• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Beslenmesi 1 yasından önce süt ürünleri verilmeli mi?

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

eness

Avoncu
Kayıtlı Üye
26 Eylül 2009
263
10
96
Kocaeli
Arkadaslar bır makale okudum paylasmak ısteedim.

Bir yaştan önce süt ürünleri verilebilir mi?

"Kızım dokuz aylık. Doktoru bir yaşından önce süt ve süt ürünleri kullanmamızı doğru bulmuyor. Arkadaşlarım ise yoğurt ve peynir başladıklarını söylüyorlar. Ben de başlamak istiyorum. Bir yaşından önce kızıma süt ürünleri verebilir miyim?"

Bir yaşından önce bebek beslenmesinde inek sütünün tercih edilmediği doğrudur. İlk altı aylık dönemde bebeğin diyeti tamamen sütten oluşur. Tercih edilen ve önerilen süt ise anne sütüdür. Çünkü besin bileşimi bebek için en uygun olan sütanne sütüdür.
İnek sütü ise, besin bileşimi olarak bebeğin henüz gelişmesini tamamlamamış böbrek ve mide-bağırsak sistemi için uygun değildir. Bebeğin tüm süt ihtiyacının inek sütünden karşılanması sorun yaratır. Bu nedenle hayatın ilk altı aylık döneminde bebeğe inek sütü verilmesi hiç istenmez.

İkinci altı aylık dönemde ise, bebek hem süt (anne sütü, biberon maması) hem de yarı katı ve katı ek gıdalar almaya başlar. Bu dönemin başında ağırlık yine süttedir. Dönemin sonuna doğru ise günlük diyet içinde sütün oranı ve önemi azalır. Tercih edilen bu dönemde de bebeğin süt ihtiyacının anne sütü ile karşılanmasıdır.

Bir yaşında ise, bebeğin böbrekleri ve mide-bağırsak sistemi gelişimini tamamlar. Artık bebek süt ihtiyacını inek sütüyle de karşılayabilir.

Ancak, peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri için durum farklıdır. İnek sütünden yapılsalar da bebeğin beslenmesi için günlük tüketilecek olan miktar az olduğu için rahatlıkla altı aydan sonra bebeğe verilebilirler...

Bir yaşından önce yumurta verilir mi?

"Bebeğim sekiz aylık. Gün aşırı bir yumurta yediriyorum. Arkadaşım, çok fazla olduğunu haftada bir yemesi gerektiğini söyledi. Haftada üç yumurta çok mu fazladır? Ne gibi sakıncası olur?"

Yumurta zengin bir protein, yağ ve vitamin kaynağıdır. Bu nedenle bebek beslenmesinde sık kullanılan bir yiyecektir. Yumurta ile ilgili endişeler, yumurta proteinine karşı allerjik reaksiyon gelişme olasılığının yüksek oluşudur. Yumurta allerjisi olarak bilinen durum sık görülür. İlk altı ay içinde bebeğin protein ihtiyacı sadece anne sütü ile karşılanabildiği için ilave protein kaynağına gerek yoktur. Ancak, ikinci altı aylık dönemde, anne sütü bebeğin protein ve demir ihtiyacını karşılamaz. Yumurta bu amaçla kullanılabilecek besinler arasında yer alır.

Bebeğe yumurta başlanacağı zaman dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır. Allerjik özelliği çok belirgin olduğu için daima çok küçük bir miktar verilerek başlanır. Genelde tercih edilen yumurta sarısının sekizde biridir. Sonraki gün içinde bebekte deride döküntü, kusma, ishal gibi belirtilerin ortaya çıkıp çıkmayacağı gözlenir. Eğer bir sorun çıkmazsa, ertesi gün yumurta miktarı biraz daha arttırılır. Böylece bebek, bir hafta içinde bir yumurta sarısını yiyebilecek noktaya gelir.

Yumurtanın beyazındaki “avidin” adı verilen maddenin allerjik özelliği nedeniyle bir yaşından önce verilmesi tercih edilmez. Bir yaşından sonra bebek yumurtayı hem beyazı hem de sarısı ile birlikte yiyebilir.

