• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Beslenmesi 12 aylık bebeğim

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.
Benim dikkatimi bir kaç şey çekti, fikir vermek isterim
Henüz çok küçük, ve içlerinde alerjik besinlerde var. Sadece iştahtan yorum yapamayız. Başka bir belirtisi varmı, sindirim sistemi nasıl, şişkinliği kabızlığı varmı? Kızarıklık, kaşıntı yada mide bulantısı yaşıyormu? Büyük insan derdini anlatır ama o daha çok küçük. Acaba ana öğün formül mama / ek gıda mı olmalı doktorunuzun tavsiyesi ne?
Besin çeşidi çok fazla biraz hafifletmeli 3 gün kuralına mutlaka uymalısınız. Birde uyku saati çok geç gibi geldi, o yaşlarda erken uyusa daha iyi olmazmı?
 
Aslında ilk 3 ay çok iyi almış, mamaya neden geçtiniz anlamadım. Benim ilk ay doğum kilosuna bile çıkamadı ama hala emziriyorum. 11 aylık, sadece 3 öğün ek gıda veriyorum ama anne sütü de alıyor belki ara öğün ondan gerekmiyordur. Hala emeklemiyor, sizinki gerçekten çok iyi bence.
Bakıcı acaba çok önemsemiyor mu diye düşündüm yemek konusunu. Bu yazdıklarınızdan çok daha az yemekle ayda nerdeyse 500 gr alıyor çünkü. Gerçi dediğim gibi yürüme emekleme yok. Bir de su veya meyve suyuyla tıkıyordur belki midesini.

Bir de benim yemek konusunda farkettiğim bir şey, hep beraber masaya oturuyoruz. Sonra o bizi izlerken yemeye başlıyoruz. Biraz bizi görüyor, sonra babası yerken ben ona da biraz yiyecek veriyorum. O zaman daha iştahlı yiyor sanki. Hatta kendisi elimden alıp yiyor. Eğer biz yemeden verirsem zoraki yiyor.
 
Yemek çeşitliliği çok fazla, bunların hepsini yiyor mu ? Liste çok iyi , bu kadar yiyor da kilo almıyorsa enteresan gerçekten.
Bir porsiyonu ne kadar mesela?
Sevdiği, daha çok yediği sağlıklı besinler varsa onlara ağırlık verebilirsiniz. Çorba yerine daha katı gıdalar olabilir mesela. Çeşitli sebzelerle pişirilmiş bulgur pilavı gibi.
Benim çocuklarım çok az çeşit tükettiği için hayal edemedim bunca çeşidi, birer kaşık alıp bırakıyor mu mesela nedir tam sorun?


Hayır her bir çorbayı 1 gün yapıyorum . hepsini aynı gün değil tabiki. Bir porsiyonu ben 1 çorba kasesi hazırlıyorum güç bela yarısını anca zorlaya zorlaya bitiriyor.
Liste çok mu çeşitli misal tarhana çorbasını seviyor diye ben haftada 3-4 kez onu mu versem . ben şimdi herşeyden yesin diye hergün farklı bir çeşit yapıyorum.
 
iştahı yok benimkinin :kızgın: yese de kilo almasa anlarım ama yemiyor işte misal 1 rafadan yumurtayı bitirene kadar en az yarım saat uğraşıyorum. Çorbalarda 3-4 kaşıktan sonra ağzını açmıyor.

ama bitiriyor mu o yumurtayı

sonuçta bakın biz koca insanlarız biz de birer yumurta yiyoruz

sadece sarısını mı yiyor

şu son dönemin değerlendirmesini bilemiyorum bu konulara uzak kaldım da bir ara yumurtalar çok pişmiş olacak yoksa sindirilmiyor demişlerdi

bu husus bir doktorunuza danışın
 
Hayır her bir çorbayı 1 gün yapıyorum . hepsini aynı gün değil tabiki. Bir porsiyonu ben 1 çorba kasesi hazırlıyorum güç bela yarısını anca zorlaya zorlaya bitiriyor.
Liste çok mu çeşitli misal tarhana çorbasını seviyor diye ben haftada 3-4 kez onu mu versem . ben şimdi herşeyden yesin diye hergün farklı bir çeşit yapıyorum.

