Bebek Beslenmesi 12 aylık bebeğim

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

kadermibu

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
13 Mart 2017
1.237
1.372
Mune rica ediyorum konum bir süre burada kalsın . O kadar üzgünüm ki fikirlere çok ihtiyacım var.

Merhaba hanımlar

Bebeğim 12. ayının içinde şuan 8,4 kg 71 cm .
3 ay emzirebildim sütüm ne yaptıysam çoğalmadı bitti.
3360 gr doğdu . ilk ay sütüm çok iyiydi 1100 gr aldı . ikinci ay 750 gr aldı üçüncü ay ise 500 gr aldı. sonra mamaya geçtik . neredeyse hiç kilo almaz oldu. Mama olarak Aptamil kullanıyorum.
4,5 aylıkken emeklemeye başladı. Mamada gerekli kiloyu aldırmayınca dr tavsiyesi ile ek gıdaya başladık.
yoğurt meyve çorba derken 6. ay itibari ile tamamen ek gıda ile beslenmeye başladı. Mamayı sadece yatmadan önce veriyorum. Bu arada doğduğundan beri gece bile acıktım diye ağlamayan bir bebek. 6 aylıkken bir ara sabaha karşı acıkıp uyanıyordu mama içip uyuyordu . o zaman belirgin kilo alımı olmuştu. daha sonra tekrar gece mama içmeyi bıraktı.
9.5 aylıkken yürüdü.

ek gıdaya geçtikten beri kahvaltı - ara öğün - öğlen yemeği- ara öğün - akşam yemeği - gece uyumadan evvel mama şeklinde besliyorum. kahvaltısında terayağında yada rafadan yumurta , peynir, pekmez , tereyağı ,haftada 1-2 pankek - patates kızartması ekliyorum kahvaltısına.
ara öğün her zaman meyve (muz-avakado -armut - elma - kivi- muhakkak içine ceviz dövüyorum. )

öğlen yemeği çoğunlukla çorba (balkabağı-tarhana - balık- ezogelin- kereviz -sebze çorbalarını hergün birini ) veriyorum tam tahıllı ekmekle birlikte yanına ya köfte ya yoğurt .

İlkindi ara öğününü (irmikli muhallebi , kek, falafel , yoğurt , meyveli yoğurt , ) veriyorum.

akşam yemeğinde ise etli sebze , kuru bakliyat , sebze yemeği ne varsa bizim yemeğimizde onu yiyor yiyemeyeceği bişeyse ona ayrı çorba yapıyorum. yoğurt yada cacıkla veriyorum.

bakınca bana çok iyi bir liste gibi geliyor am kızım ayda 100-150 gr almıyor bile. Bide ben çalışıyorum ben evdeysem oynata oynata mama sandalyesinde eline oyuncak filan verip sabırla yemeğini bitirene kadar yedirmeye çalışıyorum pazar günleri iştahı zorlada olsa daha iyi oluyor . Hiç değilse bitirene kadar yediriyorum bazen yemek yemesi 45 dk-1 saati buluyor .

Bebekken tatile gitmiştik 1 hafta kendim besledim iştahı açılmıştı . Ağzını açarak yemeye başlamıştı. Geldik yine bakıcı yemiyor diye şikayetlenmeye başladı 1 haftada.

Şimdi çok zayıf ve kısa boylu . persentil eğrisind %10-25 arası çıkıyor dr da zayıf diyor.

kan değerlerine 6 aylıkken baktırmıştım herşeyi normaldi .
Haftaya tekrar bakılacak .

ama ben bi yerde hatamı yapıyorum. Mesela ara öğünleri kaldırsam mı ? uyumadan önce verdiğim mamayı saat 22 :30 da veriyorum acaba vermesem mi? Bide etrafımdaki hemen herkes neredeyse hemen hergün aynı şeyleri yediriyorlar ben çok çeşitli mi veriyorum da damağı alışmıyor acaba.

özellikle bu aylarda siz nasıl beslediniz / besliyorsunuz lütfen yardımcı olun.
 
