2008 Aralık anneleri ek-gıdaya geçiş önerileri- mama tarifleri

şimdi anne sütünün yerini tabiki hiç bir mama alamaz ondan herkes hem fikirdirde.yanlız canım dişlerin büyük olmasıyla mamanın ne gibi bi etkisi olduğunu pek anlamadım.yani onu anlayan doktorada helal olsun derim acıkcası..yani devamlı hasta felan olsaydı doktorda buna cokmu mama verdiniz deseydi bi nebze anlardımda.dişleri iri olupta anne sütüde alan o kadar cok cevremde insan var ki ...şutarafagitti

arkadaşım bilemiyorum yiğenimin dişlerinde irilikle beraber çarpıklığıda var sana nasıl anlatsam, Benim ilk kızım şu an 13 yaşında yani 13 yıl önce ben ek gıdaya geçerken dr da ve ailecek görüştüğümüz eczacı dostumuz da bana mamayı tavsiye etmediler. O zamanlar SMS çok kullanılıyordu. Kendi çocuklarına vermediklerini mamaların açıkcası hormon katkılı olduğunu söylemişlerdi. Bilemiyorum sen gene araştır.
 
kızlar bişey daha sormak istiyoorum.muhallebi tariflerinde mama ilavesi var ya mama yerine kendi sütümüzden yada sulandırılmış pastörize süt kullansak da mama kullanmasak daha iyi olmazmı

canım muhallebi yapmak istiyorsan al sana en kolay pratik tarif:

pirinç unu - şekeri sütü içinde olanlardan al. suyla pişir. hepsi bu. hero baby nin de var. muzlu elmalı felan da var.
 
kızlar bende tam tersine benim oğluş artık ve malesef uyanık oldumu beni asla emmiyo bende uyudumu özelliklede geceleri 2-3 saatte bir onu uyuandırmadan emziriyorum yoksa tamamen bırakacakmidesi azcık anne sütü görsün :KK43:

bence hata ediyorsun ilerki zamanlarda uyku problemine yol açıyo banim arkadaşta öle yapmıştı şimdi memeden yanından kaldıramıyor sürekli emerek uyumak istiyo başka yöntem dene meme başlıkları felan var dene derim
 
Ek Besinler Nasıl Hazırlanır?
EK BESİN HAZIRLAMA

Meyveler
Mevsimine göre elma, muz ve şeftali tercih edilen başlıca meyvelerdir. Elma ve şeftali gibi meyvelerin suları taze olarak 1-2 tatlı kaşığı miktarından başlanarak verilir ve yavaş yavaş arttırılır. Meyvaların vitaminlerinin kaybolmaması için mikser yerine cam rende kullanılmalıdır.

Portakal, mandalina, limon bazı çocuklarda gaz, karın ağrısı ve alerjilere yol açabilmektedir. Bu sorunlar görülmezse bu meyve suları verilebilir. Sorun yaşanırsa bu meyva suları 6. aydan sonra verilmeye başlanır.

Meyve suyuna başlandıktan bir iki hafta sonra meyve püre halinde verilebilir. Meyve sularına şeker eklenmemelidir!

Elma
Meyveler iyice yıkanır, kabukları soyulur ve cam rendede rendelenir. Temiz bir tel süzgeç veya tülbentle süzülerek suyu elde edilir. Önce suyu bebek alıştıktan sonra püresi yedirilir.

Muz
Çatalla veya makinede püre şekline getirilir. İstenirse, portakal veya elma suyu ile biraz sulandırılabilir.

Şeftali
Şeftali yıkanır, kaynar sudan geçirilir, kabuğu soyulur, dilimlere ayrılır, çatalla veya makinede püre şekline getirilir. Tülbentten suyu sıkılır. Su veya püre olarak yedirilir.

Portakal
Suyu sıkılarak verilir.

Sebzeler
Meyve pürelerine başlandıktan iki hafta kadar sonra öğle öğününde verilmek üzere sebze çorbalarına başlanır. Patates, havuç, pirinç veya irmik ile taze sebzelerden günlük olarak hazırlanır. Bir iki tatlı kaşığından başlanarak yavaş yavaş arttırılır. Dört haftalık bir süre içinde tam sebze püresine geçilir.

Seçilecek olan sebzeler taze ve olgun olmalı, çürük olmamalıdır. Sebze püresine patatesle başlanır ve daha sonra mevsim sebzeleriyle devam edilir. Çorbaya bir çeşit sebze ilave edilir ve 3 gün bu sebze verilir. Sebzenin alerji yapıp yapmadığına bakılır. Eğer sebze alerji yapıyorsa menüden çıkarılır ve çorbaya başka sebze ilave edilir. Her üç günde bir yeni sebze ilave edilir ve alerji olup olmadığına bakılır. Lahana, patlıcan, pırasa, kereviz, karnıbahar, pancar ve ıspanak 4-6 ay arasında verilmemelidir.

1. Hafta: 2 su bardağı su, bir tutam tuz, 1 orta boy patates 45 dakika ağzı kapalı kapta pişirilir. Düdüklü tencere kullanılıyorsa 1 fincan su ile 10-15 dakika pişirilmesi yeterlidir. Tel süzgeçten aktarılarak hiç ezmeden sebzelerin suyu bir kaba alınır. 1 çay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika kaynatılır.