bir çorba kasesi çok değil mi henüz bebek o

yani 1 çorba kasesi yetişkinler içindir hatta az çorba diye bir kavram var yani onun da azını yiyor yetişkinler
 
iştahı yok benimkinin :kızgın: yese de kilo almasa anlarım ama yemiyor işte misal 1 rafadan yumurtayı bitirene kadar en az yarım saat uğraşıyorum. Çorbalarda 3-4 kaşıktan sonra ağzını açmıyor.

Anlıyorum seni bütün günün yedirmekle geçiyor ve sonuç ayni olunca artık pes edebiliyor anneler.
Sabır diliyorum. Tek önerim bebeğin eline birşeyler vermeye çalış kendi ağzına götürmeyi öğrensin. Varsa etrafta kucuk çocuklar onlarla bebeğini sofraya otur tmaya çalış onlara baka baka belki iştahı olur..Bide ben 20dk dan fazla uğraşmıyorum yemesi icin..
 
Liste çok çeşitli ve karışık.
Bebeği her şeyden yesin,her şeyden gıda alsın mantığı ile sıkboğaz etmeyin lütfen.
Neyi severek yiyorsa onu verin.
Yumurta,peynir,yoğurt,et,balık,sebze,meyve ve kuruyemiş içermeli günlük menü ama her gün hepsi de illa yenmeli diye bebeğinizi zorlamayın.
Yumurta yediyse peynir için zorlamasanız da olur mesela,birbirinin yerini tutan yiyecekleri dönüşümlü verebilirsiniz.
Gece yatma saati çok geç ayrıca.
Midesi dolu bebek,gece uykusuna rahat geçemez hatırlatırım.
 
Oğlum 4kilo doğdu 12aylıkken 8650g dı. İlk 6 ay sadece anne sütü aldı. Doktor ilk ay mama da deneyin dedi kilo alımı değişmeyince sütün etkilenmesin dedi mamayı kesti. Bu arada idrar ve kan tahlilleri yapıldı sorun çıkmadı. Olmayınca olmuyor. Sizinki erken emeklemiş erken yürümüş o da etkilidir.
Yalnız çok yemiyor mu çocuk? Benimki 16 aylık o kadar yemiyor. Kilo alsın diye uğraşmayın bence. Kan tahililleri iyiyse boyu daha önemli. Mama hakkında bilgim tam yok arkadaşlar cevaplar ama mama da az göründü gözüme. Ne kadar zamandır sadece geceleri içiyor mamayı?


aslında her gün farklı çeşit veriyorum çorbasını yemeğini ama az yiyor 1 kase çorbanın yasırını 45 dk da güçlükle yiyor. Zaten 4-5 kaşıktan sonra ağzını açmıyor. doğduğundan beri gece emmek istemiyor. ilk üç ay emzirirken bile güçlükle emiyordu. mamaya geçince hepten gece emmeyi bıraktı. mama verince gece ağlıyordu.
 
ben hep ev yoğurdu veriyorum , hazır meyveli yoğurt da hiç vermedim hep kendim yapıyorum. Kemik suyu çok iyi fikir teşekkür ederim.

düdüklüde tencerede birkere fazlaca yap küçük metal kase yada buzdolabı poşetleri var yaaa
onlara 1-2 kepçe koy apzını bagla at buzluga ,
çocoga çorba yaparken çıkarır içine atarsın ,
en azından besını alır
 
bana biraz proteini az geldi desem

yani oğlum 6 aylık olduktan sonra doktor her öğününde kendi avuç içi kadar et yer demişti

mesela öğlen çorbası sebzeden oluşuyor bunun içine bakliyat ve kıyma girmeli bence

sonra makarna pilav gibi karbonhidrat da olmalı bulgur olmalı

evet sağlıklı beslensin ama sebze yiyerek olmaz bu iş

her gün yoğurt olmalı

mesela ara öğünün biri yoğurtlu olmalı

bir de anne sütü yok formül mama da az kalsiyum sıkıntısı yaşanır bu nedenle bol peynir de bulunmalı

yemeğe çorbaya vs karıştırmalı gerekirse


çorbalarına haftada 2 kez kıyma katıyorum. haftada 2 kez köfte , 1 kez balık ,2 kez tavuklu yemek yiyor. yoğurt günde 1 yada 2 öğün yemeğin yanında yada ara öğünde yiyor.

