1 yaşındaki kızım babıldamıyor

Sıkıntı babıldamadan önce, ismini bilmemesi komut almaması. Bunlar için çocuk gelişim uzmanından önce nöroloji kontrolü, mümkünse mr gerekli. Çünkü bir yaşını geçmiş bir çocuk, al ver yapmıyor, ismini bilmiyor yahut duymuyor bilemiyorum. İşitme testinin dahi tekrarlanması mümkünse bera testinin yapılması gerekir. El ile gel gel demekle anladığını söylemişsiniz. Sizin şarkılar söylerken gördüğü hareketler gülmesine sebep olabilir, duyma bozukluğu olabilir. Daha kötüsü beyin sapında duymayı anlamlandırıp merkeze gönderen yerlerde hasar olabilir. Aynı durumda olan bir arkadaşımda sorun buydu, çocuk işitmiyor diye düşünürken, kulakta sorun olmadığını ama kulağa gelen sesin beyin sapında anlam bulamadığını söyledi doktor. Üstelik babıldama vardı çocukta çok enteresandır ki bunu da çocuğun söyleyenin ağzını okuyarak taklit ettiğini söylediler. Anksiyete hastası olmanız bu durumlarda tv, tablet normalleştirmez. Yapılan yanlışlar var ama teşhis de yeterli gelmedi bana. Lütfen alanında uzman bi nörologdan destek alın. Işitme konusunda da o yönlendirir zaten. Çok geçmiş olsun

herkes babıldama kelimesine takılmış
ba ba be be falan demesi işte çocuğun
keşke hiç ekran görmeseydi zaten anlamıyor ki
ilgisini çeker belki diye açıyorsanız bu yanlış bişey, çocuğun ilgisini gerçek şeylerle çekmek lazım
ne güzel demişsiniz hayvan sesi taklit ediyorum gülüyor eğleniyor diye
işte böyle gerçek şeyler görmesi lazım
ama bunlar için geç kalmış o sebeple profesyonel birilerine göstermek gerek zaten o yönde tavsiye verilmiş

Yazık gerçekten😞
Geçende de dört aylık bebeğe telefon izletirken kafasına telefon düşüren biri vardı.
Daha hap kadar çocuk, hatta bebek. Ne anlayacak da ekran açıyorlar anlayamıyorum. Daha hareketlenmemiş döneminde ekrana sığınmak bana normal gelmiyor.
Hepimiz tek baktık çocuğa. Ama ekrandan başka bin tane oyalama yolu var.
Yemek mi yapacaksın koyarsın mama sandalyesine önüne de iç içe geçen kaplardan, logolardan, kitaplardan koyarsın. Bir yandan sohbet edersin bir yandan yemek yaparsın.
Bir yaş altına ekran veren insanlara inanamıyorum
Bir yaş bile erken. En erken 2 yaş.

Ekran vermeyin deyince de eline telefon vermeyin olarak algılanıyor, öyle değil. Bebeğin olduğu odada tv bile açılmamalı.

Babildama diye birşey yok . Öncelikle şu devirde doktorlar insanlar bas bas bağırıyor . Çocuğu televizyon karşısına koymayın . Bol bol kitap alın çocuğun gözünün içine baka baka kitap okuyup iletişim kurun. Hayvan sesleri çıkarın . Yılan sssss mesela köpek hav hav önce taklit öğrenmeli . Doktora tekrar götürün bu arada. Instagram dan Doktor handan Kılınçı takip edebilirsiniz.

Ayrıca kendiniz de oturup çocuk gelişim kitabı okuyun. Çocuk ya ihmal edilmiş iletişim kurulmamistir o yüzden bu sesleri çıkarmayı bilmiyor yani taklit edecek bir örnek yok ya da başka sebep var arastirilmasi lazım
Babıldama Evresi (2-6 Ay): ünlü ve ünsüz harfleri bir araya getirip sıraya koyarak çeşitli sesler çıkarırlar. Buna babıldama denir. Örneğin; ba-ba, de-de, ma-ma, vb. Çağıldama (Heceleme) Evresi (6-12 Ay): bebekte konuşmayla ilgili organlar olgunlaşır.