Bebek iki yaşına gelinceye kadar, yumurtanın kolesterol içeriği için endişe etmeye hiç gerek yoktur. Eğer ailede kolesterol yüksekliği (“hiperkolesterolemi”) hikâyesi varsa, doktorunuza danışarak bebekte de kolesterol tayini yapılması uygun olur.

Prof.Dr.Benal Avcı Büyükgebiz

ben veriyorum.
inek sütüyle yapılmış mis gibi muhallebisini,mis gibi yoğurdunu.
yoğurdunuda pınarın 6-12 ay sütüyle yapıyorum zaten.
kahvaltısınıda hazırlıyorum sütle.
herşey ilim demek değil;çok ciddiye almıyorum ben.
süt olarakda pınarın 6-12 sütünü içiriyorum.bu ara içmek istemesede içiriyordum.

6 aydan sonra muhallebısıne de yogurdunu da sut ıle yaptım.. 8 aydan sonra da dırek verdım.. herkesın kendı tercıhı....

ben 6 .12 ay pınar süte başlamıştım alarji du bir daha vermedim

doğduğumda anne sütü alamadığım için inek sütüyle beslenmişim. 26 yaşında maşallah sapasağlam bir hatunum. ilk oğluma da 6. aydan sonra sütle yapılmış muhallebi ve yoğurt verdim. pınar çocuk sütü kullanıyorum. bu oğluma da öyle yapmak istiyorum inşallah. arkadaşın da dediği gibi herkesin kendi tercihi tabiki yerimseniben

bende 9,aydan itibaren inek sütüyle muhallebi azcık sulandırıyorum yinede.veriyorum açıkçası bizleri annelerimiz inek sütüyle büyütmüş arkadaslar

doktorun soylediklerine katiliyorum. sut urunleri (peynir, yogurt, kefir) verebilirsiniz ama sut hayir. tabii ki herkesin kendi tercihi. ben de okuyarak, arastirarak en dogrusunun bu olduguna karar verdim. onyargilarimizdan kurtularak arastiralim lutfen, onlarin gelisimi herseyden onemli. "eskiden oyleymis" demek de bana anlamsiz geliyor. bebekler yillar icinde o kadar hizli mutasyona ugruyor ki. bende annemden kalma bebek bakimi kitaplari var. ornegin bir tanesinin yazari prof.dr. ihsan dogramaci. orada da yaziyor, eskiler de soylerdi, bebek 1 haftada gozlerini acar 1 ayda kafasini tutabilirmis. simdilerde bebekler gozu acik doguyorlar ve ayni gun kafalarini kaldirabiliyorlar. bunda annelerin bilincli hamilelik gecirmelerinin (folik asit, vs. kullanimi) etkisi var. yine ayni kitapta "9.aydan sonra bebeginizi memeden kesiniz, anne sutunun artik faydasi olmaz." yaziyor. simdi hepimiz biliyoruz ki 2 yasina kadar emzirmenin hikmetleri cok fazla.. bunlar sadece ornek ve bu ornekler cogaltilabilir.. biz daha az gelismisiz, bebeklerimiz bizden ileride olsunlar. hem bu is "simdi sapasaglamim" demekle kapatilamaz. vucudun saglamligi bagisiklik sisteminin guclu olmasiyla orantilidir ve ancak ciddi hastaliklar sirasinda (kanser, vs.) gozlemlenebilir.

bende keçi sütü veriyorum kahvaltısında muhallebisinide yoğurdunuda keçi sütüyle yapıyorum kay markanın var pakette onu alıyorum valla anne sütüne en yakın sütmüş keçi sütü e emmeyi bıraktı bebişim napiim....

bugün kızıma yarım cay bardagı inek sütü verdım.uyumakta dırenen cocuk ılk kez kendılıgınden uyudu.sımdı mışıl mışıl uyuyor maşallah..cok önyargılıydım süt konusunda yogurt ve peynır verıyorum 6. aydan beri ama süt ilk kez verdım.keci sütü verecektım doktorumuz folık asıt eksıklıgı yapar cok vermek ıstıyorsan ınek sütü ver 10. aydan sonra önerıyorum ben dedı.ama keısnlıkle keçi sütü degıl dedı.kızım henuz 9. ayda gelecek hafta 10. aya gırecek ama..ben ıcıyordum süt kızımda aglıyordu bırazcık ısıtıp onada verdım .15. dk sonra halının üstünde oynarken uyudu ilk defa kendılıgınden uyudu..formul mamalardan daha saglıklı olabılecegını düşünüyorum..

