- 6 Ağustos 2015
- 7.208
- 19.840
- 348
Aynen öyle. Belki 50 yaşında bir sapık. Siz sayfayı inceleyin yaşlara uygun oyun önerileri var. Kızınızın ilgisini çekecek bir oyun bulursunuz umarımOrhan tokere bı bakayım.kizim da paylaşımlarına baksın inşallah ilgisini çeker.
Bu çevrimiçi oyunda konuştuğu çocuğa baktım.giresundan birisi.yaai kaç kimdir nedir bilemiyoruz.Allah korusun kötü bişey olur diye korkuyorum ben.bu çocuklar hiç korkmuyor heralde.
Oynadığı oyunları kontrol etmeyi düşünüyorum zaten ama çevrimiçi olmaması,daha basit oyunlar olmasını istedim.kizima da söyledim onlardan oynasa,bu oyunlardan daha iyi olur heralde.
Gerçekten kafam çok doldu benimde.ne düşünüp,nasıl davranacağımi şaşırdım.
Yani hiç oynamasa daha iyi belki hiç oynamaz.bİraz olsun normale döner.cok teşekkür ederim sağolunAynen öyle. Belki 50 yaşında bir sapık. Siz sayfayı inceleyin yaşlara uygun oyun önerileri var. Kızınızın ilgisini çekecek bir oyun bulursunuz umarım
Rica ederim, bizim yaş aralığının çoğu çevrimiçi oyun oynuyor yani çok üstüne gitmemek lazım o konuda. Ben oyun falan pek sevmem ama herkesin ilgi alanı farklıdır tabii.Tik tok bende asla istemiyorum.aslinda bana müzik için söyledi ama mesajları tik tok da gördüm.yani yalan söylemiş.suandan itibaren asla ona ve çevrimiçi oyunlara izin vermem.
Bende hiç kullanmadım bakmadım da.tik tokdan rahatsızım ama.
Özel okul düşünüyorum.bazi araştırmalarda yaptım.ortalama bütçeye uygun bulamadım.ogretmenlerimiz de yardımcı oldu ama fiyatlar çok yüksek.yine de özel okul da araştıracağım.tesekkur ederim sağolun
Video çekmiyor.sadece izliyor ve sohbet ediyor.dm gibi tıktok dan yürüyorlar artık birbirlerine.Rica ederim, bizim yaş aralığının çoğu çevrimiçi oyun oynuyor yani çok üstüne gitmemek lazım o konuda. Ben oyun falan pek sevmem ama herkesin ilgi alanı farklıdır tabii.
Tiktok ise öyle 'ilgi alanı o' diye geçiştirilecek bir konu değil maalesef, umarım video çekmiyordur. Sosyal medya zorbalığına da çok açık bir yer aynı zamanda. Orada çocukların çektiği videolar sonrasında Twitter gibi yerlerde paylaşılıyor ve dalga geçiyor insanlar. Siz zaten ilgilisiniz çocuğunuz ile ama yine de sıkı takipçisi olun. Üzüleceği şeyler yaşanmasın sonrasında.
Mesela benden habersiz bir gösteri videom yayılmıştı internette. Gösteri dediğim de anaokul gösterisi. O video unutulana kadar neler çektiğimi ben bilirim yani. Her şey çok hızlı yayılıyor sosyal medyada.
Peki telefon konusunda ne önerirsiniz.istedigi saatte istediği kişiyle görüşmesine hiç karışmam saygı duyarım tabii kızım çünkü güvenim tam.Kızınız sorumluluklarını bilmiyor ama çok açık ki bunun tek sebebi sizsiniz .
Ona hala bebek gibi davranırken (ki benim ablam bile 3,5 yaşındaki çocuğuna daha saygılı davranır) ondan nasıl sorumluluk almasını bekliyorsunuz ki?
