2008 Aralık anneleri ek-gıdaya geçiş önerileri- mama tarifleri

Ben de bi muhallebi tarifi buldum yazayım bari...cokacimcoook
Muhallebi: 4-6. aydan itibaren başlanır. Genellikle akşam öğünlerinde yatmadan önce verilir.

Mama ile Muhallebi Hazırlanışı: İnek sütü 1 yaşına kadar önerilmediğinden mama ile hazırlanması önerilmektedir.

Malzemeler:
• 1 su bardağı su (200 ml)
• 3 silme tatlı kaşığı pirinç unu
• 6 ölçek Devam Biberon Maması*

Hazırlanışı:
1 su bardağı su ile 3 silme tatlı kaşığı pirinç unu pişirilir ve ocaktan indirdikten sonra içerisine 6 ölçek Devam Biberon Maması* ilave edilip, iyice karıştırılır.

Aafiyet olsun miniklerimize
 
ben de benim yaptığım muhallebi tarifini yazayım..
şu an için bize tam geliyor miktarı:


100 ml su
1 çorba kaşığı pirinç unu

muhallebi kıvamına gelene kadar ocakta pişirilir.
ocaktan alınca içine 3 ölçel devam maması katılıp,hemen karıştırılır.

afiyetle löp löp mideye indirilir
connie_feedbaby.gif
 
devam maması dediginiz ne oluyor
ben aptamil milimul kullanıyorum bu degil sanırım
 
kızlar bende tam tersine benim oğluş artık ve malesef uyanık oldumu beni asla emmiyo bende uyudumu özelliklede geceleri 2-3 saatte bir onu uyuandırmadan emziriyorum yoksa tamamen bırakacakmidesi azcık anne sütü görsün :KK43:
 
EK BESİN HAZIRLAMA

Meyveler
Mevsimine göre elma, muz ve şeftali tercih edilen başlıca meyvelerdir. Elma ve şeftali gibi meyvelerin suları taze olarak 1-2 tatlı kaşığı miktarından başlanarak verilir ve yavaş yavaş arttırılır. Meyvaların vitaminlerinin kaybolmaması için mikser yerine cam rende kullanılmalıdır.

Portakal, mandalina, limon bazı çocuklarda gaz, karın ağrısı ve alerjilere yol açabilmektedir. Bu sorunlar görülmezse bu meyve suları verilebilir. Sorun yaşanırsa bu meyva suları 6. aydan sonra verilmeye başlanır.

Meyve suyuna başlandıktan bir iki hafta sonra meyve püre halinde verilebilir. Meyve sularına şeker eklenmemelidir!

Elma
Meyveler iyice yıkanır, kabukları soyulur ve cam rendede rendelenir. Temiz bir tel süzgeç veya tülbentle süzülerek suyu elde edilir. Önce suyu bebek alıştıktan sonra püresi yedirilir.

Muz
Çatalla veya makinede püre şekline getirilir. İstenirse, portakal veya elma suyu ile biraz sulandırılabilir.

Şeftali
Şeftali yıkanır, kaynar sudan geçirilir, kabuğu soyulur, dilimlere ayrılır, çatalla veya makinede püre şekline getirilir. Tülbentten suyu sıkılır. Su veya püre olarak yedirilir.

Portakal
Suyu sıkılarak verilir.
 
Sebzeler
Meyve pürelerine başlandıktan iki hafta kadar sonra öğle öğününde verilmek üzere sebze çorbalarına başlanır. Patates, havuç, pirinç veya irmik ile taze sebzelerden günlük olarak hazırlanır. Bir iki tatlı kaşığından başlanarak yavaş yavaş arttırılır. Dört haftalık bir süre içinde tam sebze püresine geçilir.