Bebeğimi muhallebisini su ve devam mamasıyla yapıyordum ki, arkadaşımın sütle yaptığını öğrenince ben de denedim. ılk başta su ile sütü seyrelttim ve herhangi bir rahatsızlık yani allerjik reaksiyon olmayınca rahatladım. Ancak kilo alım sorunu olunca devam mamasına geri dönmüştüm.

Danıştığım diyetisyen ise gün içinde normalde yaptığından fazla kaka yapmaya başlamışsa mamanın işe yaramadığını o yüzden de yarısını sütle yapmamı tavsiye etti. Şimdi hem süt hem mama kullanıyorum.

Kahvaltılara başlayacağız ve ben süt kullanacağım. Çünkü allerjik reaksiyonla karşılaşmadık ve kullanmakta sakınca kalmadı:)

doktorun soylediklerine katiliyorum. sut urunleri (peynir, yogurt, kefir) verebilirsiniz ama sut hayir. tabii ki herkesin kendi tercihi. ben de okuyarak, arastirarak en dogrusunun bu olduguna karar verdim. onyargilarimizdan kurtularak arastiralim lutfen, onlarin gelisimi herseyden onemli. "eskiden oyleymis" demek de bana anlamsiz geliyor. bebekler yillar icinde o kadar hizli mutasyona ugruyor ki. bende annemden kalma bebek bakimi kitaplari var. ornegin bir tanesinin yazari prof.dr. ihsan dogramaci. orada da yaziyor, eskiler de soylerdi, bebek 1 haftada gozlerini acar 1 ayda kafasini tutabilirmis. simdilerde bebekler gozu acik doguyorlar ve ayni gun kafalarini kaldirabiliyorlar. bunda annelerin bilincli hamilelik gecirmelerinin (folik asit, vs. kullanimi) etkisi var. yine ayni kitapta "9.aydan sonra bebeginizi memeden kesiniz, anne sutunun artik faydasi olmaz." yaziyor. simdi hepimiz biliyoruz ki 2 yasina kadar emzirmenin hikmetleri cok fazla.. bunlar sadece ornek ve bu ornekler cogaltilabilir.. biz daha az gelismisiz, bebeklerimiz bizden ileride olsunlar. hem bu is "simdi sapasaglamim" demekle kapatilamaz. vucudun saglamligi bagisiklik sisteminin guclu olmasiyla orantilidir ve ancak ciddi hastaliklar sirasinda (kanser, vs.) gozlemlenebilir.

ben eskiden böyleymiş diyerek;gdo gerçeğini hatırlatmak isterim size..
önyargılı olmanın zaman zaman büyük artıları var..
mamalar içinde bulunan gdoları tvler bangır bangır bağırıyor..
siz kötü yada az gelişmiş olabilirsiniz ama benim maşallahım var valla..kütük gibiyim:1ninca:
korkarımki çocuklarımız bizim gibi bile olmaayacaklar..
ben çocuğumun benim gibi yetişmesi beslenmesi için elimden geleni yapıyorum gerçi..şakkıdı
inek sütü kullanıyorum..mis mis..
devam sütü vermiyorum..
verenede saygı duyuyorum ama sizin gibi insanlarda suçluluk psikolojisi yaratacak cümleler kurmuyorum..
hepimiz anneyiz..sadece size mahsus değil bu..

valla benim bebiş 5 ayını bitirmek üzere ben bile düşünüyorum artık süt vermeyi.zaten sütüm yok denecek kadar az ve 3 saatte bi mama içiyor.bu ayki kontrolde dr.muza soracağım.hele de şu gdo olayından sonra keçi sütü kullanmayı ciddi ciddi düşünmeye başladım...

ben bir aya yakındır veriyorum ve kötü bişey olduğunu düşünmüyorum kızım 10 aylık doktorumda verebileeğimi söyledi ayrıca.

