• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

17 ağustos depremi :(

Az önce TRT1 de YAVUZ NUFEL'in bir şiirini dinledim klibiyle beraber ağladım ..:gitme:
Şiiri aradım ve buldum..
ızleyen arkadaşlarım eminim ki benm gibi gözyaşlarına boğulmuşlardır ama izlemeyenler için şiir işte bu..

Enkaz Altında

baba bak!
o görünen annemin eli
senin aldığın yüzükten belli
kardeşlerimi düşünme
onlar şu anda parktadır belki
oyuncak helikopter
alamıştın ya hani
alma artık istemem
bak onlarca helikopter
hem hepsi de sahici
kıpırdat gözlerini
konuş benimle baba
'Elle gelen dğün bayram'
derdin ya hep
bu nasıl düğün,
bu nasıl bayram?
neden yerde yatıyor
teyzem,, halam, dayım, amcam?
ne olur birşeyler söyle
konuş benimle
hadi benim aslan babam...
istemezsen bu sene
okula da gitmem,
eğer gidersem;
geçen seneki idare eder,
yeni önlükte istemem...
bir kerecik 'oğlum' de yeter.
bacaklarında kan var
kırıldı mı yoksa?
alçıya alsınlar
duyuyor musun? ...
geliyor ambulanslar...
sen iyileşinceye kadar
ben su satar, simit satar
size bakarım;
annemin çamaşır ipleri
yine kopmuş,
sen üzülme ben takarım! ..
daha dün senin
kocaman adamındım;
berbere götürecektin hani,
uzadığı için saçlarım...
'Yavrum' de; okşa saçlarımı,
öp yanaklarımı
babacığım ne olursun! ...
hadi kalk!
sen de bağır, sende çağır
her taraf yanıyor cayır cayır! ...
'Erkekler ağlamaz' dersin
ama
ağlamak istiyorsan ağla
vallahi kimseye söylemem baba...
gözlerine toz dolmuş!
silsene baba!
baba! .. baba! ..
yoksa? ! . Baba! ...
BABAAAAAAAAAA! ...

Yavuz Nufel

17 Ağustos '99..

Gölcük sahil kenarında;12 katlı apartmanın 6 ınca katındayız..

O an yaşadıklarımız çok zor anlatılır çok zor dile gelir..

Hayatımızı tamamen değiştiren;depremi anlatma kolay değil..Hala her anıldığında yüreklerimizi

zangır zangır titreten yakan dağlayan;bizi bizden alan belki pişirip olgunlaştıran hadise..

Şuan öylesine doldum ki..

Diyebileceğim tek şey:Rabbim bir daha yaşatmasın;kaybettiklerimize rahmet eylesin..

Unutmadım;unutmayacağım..

ben sakaryalıyım.depremde amcamın oğlu eşi,oğlu ve yeğeni göçük altında kaldı.çok şükürkü hayattalar ama yengemde epey hasar bıraktı.yemgem 8 aylık hamileydioğlunu ve yeğenini korumak için onların üzerine kapanmış.ayakları kırıldı,karnındaki bebeği öldü.6-7 ay Ankarada hastanede yattı.şimdi hepside iyiler.birde komşumuzun kızıo gece tatilden dönmüş evine.onunda doğumuna 8 aylık hamileydi.o deprem feci şekilde can vermiş,eşiyse 3-4 ay yaşadı ama hep komadaydı.sonra oda öldü.çok kötü zamanlardı.allahım bir daha aynı acıları yaşatmaz inşallah.
canlarım benim nedesek boş yasadıklarınıza karsı:(
kelimılerın havada kaldıgı an..
acınız hepımızın acısı oldu gunlerce ağladım..
hala bakamıyorum fotograflara...

su35 cnm rabbim sendende razı olsun..

kadisim off bittim cok acıı off bısey dıyemıcem...

Şu satıları okurken;ömrümün en taze zamanlarında;uykumun en tatlı yarısında yaşadığım kıyamet ve dehşete;kalplerimizi yerinden çıkaran şaşkınlık ve aklımızı alan ruhlarımızı paran parça eden o deprem dakikalarına döndüm yine..
Zaten hiç birimizin asla hatrından çıkmıyor bu hadise..Her daima beynimizin yüreğimizin içinde taa derininde bir yerlere sıkışmış vaziyette..

Sene /99..
Yerlisi olduğumuz Gölcük'te sahil kenarındaki sitelerde yaşıyoruz (Ailem ve akrabalarım hala orada yaşamakta,bebekliğim çocukluğum ergenliğim in geçtiği güzel ve mahzun şehrimde)

Hayat yine olabildiğince hızlı akıp giderken biz ;olağan dünya meşgalelerin düşmüş,kendimizi ve sonumuzun geleceğini unutmuşuz,sahilde Donanma Şenlikleri vardı o zaman..Bilirsiniz Donanma Kentidir Gölcüğümüz tersaneleri , gemileri ile meşhurdur..Öyle asil,öyle kuvvetli..