İrmiğe pirinç ve şehriye de eklenebilir.2-3 hafta içinde haşladığınız sebzelerin sadece suyunu değil, süzgeçten geçirerek püre halinde de verebilirsiniz.

2. Hafta: Yukarıdaki gibi pişirilir. İlave olarak havuç eklenir. Tel süzgeçten veya makineden havuçlar ve patatesler tamamıyla ezilerek püre şekline getirilerek geçirilir. Bu pürenin içine yine irmik katılarak yukarıdaki şekilde sebze çorbasının hazırlanması tamamlanır.

3. Hafta: Sebze çobası aynı şekilde pişirilir. Su miktarı biraz arttırılır. Patates ve havuca ek olarak 1 çay kaşığı pirinç ve her 3 günde bir mevsimlik sebze ilave edilir. Örneğin; ilk gün 3-4 yaprak maydanoz, ertesi 3gün maydanoz + birkaç yaprak ıspanak, ertesi gün bunlara ek olarak 1/4 enginar, ertesi gün 1/4 domates v.b eklenir. Tel süzgeçten veya makineden geçirilerek elde edilen püreye yine 1 çay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika daha pişirilir.

4. Hafta: Sebze çobası aynı şekilde pişirilir. Püreye 1 çay kaşığı zeytin yağı veya pastörize tereyağı katılır. 6. Aydan itibaren sebze çorbası ya da püresine 1 yemek kaşığı kıyma (3 kez çekilmiş yağsız sinirsiz dana) eklenebilir.

Yoğurtlu sebze çorbası - 6. Aydan İtibaren
1 porsiyon

1 kepçe yoğurt (125 gr.)
1 patates
1 yemek kaşığı buğday unu veya pirinç
1 tatlı kaşığı sıvı yağ
Bir tencereye yoğurt konur, 1 yemek kaşığı buğday unu (silme) veya pirinç, rendelenmiş patates ilave edilir ve pişirilir. 1 tatlı kaşığı sıvı yağ ilave edilerek servis yapılır.

Acısız tarhana çorbası - 8. Aydan İtibaren
1-2 porsiyon

1 yemek kaşığı ev yapımı tarhana
1 su bardağı su (et veya tavuk suyu olabilir)
1 tatlı kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı su ile tarhana pişirilir. 1 tatlı kaşığı sıvı yağ ilave edilerek servis yapılır.
Mercimek çorbası - 8. Aydan İtibaren
1-2 porsiyon

1 yemek kaşığı mercimek
1/2 havuç
1/2 patates
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı su
Bir tencereye 1 su bardağı su, 1 yemek kaşığı mercimek konur ve havuç ile patates rendelenerek ilave edilir. 1 yemek kaşığı sıvı yağ konularak pişirilir. Tel süzgeçten geçirilir.

Kıymalı sebze yemekleri - 9.Aydan İtibaren

Yeşil sebze ( ıspanak, semizotu, pazı, gibi)
Kıyma
Pirinç , bulgur
Sıvı yağ
Soğan
Domates
Ayrıca 11-12. aylardan itibaren çok yağlı ve baharatlı olmamak şartıyla evde hazırlanan diğer yemeklere geçiş yapılabilir.

Yoğurt
Süt kaynatılır, elin dayanabileceği sıcaklığa kadar soğutulur. 1 litre süt içine bir çorba kaşığı yoğurt 1-2 kaşık sütle sulandırılarak eklenir, yavaşça karıştırılır. Hareket ettirilmeden sıcaklığını koruyabilecek şekilde 3-4 saat bekletilir. Azar azar başlanır ve bir ay içinde günde bir öğüne çıkarılır yani yaklaşık bir çay bardağı.

Uyarı:Yoğurt evde hazırlanmalı, ekşi olmamalıdır. Süzme yoğurdun bebeklere bir faydası yoktur.

Muhallebi
Kutu Mama İle Muhallebi Hazırlama: 1 su bardağı su ve yaklaşık 3 tatlı kaşığı pirinç unu karıştırılarak su muhallebisi yapılır. Ateşten indirilir, hafif soğuduktan sonra 6 ölçek hazır mama toz halinde katılır(2 numara). Gerekirse tel süzgeçten geçirilir. Muhallebi günde 1 öğünden fazla verilmemelidir.

Kahvaltı
Bebek 6. ayını bitirdikten sonra sebze püresi, muhallebi, yoğurt gibi gıdalara iyice alışmıştır ve kahvaltıya başlama zamanı gelmiştir. Süt, beyaz peynir, reçel, pekmez, ekmek veya bebe bisküvisi başlıca malzemelerdir.

Tuzu alınmış bir parça beyaz peynir ve reçel sütle ezilir. Karışıma ekmek içi katılır. Bu amaçla 3-4 bebe bisküvisi kullanılabilir. Kahvaltıya önce 1-2 tatlı kaşığı olarak başlanır, miktarı giderek arttırılır. İstenirse 1 çay kaşığı yağ eklenebilir. Bir süre sonra peynir, reçel, yağ ve ekmek sütten ayrı olarak verilebilir.

Uyarı: Bal allerji yapma olasılığı nedeniyle bir yaşından önce tercih edilmez.