Seçilecek olan sebzeler taze ve olgun olmalı, çürük olmamalıdır. Sebze püresine patatesle başlanır ve daha sonra mevsim sebzeleriyle devam edilir. Çorbaya bir çeşit sebze ilave edilir ve 3 gün bu sebze verilir. Sebzenin alerji yapıp yapmadığına bakılır. Eğer sebze alerji yapıyorsa menüden çıkarılır ve çorbaya başka sebze ilave edilir. Her üç günde bir yeni sebze ilave edilir ve alerji olup olmadığına bakılır. Lahana, patlıcan, pırasa, kereviz, karnıbahar, pancar ve ıspanak 4-6 ay arasında verilmemelidir.

1. Hafta: 2 su bardağı su, bir tutam tuz, 1 orta boy patates 45 dakika ağzı kapalı kapta pişirilir. Düdüklü tencere kullanılıyorsa 1 fincan su ile 10-15 dakika pişirilmesi yeterlidir. Tel süzgeçten aktarılarak hiç ezmeden sebzelerin suyu bir kaba alınır. 1 çay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika kaynatılır.

İrmiğe pirinç ve şehriye de eklenebilir.2-3 hafta içinde haşladığınız sebzelerin sadece suyunu değil, süzgeçten geçirerek püre halinde de verebilirsiniz.

2. Hafta: Yukarıdaki gibi pişirilir. İlave olarak havuç eklenir. Tel süzgeçten veya makineden havuçlar ve patatesler tamamıyla ezilerek püre şekline getirilerek geçirilir. Bu pürenin içine yine irmik katılarak yukarıdaki şekilde sebze çorbasının hazırlanması tamamlanır.

3. Hafta: Sebze çobası aynı şekilde pişirilir. Su miktarı biraz arttırılır. Patates ve havuca ek olarak 1 çay kaşığı pirinç ve her 3 günde bir mevsimlik sebze ilave edilir. Örneğin; ilk gün 3-4 yaprak maydanoz, ertesi 3gün maydanoz + birkaç yaprak ıspanak, ertesi gün bunlara ek olarak 1/4 enginar, ertesi gün 1/4 domates v.b eklenir. Tel süzgeçten veya makineden geçirilerek elde edilen püreye yine 1 çay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika daha pişirilir.

4. Hafta: Sebze çobası aynı şekilde pişirilir. Püreye 1 çay kaşığı zeytin yağı veya pastörize tereyağı katılır. 6. Aydan itibaren sebze çorbası ya da püresine 1 yemek kaşığı kıyma (3 kez çekilmiş yağsız sinirsiz dana) eklenebilir.
 
Formül Sütle Muhallebi Yapımı...
İnek sütü 1 yaşına kadar önerilmediğinden mama ile hazırlanması önerilmektedir.

Malzemeler:
8226 1 su bardağı su (200 ml)
8226 3 silme tatlı kaşığı pirinç unu
8226 6 ölçek Devam Biberon Maması*

Hazırlanışı:
1 su bardağı su ile 3 silme tatlı kaşığı pirinç unu pişirilir ve ocaktan indirdikten sonra içerisine 6 ölçek Devam Biberon Maması* ilave edilip, iyice karıştırılır.



İrmikli Muhallebi1 su bardağı süt

2 tatlı kaşık irmik

1 tatlı kaşığı şeker



Soğuk süte irmiği ilave edin. Karıştırarak pişirin. Muhallebi koyulaştığında ateşten alın. Üzerine şeker ilave edin.



Cevizli Muhallebi

1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı pirinç unu
1 tatlı kaşığı şeker

1 adet ceviz içi(iyice ezilmiş)

HAZIRLANIŞ : Soğuk süt temiz bir kaba konur. 1 tatlı kaşığı pirinç unu ilave edilerek ezilir, yavaş ateşte karıştırılarak pişirilir. Ocaktan indirdikten sonra şeker ve ceviz içi ilave edilir, ılık kıvamda bebeğe verilir.