makarna ve bulgur pilavı iyi fikir aslında bunları çok nadir yediriyordum.
formül mamayı önceden sabah saat 6-7 gibi de veriyordum ama bu sefer kahvaltıyı iyi yapmıyordu ben de vermemeye başladım . acaba yine 6-7 gibi mama verip kahvaltısını saat 9-10 gibi mi yaptırsam .
 
@Mune rica ediyorum konum bir süre burada kalsın . O kadar üzgünüm ki fikirlere çok ihtiyacım var.

Merhaba hanımlar

Bebeğim 12. ayının içinde şuan 8,4 kg 71 cm .
3 ay emzirebildim sütüm ne yaptıysam çoğalmadı bitti.
3360 gr doğdu . ilk ay sütüm çok iyiydi 1100 gr aldı . ikinci ay 750 gr aldı üçüncü ay ise 500 gr aldı. sonra mamaya geçtik . neredeyse hiç kilo almaz oldu. Mama olarak Aptamil kullanıyorum.
4,5 aylıkken emeklemeye başladı. Mamada gerekli kiloyu aldırmayınca dr tavsiyesi ile ek gıdaya başladık.
yoğurt meyve çorba derken 6. ay itibari ile tamamen ek gıda ile beslenmeye başladı. Mamayı sadece yatmadan önce veriyorum. Bu arada doğduğundan beri gece bile acıktım diye ağlamayan bir bebek. 6 aylıkken bir ara sabaha karşı acıkıp uyanıyordu mama içip uyuyordu . o zaman belirgin kilo alımı olmuştu. daha sonra tekrar gece mama içmeyi bıraktı.
9.5 aylıkken yürüdü.

ek gıdaya geçtikten beri kahvaltı - ara öğün - öğlen yemeği- ara öğün - akşam yemeği - gece uyumadan evvel mama şeklinde besliyorum. kahvaltısında terayağında yada rafadan yumurta , peynir, pekmez , tereyağı ,haftada 1-2 pankek - patates kızartması ekliyorum kahvaltısına.
ara öğün her zaman meyve (muz-avakado -armut - elma - kivi- muhakkak içine ceviz dövüyorum. )

öğlen yemeği çoğunlukla çorba (balkabağı-tarhana - balık- ezogelin- kereviz -sebze çorbalarını hergün birini ) veriyorum tam tahıllı ekmekle birlikte yanına ya köfte ya yoğurt .

İlkindi ara öğününü (irmikli muhallebi , kek, falafel , yoğurt , meyveli yoğurt , ) veriyorum.

akşam yemeğinde ise etli sebze , kuru bakliyat , sebze yemeği ne varsa bizim yemeğimizde onu yiyor yiyemeyeceği bişeyse ona ayrı çorba yapıyorum. yoğurt yada cacıkla veriyorum.

bakınca bana çok iyi bir liste gibi geliyor am kızım ayda 100-150 gr almıyor bile. Bide ben çalışıyorum ben evdeysem oynata oynata mama sandalyesinde eline oyuncak filan verip sabırla yemeğini bitirene kadar yedirmeye çalışıyorum pazar günleri iştahı zorlada olsa daha iyi oluyor . Hiç değilse bitirene kadar yediriyorum bazen yemek yemesi 45 dk-1 saati buluyor .

Bebekken tatile gitmiştik 1 hafta kendim besledim iştahı açılmıştı . Ağzını açarak yemeye başlamıştı. Geldik yine bakıcı yemiyor diye şikayetlenmeye başladı 1 haftada.