Vapur gezisindeyiz ailemle;saat 1 buçuk sıralarında güle oynaya evimize dönüyor balkonda muhabbete devam ediyoruz tatlı tatlı..

2 yi biraz geçmişken uyuyakalıyorum orada annem ise öpüp yatağıma geçmemi söylüyor..
Ağır hayal meyal gidip yattığımı hatırlıyorum;inanılmaz bir sıcak,hararet..
Tam uykuya dalıyorum aradan çok geçmiyor anlatamayacağım vehamette bir gürültü zelzele kıyamet..
Etraf zifri karanlık sadece göğü aydınlatan kızıl ve yakıcı ateş toplarını hatırlıyorum..Çığlıklar,son nefes haykırmalar,imdatlar patır patır anında yerle bir olan aralarında binlerce arkadaşımın,akrabamın,öğretmenimin,postacımın,komş umun da eriyip gittiği, yüzlerce bina..

Asla ama asla unutamayacağım ve yaşamımı tamamen değiştiren bir mefhum:Deprem..

Rabbimiz hak ve adalet sahibidir,olanda daima bir hikmet vardır..
Bu deprem hangi sebeple olursa olsun bizlere çok şey öğretti..
Mala dünya metasına güvenmemeyi,insanlığı,kardeşliği paylaşmayı..
o gün hepimiz birdik herkes aynı ekmeği paylaştı aynı bardaktan su içti..

Başkanı da doktoru da zengini de fakiri de kapıcısı da avukatı da hepsi birdi..Kimsenin canı malı ile kurtulmadı..
Unutmamalı iki günlük dünya da daima birbirimizi sevgi ve kardeşlikle kucaklamalıyız..

Şehitlerimize de tekrar Allah cc rahmet eylesin

Unutmayalım unutturmayalım..

en azından yaklaşmakta olduğumuz 17 ağustoslarda birer Yasin hediye edelim..

Allah o günleri bir daha göstermesin..

Sevdiklerimizle bizleri imtihan etmesin..

Geçen sene içim yana yana ; yine delicesine dolmuş ve sinem kabarmışken sayfalarca yazdığımı hatırlıyorum buraya 17 Ağustosta..

Acılarımızı paylaşalım;birbirimize sıkıca sarılalım istedim..

ıçimi akıttım;yazdı da yazdı ruhum ve yüreğim..

Onulmayan bir yaradır bu bizlerde.. Bir ibret...Belki hayatta dik durmasını ve gerçek SEVGıYı öğreten bir

fazilet..

Ertesi gün gelip baktığımda yazdıklarımın hepsinin silinmiş olduğunu gördüm...

Sebebini hatırlayamıyorum konu tekrarı v.b birşeydi..

O an kalbim tekrar kırıldı ne yalan söyleyeyim..

Uzun süre yazmadım ; sustum ; içimde yaşadım zelzeleyi..

(Şuan duygusallığın hat safhasındayım surcu lisan eder isek affola..

Yaşayanlar;dev yürekliler bilirler anlarlar halden..

Ne demişler lisan-ı hal lisan-ı kalden entaktır..)

Son düzenleme:
libyana hakkını helal et acını tazeledım suan cok otuyum gercekten oof
yazdıklaırnı okudukca acını anladıkca aglıyorum suan cnm benım bu konuda sılınse
amaca ulastık bırbırımıze desteğiz unutmadık unutmayazağız!!!
fatıhalarıda unutmayalım canlarım

libyana hakkını helal et acını tazeledım suan cok otuyum gercekten oof
yazdıklaırnı okudukca acını anladıkca aglıyorum suan cnm benım bu konuda sılınse
amaca ulastık bırbırımıze desteğiz unutmadık unutmayazağız!!!
fatıhalarıda unutmayalım canlarım

Helal olsun tatlısı ne demek ..

Asıl sen helal et sizler helal edin;vesile oldup unutturmadığınız için..

Neden silinsin canım..

Ben o zaman ne kadar üzülmüştüm ; silinmesine.. Tekrar silinsin ister miyim..

Ayrıca büyüttü bizi deprem;acı insana çok şey katar aslında..

Ben çok duıygusalım çok çabuk etkilenirim herşeyden..Bakmayın siz :_)

Hayata ve insanlara karşı daha naif ve sevgi

dolu olmayı öğretir..