NOT: Kilolu bebeklerde şeker eklenmesi yapılmadan verilebilir. Kabızlığı olan bebeklerde 1 çay kaşığı sıvı yağ konulabilir
 
Balkabaklı Bebek Muhallebisi

Bebek beslenmesinde muhallebi önemli bir yer tutar ve her bebek ek gıdaya geçtiği andan itibaren muhallebi yemeye başlar.Genelde bebeklere muhallebi hazırlamak için pirinç unu kullanılır.

Bal kabaklı bebek muhallebisi sade muhallebiye göre daha besleyici ve sade pirinç unlu muhallebinin bir alternatifi olarak verilebilir.

Balkabaklı Bebek Muhallebisinin Malzemeleri:
150ml süt
yarım dilim balkabağı
1 tatlı kaşığı tepeleme pirinç unu
Balkabaklı Bebek Muhallebisinin Yapılışı:

Balkabaklarını ince tatlı dilimi şeklinde doğrayıp tencereye koyun.Kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin,buharda da pişirebilirsiniz,kabağınız susuzsa biraz su ilave etmeniz gerekebilir.Pişen balkabaklarını iyice ezin.

Süte piriç ununu katarak muhallebiyi pişirin ve pişen muhallebiye balkabaklarını ilave edin.

Benim kullandığım balkabağı oldukça tatlıydı bu nedenle tatlandırmadım,siz tadını kendinize göre ayarlayabilirsiniz,bebeğiniz 9 aydan küçükse sütü yarıyarıya sulandırın ya da sade su ile yapabilirsiniz.Afiyet olsun.
 
Bal Kabaklı Muhallebi (milupanın sitesinden)

6. aydan itibaren
Hacer Kaya – Altan bebeğin annesi

Malzemeler:
2 çorba kaşığı haşlanmış balkabağı
100 ml balkağının haşlama suyu
2 çorba kaşığı Milupa Sütlü Pirinçli
1 tatlı kaşığı pekmez
Hazırlanışı:
Haşlanmış balkaği 100 ml haşlama suyu ile birlikte ezilirek karıştırılır. Üzerine 2 çorba kaşığı Milupa Sütlü Pirinçli ilave edilir ve karıştırılır. Bebeğinizin balkabaklı leziz muhallebisi hazır.

Bebeğiniz tatlı yemeyi seviyorsa, elma suyu, üzüm suyu, pekmez gibi doğal şeker kaynakları ile bu tadı sağlayabilirsiniz. Bebeğinizin mamasında şeker kullanmayın.

Enerji: 108,65 kcal
Protein: 2,83 g
Demir: 1,78 mg
C vit: 8,48 mg
Kalsiyum: 118,4 mg
 
4-5 aylık normal süt çocuğunun beslenme programı örneği

06:00 1. Öğün Anne sütü
08:00 Ara öğün Meyve püresi
11:00 2.Öğün Sebze püresi
16:00 Ara öğün meyve püresi ya da yoğurt
19:00 3.Öğün Muhallebi
 
Hazırladığınız gıdaları 2 saatten fazla oda ısısında bırakmayın.
rondo blender ile çorbaları öğütmeyin..
Nişasta bebeğin sindirimini zorlar.Bu yüzden prinç unuyla yapacağınız maları tercih edin. Mama yaparken kesinlikle un ve prinç ununu kavurmayın. Ek gıdalara başladığınızda her beslenmeden sonra mutlaka bebeğinize su verin..
 
Meyveli Muhallebi (milupanın sitesinden)

6. aydan itibaren
Malzemeler
200 ml su
2 tatlı kaşığı pirinç unu
6 ölçek Milupa Aptamil 2
1/2 muz veya 4 çorba kaşığı üzüm suyu
Hazırlanışı:
200 ml suyu 2 tatlı kaşığı pirinç unu ile pişirin. Ilınınca 6 ölçek Milupa Aptamil 2 ilave ederek karıştırınız. Muhallebiniz hazır. Bu muhallebiye 1/2 muz veya 4 çorba kaşığı üzüm suyu ilave edebilirsiniz.