Yumurta
Yumurta katı olana kadar haşlanır. Sarısından ilk gün 1 nohut büyüklüğünde bir miktar ile kahvaltıya ilave olarak başlanır. Gün aşırı ve her defasında miktar arttırılarak 8-10 gün sonunda sarısının tamamı verilir. İyice alışmış olan çocuklara yumurta kayısı kıvamında verilebilir. Haftada 2-3 yumurta sarısından fazlası verilmemelidir. Yumurtanın beyazının verilmesi 1 yaşına kadar önerilmez.

Tereyağı
Kahvaltıda 1 çay kaşığını geçmeyecek şekilde 9. Aydan sonra hergün verilmelidir.

Bal
Bebeklere 12 aydan önce bal verilmesi önerilmemektedir.

Çay
Çayın besleyici hiç bir değeri yoktur. Aksine diğer gıdaların besleyici değerini düşürür, bağırsaklardan demir emilimini bozarak kansızlığa yol açabilir. Bu bakımdan süt çocuğu beslenmesinde yeri yoktur.

Tahıllı Çorbalar
Mercimek, yoğurtlu yayla, acısız tarhana çorbası gibi gıdalar, taze sebze çorbalarına alıştırılmış olan bebeklere 8. aydan sonra değişik tatları öğretmek amacıyla verilebilir.

Et ve Tavuk
Bebeğinize 7. veya 8. aylarda dana veya tavuk eti makineden geçirilerek püre halinde öğle öğününde veilebilir.

Balık
Bebeğiniz 8 aylık olduktan sonra haşlanmış veya ızgarada pişirilmiş beyaz etli balıklar verilebilir.Kılçıklı balıkların iyi ayıklanması gerekir. Alerji yönünden dikkatli olunmalıdır.

Köfte
Yağsız, sinirsiz üç kez çekilmiş dana veya sığır kıymasından, çok az ekmek ufağı ve tuz ilavesiyle birlikte baharatsız hazırlanır. Yağsız tavada veya ızgarada pişirilir. İçinin de iyice pişmesine dikkat edilir ve sebze çorbalarıyla birlikte 1-2 köfte 8. Aydan itibaren verilir.

Karaciğer Püresi
Dana veya kuzu karaciğeri yıkanır. Kuzu ciğeri tercih edilir. Üzerindeki zarı çıkarıldıktan sonra yağsız tavada veya haşlanarak pişirilir. Rendelenerek veya makinede püre haline getirilir. Balık ve tavuk etleriyle dönüşümlü olarak sebze çorbalarıyla birlikte verilir. İlk günler 1 çay kaşığı (5gr) başlanarak bir hafta sonra 5 çay kaşığına çıkarılır.

Beyin
Kuzu beyni suda haşlanır. Tuz, limon, sıvı yağı ilave edilerek 3-5 çay kaşığı verilir. Ayda 2-3 kez yedirilmesi yeterlidir.

Su
Genel anlamda sağlıklı olan bebeklere çok sıcak hava veya sıvı kaybına yol açan ishal gibi durumlar dışında su ile takviye yapmak gerekmez.

Kullandığınız su da çok önemlidir. Su pekçok mikroorganizmanın taşıyıcısıdır. Bebeğiniz için kapalı su kullanmalı veya musluk sularını mutlaka kaynatmalısınız. Ayrıca bebeğinizin çiğ olarak tükettiği sebze ve meyveleri iyi kalitede bir suyla yıkamalısınız.
 
Bebeğinizin Ek Gıda Almaya Hazır Olduğunu Gösteren ışaretleri ızleyin

1-Sık sık anne sütü ister ve daha çok süt için ağlar. Bazı bebekler geceleri sık uyanırlar.
2-Başını tamamen rahatça dik tutarak oturabilmesi.
3-Parmakları ile tuttuğu nesneyi ağzına götürebilmesi.
4-Yiyeceği gözleri ile takip edebilmesi ve yiyecek verilince ağzını açması.
5-Ağıza verilen yiyecekleri dil ile dışarı atma refleksinin kaybolmaya başlaması.
6-Dudaklarına kaşık değdiğinde ağzını açmasıyla beraber dilini dışarı doğru çıkarmaması.
7-Isırma, çiğneme-yutma koordine hareketlerinin başlaması.
8-Başlangıçtaki emme şeklinin daha olgunlaşması ve emmenin adeta bir sıvı içiyormuşçasına güçlenmesi.
9-Diş çıkarmaya başlaması.
 
Katı Gıdalara Erken Ya Da Geç Başlamanın Zararları

Erken başlanılırsa ishal ve alerjik hastalıklar artabilir. Annenin sütü azalabilir. Zayıflık ve aşırı beslenme gibi sonuçlar olabilir.
Geç başlanılırsa büyüme geriliği,bağışıklıkta azalma, ishal,vitamin eksikliği görülebilir. Bebeğinizi katı besinlerle tanıştırmak için en uygun zaman 4 ile 6 ay arasıdır
 
Bebeğiniz Ek Gıda Almaya Hazır mı?