Profesyonel birine danışın denmiş tabi ki danışın o arada da dil gelişimini destekleyecek şeyler yapın. AVMlerde sanat markezlerinde çocuk tiyatroları oluyor, haftada bir kez götürün derim. Onun dışında eğitici oyunlar oluyor, onlardan alın, güzel maketli resimli hikaye kitapları var onlardan alıp her gece okuyun.

Babıldama Evresi (2-6 Ay): ünlü ve ünsüz harfleri bir araya getirip sıraya koyarak çeşitli sesler çıkarırlar. Buna babıldama denir. Örneğin; ba-ba, de-de, ma-ma, vb. Çağıldama (Heceleme) Evresi (6-12 Ay): bebekte konuşmayla ilgili organlar olgunlaşır.
Çok teşekkürler beni aydınlattığıniz için

Şöyle soyleyim bir dil terapisti hoca söylemişti ekran hasarini sifir ekranla kurtarmamiz 3 ile 9 ayi buluyor sizin daha 6 gün olmuş
1ay enaz sifir ekranla ilerleyip sonucu gormeniz bol bol konismaniz kalabalik ortamlara sokmaniz lazim .
arti şimdi Baska dr Götürün tek dr kalmayin

Babildama diye bir sey elbette var. Keske emin konusmadan once bir googlelasaniz.

Soru sahibi endiselerinde haklisin. 12 ayda artik babildama olmasi ve hatta ilk bilincli kelimelerin yavas yavas olusmaya baslamasi gerekir. Yine hic degilse bazi komutlari anliyor ve bir iki taklit yapiyor olmali. Ekran gosterdin ondan diye de isin icinden cikilmaz hemen, diger seyler normalse en son ihtimal olarak dusunulur o. Cocuk norolojiye goturdunuz mu? Isitmesinde problem olabilir mi?

13 aylık yaşmında eskisden tv izliyordu demek ne demek ? Buna sinir oluyorum işte el kadar çocukları televizyon karışısına koyuyorlar sonra burada ağlıyorlar onu yapmıyor bunu yapmıyor ne yapacam ben diye. Onu televizyonun karşısına koyarken düşüncektiniz.

Bir yaş bile erken. En erken 2 yaş.

Ekran vermeyin deyince de eline telefon vermeyin olarak algılanıyor, öyle değil. Bebeğin olduğu odada tv bile açılmamalı.
Aslında en ideali 3 yaşa kadar sıfır ekran 3 yaştan sonra da yaşı x 10 dakika olmalı diyorlar.
Ben ilk ekranı verdiğimde daha ufaktı ne yazık ki. Nebilatör kullanmam gerekiyordu 18-20 ay arasıydı o dönem başlamıştık onda da yarım saati asla geçmemiştir. Şimdi altı yaşında ekran sıfır değil ne yazık ki. Haftaiçi akşamları 20 dakika 30 dakika arası film izliyor, haftasonu tablet de işin içine girince ucu kaçıyor. Onda da vicdan azabı çekiyorum bazen. Henüz idrak edemeyecekler yaşlarda verilmemeli diyorum ondan.

Babıldama diye bir şey var. Gelişim dönemlerinden biri. 6 aya kadar başlamazsa sorun olduğunu düşünürüz.

Konu sahibi, başka bir uzmana daha götürün. Mümkünse bir üniversite hastanesinin ruh ve sinir hastalıkları bölümüne gidin. Orda sizi yönlendirir, sorun varsa rapor çıkartırlar. Siz de gecikmeden eğitimlere başlarsınız.
İnsanları korkutmayın lütfen, evet babıldama bir gelişim basamağıdır ama 10.aya kadar vakti vardır

