Ben izlemedim. Doğru söylemiş. Ama herhalde aç bırakan diyetleri kasdetmiştir. 2. Dünya Savaşı sırasında kıtlık döneminde hamile olan annelerin bebekleri büyüdüklerinde yüksek oranlarda obez olmuşlar. Hep konuştuğumuz şey, aç kaldığımızda beyin yine aç kalma ihtimalimize karşı yağ depoluyor. Sadece aç bırakan diyetler değil, hamileyken annenin açlık çekmesi bile obez yapabiliyor. O yüzden ben dört saatten fazla yemek yemezsem çok tedirgin oluyorum.
Pasta vs. yiyince kilo aldırmasının en önemli sebebi kalorisinden çok, glisemik endeksinin yüksek oluşuymuş. Yani aynı kaloride ama kan şekerini o kadar yükseltmeyen başka birşey yeseniz o kadar kilo almıyorsunuz. Kan şekerini birden hızla yükselten yiyecekler (pasta gibi) kilo aldırıyormuş.
Çok enteresan, örneğin bir dilim pasta ve bir salatalık yiyeceksiniz. Önce pastayı yiyip sonra salatalığı yemek yerine önce salatalık sonra pasta yerseniz pastadan gelecek zararı çok daha aza indiriyormuşsunuz. Çünkü salatalık (veya marul, salata, domates, nohut vs. glisemik endeksi düşük şeyler) yiyince kan şekeri yavaşça yükselmeye başlıyormuş. Sonra pastaya geçtiğinizde birden çıldırmayıp göreceli olarak daha yavaş yükseliyormuş.
Bu sebeple (çok güzel oluyor biliyorum ama) aç karnına çikolata yenmemesi lazımmış. Önce sağlıklı birşeyler yiyip sonra yemek gerekiyormuş.
O yüzden Nachtigall'cim pastadan önce salatalık, marul, domates vs yersen veya normal sağlıklı öğününü yiyip sonra pasta yersen daha iyi oluyormuş. Diyetisyen bana "illa yiyeceksen normal yemeğini yiyip ondan sonra çikolatanı ye" demişti.
Yemeklerle birlikte salata yemek yemeğin kan şekerini birden yükseltmesini engelleyip normal hale getiriyormuş. Artılar eksileri götürüyor gibi birşey. Bir yerde okumuştum illa patates kızartması yiyecekseniz öncesinde salata yiyin diyordu. Kalori hesabı yapsak mantıksız olur. Çünkü patatesin kalorisine salatanınkini de ekliyorsun. Daha kilo aldırıcı olması lazım kalori açısından bakarsak. Ama bu kan şekeri olayı yüzünden önce salata sonra patates kızartması yemek sadece patates kızartması yemekten çok daha iyiymiş.