Ne demek 14 Yaşında bir Ergenin telefonunu alıp içindeki numaralari silmek, ne demek 14 yaşında bir genç kızın telefonunu zorla alıp mesajları okumaya çalışmak ?? Ha kapıdan arkadaşlarıyla konuşmasını dinlemissiniz,ha günlüğünü okumuşsunuz ha telefonu karıştırmışsiniz. Bunların hepsi aynı kapıya çıkıyor . Üzgünüm ama annesi de olsanız buna hakkınız yok . Bundan sonra da hiç olmayacak çünkü o artık sizden bağımsız bir bİREY. Bunu kabul etmek çok mu zor?
Hee , 'o daha küçük, internetten tanimadigi insanlara kapılmasini istemem,tehlikelere -suistimale çok açık' diye endişelenebilirsiniz. Size yüzde yüz katılıyorum . Ama bu yaptığınız davranış onu sizden uzaklastirmaktan Başka hiç bir şeye yaramaz. Hatta onu zararlı arkadaş çevresine daha çok itmeye, evdeki huzursuzluktan kaçmak için ona ilgi gösteren insanlara meyletmeye iter. Ayrıca bugün telefonunu karıştırdıniz,inanın yarın telefonu karistirsaniz da bir şey bulamazsınız. Çünkü bundan sonra yavaş yavaş her şeyini sizden saklamanın yollarını bulacaktır. Teknoloji çok gelişti ve yeni neslin teknoloji bilgisiyle siz boy olcusemezsiniz. Benim telefonumda mesela "İkinci ekran" diye bir sey var. Yani gorunmesini istemediğin uygulamaları, ikinci WhatsApp instagram hesabını falan ikinci ekrandan yapabilirsin, özel fotolarını vs vs o ikinci ekranda saklayabilirsin. Bunun gibi nice bilmediğiniz şey var. Yarın bir gün telefonununu karıştırıp ne tıktok ne oyun ne zararli biri görüp gönül rahatlığıyla hayatınıza devam edecekken aklınızda olsun diye söylüyorum. Kızınız sizi teknoloji ile ayakta uyutabilir. Bunu ona yaptırmak zorunda kalmayın. Bırakın başı dara düştüğünde kaçacaği değil de koşacaği kişi siz olun. Bir şeyleri yasaklayarak, telefon karıştırmaya çalışarak bunu yapamazsınız. Bir süre sonra iyi kötü tüm adımlarını 'aman annem duymasin' diye atmaya başlar (tecrübe ile sahiptir).
14 yaşında gelen çocuğa vurmuş olmaniz da ayrı fecaat. Bu da ona insan olarak saygı duymadığınızi, hatta onu insandan saymadiginizi gösteriyor. İnsandan saymayip neyden sayıyorum derseniz belki hala kendi uzvunuz gibi görüyor olabilirsiniz, hamilelik- bebeklik döneminde olduğu gibi. Çünkü insan saygı duyduğu birine vuramaz. Mesela eşiniz, kavga anında size iki üç tane vursa, bunu onun sinirine mi verirdiniz yoksa boşanmanın yollarını mi arardiniz? Kaldi ki o çocuk size muhtaç ve dayak da yese, hakarete de uğrasa kendisi için bir adım bile atabilecek durumda degil, kapana kısılmis halde..normalde çok iyiyiz demişsiniz ama nasıl normalde harika bir adam olan kocanizin sinirlenince size vurmaya hakkı yoksa normalde iyi olan bri annenin de sinirlendiği anda çocuğuna vurmaya hakkı yok. Siz böyle görüp, dayak yiyip sinmiş ,normal karşılamış olabilirsiniz ama o bir Z kuşağı. Dayağı sindirip 'dovse de sovse de anamdir' zihniyetinde olacağını hiç sanmıyorum.
Gerçekten düşündükce üzüldüm. Benim de annemle yüzyıllardır aşamadigimiz, hatta terapistimin bana onunla ilgili ödevler verdiği tarzda bozuk bir iletişimim var. Ama o bile, bizi yetiştirirken yaptığı (sizinkine benzer) yanlışlara rağmen bizi dövmemisti.
