Bebek Beslenmesi 12 aylık bebeğim

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.
Çocuğun acıkmaya vakti kalmıyor ki. Yedirdiğiniz her şey yağlı ve kalorili. Tok tutuyordur. Öğün sayısı da fazla. Üstüne düştükçe ters teper. Oyun, oyuncak, tv vs. olunca çocuklar büyüdüğünde bile sadece yemek yemekten sıkılıp yanında aktivite arıyor. Bence bakıcı çok üstüne düşmemekle iyi ediyor. 1 saat masada bunalıyordur çocuk.
Öğleden önceki ara öğünü kaldırabilirsiniz. Kek ve patates kızartmasına ise hiç gerek yok. Kilo aldırmak için boşa kalori vermeyin. Öğleden sonraki ara öğünde sadece çorba ya da sadece meyve yeterli.

bebege hadidrn fazla yuklenmissinz bebekler cok zekiler kucuk kaseler. de yemegini verin. onemli olan vermek degil yemesi birde inek sutune gecin. nasl olsa. 1 uasinda. icine. 8 10 tane. biskuvi verin kilo .yapiyor. birde karbonhidratli besinler pilav .makarna da verin. bebekler sever

evet o bir yemeği yemeyince belki yer diye başka başka çeşitler ekliyorum menülerine.. inek yada keçi sütüne geçeceğim haftaya bebe bisküvisi de iyi fikir olabilir. karbonhidratlı besinleri şimdi aldım notuma ama iştahını açarmı bunlar bilemiyorum.

evet o bir yemeği yemeyince belki yer diye başka başka çeşitler ekliyorum menülerine.. inek yada keçi sütüne geçeceğim haftaya bebe bisküvisi de iyi fikir olabilir. karbonhidratlı besinleri şimdi aldım notuma ama iştahını açarmı bunlar bilemiyorum.
Bebe biskuvisini kendiniz yapin tavsiyem. Hazir almayin.

çok fazla çesit sunuyorsunuz gibi geldi bana
bazi cocuklar istahsiz olabiliyor
keki ve muhallebiyi nasil yapiyorsunuz?
neyle tatlaniyor yani ben kizima bi turlu yediremedim o yuzden soruyorum

Çocuğun acıkmaya vakti kalmıyor ki. Yedirdiğiniz her şey yağlı ve kalorili. Tok tutuyordur. Öğün sayısı da fazla. Üstüne düştükçe ters teper. Oyun, oyuncak, tv vs. olunca çocuklar büyüdüğünde bile sadece yemek yemekten sıkılıp yanında aktivite arıyor. Bence bakıcı çok üstüne düşmemekle iyi ediyor. 1 saat masada bunalıyordur çocuk.
Öğleden önceki ara öğünü kaldırabilirsiniz. Kek ve patates kızartmasına ise hiç gerek yok. Kilo aldırmak için boşa kalori vermeyin. Öğleden sonraki ara öğünde sadece çorba ya da sadece meyve yeterli.

kahvaltısına yada kahvaltı sonrasına ceviz fıstık üzüm gibi kuruyemiş ekleyeceğim.
öğleden sonra ilkindi ara öğününe de meyve eline verip yedirmeyi deneyeceğim.

ama kek en sevdiğiydi , keki yaparken şeker yerine pekmez yada keçiboynuzu unu kullanarak deneyeceğim. Çünkü ağzını açarak yediği tek şey kek.. Hafta 2 kez o da.

çok fazla çesit sunuyorsunuz gibi geldi bana
bazi cocuklar istahsiz olabiliyor
keki ve muhallebiyi nasil yapiyorsunuz?
neyle tatlaniyor yani ben kizima bi turlu yediremedim o yuzden soruyorum

Keki şimdiye kadar normal şekerle yapıyordum artık pekmezle deneyeceğim.Muhallebiyi kur yada taze meyveyle .. özellikle muz iyi oluyor.

Ya tabi bakış açılarımız farklı olduğu için belki birbirimizi tam anlayamayabiliriz bu durumda. Bana kalsa bu durumda yemiyorsa demek ki bebek tok derim :) Sonuçta acıkmadıktan sonra kimisinin canı hiç yemek istemez. Kimisi de obur olur sürekli yemek ister. Bebekler de birbirinden farklı birer birey ve hepsinin farklı özellikleri var. Komşunun çocuğu çok güzel önüne ne koyulursa yiyor olabilir , ama sizinki öyle bir bebek değil demek ki.

iyi de işte gelişimi az kalıyor ne zaman dr a gitsek dr bile zayıf diyor.