Bebeğiniz 4-6 ay arasında ek gıda almaya hazırdır. Bu süre içerisinde her bebeğin ek gıda almaya hazır olduğu zaman farklıdır. Bazı bebekler üç aylıkken katı gıdalar almaya hazır duruma gelmesine karşın dil atma refleksi genellikle dördüncü aydan itibaren kaybolmaya başlar. Aslında emme işlevinde önemli bir rolü olan bu refleks yüzünden bebek, ağzına sokulan her şeyi; kaşığı, yiyecekleri diliyle iter.

Yedirirken başını çevirir veya ağlarsa onu zorlamayın. Katı gıdalara her ikinizin de zevk alacağı, hoşnut kalacağı bir dönemde başlamanız, herhangi belirli bir zamanda başlamaktan çok daha önemlidir. ıstemiyorsa zorlamayın, emzirmeye ve ya biberonla beslemeye üç-dört gün daha devam ettikten, sonra tekrar deneyin.

Bebeğiniz tatmadan ve yutmadan önce yeni yemeğine belirli aralıklarla bakar, dokunur ve koklar. Bu nedenle yapılacak en iyi şey bebeğinize yeni yemeğini birkaç gün tanıtmanızdır. Bebeğinizi beslenme saatlerinde yüksek bir sandalyede oturtup besleyin. Böylece sandalyeye oturduğunda beslenme saatinin geldiğini anlayacaktır.

Bebeğinizin yemeğini hazırlarken onun dikkatini çekmek için bebeğinizle konuşun ve hazırladığınız yemekleri ona da gösterin. Yemek yemesini eğlenceli bir aktivite haline getirin. Bebeğinizin ifadelerini ve davranışlarını izleyin. Bebekler artık yemek istemediklerinde bunu çeşitli şekillerde ifade ederler; örneğin, ellerini kaldırırlar, başka tarafa dönerler, kafalarını sallarlar ya da ağızlarını açmazlar
 
4-6 Ay Arası Bebek Beslenmesi - Ek Besinlere Geçiş
Katı Besinlere Geçiş
4.-6. aylar bebek beslenmesinde çok önemli bir yer tutar. Bebeğinizi katı yiyeceklerle tanıştırmak için en uygun zaman 4.-6. Ay arasındaki dönemdir.

Çünkü artık bebeğiniz hızla büyüyordur ve buna bağlı olarak besin ve enerji gereksinimleri de artmaktadır. Bu dönemde, meme ya da biberonla gerektiği gibi beslendiği bir öğünden sonra bile mama istediğini doymamış olduğunu görebilirsiniz. Hatta günlük öğün sayısını arttırmanız bile gerekebilir. Bu bebeğinizin ek besinlere hazır olduğunun göstergesidir. Bunun yanısıra, anne sütü varsa mutlaka devam etmelisiniz. Biberon maması kullanıyorsanız kullandığınız 1 numaralı başlangıç mamalarından 2 numaralı devam mamalarına geçmelisiniz.

Ek gıdalara başlama zamanı 4. aydan önce olmamalı ancak ek gıdaya geçiş zorlaşacağından 6.aydan sonraya da bırakılmamalıdır. Ek gıdalara geçiş dönemi yavaş ilerleyen bir süreçtir.

Bir kez katı besinleri tattıktan sonra her öğünde aldığı katı besin miktarı gittikçe artacaktır. Yeni beslendiğinde olabildiğince çok seçenek sunarsanız bebek, zengin çeşitle beslenmeye alışır ve yeni tatlara karşı tepki göstermez. ıstediği kadar yemesine izin verin. Hiçbir zaman zorlamayın. Yemek zamanları bebeğin kişilik gelişimi için de önemlidir.
önemli olduğunu düşündüm ve sizinle paylaşmak istedim bir siteden alıntıdır.
 
Bebeğinizin Ek Gıda Almaya Hazır Olduğunu Gösteren İşaretleri İzleyin

1-Sık sık anne sütü ister ve daha çok süt için ağlar. Bazı bebekler geceleri sık uyanırlar.
2-Başını tamamen rahatça dik tutarak oturabilmesi.
3-Parmakları ile tuttuğu nesneyi ağzına götürebilmesi.
4-Yiyeceği gözleri ile takip edebilmesi ve yiyecek verilince ağzını açması.
5-Ağıza verilen yiyecekleri dil ile dışarı atma refleksinin kaybolmaya başlaması.
6-Dudaklarına kaşık değdiğinde ağzını açmasıyla beraber dilini dışarı doğru çıkarmaması.
7-Isırma, çiğneme-yutma koordine hareketlerinin başlaması.
8-Başlangıçtaki emme şeklinin daha olgunlaşması ve emmenin adeta bir sıvı içiyormuşçasına güçlenmesi.
9-Diş çıkarmaya başlaması.

