Allahım çok şükür bu kadar uzun ağlayan başka bir çocuk daha duydum. Kızım 25 aylık. Aynen dediğiniz gibi tam 20 aylıkken başladı. Hatta 15 tatildi. Daha ömceden de ağkayan bir çocuktu ama böyle bu kadar uzun ve sinir krizi gibi değildi. 15 tatilimiz zehir oldu. Bazen sabah bir posta, öğleden sonra bir posta ağlıyordu. Günde 6 saat ağladığını biliyorum. Bütün herşeyi denedik. Tepkisiz kaldık, dikkatini dağıtık, müzik açtık, kitap, resim, balkon, araba, sokak aklınıza ne gelirse. İdrar tahlili, anal çatlak hepsine baktırdık. Böyle birden nedensiz bir ağlama geliyordu. Öğle uykusu sonrası mesela kesinlikle ağlatıyordu. Komşular telefonla arıyorlardı. Yandı mı, düştü mü diye. Öncelikle sizi çok iyi anlıyorum. Hayatımda en mutsuz olduğum anlardan biriydi. Eşimle gerildik. Gece olmayan ağlama sesi duymaya başladım. Çözüm ne peki, çözümü yok. Öncelikle bilişsel bir süreç. Çocuğun tarzı ve ifade şekli bu. Rahatlama tarzı bu. Ama bu arada bazı önlemlerle hafiflettik. Yine ağlıyor ama haftda bir. Ağlarken kesinlikle tepki vermiyoruz. Ne oldu, neden ağlıyorsun, ağlama falan demiyoruz. Biz eşimle odasında karşılıklı yere oturuyoruz. Ve sohbet ediyoruz. Ama çocukça şeyler ama. Geçen gün şuradaki ağaçta balık gördüm. Kapının önünden geçen fil miydi gibi? Ya da önümüze puzzle alıp yanlış yapıyoruz. Yani çocuğu yok sayıp, ama çocuğun kendini tutamayıp dahil olacağı şeyler. Benim kızım normal konuşan bir çocuk. Bir süre sonra dayanamayıp ağaçta balık olmaz diye konuya dahil oluyor. Ama bu yöntemler her seferünde etkili olmuyor. Baktık susmayacak yöntem değişikliği yapıyoruz. Bir de siz çocuğunuzu daha iyi tanırsınız. Mesela benim kızıma ağlarken teklifte bulunmayacaksınız, soru sormayacaksını, dokunamayacaksınız. Daha da şiddetli ağlıyor. Mesela camın kenarına geçip aa kedi mi o diye dikkatini çekmeye çalışsam hayır değil diye daha çok ağlıyor. Bir de prebiyotik herhangi bir ürün, gıda kullanıyor musunuz? Enterogermina kids gibi, prebiyotik yoğurt gibi. Ben gözlemlediğim kadarıyla bizde prebiyotik gıdalar ağlamayı tetikliyor. Sanıyorum çocukta huzursuzluk yaratıyor. Onlara karşı hassasiyeti var. Sizde de farkından olmadan verdiğiniz bir gıda ağlamayı artırıyor olabilir. Mesela süt ürünleri gibi