kahvaltısına yada kahvaltı sonrasına ceviz fıstık üzüm gibi kuruyemiş ekleyeceğim.
öğleden sonra ilkindi ara öğününe de meyve eline verip yedirmeyi deneyeceğim.

ama kek en sevdiğiydi , keki yaparken şeker yerine pekmez yada keçiboynuzu unu kullanarak deneyeceğim. Çünkü ağzını açarak yediği tek şey kek.. Hafta 2 kez o da.
Kuruyemisleri kekin icine ekleyebilirsiniz. Un kullanmadan cookie tarifleri var internette. Ben surekli yapiyorum hem kendimize hem cocuga. Gordugum en yararli tarif. Hem kek hem kurabiye oluyor bu sekilde,cocuklar cok sever.

Keki şimdiye kadar normal şekerle yapıyordum artık pekmezle deneyeceğim.Muhallebiyi kur yada taze meyveyle .. özellikle muz iyi oluyor.
şeker yasak diye bende pekmezle falan yaptim ama yok yemiyor kendime yaptigimiz kkekden azicik tattiriyorum onu biraksam hepsini yiyecek yani seker cezbediyor
orta kulak iltihabi olabilirmi baktirdinizmi
kizim cok iyi yerdi 1 haftadir bu sebepten istah gitti maalesef

Bebeğinizin boyu kısa değil ama biraz zayıf yapısındanda kaynaklı olabilir. Benim büyük kızım 1 yaşında iken 76 cm 9,500 gr’di. İkinci kızım 1 yaşında 75 cm 9500 gr’dı. Fakat büyüdükçe fark bariz bir şekilde açıldı. Büyük şimdi 4 yaşında 108 cm 18,500 gr, küçük 3 yaşına girecek 13 kg 92 cm. Küçük kızım, ablasının iki katı yiyor. Akşama kadar sürekli yemek yemek atıştırmak istiyor ama gelişimi çok yavaş. Hep yerinde sayıyor sanki. Maalesef bazı çocuklar yemese dahi iri olurken diğer çocuklar ne kadar yesede kar etmiyor. Ben evimde iki duruma da şahidim. Birinin önünden alırken diğeri ağlaya ağlaya öğüre öğüre yiyor

şeker yasak diye bende pekmezle falan yaptim ama yok yemiyor kendime yaptigimiz kkekden azicik tattiriyorum onu biraksam hepsini yiyecek yani seker cezbediyor
orta kulak iltihabi olabilirmi baktirdinizmi
kizim cok iyi yerdi 1 haftadir bu sebepten istah gitti maalesef

yok hiç baktırmadım ama kulak sorunu olsa eli kulağına gitmez miydi ? ağrı filan olurdu yani ..

Bide muzla deneyin keki şeker yerine .. Ben pankeki muzla yapıyorum mesela.

Bebeğinizin boyu kısa değil ama biraz zayıf yapısındanda kaynaklı olabilir. Benim büyük kızım 1 yaşında iken 76 cm 9,500 gr’di. İkinci kızım 1 yaşında 75 cm 9500 gr’dı. Fakat büyüdükçe fark bariz bir şekilde açıldı. Büyük şimdi 4 yaşında 108 cm 18,500 gr, küçük 3 yaşına girecek 13 kg 92 cm. Küçük kızım, ablasının iki katı yiyor. Akşama kadar sürekli yemek yemek atıştırmak istiyor ama gelişimi çok yavaş. Hep yerinde sayıyor sanki. Maalesef bazı çocuklar yemese dahi iri olurken diğer çocuklar ne kadar yesede kar etmiyor. Ben evimde iki duruma da şahidim. Birinin önünden alırken diğeri ağlaya ağlaya öğüre öğüre yiyor

ama benim kızım hem yemiyor hem zayıf .. yese de kilo almasa takılmam beni endişelendiren yememesi.

bebege hadidrn fazla yuklenmissinz bebekler cok zekiler kucuk kaseler. de yemegini verin. onemli olan vermek degil yemesi birde inek sutune gecin. nasl olsa. 1 uasinda. icine. 8 10 tane. biskuvi verin kilo .yapiyor. birde karbonhidratli besinler pilav .makarna da verin. bebekler sever
Kilo yapması mı önemli beslenmesi mi?
Bebe bisküvisi, pilav, makarna hep boş kalori, besleyiciliği yok.
Sadece bebekler için değil tüm yaştaki insanlar için düzenli ve sağlıklı beslenmek önemli. Bebeklikten alışkanlığın kazandırılması ileriki dönemler için çok daha faydalı.
Üstelik bahsettiğiniz yiyeceklerin iyice tadına varınca sağlıklı olanlar tatsız gelmeye başlar.

yok hiç baktırmadım ama kulak sorunu olsa eli kulağına gitmez miydi ? ağrı filan olurdu yani ..