canım verdiğin bilgiler için tşk.Bebişimde ilk 7 maddeyi gözlemliyorum sanırım ek gıdalara yavaş yavaş geçebilirim.hihoyyyt
 
kızlar bişey daha sormak istiyoorum.muhallebi tariflerinde mama ilavesi var ya mama yerine kendi sütümüzden yada sulandırılmış pastörize süt kullansak da mama kullanmasak daha iyi olmazmı
biz henuz ek gidalara gecmeyi dusunmuyoruz 6ayin bitmesini bekleyecegiz ama muhallebi yaptigim zaman mama yerine sutumu eklemeyi dusunuyorum.netten bir doktorun yazisini okudum muhallebi pistikten sonra sutumuzu karistirabilecegimizi hatta tutturabilirsek yogurdu da anne sutu ile yapmanin cok faydali oldugunu yazmis.yogurt tutar mi bilmiyorum az az mayalamayi deneyecegimhihoyyyt
 
kızlar faydası olur sanırım SERRA'nın doktoru bu listeyi verdi bize






bebekler en az 4 ay ideal olarakta 6 ay saf anne sütüyle beslenmelidir ane sütü alan bebeklere 6ayı dolunca katı gıdaya geçilir katı gıdalara meyve suyuyla başlamak alışkanlık haline gelmiştir meyva suyuna alışan bebekler hem anne sütünü yada mamayı hemde sebze çorbasını reddederbu yüzden önce sebze çorbası sonra kefirli ev yogurdu ve daha sonra meyva püresi verilmelidir meyva püresini ikindi vakti yogurt içersinde vermek daha uygundur

eger bebek anne sütüyle beslenmiyorsa ek gıdalara yukarıdaki sırayla 4 ay bitiminde başlanır

ek gıdaları 1-2 tatlı kaşıgı arttırılarak alıştırılır

sebze çorbasına başlarken 2 sebze ile başlayın (örneğin:kabak -havuç)
sebzeleri pişirdikten sonra süzgeçten geçirin hergün 1-2 kaşık arttırıp verin
4.günden itibaren ılık sebze çorbasına 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı ekleyin
7.gün doyacak kadar çorbaya alışınca her gün bir sebze ekleyin (semizotu,pirinç,patates,domates,mercimek,maş fasulyesi,bugday,maydanoz,kereviz,taze fasulye,yer elması v.s )organik mercimek ,maş,bugday,arpa ve yulafları büyük saksılara ekerek ''filiz'' elde edebilir bu filizleride çorbaya sebze gibi ilave edebilirsiniz bütün sebzelere alıştıktan sonra 50.gr.et ilave edin.

BEBEK ÇORBALARINA TUZ KATMAYIN

her gün aynı sebzeleri koymayın değişik sebzelerle damagını frklı lezzetlere alıştırın

sebze çorbasından sonra kefirle mayaladıgınız yogurduda alıştırarak veriniz

MAMALI KEFİRLİ YOGURT TARİFİ
180 ml ılık -sıcak suya 8 ölçek mama koyun karıştırın bu karışımı cam tencereye dökün 1 çay kaşıgı yogurt ve 1 tatlı kaşıgı (altınkılıç veya ülker içim)kefir ilave edin 4 saat sıcakta tutun tencereyi havlu ile sarabilirsiniz 4 saatte yogurt hazır olur ılıtıp verebilirsiniz veya 12 saat buzdolabında dinlendirip ertesi gün dolaptan çıkardıktan 10_15 dakka sonra verebilirsiniz


KEFİRLİ YOGURT

1 litre günlük sütü kaynatın ılık_sıcak süte (50 derece) 1 tatlı kaşıgı yogurt 1 çorba kaşıgı kefir (altınkılıç) ilave edin 4 saat sıcakta sonrada 12 saat buzdolabında tutun hazır olur


listemiz şimdilik bu arkadaşlar paylaşmak istedim faydası olur dilerim
 
çok teşekkürler canım işimize yarar elbet. senin doktoru netten de baya araştırdım. kefiri bolca tavsiye etmiş.
 
çok teşekkürler canım işimize yarar elbet. senin doktoru netten de baya araştırdım. kefiri bolca tavsiye etmiş.

canım doktorumuzdan şuana kadar hiç tuhaf bir şey duymadım adam çok bilinçli hatta serra hastalanınca oooo vücudumuz savaşçı dedi
 
canım doktorumuzdan şuana kadar hiç tuhaf bir şey duymadım adam çok bilinçli hatta serra hastalanınca oooo vücudumuz savaşçı dedi

başka tavsiyeleri olursa paylaş canım yaaa doktorunun tavsiyelerini baya önemsiyoruma.s.
 
başka tavsiyeleri olursa paylaş canım yaaa doktorunun tavsiyelerini baya önemsiyoruma.s.

tabi ne demek herzaman hepimizin yavrusunu ben öz yegenim gibi görüyorum seviyorum şusıra güneşe çıkartmak yanlısı günde en azından 10 dakka güneş görsün serra dedi ama kızıma dışarsı yasak 1 hafta kadar
 
3-4 Aylık Bebek Beslenmesi




Öğün Beslenme Saati Anne sütü yetersiz ise Mama alınamıyorsa
1 7.00 Anne sütü + Anne sütü yoksa
*İnek sütü (150 ml)
2 10.00 Anne sütü veya Formül mama (150-180 ml) *İnek sütü (150 ml)
3 13.00 Anne sütü veya Formül mama (150-180 ml)
***Meyve suyu püresi **Sebze çorbası (100ml)
***Meyve suyu püresi
4 16:00 Anne sütü *İnek sütü (150 ml)
5 19.00 Yoğurt (150 ml) ****Yoğurt (150 ml)
6 22.00 Anne sütü *****Muhallebi(150 ml)
7 Gece boyunca Çocuğun istediğine göre Anne sütü veya formül mama(150-180ml) *İnek sütü