Çünkü bilirsin ki bütün bu benlik savaşları;kişisel kaygılar;sahib olma duygusu

kibir;dünya metalarına aşırı düşkünlük;koşturmaca ;kavga gürültü;fitne fesat;

hep geçici..

Dalmışız gidiyoruz bakalım..Gafletten uyandırıyor bu tür konular..Öyle değil mi..

Şu ayeti asla aklımdan çıkarmıyorum:

Bismillahirrahmanirrahim

"Yer şiddetli sarsıntısıyla sarsıldığı zaman,

Ve yer ağırlıklarını (dışa) çıkardığı zaman,

ınsan da: "Buna ne oluyor?" dediği zaman..." (Zilzal, 99/1-3)

ışte o anları düşünüp yaşamımıza çeki düzen vermemiz gereken daha hoşgörülü ve

saygılı ;sevdiğimizi tam seven;küsmek darılmak bilmeyen ve sonsuz dünyamız için

bu hayatımızı düzenli yaşayan kişiler olabileceğimizi düşünüyorum..

Ben yine çok konuşmaya başladım kaçiimm :1hug:

sakın kaçma cok guzel yazıyosun cnm benım keşke konuyu sen açsaydın
yazdıklarını okuyup etkılenıp okunan her fatıhanın sevabı sanada gıder inş
ben sımdı cıkıyım bıraz dua edıyım sehıt olan canlarımızı bı anıyım
gonulden dua ıle opuyorum lıbyana cnm senı cok ama cok sgl paylaşımın ıcın
vel utfne ıcınden gectıkce yaz rahatla cnm..

libyanam neler yaşamışsın..
şaşkınlıkla okudum..
allah bir daha kimselere yaşatmasın..
dediklerine katılıyorum..derdim var diyen herkeze söylerim acılarla büyüyoruz sabret diye..ama bu acı başka bir acıydı..
büyüttü ama acılar dinmedi,hatrlandıkça sızlattı acıttı..

sen dahda yakından hissetmişsin,kalıntılarını en derin taşıyanlardansın belkide..

allahım ülkemize bir daha asla böyle bi acı yaşatmasınmafoldumben
bugün bn tam saat 3 sularında uayndım ve uykumdan bni uyandıran gördüğüm rüyaydı:delphin:
adanada deprem oluyor bn kardeşim annem kızım kanepnn ardına saklanmış ne zmn öleceğiz die bekliyoruz ve bnm tdüşündüğüm tek şey KIZIMsenağlama
ve dışardan öylesesler bağırşmalar çağırmalar geliyor ki haeln kulaklarımdasenağlama
gece 2 de yattım 3 buçuk da geri kalktım
rüyası bile dehşet vericiydi
allahım yaşayanlara ve kaybı olanlara çok büyük sabır versin senağlama
öleneler rahmet olsun :Saruboceq: mekanları cennet yattıkları yer nur dolsun
çok acı çoksenağlama
ALLAHIM bizleri böyle sınama senağlama
unutmayalım diyoruz evt unutmuyoruz
ama yine yaşasak eminm yine bu kadar kaybımız olur
çünkü yetkililer haleen aynılar depreme hazırlık yok
tek sığınıcağımz yaradan kalmış

günaydınlar yazdıklarınızı okudukca tüylerim diken diken oldu bizde o kadar şiddetli hissetmedik ama yine hissedildi ablam hamileydi 8 aylık yaz olduğuiçin kanepenin üzerinde ben ise yerde yatıyordum o gece deprem olduğu sırada kanepiye ben sallıyormuşun zannetmiş diyormuşki bu neden benim yatağımı sallayıp duruyor kalkıp bir tane vuracakmış artık ama kalktığında ben uyuyorum hemen deprem olduğunu anlayınca bırakmış beni sabah komşumuz geldi istanbulda deprem olmuş çokta ölü varmış deddi bizde hemen tv başına dönüp o felaketi görünce resmen yıkıldık allah geride kalanlara sabırlar versin allah böyle felaketlerle bizi bir daha sınamasın diyorum mekanları cennet olsun

rabbim ölenlere rahmet eylesin kalanlara da sabır versin. 10 yıl geçmesine rağmen unutuldugunu sanmıyorum. bu psikolojiyle yaşamak gerçekten çok zor. Allah bi daha yaşatmasın inşallah.

allah sabır versin
ölenlere de rahmet etsin..
ne desek ne söylesek boş
O istedi ve oldu...tek yapabileceğimiz şeyi de hemen yapıyorum
allah kabul etsin...

O felakette hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet diliyorum. Geride kalanlara ise sabır.

10 yıl geçmesine rağmen yaralar taze, acılar aynı. Hatta daha da katlanıyor bu aralar.

