Kızınız sorumluluklarını bilmiyor ama çok açık ki bunun tek sebebi sizsiniz .
Ona hala bebek gibi davranırken (ki benim ablam bile 3,5 yaşındaki çocuğuna daha saygılı davranır) ondan nasıl sorumluluk almasını bekliyorsunuz ki?
Ne demek 14 Yaşında bir Ergenin telefonunu alıp içindeki numaralari silmek, ne demek 14 yaşında bir genç kızın telefonunu zorla alıp mesajları okumaya çalışmak ?? Ha kapıdan arkadaşlarıyla konuşmasını dinlemissiniz,ha günlüğünü okumuşsunuz ha telefonu karıştırmışsiniz. Bunların hepsi aynı kapıya çıkıyor . Üzgünüm ama annesi de olsanız buna hakkınız yok . Bundan sonra da hiç olmayacak çünkü o artık sizden bağımsız bir bİREY. Bunu kabul etmek çok mu zor?
Hee , 'o daha küçük, internetten tanimadigi insanlara kapılmasini istemem,tehlikelere -suistimale çok açık' diye endişelenebilirsiniz. Size yüzde yüz katılıyorum . Ama bu yaptığınız davranış onu sizden uzaklastirmaktan Başka hiç bir şeye yaramaz. Hatta onu zararlı arkadaş çevresine daha çok itmeye, evdeki huzursuzluktan kaçmak için ona ilgi gösteren insanlara meyletmeye iter. Ayrıca bugün telefonunu karıştırdıniz,inanın yarın telefonu karistirsaniz da bir şey bulamazsınız. Çünkü bundan sonra yavaş yavaş her şeyini sizden saklamanın yollarını bulacaktır. Teknoloji çok gelişti ve yeni neslin teknoloji bilgisiyle siz boy olcusemezsiniz. Benim telefonumda mesela "İkinci ekran" diye bir sey var. Yani gorunmesini istemediğin uygulamaları, ikinci WhatsApp instagram hesabını falan ikinci ekrandan yapabilirsin, özel fotolarını vs vs o ikinci ekranda saklayabilirsin. Bunun gibi nice bilmediğiniz şey var. Yarın bir gün telefonununu karıştırıp ne tıktok ne oyun ne zararli biri görüp gönül rahatlığıyla hayatınıza devam edecekken aklınızda olsun diye söylüyorum. Kızınız sizi teknoloji ile ayakta uyutabilir. Bunu ona yaptırmak zorunda kalmayın. Bırakın başı dara düştüğünde kaçacaği değil de koşacaği kişi siz olun. Bir şeyleri yasaklayarak, telefon karıştırmaya çalışarak bunu yapamazsınız. Bir süre sonra iyi kötü tüm adımlarını 'aman annem duymasin' diye atmaya başlar (tecrübe ile sahiptir).
14 yaşında gelen çocuğa vurmuş olmaniz da ayrı fecaat. Bu da ona insan olarak saygı duymadığınızi, hatta onu insandan saymadiginizi gösteriyor. İnsandan saymayip neyden sayıyorum derseniz belki hala kendi uzvunuz gibi görüyor olabilirsiniz, hamilelik- bebeklik döneminde olduğu gibi. Çünkü insan saygı duyduğu birine vuramaz. Mesela eşiniz, kavga anında size iki üç tane vursa, bunu onun sinirine mi verirdiniz yoksa boşanmanın yollarını mi arardiniz? Kaldi ki o çocuk size muhtaç ve dayak da yese, hakarete de uğrasa kendisi için bir adım bile atabilecek durumda degil, kapana kısılmis halde..normalde çok iyiyiz demişsiniz ama nasıl normalde harika bir adam olan kocanizin sinirlenince size vurmaya hakkı yoksa normalde iyi olan bri annenin de sinirlendiği anda çocuğuna vurmaya hakkı yok. Siz böyle görüp, dayak yiyip sinmiş ,normal karşılamış olabilirsiniz ama o bir Z kuşağı. Dayağı sindirip 'dovse de sovse de anamdir' zihniyetinde olacağını hiç sanmıyorum.
Gerçekten düşündükce üzüldüm. Benim de annemle yüzyıllardır aşamadigimiz, hatta terapistimin bana onunla ilgili ödevler verdiği tarzda bozuk bir iletişimim var. Ama o bile, bizi yetiştirirken yaptığı (sizinkine benzer) yanlışlara rağmen bizi dövmemisti.
Yani diyeceğim o ki, (aksini sandığınıza emin olsanız da) ciddi anlamda iyi bir anne değilsiniz ve ciddi anlamda kendinize çeki düzen vermeye ve kızınıza saygı duymaya öğrenmeye ihtiyacınız var
Bu yaşlar tehlikeli yaşlar. Bu yaşlarda sizden uzaklaşan çocuk, bilmiyorum sizinle arasını düzeltebilir mi?üniversite zamanı geldiginde İlk tercihte uzak illeri yazıp sizinle 'merhaba merhaba' dan ibaret bir iletişim sürdürebilir (çevremde nice ornekten gördüğüm üzere).
İstediğiniz bu değilse bu yanlış tutumu artık sonlandırın. Kavgalar edip tutamayacagi sözler vermesini sağlayarak bir yere varamazsiniz...
Ders meselesine gelince.
Yani online eğitime ne kadar adapte olabilir ki bir insan? Ama imkanınız varsa onunla birebir ilgilenecek, ona koçluk yapacak online birini bulabilirsiniz. Her gün görüntülü olarak konuşacağı, o kişi tarafından takip edileceği, onun gönderdiği testleri çözeceği birisi. Belki böyle birisi olunca ders dinleyecek - test çözecek motivasyonu artar .
Umarım yarınki rehber öğretmen görüşmeniz faydalı geçer ve umarım bu tutumunuzu sonsuza kadar degistirirsiniz