Meyve suyu ve püresi: İlk verilecek ek gıdadır. Öncelikle elma suyu(tercihen tatlı) ile başlanır. Elma iyice yıkandıktan sonra soyulur cam rendede rendelenir süzülerek soyu elde edilir. İlk denemede 1-2 çay kaşığı veriniz. Daha sonra her gün taze hazırladığınız meyve suyunun miktarını arttırarak bir haftanın sonunda tam bir elmanın suyu verilebilir. Her hafta armut, mandalina, portakal, havuç, şeftali gibi değişik meyve suları denenebilir. Meyve sularına şeker eklenmemelidir. Çilek gibi alerji yapma ihtimali yüksek olan meyveleri daha ileride veriniz. Aynı hafta içinde birden fazla meyve çeşidi vermeyiniz. Dördüncü aydan itibaren muz dahil olmak üzere meyve pürelerine başlanabilir.

Domates suyu: Domatesin kabukları soyulup, ezilerek tel süzgeçten geçirilir. Tülbent içinde sıkılarak pürtüksüz ve çekirdeksiz suyu alınır. Anne sütü alan bebeklerde 4-6. aylarda yapay beslenen bebeklerde daha erken başlanabilir.

Tarhana: Baharatsız yapılan tarhana çorbası 4. aydan sonra çocuklara verilebilir. Bir silme yemek kaşığı tarhana bir bardak su ile karıştırılıp kaynatılır, ılık olarak çocuğa verilir.

Kuru Baklagiller: Et ve yumurta almayan aileler çocuklarına verebilirler. Kırmızı veya sarı mercimek iyi pişirildiği taktirde bebek için iyi protein kaynağı olurlar. Diğerleri de dış zarları alınarak iyi pişirilip verile bilir.

Mercimek Çorbası: ½ çay bardağı mercimek, ½ çay bardağı bulgur veya pirinç, yarım havuç, yarım su bardağı su ile yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişme suyu dökülmez. Tahta kaşıkla ezilerek kevgirden geçirilir. Kıvamı koyu olursa su ilave edilir ve yarım tatlı kaşığı bitkisel sıvı yağ konur. 4. aydan itibaren bir tatlı kaşığı ile başlamak suretiyle, 7 aylıktan itibaren günde 3-4 yemek kaşığı verilebilir. (miktar çocuğun isteğine göre ayarlanır) Mercimek sebze çorbasının içine koyularak da pişirilebilir.

Havuç Çorbası: 2 su bardağı suya bir yemek kaşığı pirinç, 3 küçük havuç eklenerek 45 dk. pişirilir. Ezilip süzgeçten geçirilerek tekrar ateşe konulup isteğe göre 1 tatlı kaşığı irmik veya tereyağı-sıvı yağ eklenebilir.

Patates Püresi: 1 orta boy patates kabuğuyla haşlanır, soyulur ve ezilir. 2-3 dövülmüş bisküvi ile karıştırılarak tam sütle 150 ml. Tamamlanır. Çocuk tatlı beğeniyorsa şeker veya meyve suyu ile tatlandırılabilir. Yapay beslene süt çocuklarına 3-4 aylıkta anne sütü alanlarda 6-7. aylarda verilir.

Yumurta: su içine yumurta yıkanıp konur. Kaynama derecesindeki suda 10 dk. pişirilir. Akı ayrılarak sarısı verilir. Sarısı ya sütle ezilerek veya sadece ezilip yada sebze çorbasıyla karıştırılarak çocuğa verilir. Aydan sonra akı birlikte verilir.

Kıyma: Hafif ateşte kendi verdiği suyu çekene kadar pişirilip yukarda hazırlanan sebze çorbası ve diğer çorbalar içine katılarak bebeğe verilebilir. Kıyma en uygun et verme şeklidir. Köfte: İki kere çekilmiş kıyma, az miktarda ekmek içi ve az tuzla iyice yoğrulur. Köfteler dibi yağlanmış tavada kapalı olarak pişirilir. İlk başlarken çeyrek köfte ile başlanır, gittikçe artar.

Tavuk eti, balık eti, karaciğer vb. pişirilip kemiğinden ve kılçığından iyice ayrılır, ezilerek verilir veya sebze çorbasının içine eklenir.

Sütün Hazırlanışı: İnek sütünü ve süte ilave edilecek suyu en az 10 dakika ayrı ayrı kaynatırız. İlk bir ay ile dört ay arasında iki birim süte bir birim su ilave ediniz. (40 ml süte 20 ml su) Dördüncü aydan sonra sütü sulandırmaya gerek yoktur. Her 100 ml sütün içine bir kesme şeker veya bir tatlı kaşığı şeker ilave ediniz. Bebeğinizin kabızlığı varsa bir çay kaşığı zeytinyağı ilave edilebilir.

Sebze Çorbasının Hazırlanışı: En erken 3. aydan sonra başlanabilir. Bir orta büyüklükte patates, 1 küçük havuç veya taze kabak küçük olarak doğrayınız, 2 su bardağı su kaynama derecesine gelince malzemeler konulup yumuşayıncaya kadar pişirilir. Tel süzgeçten hiç ezmeden geçirilerek suyu alınır. Bir tatlı kaşığı irmikle 5 dk. kaynatılarak çorba yapılır.