Depremzedeleri evlerinden çıkarmaya çalışıyorlar.mafoldumben

yıl 1999 tarih 17 AĞUSTOS.

insanı düşündükçe dehşete düşüren bir gece.
ben o gece dayımlarda kalıyorum.adapazarında.gece geç saatde anneannemden gelmişiz.
saat 2.30 sıraları biz yengemle yatma kavgası yapıyoruz.dayımın bağırmasıyla yengeciğim dayımın yanına gidip yatıyor.bense odanın kapısını kapatıp camı açıyorum.elimde kitabım ve radyoda müzik dinliyorum.
sonra ışığıda kapatıp sadece müzik dinliyorum. ve birden inanılmaz bir gürültü.sanki bir hayvanı öldürüyorlar.havada inanılmaz bir kızıllık sanki biryeler yanıyor gibi görünüyor.ben kafamdan bu sesin nerden geldiğini düşünürken birden sarsıntı ve ne olduğumu anlamadan kendimi camda buldum.
kapıya gitmeye çalışıyorum gidemiyorum kapım kitlendi falan filan.
çığlıklar bağırmalar,yardım istemeler...........
biz aşağıya indiğimiz zaman sadece toz bulutunu görebiliyorduk.yıkılmış binalar,enkazdaki insanlar.nereye koşucağını bilememek.ve ailenden kimseye ulaşamamak.ne acıydı yarabbim.
aslında anlatılıcak o kadar çok şey varki ama kelimeler tıkanıyor insanın boğazında.
allahım sen bir daha kimseye yaşatma böyle bir acıyı.
canımız çok yandı bir daha yanmasın.
değil 10 sene 100 sene yaşasak o acı ve dehşet günü asla unutmayacağız ve unutturmayacağız.
allahım sen o gün hayatını kaybedenlere rahmet eyle.
mekanlarını cennet eyle ya rabbim.

Allahım bir daha kimseye yaşatmasın inşallah mafoldumben
Ölenlere rahmet eylesin yarabbim mekanları cennet olsun inşallah
Hayırlısı böyleymiş demek ki :(
Allahım o kimsesiz kalan yavruları hep korusun gözetsin
bir daha o acıyı yaşattırmasın unuttursun onlara bu acıyla yaşayamazlar o küçük yürekler anasız babasız sahip çık Allahım inş.

allah m olenlerimize rahemet kalanlarımıza da sabır versin.
bir daha bole bir acıyı allah m hiç kimseye yaşatmasn gerçekten de çok zor .

Allah kayıplarımızın mekanlarını cennet eylesin inşallah
sizlerinde başınız sağolsun
tüm kalbimizle gönderdiğimiz fatihalarımızı ,dualarımızı ulaştırsın rabbim inşallah
o günleri tekrar yaşatma rabbim mafoldumben

Allahım ölenleree rahmet yakınlarınada sabır versin :Saruboceq: Bir daha böyle felaketler göstermessin yarabbim:Saruboceq: Bende istanbulda duymuştum depremi çok iyi hatırlıyorum ranzanın üstünde yattığım için baya bi sallanmıştım kalktığımda ne olduğunu anlayamadım evin tıngır tıngır sesleri sanki bir tren üzerindeymişiz ve biryerlere gidiyomuş gibi gelmişti çocuk aklı:bbo: Annem odanın kapısına gelmiş dikiliyordu, kardeşimle ikimize korkmayın dua okuyun diyordu. mafoldumben Offf Allahımm biz o depremi öyle hissettik birde yerinde merkez üstünde yaşayanların nasıl bir kıyamet içinde olduklarını tahmin bile edemiyorummafoldumben Allahım birdaha göstermesin böyle felaketler:Saruboceq:

allah senden razı olsun essem...depremde çook büyük hasar gördü şehrimiz,en acı halini yaşadık depremin, en büyük caddelerdeki evler,apartmanlar yerle bir oldu,yıkılan enkazdan sayısız ölen yaralanan çıktı,allahıma çok şükürki bizim canımızdan kaybımız olmadı,ama yakın görüştüümüz arkadaşlarımız ve ailelerinden çok acı haberler aldık,bide depremde çok kaybolan insanlar oldu,
hep onları düşünüyorum,burdaki hastaneler yetersiz geldii için helikoptere bindirilmş,ambulansa bindirilmş yakınları görmş ama başka hastalar alınması gerektii için,gidememş ve bi daha ne ölüsü ne dirisinden haber alınamamış,anne babalar için,evlatlar ,kardeşler için düşünsenize ne acı öldü bile diyemeyip hala acaba yaşıyomu diye umutla bekleyenler var ,
rabbim bi daha bölesine acıyı bizlere yaşatmasın,ölenlere rahmet eylesin...:Saruboceq:

Back