Yani diyeceğim o ki, (aksini sandığınıza emin olsanız da) ciddi anlamda iyi bir anne değilsiniz ve ciddi anlamda kendinize çeki düzen vermeye ve kızınıza saygı duymaya öğrenmeye ihtiyacınız var
Bu yaşlar tehlikeli yaşlar. Bu yaşlarda sizden uzaklaşan çocuk, bilmiyorum sizinle arasını düzeltebilir mi?üniversite zamanı geldiginde İlk tercihte uzak illeri yazıp sizinle 'merhaba merhaba' dan ibaret bir iletişim sürdürebilir (çevremde nice ornekten gördüğüm üzere).
İstediğiniz bu değilse bu yanlış tutumu artık sonlandırın. Kavgalar edip tutamayacagi sözler vermesini sağlayarak bir yere varamazsiniz...
Ders meselesine gelince.
Yani online eğitime ne kadar adapte olabilir ki bir insan? Ama imkanınız varsa onunla birebir ilgilenecek, ona koçluk yapacak online birini bulabilirsiniz. Her gün görüntülü olarak konuşacağı, o kişi tarafından takip edileceği, onun gönderdiği testleri çözeceği birisi. Belki böyle birisi olunca ders dinleyecek - test çözecek motivasyonu artar .
Umarım yarınki rehber öğretmen görüşmeniz faydalı geçer ve umarım bu tutumunuzu sonsuza kadar degistirirsiniz
Çok zor bir yıl geçiyoruz gerçekten.normalde yasak engelleme gibi şeyler yapmıyorum.surekli uyarıyorum.lutfen biraz başka işlerle ugras.kendine zaman ayır.birlikte yürüyüş yapalım.kitap okuyalım gibi.gercekten sonra 1 senedir doğru düzgün ders calismadi.yani 1 senede haftalık belki aylık bir saat ders çalışmıştir.Benimde 14 yaşında bir oğlum var. Zor bir yıl. Hem çocuklarımız, hemde bizim için. Onlar henüz hazzı erteleme yönünde ki nörolojik gelişimlerini tamamlamış değiller. Telefonlara bu sebeple kayıyorlar. Onlar için telefonlar, PC ler sorunlardan kaçma ve haz unsuru. Kaygınızı bir anne olarak çok iyi anlıyorum ama maalesef koyduğunuz yasak ve engellemeler aranızdaki ilişkiyi bozmaktan başka bir işe yaramaz.
Profesyonel olarak bende bu işle ilgilendiğim halde şu süreçte kendi kaygılarımı yönetmekte zaman zaman zorlandığım oluyor. Ben şuan çok fazla müdahale etmemeye çalışıyorum. Hiç çalışmıyor diyemem. Ama çoğunlukla sizin kızınız gibi telefonda. Kantarın topuzunu kaçırdığını hissettiğim an kibarca uyarıyorum. Bir tık toparlanıyor. Birkaç haftadır psikolojik destek de aldırıyorum. Daha çok ders çalışması için değil tabiki. Stresini yönetebilmesi için.
Endişelerinizi anlıyorum , nasıl davranmanız gerektiği konusundaki en doğru bilgiyi size danışacaginiz ergen psikoloğu verecektir. Çocuğunuz gitmek istemese bile siz kendiniz gidip anneliğiniz ile ilgili tavsiyeler alabilirsiniz.Peki telefon konusunda ne önerirsiniz.istedigi saatte istediği kişiyle görüşmesine hiç karışmam saygı duyarım tabii kızım çünkü güvenim tam.
Mesela bugün konuştuğu bey oyunda tanıştığı,numarasını verdiği,resimlerini gönderdiği kişi..bu konuda tavrim ne olmalı.