Şimdi çok zayıf ve kısa boylu . persentil eğrisind %10-25 arası çıkıyor dr da zayıf diyor.

kan değerlerine 6 aylıkken baktırmıştım herşeyi normaldi .
Haftaya tekrar bakılacak .

ama ben bi yerde hatamı yapıyorum. Mesela ara öğünleri kaldırsam mı ? uyumadan önce verdiğim mamayı saat 22 :30 da veriyorum acaba vermesem mi? Bide etrafımdaki hemen herkes neredeyse hemen her gün aynı şeyleri yediriyorlar ben çok çeşitli mi veriyorum da damağı alışmıyor acaba.

özellikle bu aylarda siz nasıl beslediniz / besliyorsunuz lütfen yardımcı olun.


Biraz fazlamı takıntı yapmışsınız acaba. Şöyle bir genel olarak okuduğumda resmen bebeğinizin yemediği şey yok. Ne güzel sağlıklı da. Demek ki genetik olarak sizin bebeğiniz zayıf bir bebek olacak ki bu da neden normal olmasın? Bebeğiniz gayet güzel besleniyor kendinize bence farklı ilgi alanları bulun ve odak noktanızı bebekten ve kilosundan başka bir alana kaydırın. Tabi bu kişilik meselesi ama şu bebeği olduktan sonra her şeye aşırı titizlenen, bebek iki öksürse aman bir şey mi oldu hemen doktora gidelim diye telaşlanan, aman bebeğin düzeni bozulmasın diye ne dışarı çıkan ne misafir kabul eden yani hayatını sadece bebeğinin etrafında sürdürenlere şaşırıyorum. Etrafımızda sizin şu saydıklarınızın yarısını bile yiyemeden büyüyen hayatını sürdüren bir sürü bebek var. Sağlığı sıhhati yerindeyse bırakın o da zayıf oluversin.
 
Biraz fazlamı takıntı yapmışsınız acaba. Şöyle bir genel olarak okuduğumda resmen bebeğinizin yemediği şey yok. Ne güzel sağlıklı da. Demek ki genetik olarak sizin bebeğiniz zayıf bir bebek olacak ki bu da neden normal olmasın? Bebeğiniz gayet güzel besleniyor kendinize bence farklı ilgi alanları bulun ve odak noktanızı bebekten ve kilosundan başka bir alana kaydırın. Tabi bu kişilik meselesi ama şu bebeği olduktan sonra her şeye aşırı titizlenen, bebek iki öksürse aman bir şey mi oldu hemen doktora gidelim diye telaşlanan, aman bebeğin düzeni bozulmasın diye ne dışarı çıkan ne misafir kabul eden yani hayatını sadece bebeğinin etrafında sürdürenlere şaşırıyorum. Etrafımızda sizin şu saydıklarınızın yarısını bile yiyemeden büyüyen hayatını sürdüren bir sürü bebek var. Sağlığı sıhhati yerindeyse bırakın o da zayıf oluversin.


ay kafamı taşlara vurasım var :kızgın::kızgın:ben kilo almıyor diye takmıyorum kızz.. yemiyor işte bu kadar şey yapıyorum çeşit çeşit ne bilim ablam misal bir şehriye çorbası bile yapmaya üşenirdi bebeğe .. ben yapıyorum ama yemiyor ,, e yemeyince kilo almıyor işte onu diyorum.. acaba ara öğünü mü kaldırsam yada iştahını açacak ne yapsam diye dertleniyorum.
 
Benim dikkatimi bir kaç şey çekti, fikir vermek isterim
Henüz çok küçük, ve içlerinde alerjik besinlerde var. Sadece iştahtan yorum yapamayız. Başka bir belirtisi varmı, sindirim sistemi nasıl, şişkinliği kabızlığı varmı? Kızarıklık, kaşıntı yada mide bulantısı yaşıyormu? Büyük insan derdini anlatır ama o daha çok küçük. Acaba ana öğün formül mama / ek gıda mı olmalı doktorunuzun tavsiyesi ne?
Besin çeşidi çok fazla biraz hafifletmeli 3 gün kuralına mutlaka uymalısınız. Birde uyku saati çok geç gibi geldi, o yaşlarda erken uyusa daha iyi olmazmı?


