Bir zaman oturduk konuştuk o dönem ise yaramıştı, daha sonra yine aynı durum. Tekrar konuşmalıyız belki de.Konusun bence o z kusagi ise be istiyormus, size ne Vaad ediyormus. Ergenlerle anlasmanin tek yolu onlari dinlemek herseyi izah etmek ve istikrarli olmaktan geciyor. Elbette piskolaga goturebilirsiniz sorun seziyorsaniz sizden uzaklasmaz sakinlesir kardesiniz.
Kesinlikle katılıyorum. Şimdi yazdım yazdım sildim. O kadar doldum ki. Aileme de anlatmaya çalışıyorum. Kötü ben oluyorum sonra.Cok fazla simartilmis, sorumluluk verilmemis. Baslarim z kusagindan olmasina, bunu bahane gostermesi cok komik. Prens prenses modunda yetistirilmis, simdi de ceremesini siz cekiyorsunuz. Fazlaca saygisiz. Bence yetistirilis tarzindan.
Cok taviz verip cok simartmissiniz. Buyuyup hayata atilinca istedigi kadar z kusagiyim desin, o sokmez o zaman da depresyona girer. Cunku zorluk gormemis cok prens prenses modunda yetismis.
Tabiiki istikrarli olmalisiniz buyumek kolay degil, kendini ifade etmeyi bile bilmedigine eminim suan. Aksamlari sohbet ederek hem ne istedigini anlarsiniz hem de yanlislara yonelmesini onlersiniz. Zaman cok kotu malesef internet uygulamalar arkadas ortamlari onu yanlisa itebilir yalniz kalirsa… biran once iletisim kurun ve karsilik uzlasin. Bu arada size ne soylerse soylesin aldirmayin o yasta beyin ehliyetleri pek olmuyo ergenciklerinBir zaman oturduk konuştuk o dönem ise yaramıştı, daha sonra yine aynı durum. Tekrar konuşmalıyız belki de.
Ben 24 yaşımdayım ben bile anlayamıyorum kardeşimi. Güzelce anlattım, bu davranışların bizleri üzdüğünü, doğru olmadığını. Bana diyor ki sen de benim sevmediğim şeyleri yapıyorsun. Yaptığım şey de odasını toplamasını, tabağını kaldırmasını falan söylemekPsikolog yardımı almak iyi bir fikir ama önce farklı şeyler denemelisiniz bence.
Arada kuşak çatışması var o yüzden ebeveynlerinizden ona tam uyum sağlamalarını beklemek doğru değil tabii,üstelik kardeşiniz de tam en hırçın yaşlarında.
Ama ebeveynden çok arkadaşı gibi olabilirsiniz.Ebeveynler genelde arkadaş olmaya çalışırken bile anne baba gibi davranır :)
Evin eğitilmesi gereken bir küçüğü gibi değil de birey gibi hissetmek istiyor şu an.
Bir şey mi söyledi,siz de şakaya vurun.Siz de alaya alın.Çok çok kırıcı şeyler mi söyledi,13 yaşındaki bir arkadaşının verebileceği ölçüde tepkiler verin.
Biraz onun havasından soluyun yani.Sorumluluk verin iş verin.Evin gerçekten de bireyi olsun yani.
Bence bu şekilde biraz daha aranız düzelecektir,yaşı da biraz büyüyünce daha da iyiye gider.
Not:Bunlar tamamen 19 yaşında,kardeş büyütmemiş evlenmemiş anne olmamış,hiçbir uzmanlığı bulunmayan ama çocukla çocuk olabilen,çocuklarla anlaşabilen tecrübesiz bir kızın empati yapmaya çalışıp akıl yürüterek yaptığı çıkarımlar sonucu verdiği tavsiyelerdir.Bilimsel,pedogojik hiçbir yani yoktur.Mantıksız gelebilir o yüzden :)
Annenler kendi hatalarinin ceremesini kendileri cekerker ileride. Yapacak birsey yok. Tamamen yetistirilis tarzi ile ilgili.Kesinlikle katılıyorum. Şimdi yazdım yazdım sildim. O kadar doldum ki. Aileme de anlatmaya çalışıyorum. Kötü ben oluyorum sonra.