Ben kapısını dinlemedim.odasina girdim.mesajlasiyordu bende kız arkadaşı var onunla konuşuyor diye ne yazmış diye sordum.sadece bu kadar bir soruyla annesine saldırması(gerçekten saldırma)bana normal gelmedi.telefonunu almak gibi bı niyetim yoktu,yada vurmak asla.gercekten bana vuracak zannettim.ki çok az kalmıştı vuracakti.
Ben kızımın arkadaş edinmesini,gezmesini,yemesini,oyununu, düşüncesini kisitlamiyorum.
Gerçekten bu internetten kötü niyetli birini bulmasından korkuyorum.uygunsuz fotoğraflarını isteyebilirler.adresini adını soyadını tüm bilgilerini alıp kızıma musallat olabilirler.
Ki daha 2 sene önce okula giden bir çocuğu otobüsten alıp gittiler oyundan tanıdığı kişiler.
Ben mükemmel anne olduğumu asla düşünmüyorum.tabii eksiklerim var.ama kızımın güvende olmasını istiyorum.okulu dersleri arkadaşları bı şekilde düzelir.ama bu yaşta tramva yaşasa nasıl duzelicek.
Yani gelecekte bana karşı olan tavrı,benim yaptığım yanlış ,kızımın hissettiği,suanki durumumuz konusunda haklısınız ona bişey diyemiyorum tabii.
Çok iyi anladım teşekkür ederim.ben zaten ilk kez böyle birşey yaşadık diye çok korktum.uzman yardımı alacağım mutlaka.kizim istemese bile ben önce anlamaliyim.Endişelerinizi anlıyorum , nasıl davranmanız gerektiği konusundaki en doğru bilgiyi size danışacaginiz ergen psikoloğu verecektir. Çocuğunuz gitmek istemese bile siz kendiniz gidip anneliğiniz ile ilgili tavsiyeler alabilirsiniz.
Ben kendi psikologumu doktortakvimi, doktorunusec, doktor sitesi gibi sitelerden bakıp bakıp bulmuştum. Size de tavsiye ederim, hem bu dönemde artık online secenegi de var. En aklınıza ve bütçenize yatan ile dilerseniz online randevu da alabilirsiniz...
Ben sadece 'neyin yanlis' olduğunu soyleyebilirim,o da yaşadıklarımdan.
Benim annem de kendisini harika bir anne zannederdi. Cunku o da 'iyiyken çok iyi' idi, ama yani herkes iyiyken çok iyidir. Asıl kötü zamanlarda,kriz anlarinda nasıl tepkiler vereceği önemlidir. Ki sizin de benim annemin de kriz yonetimi belli ki berbat.
Benim annem de mesela bebekken bile bize kitap okurdu, TV'den,dizilerden uzak tutardı (ki 90lar çocuğuyum, bizim zamanımızda TV zararlı falan demezdi kimse) , beslenmemiz için diyetisyenden liste almış, ablamın bazı davranışlarını 'cocuktur, gecer' dememiş psikologa götürmüş (ki 90larin başı, psikologa sadece delilerin gidecgine inanıldığı bir dönem), bizi asla konu komşuya birakmaz,mahalleye salmaz her şeyimizle ilgilenirdi... Kendince iyi bir anneydi ama ergenlikle birlikte süreci doğru yönetmedi, Birey olduğumuzu idrak edemedi (ki otuz yaşındayım,hala idrak etmiş sayılmaz), onun uzvu olmadığımiz,bağımsız hayatlarımız , kendimize göre yanlislarimiz olacağı fikrine karşı çıktı, aşırı korumaci kişiliği ile devamlı endişe hali, kontrol arzusu vs vs devreye girdi ...sonuç olarak ergenlik bitti ama ne benle ne ablamla arasi bir daha hiç 'cok iyi' olmadi...
Bu sebeple uyarma ihtiyacı hissettim, çünkü hal ve hareketlerinizi, yaptığınız iletişim yanlışlarını anneme çok benzettim.