çok önemli bir ayrıntıya dikkat etmişsiniz teşekkür ederim. bebeğim oldum olası kabızlık yada gaz sıkıntısı çekmedi. Hatta yemeği yer 10 dk sonra kakasını yapar. Günde 4-5 kez kaka yapıyor. Alerjiye dair hiç bir belirti olmadı .
 
Uyku konusunda çok haklısınız. gece 11:30 dan evvel uyumuyor. gündüz 2 defa 1 yada 1,5 saat uyuyor. Nasıl erken uyutabilirim bu aralar onu da kafama taktım.

Yemeği oldum olası mama sandalyesinde yediriyorum.

Uyku egitimi vererek. Yani rutin olusturun, banyo/kitabi bakma/bez degistirip, pijama giyindirme/ yataga koyup "iyi geceler oglum, tatli rüyalaaar" diyerek oda'dan cikmak.

Sonra agladiginda her 5/10/20/25 dakika yanina gidip onu pispislayip, odasinda cikartmadan ama, tekrar oda'yi terk etmek.

Her cocuk ayni degil. Benim kizim odaya girdigimde dahada aglardi. Onun ilk basta ihtiyaci vardi böyle 2-5 dakika aglayip uykuya dalmaya. Ayni zamanda bebek telsizinden sarki aciyorduk. Hatta o kadar ki uykusunu almadan uyandiginda, tekrar müzigi acip uykuya dalardi, odaya girmezdik.

Senin cocugun kim bilir uyku arkadasi ister, yada duvara isik yayan aletler var ya, kim bilir o onu sakinlestirir. Yani birazda yöntemi kendin bulacaksin.

Sadece birden saat 8'de uyutmakmi daha iyi, yada alistira alistira saat 11de, saat 10bucukta,.. cocugu yatirmaktir daha iyi bilmiyorum. Bu konuda bir pedagoga danisabilirsin.

Daha berabermi yatiyorsunuz, yada ayrimi?
 
''Ek gıdaya geçtikten beri kahvaltı - ara öğün - öğlen yemeği- ara öğün - akşam yemeği - gece uyumadan evvel mama şeklinde besliyorum. kahvaltısında terayağında yada rafadan yumurta , peynir, pekmez , tereyağı ,haftada 1-2 pankek - patates kızartması ekliyorum kahvaltısına.
ara öğün her zaman meyve (muz-avakado -armut - elma - kivi- muhakkak içine ceviz dövüyorum. )

öğlen yemeği çoğunlukla çorba (balkabağı-tarhana - balık- ezogelin- kereviz -sebze çorbalarını hergün birini ) veriyorum tam tahıllı ekmekle birlikte yanına ya köfte ya yoğurt .

İlkindi ara öğününü (irmikli muhallebi , kek, falafel , yoğurt , meyveli yoğurt , ) veriyorum.

akşam yemeğinde ise etli sebze , kuru bakliyat , sebze yemeği ne varsa bizim yemeğimizde onu yiyor yiyemeyeceği bişeyse ona ayrı çorba yapıyorum. yoğurt yada cacıkla veriyorum.

bakınca bana çok iyi bir liste gibi geliyor am kızım ayda 100-150 gr almıyor bile. Bide ben çalışıyorum ben evdeysem oynata oynata mama sandalyesinde eline oyuncak filan verip sabırla yemeğini bitirene kadar yedirmeye çalışıyorum pazar günleri iştahı zorlada olsa daha iyi oluyor . Hiç değilse bitirene kadar yediriyorum bazen yemek yemesi 45 dk-1 saati buluyor .'''