Enerji: 186,3 kcal
Protein: 4,2 g
Demir: 2,4 mg
C vit: 18 mg
Kalsiyum: 182,4 mg
Biliyor musunuz?
6-12 ay arası bebeğinizin beyninin düşünme ve mantık gibi daha karmaşık işlevlerinden sorumlu bölgelerininen hızlı geliştiği dönemdir ve beyni bir yetişkin beynine oranla 2 kat daha fazla enerji harcar.
 
Kayısılı Sütlaç


5. aydan itibaren
Malzemeler:
1- 125 gr Milupa Organik Sütlaç Ek Besin
2- 2 adet rendelenmiş kayısı
Hazırlanışı:
125 gr Milupa Organik Sütlaç Ek besini bir kaseye boşaltın. ıçerisine 2 adet rendelenmiş kayısı ilave ederek bebeğinize çok leziz bir tatlı öğünü sunabilirsiniz.

Enerji:82,2 kkal
Protein:3,1 g
Demir:0,1 mg
C vit:2 mg
 
Kayısılı Muhallebi

5. aydan itibaren
Malzemeler:
100 ml su
1 tatlı kaşığı pirinç unu (5 gr)
3 ölçek devam maması
2 adet kayısı
Hazırlanışı:
100 ml su ile 1 tatlı kaşığı pirinçunu ağır ateşte pişirilir. Muhallebi kıvamını aldıktan sonra ocaktan indirilir ve içine 3 ölçek devam maması eklenir. Hazırlanan muhallebi karışımına cam rendede rendelenmiş 2 adet kayısı ilave edilir.

Enerji:98,25 kkal
Protein:2,32 g
Demir:1,29 mg
C vit:10 mg
 
mamalar ile yapabilecekleri yoğurt tarifi

içme suyunu kaynatıp ılıtın.bu sudan 120 ml,yoğurt mayalayacağınız kaba boşaltın.bu suya 6 ölçek yedirdiğiniz mamadan ilave edip,iyice karıştırarak yoğurt yapımında kullanılacak sütü elde edin.elde edilen bu sütün sıcaklığı 50 c civarında olmalı.(daha düşük sıcaklıktaki süt ile mayalayacağınız yoğurt sulu olur.ama lütfen sütü sonradan ısıtmak amacıyla kaynatmayın.)sonra maya olarak kullanacağınız 1 yemek kaşığı yoğurdu hazırlanan sütten iki kaşık kadar ayrı bir kaba alarak iyice ezip,yavaş yavaş mamaya ilave ederek karıştırın.yoğurdun mayalanması için,üzerini sıkıca örtüp uygun bir ortamda EN AZ 4 SAAT bekletin.
NOT: yoğurt bebeğe ikindi öğününde verilir.1-2 tatlı kaşığıyla başlanır ve miktarı zamanla arttırılır.saat 15:30-16:00 civarında verilmesi tavsiye edilir.
 
henüz ek gıdalara başlamadım 10 gün içinde başlamayı düşünüyorum, meyve suları ve sebze çorbalarının sularıyla başlicam.. ama şimdiden kendime bi defter tuttum, buraya yazdığım tarifler diğer sitelerden alıntıdır, bu tariflerin hepsini defterime de geçirdim, size de şimdiden bir arşiv oluşturmanızı tavsiye ederim. çünkü bi kaç hafta içinde "öööf ne hazırlicam şimdi" demeye başlarız.. elimizde liste olursa zorlanmadan "hıım bugün şunu yapayım "deme şansımız olur, böylece kendimizi gereksiz yere strese de sokmamış oluruz..
 
kuru meyveli ve balkabaklı bebek maması

Bebek beslenmesinde en çok sorulan sorulardan biride ara öğünlerde bebeğe ne yedirmek gerektiği.Bebekten bebeğe değişsede ,bebek ek gıdalara iyice alıştıktan sonra 2 ara öğün vermeye çalışmak iyi olur.Genellikle ara öğün olarak meyve ya da yoğurt yediriyoruz,aşağıdaki kuru meyveli bebek maması tarifi bu konuda bir alternatif olabilir.Bu bebek mamasını, içine ayrı bir yerde pişirdiğiniz yulaf ezmesini ya da pirinci katarakta çeşitlendirebilirsiniz.