Butun yazdiklarinizi okumadim itiraf ediyorum sece sece aralari okudum :) benim oglum cok istahli herseyi yer icer hicbir sebze meyve bakliyat et ciger iskembe ayirt etmez :) abur cuburla henuz tanismadi cok nadir kek veriyorum onun disinda cikolata seker nedir bilmez 2.5 yasinda bu arada ama kilo almiyor cok hareketli ve sanirim biraz genetik faktör de etkili yani bazen ne yediginin cok önemi olmuyor bunye meselesi
 
Birşey sormak istiyorum bebek zaten artık 1 yaşında herşeyi yiyor neden akşam süt vermek yerine mama veriyorsunuz sadece bilmediğim merak ettiğim için soruyorum
 
Birşey sormak istiyorum bebek zaten artık 1 yaşında herşeyi yiyor neden akşam süt vermek yerine mama veriyorsunuz sadece bilmediğim merak ettiğim için soruyorum


henüz 1 yaşını tam doldurmadı . 1 yaşından önce süt ve bal yasak , sadece sütlü tatlılarda su ile karıştırıp yapıyorum.
 


ama benim kızım iştahla yemiyor . iştahı olsa da kilo almasa hiç dert etmem.
 
Bu arada tekrar okudum sizin formulle besleniyor oglum
Kahvalti mutalaka 1 yumurta yaninda zeytin pekmez bal patates degisiyor
Kahvaltidan sonra genelde kuruyemis kuru uzum findik ceviz hirma kuru kayisi gibi sonra corba icine ekmekle corbadan sonra meyve mandalina portakal elma gibi sonra aksam yemegi sebze ve bakliyat agirlikli haftada en az 3 gun et turu yatmadan da sut icer yanina bebe kurabiyesi her zaman degil ama
 
henüz 1 yaşını tam doldurmadı . 1 yaşından önce süt ve bal yasak , sadece sütlü tatlılarda su ile karıştırıp yapıyorum.
12 aylık yazınca bende doldurdu zannettiğim için yazdım . Bence bebek biraz hareketli çünkü zaten erken emekleyip erken yürümüş maşallah
 
12 aylık yazınca bende doldurdu zannettiğim için yazdım . Bence bebek biraz hareketli çünkü zaten erken emekleyip erken yürümüş maşallah


sorun şu ki çok iştahsız. yese de kilo almasa anlarım hareketli diye ama zorla anca oynata oynata ağzını açıyor.
 


kuruyemiş iyi fikir yağlı olduğu için kilo alımına da faydası olur sanırım . Yalnız ara öğün vermek mi doğru vermemek mi iştahsız çocuklar için kafam karışıyor
 
Nacizane yorumumu yapmak isterim yanlis anlamazsaniz
Henuz 12 aylik bebeğin bence kek, pankek, patates kizartmasi gibi sagliksiz seylere ihtiyaci yok, vermeseniz mi acaba? Cunku bunlarla illa tanişacak, hazir engelleyebildiginiz donemdeyken ne kadar gec tanissa o kadar iyidir diye dusunuyorum
 
sorun şu ki çok iştahsız. yese de kilo almasa anlarım hareketli diye ama zorla anca oynata oynata ağzını açıyor.
Bende bebekken öyleymişim hala da öyleyim açıkcası . Hiç böyle birşeyi zevk için pek yemem . Genelde yaşamak için yiyorum . Herkesin fıtratı işte ne yaparsan yap düzelmiyor . Ama sizin yemek listesi güzel bence benimde çocuğum olsa sizin anlattığınız taktiği takip ederdim açıkcası .
 
Bebegin saat 10 bucukta süt almasi, yani saat 11-12de yatmasi cok gec. Uykusuz bebegin istahinide etkiler. O yasta en gec saat 8de yatmali. Benim kizimda kilo olarak 25inci persantilde dogdugundan beri. Önemli olan saglikli olmasi. O grafigin altinda olsa evet sorun. Ama grafikte olup ve birden kilo kayibi yasamiyorsa bence sorun yok.

Sonucta verilen yemekler gayet iyi. Ve cocugu mama sandalyesine almaya calis, gezinerek yemek yemeye alismasin. Yemiyorsa demek migdesi doldu. Benim kizim aksam yemek yemez mesela, en fazla bir armut yada bir muz. Senin migdem doydugunda yemek yemek istermisin?
 