Ilık olan çorbayı birkaç çay kaşığı miktarından başlayarak veririz. Bebeğiniz tolere ettiği sürece miktarı giderek arttırınız ve tam bir öğün şeklinde veriniz. Sebze çorbası bebeğe alıştırıldıktan sonra veya bir hafta verilip bir sorunla karşılaşılmamışsa; sulu sebze püresine geçilir. (Bir hafta içinde)

Sulu Sebze Püresi: Bir orta büyüklükte patates, bir küçük havuç veya taze kabak küçük olarak doğrayınız. 2 su bardağı su kaynama derecesine gelince malzemeler konulup yumuşayıncaya kadar pişirilir. Almaya yakın 1 yemek kaşığı pirinç katılır (veya tatlandırmak için irmik katılır). Ateşten alınıp ezilir, püre haline getirilir. Daha sonra 1 çay kaşığı bitkisel sıvı yağ eklenir. Bundan tam öğün olarak verilir. Bu sebzeleri tolere ediyorsa daha sonraki dönemlerde taze fasulye, mercimek, bezelye, domates, yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak en son eklenir), gibi gıdalarda tek tek eklenebilir. Çocuk büyüdükçe sebze çorbası şeklinde yapılıp daha koyu olarak hazırlanır. Katılan suyu ilerleyen aylarda et suyu, kemik suyu şeklinde de yapılabilir. Bu çorbanın içine 2 kez çekilmiş ve pişirilmiş dana kıymasından bir yemek kaşığı yedirmek yayarlı olur.

Muhallebi: 5. aydan itibaren (ilk 4 ayda anne sütü almayan çocuklarda daha erken başlanabilir) sebze püresinde 1-2 hafta sonra başlanır. Genellikle akşamda tek öğün olarak verilir. Bir su bardağı soğuk süte (bir kahve fincanı su), muhallebinin hazırlanmasında kullanılan süt ilk dönemlerde sulandırılmalı giderek süte geçilmelidir; bir tatlı kaşığı pirinç unu ilave ederek kısık ateşte karıştırarak pişiriniz. Pişirdikten sonra bir tatlı kaşığı şeker ilave edebilirsiniz. 6-7. aylarda pirinç ununa yulaf, mısır, buğday unları eklenebilir.

Yoğurt: Yoğurt yapmak için pastörize edilmiş veya kaynatılmış süt ılımaya bırakılır. Eli yakmayacak sıcaklığa gelince 100 ml (bir çay bardağı) yoğurt eklenir. Sütün üzeri kapatılarak kalın bir örtü ile örtülür, ılık bir yerde 5-6 saat mayalandırılır. Bebeklere her gün taze yoğurt verilir.

İlk denemede birkaç çay kaşığı yoğurt veriniz, her gün miktarını giderek arttırınız. Eğer bebeğiniz yoğurdu sevmezse daha önce denediğiniz meyvelerden birini içine koyabilirsiniz. Mümkün olursa yoğurdu pekmezle beraber vermeye alıştırmak kansızlığı önlemede faydalı olacaktır.


Ek Besin Verilirken Dikkat Edilecek Noktalar:

İlk kez verilecek besinler açken denenmelidir.

Her yeni gıdaya tek tek başlanmalı ve çok az miktarda (bir çay kaşığı)
verilmeli. Bebeğin alımına uygun olarak 3-4 gün içinde miktarı arttırılmalıdır. Böylece besin maddesine alerjisi tespit edilebilir.

Bebek istemediği bir besini almak için zorlanmamalıdır. 2-3 hafta sonra tekrar denenmelidir.

Ek gıdalara tek öğün olarak başlanır. Bebek 6 aylık olduğunda anne sütüne ek olarak günde 2-3 öğün olarak verilebilir.

Ek gıdalara geçerken önce tekli grup (yoğurt, meyve suları) kullanılır, daha sonra çoklu karışımlara (sebze çorbası, kabak dolması) geçilir.

Bebeklere doğal ve taze hazırlanmış besinler verilmelidir. Dondurulmuş yiyecekler, konserve, katı maddeli hazır besinler verilmemelidir.

Bebek için hazırlanan besinler 2 saat içinde tüketilmelidir.

Besinlerin hazırlanmasında kaynamış su kullanılmalıdır.

Tüm besimler sadece kaşık ile verilmelidir. Ek gıdaların verilmesinde biberon kullanılmamalıdır.

Bebeğin beslenmesinde kullanılan kaplar bir tencere içerisinde ağzı kapatılmış olarak en az 5 dk. süre ile kaynatılmalıdır. (malzemeler plastik olmamalıdır)

Meyve-sebze pürelerini hazırlarken vitaminlerin kaybolmaması için cam rende kullanılmalıdır.

Ek gıdalara başlama döneminde çocuğun tuz ihtiyacı yoktur ve tuzsuz besinleri kolayca alabilir. Bu nedenle ilk bir yıl içinde yiyeceklere tuz katılmaması önerilir.

Beslenme saatleri hem anne hem de çocuk için mutlu geçen anlar olmalıdır. Anne rahat olmalı acele etmemelidir, çocuk kusabilir.