malzemeler

1 çay bardağı rendelenmiş balkabağı
2 adet kuru kayısı
1 çorba kaşığı kuru üzüm
1 çay kaşığı öğütülmüş ceviz
1,5 çay bardağı su
bebek mamamızın yapılışı

Rendelenmiş balkabağını,üzümü ve doğranmış kuru kayısıları bir tencereye koyup üzerine suyu ilave edin.Kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin.Piştikten sonra blendırdan geçirerek cevizi ilave edin.Afiyet olsun


(bu ve bundan sonra yazacağım tarifler 6 aylık bebekler için, tarifleri bebeğimneyesin sitesinden alıyorum bilginize.)
 
Meyveli Yulaf Ezmesi
Daha önce bebek beslenmesinde yulafın önemini yazmıştım.Geçenlerde aldığım bir bebek dergisinde bu meyveli yulaf ezmesi tarifini gördüm,bu tarifi hazırlaması oldukça kolay ve ara öğünlerde ya da arasıra kahvaltı olarakta verebilirsiniz.

Bu meyveli yulaf ezmesi tarifi 6 aylık bebek yemeği olarak hazırlanmış,bence içinde süt olması nedeniyle 9 aylık bebeklerden daha küçüklerde sade su ile yapılsa daha iyi olur.Bebek büyüyünce su ve süt karışımı ile bu tarifi hazırlamak daha iyi olur.

Meyveli Yulaf Emesinin malzemeleri:

1 büyük elma
1 büyük armut
4-5 adet doğranmış kuru kayısı
4 yemek kaşığı su
150 ml süt
15 gr yulaf ezmesi
Meyveli Yulaf Ezmesinin yapılışı:

4 yemek kaşığı su ile meyveleri bir tencerede 5 dakika haşlayın.Su(ya da süt )ile yulaf ezmesini kaynatıp 3 dakika demlendirin,son olarak meyvelerle yulaf ezmesini karıştırın.
 
Sebzeli Bebek Maması
Oğlum büyüdüğü için artık ona özel mama hazırlamıyorum,ancak geçenlerde bize gelen bir arkadaşımın bebeği için hazırladığım bu bebek maması fena olmadı.

Bu bebek maması tarifinde kullandığım buğday yerine siz pirinç kullanabilirsiniz,mamadaki su miktarını buna göre daha az koymalısınız.Sebzeler içinde durum aynı istediğiniz sebzeleri katarak bebek mamanızı çeşitlendirebilirsiniz.Buşekikde hazırlayacağınız mamalar dışarıdan alacak olduğunuz kaşık mamalarından daha besleyicidir diye düşünüyorum.

Bebek maması yapılışıda bebek çorbalarının yapılışına benziyor sadece kıvamı daha koyu.

Sebzeli Bebek Mamasının Malzemeleri:

1 çorba kaşığı buğday
1 tatlı kaşığı yulaf ezmesi
Çeyrek kabak
Çeyrek havuç
1 küçük brokoli
1tatlı kaşığı zeytinyağ
su
Bebek Mamamızın Yapılışı

Buğdayı yıkayıp geceden 300 ml su ile ıslatın,aynı suda ertesi gün pişirin.Buğdaylar çatlayıp pişince yulaf ezmesini ilave edin ve 5 dakika daha pişirin.Pişirdiğiniz bu tahıllı karışımı blendırla ezin.Diğer tarafta sebzeleri buharda ya da az su ile pişirerek iyice ezin.Sebzeleri tel bir süzgeçten geçirebilirsiniz daha küçük parçalara ayırmış olursunuz. Sebzeleri hazırladığınız tahıllı karışıma ilave edin ve yağı katın,bebek mamanız hazır.
 
X