Evet babıldama olmaması kötü bir durum maalesef bir şeylerin yanlış olduğunu gösteriyor.
Şuan Morgem yapabilmesi lazımdı yani “top”,”ver”, “su” gibi tek kelimeyle kendini anlatmaya çalışması lazımdı.
Rapor için yaşı çok küçük şuan rehberlik ve araştırma merkezine gitseniz rapor çıkmaz muhtemelen. zaten otizm raporunu da 3 yaşından önce vermiyorlar sizin bebiş henüz çok küçük kimse de otizm diyemez bu yaşta. Bu dönemde zaten hemen otizm raporu vermiyorlar önce “uyaran eksikliği” ya da “dil konuşma geriliği” raporuyla eğitim alması isteniyor uzmanlar tarafından. Size de muhtemelen uyaran eksikliği ve dil konuşma çıkar. Uyaran eksikliği de malesef ekrana çok maruz kalan çocuklarda oluyor, gerçek hayatta yeterince uyaran alamadıkları için gelişim geriliği oluşuyor bir sonraki adım da otizm.
Ekranı acilen kesmeniz lazım önce bir çocuk doktoruna gidin ve denver testi yaptırmak istesiğinizi söyleyin sizi çocuk gelişimi uzmanına yönlendirecektir. Burdan verebileceğim tavsiyeler de ekranı tamamen kesin. Çocukla sürekli konuşun karşınızda bilgiye aç bir çocuk var elinize aldığınız her nesneyi ona tanıtın nesnenin adını söyleyin Onun da söylemesi için onu destekleyin.
Erken fark etmişsiniz bu çok güzel eğer imkanınız varsa bir çocuk gelişimi uzmanından ya da özel eğitim öğretmeninden özel ders alın o zaten size evde yapmanız gereken şeyleri söyleyecektir. Ama mutlaka ilgilenin çocukla otizime doğru gitmesin

Babıldama diye bir şey var. Gelişim dönemlerinden biri. 6 aya kadar başlamazsa sorun olduğunu düşünürüz.

Konu sahibi, başka bir uzmana daha götürün. Mümkünse bir üniversite hastanesinin ruh ve sinir hastalıkları bölümüne gidin. Orda sizi yönlendirir, sorun varsa rapor çıkartırlar. Siz de gecikmeden eğitimlere başlarsınız.
Bebekler çoğu genelde de de derler ilk başta.Ba ba'dan çok.Dedede uzatırlar hep kendi kendilerine oynarlar söylenirler böyle
Öyle söylerse anlaşılırdi zaten babildamak çokda yaygın bilinmiyor bence yada ben çok duymadım.Ve 13aylık çocuk artık anne baba söyleye biliyor dedede evresini çoktan geçiyor yani yine öyle söyleniyorlar ama artık baya birşeyler yapıyorlar kendi oğlumdanda gözlemledigim bunlar ve elti çocuklarındada.

Son düzenleme:
Bebekler çoğu genelde de de derler ilk başta.Ba ba'dan çok.Dedede uzatırlar hep kendi kendilerine oynarlar söylenirler böyle
Öyle söylerse anlaşılırdi zaten babildamak çokda yaygın bilinmiyor bence yada ben çok duymadım.Ve 13aylık çocuk artık anne baba söyleye biliyor dedede evresini çoktan geçiyor yani yine öyle söyleniyorlar ama artık baya birşeyler yapıyorlar kendi oğlumdanda gözlemledigim bunlar ve elti çocuklarındada.
Teknik bir terim diyebiliriz aslında, halk arasında çok kullanılmıyor. Daha çok agulama falan deniyor.

Kızlar o kadar kötüyüm 13 aylık bir kızım var çocukta hiç babıldama yok baba dede vs hiç demiyor ağzı kapalı bir şekilde hıhıhı der ağlarken falan ingi diyor be diyor birde o kadar. Komut almıyor al ver yapamıyoruz. İsmini biliyor ellerimle gel derim gelir ama taklit etmiyor. Eskiden yemek yerken veya benim işim olunca TV izliyordu. Geçen hafta doktora götürdüm otizm var diyemem ama iletişim eksik dedi. 6 gündür ekran hiç görmedi şuan kendi başına 6 adım atmaya başladı ama iletişim olarak pek değişiklik var diyemem. Şarkı söylüyorum ona sar makarayı dansı yaparım Ali babanın çiftliğini söylerim çok gülüyor ben yaparken hayvan sesleri taklit ederim çok eğlenir ama bana eşlik etmiyor. Ne yapayım ne edeyim hiç bilmiyorum. Benimle aynı durumu yaşayan var mı çocuğumun ağzından çıkacak tek heceyi bekliyorum artık veya yaptığım birşeyi yapmasını. Ben anksiyete bozukluğu olan biriyim zaten aşırı kötü bir duruma girdim.
Şu an durumlar nasıl aynı durumdan muzdaribim görürseniz lütfen cevap verir misiniz

X