-
Şaka mı? Böyle mi söyledi gerçekten Nasıl yani ya, dur devrelerim yandı, kendimi bir açıp kapatayım
Canikli, yeni yatırım paketinin ayrıntılarını açıkladı Başbakan Yardımcısı Canikli, 'Yeni Yatırım Reform Paketi'ndeki vergilendirme, yabancı çalışanlar ve teşvikler hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Ana Sayfa»
Ekonomi»
Ekonomi - Diğer 13.06.2016 15:40
Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası 'Yeni Yatırım Reform Paketi' hakkında bilgi veren Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, yatırım ortamının iyileştirilmesine katkı sağlayacak paketi TBMM'ye sevk edeceklerini söyleyerek vergi ve ticaret kanunu ile ilgili çalışmalar olacağını açıkladı.
Yatırım maliyetini düşürecek damga/harç vergilerinde çalışma yapılacağını söyleyen Canikli, sözleşmelerde sadece bir nüshadan harç alınacağını duyurdu.
Canikli, kamu ihalelerinde iptal olması durumunda damga vergisinin iade edileceğini belirtti.
Üreticiden tüketiciye ürünlerde fiyat oluşumunda çalışma yapılacağını ifade eden Başbakan Yardımcısı, "Süt üreticileri için müdahale alımları devam edecek” dedi.
Şube açma ve şirket kapatma önündeki engellerin azaltılacağının altını çizen Canikli, Ar-Ge faaliyetlerinin teşvik potansiyelinin artırılacağını ifade etti.
Başbakan Yardımcısı, "Uluslararası şirketlerin bölgesel yönetim merkezlerine teşvik gelecek. Faizsiz finans sistemi önündeki engeller azaltılacak” ifadelerini kullandı.
'Taşeron'da teknik çalışmalar sürüyor Taşeron işçilere yönelik düzenlemeye ilişkin Canikli, şunları söyledi: "Teknik çalışmalar devam ediyor Maliye Bakanlığımız bünyesinde, ilgili bütün bakanlıkların da katılımıyla. Türkiye'de çok büyük bir problemi çözecek olan bir düzenleme. Çok fazla teknik bileşenleri söz konusu. Her biri ayrı ayrı problem olan teknik detaylar var, onların çözülmesi gerekiyor. Şu an o aşamadayız. Takvim vermek istemiyoruz ama çok uzun zaman alacağını tahmin etmiyoruz."
Almanya'nın İncirlik talebiyle ilgili verilmiş karar yok Öte yandan gazetecilerden gelen bir soru üzerine Canikli, Almanya'nın İncirlik Üssü talebi olduğunu ancak verilmiş bir karar olmadığını ifade etti.
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, "Almanya'nın İncirlik Üssü'nden bir talebi söz konusu. Bu taleple ilgili verilmiş hiçbir karar söz konusu değildir. Talep doğru, onun dışındaki değerlendirmeler spekülasyondan ibarettir." dedi.
Yabancı yatırımcıların sorunları ele alınacak Konulardan birinin Türkiye'deki tarımın sorunları, daha etkili ve verimli hale getirilmesi için yapılabilecekler olduğunu aktaran Canikli, bununla ilgili kanun tasarısına esas olmak üzere bir sunumun yapıldığını bildirdi.
Canikli, ele alınan diğer konunun ise Türkiye'de yatırım ortamının iyileştirilmesi olduğuna değinerek, bununla ilgili birden fazla bakanlığı ilgilendiren, kapsamlı, gerçek anlamda sonuç alıcı hükümleri kapsayan bir çalışmanın sunulduğunu söyledi.
Söz konusu çalışmayla Türkiye'de yatırımın ve üretimin önünün açılmasına katkı sağlanmasının planlandığını ifade eden Canikli, çalışmanın özellikle doğrudan yabancı yatırımcıların sıklıkla karşılaştığı ve giderilmesini talep ettiği konuları da kapsayacağını vurguladı. Bu da son derece önemlidir. Özellikle uzun vadeli ihtiyaçlarımızın, tarım ürünleri ihtiyaçlarımızın, Türkiye'nin ihtiyaçlarının karşılanmasında çok ciddi katkı sağlayacaktır."
Yurt dışından toprak kiralanabilir
Nurettin Canikli, "Türkiye'nin tarım toprakları sonuç itibarıyla sınırlı, ülkemizin talepleri, tarım ürünlerine olan talepleri de daha yüksek oranda. Bunların karşılanması amacıyla başka ülkelerde verimli arazi kiralanması veya edinilmesi noktasında da etkili çalışmalar, sonuç alıcı çalışmalar gerçekleştirilecektir." dedi. Nitratlı gübre 2017'de serbest bırakılacak Canikli, nitratlı gübrenin patlayıcı yapımında da kullanıldığını belirterek, şunları kaydetti:
"Türkiye gübre tüketiminin yaklaşık yüzde 30'u nitratlı gübreden oluşmaktadır. Toplam 5,5 milyon ton gübre tüketimi dikkate alındığında yaklaşık yıllık 1,5 milyon ton nitratlı gübre kullanılmaktadır. Nitratlı gübreyle ilgili 6 Haziran itibarıyla satış yasağı getirildi. Bunun bu döneme denk gelmesinin temel nedeni şu, haziran ayının başından itibaren şubat ayına kadar Türkiye'de nitratlı gübre çok az kullanılmaktadır, diğer gübre türleri bu dönemde kullanılmaktadır. O nedenle bu döneme denk getirilmiştir. Şu an itibarıyla stoklarda yaklaşık 280 bin ton nitratlı gübre mevcuttur ve bloke edilmiştir. Satışı yasaklanmıştır bunların. Yoğun olarak kullanımın başlayacağı 2017 Şubat ayına kadar da nitratlı gübrenin takibi ve izlenmesine ilişkin altyapı çalışması devam ediyor. Tamamlanacak ve ondan sonra da kontrollü bir şekilde bunun kötüye kullanımını engelleyecek şekilde, tarzda düzenlemeler yapılacak, takip edilecek ve ondan sonra kullanımı takipli olarak serbest bırakılacaktır."
http://www.dunya.com/ekonomi/ekonom...-paketinin-ayrintilarini-acikladi-302825h.htm