Şimdi bunları bebeğiniz yiyor mu yemiyor mu ? :)
 
Liste çok çeşitli ve karışık.
Bebeği her şeyden yesin,her şeyden gıda alsın mantığı ile sıkboğaz etmeyin lütfen.
Neyi severek yiyorsa onu verin.
Yumurta,peynir,yoğurt,et,balık,sebze,meyve ve kuruyemiş içermeli günlük menü ama her gün hepsi de illa yenmeli diye bebeğinizi zorlamayın.
Yumurta yediyse peynir için zorlamasanız da olur mesela,birbirinin yerini tutan yiyecekleri dönüşümlü verebilirsiniz.
Gece yatma saati çok geç ayrıca.
Midesi dolu bebek,gece uykusuna rahat geçemez hatırlatırım.

Teşekkür ederim.

neyi seviyorsa ona ağırlık vermeyi deneyeceğim birazda. Belki iştahı düzelir.
 
çok önemli bir ayrıntıya dikkat etmişsiniz teşekkür ederim. bebeğim oldum olası kabızlık yada gaz sıkıntısı çekmedi. Hatta yemeği yer 10 dk sonra kakasını yapar. Günde 4-5 kez kaka yapıyor. Alerjiye dair hiç bir belirti olmadı .



Oda bir belirti olabilir, 10 dk sonra çok kısa bir zaman lütfen yediklerine dikkat edin hatta renk koku ve şekile de dikkat edin. Günde 4 5 kez çok fazla değilmi lütfen yanlışsam bilen düzeltsin Yemiyor diyorsunuz ama ben alerjik bünyeye sahibim bu aralar 60 kilo ben 1 tek kuruyemişten iyi çiğnediğim halde mahvoluyorum. Ellerim şişiyor, eklemlerim şişiyor, su topluyor, aşırı şişkinlik yaşıyorum ve yeni başladı diyebilirim daha önce yiyebiliyordum o daha çok küçük ufacık miktar dokunabilir
 
Uyku egitimi vererek. Yani rutin olusturun, banyo/kitabi bakma/bez degistirip, pijama giyindirme/ yataga koyup "iyi geceler oglum, tatli rüyalaaar" diyerek oda'dan cikmak.

Sonra agladiginda her 5/10/20/25 dakika yanina gidip onu pispislayip, odasinda cikartmadan ama, tekrar oda'yi terk etmek.

Her cocuk ayni degil. Benim kizim odaya girdigimde dahada aglardi. Onun ilk basta ihtiyaci vardi böyle 2-5 dakika aglayip uykuya dalmaya. Ayni zamanda bebek telsizinden sarki aciyorduk. Hatta o kadar ki uykusunu almadan uyandiginda, tekrar müzigi acip uykuya dalardi, odaya girmezdik.

Senin cocugun kim bilir uyku arkadasi ister, yada duvara isik yayan aletler var ya, kim bilir o onu sakinlestirir. Yani birazda yöntemi kendin bulacaksin.

Sadece birden saat 8'de uyutmakmi daha iyi, yada alistira alistira saat 11de, saat 10bucukta,.. cocugu yatirmaktir daha iyi bilmiyorum. Bu konuda bir pedagoga danisabilirsin.

Daha berabermi yatiyorsunuz, yada ayrimi?


küçük bir yastığı var onu uyku arkadaşı yaptı . yastığı koklayarak uyuyor . Saat konusunda deneyeceğim . Teşekkür ederim fikirleriniz için.
 
Oda bir belirti olabilir, 10 dk sonra çok kısa bir zaman lütfen yediklerine dikkat edin hatta renk koku ve şekile de dikkat edin. Günde 4 5 kez çok fazla değilmi lütfen yanlışsam bilen düzeltsin Yemiyor diyorsunuz ama ben alerjik bünyeye sahibim bu aralar 60 kilo ben 1 tek kuruyemişten iyi çiğnediğim halde mahvoluyorum. Ellerim şişiyor, eklemlerim şişiyor, su topluyor, aşırı şişkinlik yaşıyorum ve yeni başladı diyebilirim daha önce yiyebiliyordum o daha çok küçük ufacık miktar dokunabilir


Ben ve çevremdeki herkes sık kaka yapmasına hiç alerjik gözüyle bakmadık . teşekkür ederim fikir için dr a bunu da söyleyeceğim.
 
Back