İSHAL

Ülkemizde her yıl binlerce çocuk ishal nedeniyle ölmektedir. İshal dışkının günde altıdan fazla ve sulu hale gelmesiyle ortaya çıkan bir durumdur. Su ve tuz kaybına bağlı olarak şu belirtiler ortaya çıkar:


Deride kuruma ve buruşma,

İdrar azalması,

Ağız kuruluğu, halsizlik, huzursuzluk, iştahsızlık,

Gözlerde çukura kaçma,

Süt çocuklarında bıngıldakta içeri çökme,


Çok ciddi vakalar dışında ilaç kullanımı tavsiye edilmez. Etkenin ne olduğu tespit edilmeden antibiyotik kullanılmamalıdır. Gereksiz antibiyotik kullanımı barsak dengesini bozacağı için bu gibi durumlarda mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Beslenme; ishalde -nedeni ne olursa olsun- vücuttan atılan su ve tuz kaybının yerine konması gerekir. Bu nedenle erken tedavi (yani sıvı alımı ve diyet) çocuk sağlığı açısından önemlidir. Bunun için;


Anne sütüne devam edilmeli

Yoğurt ve tahıllar gibi enerji veren, iyi emilen besinlerin yanı sıra meyvelerde eklenmelidir.

Çocuğunuzu az ve sık aralıklarla besleyiniz

Susuz kalmamasına dikkat ediniz

Bol bol O.R.S. (ishal için özel hazırlanmış sulandırılacak toz) veya kullanıma hazır su-tuz karışımından (sade, çilekli veya elmalı) veriniz

Evde kendinizin yapabileceği 4 su bardağı kaynatılmış ılık suya, 1 tatlı kaşığı sofra tuzu, 1 çay kaşığı karbonat, 1 yemek kaşığı beyaz toz şeker ile hazırlanan karışımdan O.R.S. yerine yine sık aralıklarla içiriniz. Bu hazırlanan karışım 24 saatte bir değiştirilmelidir.

Çok sulu ishallerde; her sabah başı veya her dışkılayıştan sonra bir veya iki çay bardağı yukarıdaki karışımlardan birini veriniz.

Yoğurt, tuzlu ayran, yoğurtlu çorba veriniz.

Meyve olarak elma, muz, şeftaliyi kullanınız.


Örnek Yemek Listesi (Bir yaş sonrası için)
Kahvaltı: açık çay veya ıhlamur, beyaz peynir, ekmek
Kuşluk: tuzlu ayran veya meyve suyu (taze elma, şeftali veya muz ezmesi evde yapılmalı)
Öğlen ve Akşam: bir kepçe yoğurt çorbası veya pirinç çorbası, yoğurt, haşlanmış patates, pirinç lapası, elma, şeftali veya muz, ekmek
İkindi: tuzlu ayran.


bi sitede tesadüfen gördüm, henüz kendim de okuma fırsatı bulamadım..
 
akşınızda bulunsun
yoğurt mayalarken mayayı çok fazla koymak yoğurdun ekşimesine sebebp oluyormuş

yoğurt mayalarken sütü önce kaynatıp, sonra ılıtmak gerekiyormuş, o şekilde daha iyi tutarmış, yani direk ılık süte yoğurt mayalamakla kaynatıp mayalamak fark ediyormuş.


bu da yoğurda pekmez koymanın faydaları:

Pekmez, yaygın olarak “kan yapar” düşüncesiyle kullanılır bebek ve küçük çocuklar için. Demirden zengin bir besin diye bilinir. Hatta sütün ve yoğurdun içindeki kalsiyumun pekmezin içerdiği; demirin emilimini azaltacağı düşüncesiyle anneler tereddüt yaşarlar. Oysa pekmez sadece demirden değil aynı zamanda kalsiyumdan da zengindir. Hatta kalsiyum içeriği demire oranla daha belirgindir. Süte, yoğurda pekmez katılması ile besin kalsiyumdan daha da zenginleştirilmiş olur. Hem de süt basit şeker yerine çok daha değerli ve mineral içeriği zengin bir tatlandırıcı ile tatlandırılmış olur.
Pekmezin bebek beslenmesindeki önemi de bundan kaynaklanmaktadır... Sağlıklı günler dilerim...
alıntıdır.
 
kızlar biz bugün başladık ek gıdaya ilk olarak oğluşuma patates ve havuçlu çorba verdim içine birazda pirinç attım çok sevdi yarım çay bardağı ile başladık hergün 1 tatlı kaşığı arttıracağız
 
kızlar biz bugün başladık ek gıdaya ilk olarak oğluşuma patates ve havuçlu çorba verdim içine birazda pirinç attım çok sevdi yarım çay bardağı ile başladık hergün 1 tatlı kaşığı arttıracağız

meltemcim püre mi yaptın piştikten sonra..

bu arada KSO canım senin doktorun yarifine göre yoğurt mayaladım. oldu bakalım gidince vercem kısmetse. kefirli yoğurt:lepi:
 
cokacimcoook
meltemcim püre mi yaptın piştikten sonra..

bu arada KSO canım senin doktorun yarifine göre yoğurt mayaladım. oldu bakalım gidince vercem kısmetse. kefirli yoğurt:lepi:

direk blendırdan geçirdim aslında tam püre gibi olmadı biraz daha sulu oldu ama yerken bi zorluk çekmedik hatta su ve meyve suyundan daha kolay oldu yemesi
 
X