitamin ve mineraller içerir.
C vitamini dişetleri için gereklidir, demir emilimini hızlandırıp beynin gelişimini sağlar.
Beta-karoten koruyucudur ve dokuların normal büyümesini, görme gücünü sağlayan A vitaminine çevrilir. Beta-karotenin en iyi kaynağı ise mangodur.
Brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler B vitamini açısından zengindir.
Farklı çeşitlerde ve renklerde meyve (ve sebze) tüketimi, farklı miktarlarda vitamin ve mineral alımı sağladığından önemlidir. Örnek: Bir elma 100 gramda 4 mg. C vitamini içerirken, çilek tam on sekiz kat fazla C vitamini içerir!
Günde 2–3 kez meyve tüketimi, kabızlığı önler ve sağlıklı bağırsak hareketleri bakımından önemlidir.
Doğumdan itibaren verilen sebzelerin çeşitliliği son derece önemlidir. Yapılan araştırmalara göre 1 hafta içerisinde verilen sebzelerin çeşitliliği, bebeğin yeni tanıştığı yiyecekleri kabul etme oranını yükseltir.
Sofrada kullanılan şekerin bebeğin sağlıklı gelişimine katkısı yoktur. Bunlar sadece enerji kaynağıdır ve bebeğin ağzında tatlı bir lezzet bırakır.
Fazla tuz, bebekler ve çocuklar için zararlıdır.
Bir yaşını doldurmamış bebeklerin günde 1 gramdan fazla (400 mg sodyum);
1 - 6 yaş arası çocukların da günde 2 gramdan fazla (800 mg sodyum) tuz almamaları tavsiye edilir.

Alınan tuz miktarının küçük bir oranda yükselmesi bile ileride tansiyon hastası olma riskini artırır.
Tahıllar, lif ve demir açısından zengin besinlerdir; özellikle C vitamini içeren meyvelerle alındığında demir emilimi artar. Bebeğe ilk başlanacak tahıl pirinç olmalıdır.
Bebeklere özel yemek pişirirken daha çok buharda haşlama ve fırında pişirme yöntemi tercih edilmelidir. Çünkü sulu pişirmelerde vitamin kayıpları oldukça yüksektir. Düdüklü tencerede pişirme süresi kısalır; bu sayede gıdaların besin değeri korunur.
Bebeklerin yemeklerine sızma zeytinyağı veya mısırözü yağı konulması tercih edilmelidir; bunlar da pişme işlemi bittikten sonra ilave edilmelidir.
Sebze ve meyvelerin üzerinde kalmış olabilecek tarım ilaçlarına karşı, bebeklere vermeden önce su dolu bir kapta 2-3 saat bekletilmeli ve soyarak verilmelidir.
Bebek için pişirilen yemekler 2 günden fazla saklanmamalı ve 1 kereden fazla ısıtılmamalıdır.
Salam sucuk gibi işlenmiş etler ve konserve gıdalar bebek beslenmesi için pek sağlıklı değildir. Mevsim sebze ve meyvelerini tercih edilmelidir.
 
Arkadaşlar paylaşımlarınız için tşk ederim .Tuğbişim 16 Aralık 2008 doğumlu şimdiye kadar sadece emzirdim sütümde var ama 2 gündür alışsın diye tadımlık elma suyu verdim kızım severek yedi . Tarifleriniz çok güzel yavaş yavaş vereyim diyorum çünki çalışmaya başlayacağım. Ayrılmak zor olacak...bildiklerimizi paylaşmak ümidiyle
 
arkadaşlar bebişleriniz kaç kilo oldu bizimki çok iştahsız ne yapıcam bilmiyom mama kullanıyoruz
 
paylaşımlarınız için çok teşekkürler arkadaşlar..ben de birtakım tarifler yazıcaktım fakat elimdekileri çoktan yazmışınız bile:)ben biraz geç kaldım sanırım..bebeklerimize bu kadar ilgili olmamız harika birşey değil mi..gelecek nesiller taş gibi olacak:)
 
X