Yemek çeşitliliği çok fazla, bunların hepsini yiyor mu ? Liste çok iyi , bu kadar yiyor da kilo almıyorsa enteresan gerçekten.
Bir porsiyonu ne kadar mesela?
Sevdiği, daha çok yediği sağlıklı besinler varsa onlara ağırlık verebilirsiniz. Çorba yerine daha katı gıdalar olabilir mesela. Çeşitli sebzelerle pişirilmiş bulgur pilavı gibi.
Benim çocuklarım çok az çeşit tükettiği için hayal edemedim bunca çeşidi, birer kaşık alıp bırakıyor mu mesela nedir tam sorun?
 
Cnm benim oğlum da zayıf iştahı normal sevdiği şeyleri yer genelde.
28haftalık 950gr doğdu benim oğlum
Kuvezde 70gün durdu. Eve getirdigimde 1.800gr olmuştu.
Anne sütünü bende 3 ay kadar verebildim.
Şuan 16aylik ve 8.5kilo ..
Boy olarak cok geride değiliz yinede her gören cok zayıf demesine alıştım.
Sağlıklı olması icin elimden geleni yapıyorum ama bazen diyorum ki canlı bir cocuk benimki belki de bünyesi böyle. Kilo almıyor bir türlü..
 


Uyku konusunda çok haklısınız. gece 11:30 dan evvel uyumuyor. gündüz 2 defa 1 yada 1,5 saat uyuyor. Nasıl erken uyutabilirim bu aralar onu da kafama taktım.

Yemeği oldum olası mama sandalyesinde yediriyorum.
 
Oğlum 4kilo doğdu 12aylıkken 8650g dı. İlk 6 ay sadece anne sütü aldı. Doktor ilk ay mama da deneyin dedi kilo alımı değişmeyince sütün etkilenmesin dedi mamayı kesti. Bu arada idrar ve kan tahlilleri yapıldı sorun çıkmadı. Olmayınca olmuyor. Sizinki erken emeklemiş erken yürümüş o da etkilidir.
Yalnız çok yemiyor mu çocuk? Benimki 16 aylık o kadar yemiyor. Kilo alsın diye uğraşmayın bence. Kan tahililleri iyiyse boyu daha önemli. Mama hakkında bilgim tam yok arkadaşlar cevaplar ama mama da az göründü gözüme. Ne kadar zamandır sadece geceleri içiyor mamayı?
 
bana biraz proteini az geldi desem

yani oğlum 6 aylık olduktan sonra doktor her öğününde kendi avuç içi kadar et yer demişti

mesela öğlen çorbası sebzeden oluşuyor bunun içine bakliyat ve kıyma girmeli bence

sonra makarna pilav gibi karbonhidrat da olmalı bulgur olmalı

evet sağlıklı beslensin ama sebze yiyerek olmaz bu iş

her gün yoğurt olmalı

mesela ara öğünün biri yoğurtlu olmalı

bir de anne sütü yok formül mama da az kalsiyum sıkıntısı yaşanır bu nedenle bol peynir de bulunmalı

yemeğe çorbaya vs karıştırmalı gerekirse
 
1 yasindaki bebege ara ogun vermelisiniz bana gore ama bu ara ogun meyve veya kuruyemis olmali. Sizin menu biraz fazla karisik. Ortalikta yiyecek pek cok sey gorunce istahsizlik olur mutlaka. Sabah kahvaltisinda yumurta yanina az zeytin ve az peynir yeterli. İcecek olarak meyve suyu hazirlarsiniz. Boyle her seyi bir arada gosterince saatlerce ugrasirsiniz yedirmek icin.

Oglende corba yanina karbonhidrat,aksama da etli bir yemek yanina yogurt verirsiniz.

Gun icerisinde hem protein,hem yag,hem karbonhidrat almasi gerekiyor. Etsiz gunu olmamali,proteinsiz gunu de olmamali. Zaten bu yasta vereceginiz ogunler ceviz buyuklugunde olmali. Yetiskin bir insanmis gibi cok cok hazirlamayin. Pankek,kek ve kizartma urunlere hic ihtiyac yok,tam tersine zararli. Kekle veya kizartmayla alacagi urunleri zaten baska urunlerle aliyor.
 


iştahı yok benimkinin yese de kilo almasa anlarım ama yemiyor işte misal 1 rafadan yumurtayı bitirene kadar en az yarım saat uğraşıyorum. Çorbalarda 3-4 kaşıktan sonra ağzını açmıyor.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…