Ben bu altınların bir kere bile kadına kaldığını görmedim. Var mı gerçekten buna tanık olan.
ya aile masraf yaptığı için ödemeler için alıyor.
Ya karı Koca ev falan almak için bozduruluyor.
ya başka bişey çıkıyor öyle veya böyle kadının kendine ait özel parası olarak görülmüyor.
kadının bir tanecik yastık altı güvencesi onu da elinden almak için etrafında dört dönüyorlar resmen.
Diyeceksiniz ev sadece erkeğe mi alınıyor . Düğün sadece ona mı yapılıyor. Kadına da yapılıyor. Versin altınları . Ekonomik güvencelerde birşeyin ortak olmasıyla kendinize ait olması arasında çok fark var.
mesela kocası kadıncağızı dövdü ( olmayacak şey değil. ) evden kaçması gerekti. Ne diyecek kadın evin yarısını sat aşkito ben altın verdiydim de aldıydık ben kaçıcam da evden. Para lazım.
Buarada altınlar mehir değil. Dini olarak değil de daha eski kültürlerden kalma bir olay bu. Altınların geline ait olması. yasal olarak buna dayanarak yasa çıktı.
sonuç olarak ben bu geleneğin devamından yanayım.
Benim diğer mesajlarımdan farklı düşünmemi bekleyenler olabilir. Ben hep kadın erkek ortak Yaşar ortak kazanır ortak ev işi yapmalı çocuk bakmalı diye savunuyorum. Hala öyle düşünüyorum. Emin olabilirsiniz.
Ama altının geleneksel yönü başka. Mesela doğum günü hediyelerini düşünün. O da bir gelenek aslında. Kime hediye getirdiyseniz hediye onundur. Altında öyle geline özel düğün hediyesidir.
peki düğünde takılan paralar. Onların gelinle Alakası yok. İşte o para ortak. Ama altın gelinin özel güvencesi. Hiç müdahile edilmemeli. Bu geleneğin oluşmasının bazı nedenleri var.