Bide muzla deneyin keki şeker yerine .. Ben pankeki muzla yapıyorum mesela.
bnim kizimin eli kulagina hic gitmedi tesadufen ogrendik

evet ben de bazen bakıcının yeterince uğraşmadığını düşünmüyor değilim ama o mu çok uğraşmayarak iyi yapıyor ben mi çok uğraşıp iştahını iyice yokediyorum bilemedim artık. Bide kimse uğraşmaz zaten 45 dk 1 saat bir kahvaltısı için .. itiraf edeyim benim bile tahammülüm kalmıyor bazen ..

acaba bu aylarda bebeği olanlar iştahsız bebeği olanlar özellikle ne yapıyor?
Bakıcı ile sizin ortanızı bulmak lazım.
Bununla birlikte sizin ısrarcı tavrınız ve onu yemediğinde bu yiyeceği sunmanız bebeğinizde yemeye karşı tepki geliştiriyor bundan eminim.
Kırsalda yaşayan ve çok çocuklu ailelerde yemek problemi neredeyse hiç görülmez.
Atik ve becerikli olan çocuk,genelde karnını daha çabuk ve çok doyurur.
Yeme problemi, şehirli, sosyo-ekonomik düzeyi yüksek ailelerin, üzerine çok düşülen çocuklarının problemidir.
Bunun üzerine düşünmenizi tavsiye ederim.
Bana kalırsa çocuğunuzun yeme problemi değil, sizin yedirme ile ilgili bir sıkıntınız var.
İç dünyanızda dönüp bunun nerden kaynaklandığını anlamaya çalışın.
Çeşit çeşit çorbalar,yemekler hazırlayıp çocuğunuza sunmazsanız,çoçuğunuz aç veya eksik mi kalır?
Size göre iyi annelik çocuğunu besleyici ve çeşitli beslemek mi?
Çalışan bir anne olarak,vicdan azabınızı, çocuklarınızın iyi ve çok yedirerek mi bastırmaya çalışıyorsunuz?
Yetişme tarzınız, genetik ve kültürel kodlarınız mı sizi bu konuda güdülüyor?
Soru çok cevaplar sizde...

Son düzenleme:
@Mune rica ediyorum konum bir süre burada kalsın . O kadar üzgünüm ki fikirlere çok ihtiyacım var.

Merhaba hanımlar

Bebeğim 12. ayının içinde şuan 8,4 kg 71 cm .
3 ay emzirebildim sütüm ne yaptıysam çoğalmadı bitti.
3360 gr doğdu . ilk ay sütüm çok iyiydi 1100 gr aldı . ikinci ay 750 gr aldı üçüncü ay ise 500 gr aldı. sonra mamaya geçtik . neredeyse hiç kilo almaz oldu. Mama olarak Aptamil kullanıyorum.
4,5 aylıkken emeklemeye başladı. Mamada gerekli kiloyu aldırmayınca dr tavsiyesi ile ek gıdaya başladık.
yoğurt meyve çorba derken 6. ay itibari ile tamamen ek gıda ile beslenmeye başladı. Mamayı sadece yatmadan önce veriyorum. Bu arada doğduğundan beri gece bile acıktım diye ağlamayan bir bebek. 6 aylıkken bir ara sabaha karşı acıkıp uyanıyordu mama içip uyuyordu . o zaman belirgin kilo alımı olmuştu. daha sonra tekrar gece mama içmeyi bıraktı.
9.5 aylıkken yürüdü.

ek gıdaya geçtikten beri kahvaltı - ara öğün - öğlen yemeği- ara öğün - akşam yemeği - gece uyumadan evvel mama şeklinde besliyorum. kahvaltısında terayağında yada rafadan yumurta , peynir, pekmez , tereyağı ,haftada 1-2 pankek - patates kızartması ekliyorum kahvaltısına.
ara öğün her zaman meyve (muz-avakado -armut - elma - kivi- muhakkak içine ceviz dövüyorum. )

öğlen yemeği çoğunlukla çorba (balkabağı-tarhana - balık- ezogelin- kereviz -sebze çorbalarını hergün birini ) veriyorum tam tahıllı ekmekle birlikte yanına ya köfte ya yoğurt .

