Çocuk Hastalıkları 2-6 Yaş Arasında Sünnet Yapılmamalı

Bebek Hastalıkları, diş çıkarma, bebeklerde kusma, bebeklerde ishal, bebeklerde uyku düzensizliği
16 Ağustos 2010
294.779
607.241
1.098
43
Malatya
Çocukların gelecekteki yaşamları açısından büyük önem taşıyan sünnet işlemiyle ilgili anne ve babaların zihni karışıyor. 2-6 yaş arası sünnet yapılmamalıdır. Çünkü…




Bazı aileler yenidoğan sünnetini tercih ederken, bazıları da sosyal nedenlerle, sünnet düğünü de yapabilmek için ilkokul dönemini tercih ediyor.

Sünneti kim yapmalıdır?

Sünnet operasyonunu ürolog, genel cerrah, pratisyenler de yapabilir. Eğer Sağlık Bakanlığı’nın sertifikasını almış, sünneti doğru şekilde öğrenmiş fenni sünnetçiler varsa onlar da yapabilir.

Sünnet komplikasyonları nelerdir?

Sünnet işlemi sırasında çocuğun cinsel organına cerrahi müdahale yapıldığından ehil ellerde yapılması önemlidir. Çünkü tüm geleceğini etkileyecek, cinsel yaşamında olumsuzluklara neden olabilecek sıkıntılar doğabilir. Bu yanlış işlemlerin belki bir kısmı düzeltilebilir daha sonra, ancak bir kısmı da örneğin pipinin baş kısmının kesilmesi gibi telafi edilmesi mümkün değildir.

Toplu sünnet yapılması doğru mudur? Tıbbi açıdan uygun mudur?

Yaz aylarıyla birlikte toplu sünnetler de sık yapılıyor. Toplu sünnet sırasında sünnet yapılan aletlerin tıbbi temizliğinin sağlanmasının çok güç, çocukların psikolojisini olumsuz etkilenebilir, kanla bulaşan hastalık riski artar. Sünnet işleminin hekimler ya da bu konuda sertifika almış sünnetçiler tarafından yapılması gerekir.

Sünnet için doğru zaman hangisidir?

Toplumun sünnete bakış açısı çok farklı. Avrupa ve ABD’de yenidoğan sünneti çok yaygın olarak yapılır. Türkiye’de yenidoğan sünneti çok yaygın değil. Ama önümüzdeki 5-10 yılda ilkokul çağındaki çocuklara yapılan sünnet sayısının azalacağına inanıyoruz.

Sünnet nasıl yapılıyor?

Son yıllarda aileler sünnet konusunda, genel anesteziyle mi lokal anesteziyle mi yapılsın diye çok takılıyor. Genel anestezi sünnetin olmazsa olmazıdır, çok konforludur, çocuk bu sayede psikolojik olarak etkilenmediğinden yaraya ilgisi de daha az oluyor. Öteki türlü yarasıyla ilgileniP, kendisine de zarar verebilir. Lokal anestezi yapılınca her ne kadar alanı örtüyorsak da çocuk tüm bunlara tanık oluyor, yattığı yerden de çok kötü etkileniyor.

Sünnet hangi ortamda yapılmalı?

Günümüzde hala bağda, bahçede, evde sünnet devam ediyor. Oysa sünnet cerrahi bir işlemdir, sağlık merkezlerinde yapılmalıdır.

Ailenin sünneti izlemesi doğru mudur?

Ailenin ameliyat sırasında bulunması doğru değildir. Çocuklar anne ve babalarını yanlarında istemiyor, çocuk sünnet travmasına ailesinin de ortak olduğunu düşünüp psikolojik olarak çok kötü etkileniyor, bilinçaltında anne ve babasını suçluyor. Bazı babalar çocuk ağladığında sert davranıyor. Bunlar doğru değil.

Yenidoğan sünneti ne zaman yapılmalıdır?

Bunun en iyi zamanı bebek doğduktan 24 saat sonra yapılmasıdır. Sağlıklı bir bebekte kan tahlilleri, pipinin anatomisi imkan veriyorsa yapılabilir. Genel anestezi altında sünnet 2 yaşına kadar uygun olabilir, ama bu yaş da gri bir çizgidir, bezden çıkma dönemi diye ifade etmek daha doğrudur. Ondan sonra 6 yaşına kadar sünnet yapılmamalı, çünkü cinsel kimlik oluşuyor, kendilerini erkek hissediyor, sünnet bu dönemde doğru değildir. 6 yaşında çocuk sosyalleşir, sünnet bu anlamda kabul edilebilir, en azından arkadaşlarının da sünnet olduğunu duyar ve sünnete razı olur.

ALINTIDIR..
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…