Şu an bunları yazarak biraz tehlikeli bir şey yapıyorum ama bence odasını toplamasını hemen söylemeyin.Bırakın biraz dağınık kalsın.Annesi de toplamasın.Sorumluluk alsın.Eninde sonunda muhakkak toplamak zorunda kalacak.Kendi de bir süre sonra rahatsız olacak.Ben 24 yaşımdayım ben bile anlayamıyorum kardeşimi. Güzelce anlattım, bu davranışların bizleri üzdüğünü, doğru olmadığını. Bana diyor ki sen de benim sevmediğim şeyleri yapıyorsun. Yaptığım şey de odasını toplamasını, tabağını kaldırmasını falan söylemek
Mesela bunda ne var tam olarak? Çağırdı su mu istedi, babani çağırıp ışığı kapat mi dedi? Çağırıp telefonundan komik video mu izletti? Yani insan nasıl kardeşini-annesini vs odasına çağırıyorsa babasını da çağırabilir. Babalar oturan boğa mi, bir koltukta otursun, asla yerinden kalkmasın? :))En son yatarken babama bağırdı çağırdı, adamcağızı kaldırdı yerinden.
çağırdı demiyor yalnız ,,bağırdı çağırdı diyor...azarlamak anlamında24 yaşındaymışsiniz.
Ben Z kuşağı değilim,otuz olacam birkaç güne ama ben de hiç otur denince oturan,kalk denince kalkan, ders çalış denince çalışan bir çocuk değildim. Öyle çok asiligim de yoktu ama burnumun dikine gidip kendi kararlarımi alırdım, bana uymayan şeyi 10 yaşında bile yapmamak için diretirdim. Yani siz benden de yaşlı bir nesil degilsiniz:) bence tamamen karakter meselesi.
Kırıcı olması kötü ama hormonların yönettiği bir kız neticede. Bana sanki biraz abartiyorsunuz gibi geldi
Mesela bunda ne var tam olarak? Çağırdı su mu istedi, babani çağırıp ışığı kapat mi dedi? Çağırıp telefonundan komik video mu izletti? Yani insan nasıl kardeşini-annesini vs odasına çağırıyorsa babasını da çağırabilir. Babalar oturan boğa mi, bir koltukta otursun, asla yerinden kalkmasın? :))
Psikolog konusunda da eğer gitmek istemezse önce anneniz gitsin bir, ergene nasıl davranilacagi ile ilgili öneriler dinlesin,uygulamaya çalışsın. Eminim sorun büyük ölçüde çözülecektir. Belki de evde kaos çıkartmasınin sebebi ev halkının ona olan davranışlarına isyan etmektir. Ergen yani, 'herkes benden nefret ediyor, offf öleyim de kurtulayım' yaşları yani :)
Çok korkmayın.
Benim ergenliğim yine normal geçti de, benim ablamınki fenaydı mesela. Okuldan kaçar arkadaşlarıyla adaya giderdi. Kimseye sormadan kuaföre gidip kalin kaşlarını adile Naşit kaşına döndürmüştü, Cidden kötü kızlarıyla meşhur bir liseye gidiyordu (kızlar tuvaletinde birini kistirip dövmenin havalı sayıldığı bir lise) , arkadalsara çok önem verirdi,hatta bir arkadaisna evden sigara vs de taşırdı, kapıları çarpar, ağzını eğe eğe Avrupa yakası Selin gibi konusurdu
Yani cidden zordu o dönemi, ama tüm ergenlikler gibi geçti gitti. Sigarayı bırak ağzına alkol sürmedi (hatta onu geç organik gıdaya sardı,un/paketli gida bile yemez artık), lisans bölümü kazandı, eski apaci arkadaşlarıyla küsüp düzgün dostluklar kurdu, evine düşkün tatlı bir adamla evlendi, çocuğuna TV açmadan, sesini yükseltmeden bakmaya çalışıyor.
Yani ergenlik bir dönemdi, geçti ve bitti. Çoğu ergen gibi:)
O yüzden, çok da endişelenmeye bence gerek yok
Dediğim gibi,psikologa anneniz gidip sorunları anlatıp kendi penceresinden çözümler duysa çok daha uygun olur , eğer kız istemiyrosa. Kız istiyorsa gitsin tabii
Ben de 'en son yatarken babami odaya çağırdı' olarak okumuşum. Eee,bunda ne var? Diyordumçağırdı demiyor yalnız ,,bağırdı çağırdı diyor...azarlamak anlamında