ben eskiden böyleymiş diyerek;gdo gerçeğini hatırlatmak isterim size..
önyargılı olmanın zaman zaman büyük artıları var..
mamalar içinde bulunan gdoları tvler bangır bangır bağırıyor..
siz kötü yada az gelişmiş olabilirsiniz ama benim maşallahım var valla..kütük gibiyim:1ninca:
korkarımki çocuklarımız bizim gibi bile olmaayacaklar..
ben çocuğumun benim gibi yetişmesi beslenmesi için elimden geleni yapıyorum gerçi..şakkıdı
inek sütü kullanıyorum..mis mis..
devam sütü vermiyorum..
verenede saygı duyuyorum ama sizin gibi insanlarda suçluluk psikolojisi yaratacak cümleler kurmuyorum..
hepimiz anneyiz..sadece size mahsus değil bu..

sonuna kadar katılıyorum kesinlikle
saruboceq arkadaşım sen bir yazı paylaşmıştın Kadir Tuğcunun İnek Sütü Gerçeği
o yazıda yazıyordu hatta çiğ sütün bagırsak kanaması yaptıgı pişmiş sütte böyle bir risk olmadıgı
benim kızımda 3 aydan beri ememiyor çnkü sütüm gtti tamamen
devam sütü içemedi her içtiğinde kustu
kaşık maması yemedi kaşık mamalarını mama kıvamından az daha sulu biberonla içti
nekadar beslenebilirk öyle bir bebek
4 ayı doldugunda inek sütü vermeye başladım hiçbir zararı olmadı
içeriğinde ne oldugunu bilmediğimiz mamalardan çok daha faydalı olduugu kesin
ALLAH aşkına bundan 20 30 yıl önce annelerimiz devam sütümü buluyordu
hangimiz buyüzden sakatız hangimizin bu yüzden bir özrü var
çok yakın tanıdıgım bir dr mama kullanımının yaygınlaşması için yıllardr bu yalanı söylemek zorunda kaldık diyor
çelişki nerde?
içinde ne oldugunu bilmediğim mamaya güüvenicem
ama yıllardır sütün binlerce faydasını ögrendğimiz halde aman süt zehirliiiiiiii
tabiki süt ürünleri alerjisi varsa veremessiniz ama yoksa çocugu bu besinden niye mahrum bırakayımki
herkesin kendi seçimi neticede bukadar yargılıyacı konuşmaları görünce şaşıyorum dogrusu

Bizim gittiğimiz diyetisyen sekizinci aydan sonra inek sütünü rahatlıkla kullanabilirsin demişti.. bende kullanıyorum doğrusu:)

kadir tuğcuya götrdüm kızımı dün.boşuna o kadar para dökmüşsünüz mamalara dedi..4.aydan itibaren alerjisi yoksa inek sütü su katmadan verilir, mamadan hiçbi farkı yoktur dedi..ben demir mamada daha fazla, daha zengn değilmi içeriği falan diye sordum, neden ihtiyacından fazlasını veresin ki, inek sütüyle büyüyen çocuklarda hiçbi gelişim farkı yoktur dedi.buarada 4aylık torunu varmış kendi de veriomuş heralde bi sakıncası olsa kendi vermez

kadir tuğcuya götrdüm kızımı dün.boşuna o kadar para dökmüşsünüz mamalara dedi..4.aydan itibaren alerjisi yoksa inek sütü su katmadan verilir, mamadan hiçbi farkı yoktur dedi..ben demir mamada daha fazla, daha zengn değilmi içeriği falan diye sordum, neden ihtiyacından fazlasını veresin ki, inek sütüyle büyüyen çocuklarda hiçbi gelişim farkı yoktur dedi.buarada 4aylık torunu varmış kendi de veriomuş heralde bi sakıncası olsa kendi vermez

ende 5 aydan beri veriyorum kıızıma akşam mama yiyip uyuyunca 2 saatte bir uyanıyordu sütü içtiği akşamdan beri gece 1 kere kalkıyor mama hala içiyor hep süt içmiyor ama sütünde bir zararını görmedim

valla bizim dr da muhallebiyi günlük pastörize sütle su katmadan verdi. 4 aylık kızım. alerji olmadı. işin doğrusu ben bu alerji
işini anlamadım zaten. 8i aydan sonra nasıl oluyo kafam karıştı. yoğrdu veriyoruz ya sütten.

Back