İlkindi ara öğününü (irmikli muhallebi , kek, falafel , yoğurt , meyveli yoğurt , ) veriyorum.

akşam yemeğinde ise etli sebze , kuru bakliyat , sebze yemeği ne varsa bizim yemeğimizde onu yiyor yiyemeyeceği bişeyse ona ayrı çorba yapıyorum. yoğurt yada cacıkla veriyorum.

bakınca bana çok iyi bir liste gibi geliyor am kızım ayda 100-150 gr almıyor bile. Bide ben çalışıyorum ben evdeysem oynata oynata mama sandalyesinde eline oyuncak filan verip sabırla yemeğini bitirene kadar yedirmeye çalışıyorum pazar günleri iştahı zorlada olsa daha iyi oluyor . Hiç değilse bitirene kadar yediriyorum bazen yemek yemesi 45 dk-1 saati buluyor .

Bebekken tatile gitmiştik 1 hafta kendim besledim iştahı açılmıştı . Ağzını açarak yemeye başlamıştı. Geldik yine bakıcı yemiyor diye şikayetlenmeye başladı 1 haftada.

Şimdi çok zayıf ve kısa boylu . persentil eğrisind %10-25 arası çıkıyor dr da zayıf diyor.

kan değerlerine 6 aylıkken baktırmıştım herşeyi normaldi .
Haftaya tekrar bakılacak .

ama ben bi yerde hatamı yapıyorum. Mesela ara öğünleri kaldırsam mı ? uyumadan önce verdiğim mamayı saat 22 :30 da veriyorum acaba vermesem mi? Bide etrafımdaki hemen herkes neredeyse hemen hergün aynı şeyleri yediriyorlar ben çok çeşitli mi veriyorum da damağı alışmıyor acaba.

özellikle bu aylarda siz nasıl beslediniz / besliyorsunuz lütfen yardımcı olun.
yanlış anlamayın ama yedirdiğiniz ek gıdalar normalde zararlı olan şeyler patates kızartması pankek falafel kek falan.1 yaşına gelmemiş çocuğa niye bunları veriyorsunuz? bunlar zaten besleyici değil tıkayıcı şeyler.her çocuğun iştahı açık olacak diye bir şey zaten yok sağlığı yerindeyse gerisi mühim değil de verdiğiniz şeylere biraz daha dikkat edin.tatile gidince ortam değişikliği bol oksijen vs den iştahı artmıştır geçici herkese olur o.

alir canim sen bana guven. benim kiz ilk kizim ek gidasi sadece yogurtu sevmiyordu bise. corba falanda yiyordu tabi sonradan inan biskuvili sut. onun zayifladigi donemlerde cok ise yardai masallah 5 yasinda iki cocugumda tosun a yakin sayilir kizim. suan 8 aylik yogurt pure sevmiyor ben devam sutune bile biskuvi koyuyorum. yani kilo aldigini anliyorm ama boyuna veriyor. sevdigi seyleri not alip ona gore veriyorm bir cocuk bisey sevmiyorsa. verme. illa bir gun akli sarinca yiyoor balik ta ver corbasina bir tutam ekmek koy. belki. onu doyurup kilo almasina yardimci olur. boncuk makarnalar var onu haslaa tereyagiyla bole kavur. pliavi lapa yapip verebilorsin. bence yiye bilir. bir kac kere dene istersen birde kiyma kavurupta verebilir birde sevecegini dusundugum bir yarif var istersen bugun dene. patates. havuc eti guzel azicik tuz biraz salcayla kavur sonra. normal corba gibi kavur en son verecegin zamn icine. yani blandr kabina. bir kac parca ekmek koy. corbayida bir iki kepce. koy guzelce cek mama kivamina gelsin birde bunu. dene sevecegine emin oldugum bir tarif ve kilo yapacaginida dusundigum bir tarif

Sizin ve eşinizin yapısı nasıl? Minyon musunuz? Ailenin geneli çok etkiliyor bu işleri.

İnsan bu yaşlarda bebeleri iştahsız olunca çok üzülüyor sizi anlıyorum. Ben hamilelikten beri çekiyorum aslında. Doğuma gitmeden bi gün önce “6-7 aylık mısınız” diye soran olmuştu :KK53: karnım küçücüktü, bebem 2900 bile doğmadı (anca 2895). Doğdu zar zor emen, büyüdü ufak ufak yiyen bir insana dönüştü. Ne taklalar attım, bazen sinirimden oturup ağladım.

Ama üzülmeyin. Ben artık üzülmüyorum. Çok şükür sağlıklı. Yesin diye çocuğun üstüne hiç gitmiyorum artık, ben baskıladıkça iyice tiksiniyor yemekten. Kendi haline bıraktım. Çoğunlukla iki kaşık yer “ben doydum” der ve masadan uzaklaşır oyuna gider :)

X