Umarım siz baslangic aşamasında toparlarsiniz... bunun da çözümü uzman yardımı, bence
Bunların birde BTS bağımlısı versiyonları var ki evlerden ırak onlar en fenası ya Kore de Kore başka bişey bilmiyorlar hepimiz yaşadık bu durumları ergenlikte ama şimdi internet daha yaygın maalesef keşke bir çözümü olsaKızım küçükken babasıyla ayrıldık.kizim okula başladığında babamla asla görüşmek istemiyorum sakın beni zorlama anne dedi.hakli sebepleri vardı bende tamam dedim.kizim 4 yaşındayken ben tekrar evlendim.kizim eşimi babası yerine koydu ve gerçek baba kız ilişkileri oldu.cok şükür o konuda çok iyiyiz.
Şuan 14 yaşında.bu Haziran'da lgs ertelenmezse sınava girecek.
Pandemiye kadar dersleriyle,okulla,arkadaslariyla bir sorunu olmadı.pandemi başladı usengeclik başladı kızımda.ders yapmıyor asla.ben baskı yaparsam biraz yapıyor sonra bırakıyor.
Son 6 ay belki fazla süredir sürekli telefonda oyun oynuyor.ben sürekli kızım önce derslerine katil,test çöz.arada telefona bakarsın diye.benden çekiniyor kızıyorum diye ama yine yapacağını yapıyor.
Ramazanda oruç tutmak istedi tuttu da.son 2 gündür sabah namazında sonra yatalım diyorum,yatıyoruz.ama meğer kızım uyumuyor oyun oynuyormuş.sonra akşam 5-6 da zorla uyandiriyorum.
Bugün çok kızdım.ben iftara hazırlanıyorum 4-5 kez gittim uyandırmaya uyanmadı.bende kızdım yeter kalk diye.uyandi hemen telefonla oynuyor.uyandigi andan uyuyana kadar elinde telefon.
Telefonu aldım elinden.bana küstü.oyunu sildim.tiktok vardı sildim.yabanci isimli numaralar vardı engelledim sildim.guzelce konuştum.kurallar koydum en fazla 2 saat oynayacaksın ara ara dedim.
Dersleri,sınavı,testler hakkinda konuştum.sonra verdim telefonu.muzik dinle,yakın arkadaşlarla görüş,derslerini takip et dedim.
Aradan bir saat geçti anne tıktok yükleyelim ben ordan müzik dinliyorum lütfen orada mesajlaşma falan yok dedi.bende tamam ama dediğim gibi sürekli elinde telefon olmayacak dedim.
gece 2 gibi odasına girdim ne yapiyosun dedim.telefonu saklamaya çalıştı.biriyle mesajlasiyor.bende arkadaşı diye düşündüm bı kız var o zannnettim.bi bakayım dedim.
Nasıl bağırıyor.elinden çektim aldım tıktok dan birisiyle konuşuyor.benim akşam üzeri yaptıklarımi şikayet etmiş.baya bana saydirmis.oyuna giremem,numaranı zorla sildi annem falan demiş.
Ben okumayayım diye üzerime saldırdı.elimden telefonu almak için.baya ben bagirmasam bana vuracak.bi kaç kez vurdum odasına götürdüm kızimi.telefonu aldım tekrar elinden.
Sonra yanıma geldi güzel güzel tekrar anlattım.daha 14 yaşındasın.oyun,arkadaşların,o erkek senden önemli mi.neden böyle yapiyorsun daha çok küçüksün.gelecegin önemli diye.telefon sende kalsın dedi biraz konuştuk.yarin rehber ogretmeniyle konuşacağım.
Kizlar çok bunaldim ne yapacağım ben.cok uzun oldu nolur kusura bakmayın.
İyi yaklassam yüz buluyor.sert olsam düşmanı ilan ediyo.
Bide bunları babama anlatma diye söyledi en son.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?