zentilere kzdm uykusuz bir Gece

bu konuda okadar sertimki arkadaşlarla otururken sürekli düzeltme ihtiyacı duyar uyarırım.Çokta iyi oldu çünkü onlarda artık dikkat ediyor ve çevrelerindekileri uyarıyorlar.Yalnız çarşıda yürürken 17-20 yaş aralığındaki özelliklede lisedekilerin konuşmalarına tanık oluyorum ve utanıyorum.Hatta annemle bazen yolda gülme krizi geliyor bize.Bunlar hangi dilde konuşuyorlar diyor annem:)okullarında bu konu üzerinde yoğunlaşması öğrencileri dolayısı ile çevrelerini türkçeye dikkat etme hususunda oldukça etkiler kanaatindeyim.

Umarım etliler Nevbahar.Öğretmenler,elinden geleni yapıyor da. Bence önce TV de ,magazinden başlamatılmalı..

ÖZENTİLERE KIZDIĞIM BİR GECEDE..

Akşam akşam bu kadar çok çay içersem uyuyamam.Tabi ki uykum kaçar..Dön o yana dön bu yana .. Sinir oluyorum kendime,yaşına bakmadan.. bütün gün çay,kahve olacağı bu diyorum...da sanki ertesi gün içmeyecekmişim gibi...

Aklıma takılıyor,geçtiğimiz aylarda Hollanda kraliçesi heyeti ve hamile gelini ile Türkiye ziyaretinde.Gelininin az kalmış doğumuna,ola ki Türkiye de gerçekleşirse doğum,yanlarına Hollanda dan getirdiği toprak torbasına,doğar doğmaz bebeğin ayağını bastıracaklarmış
Fanatik milliyetçilik bu olsa gerek..
Acil bir durum dışında,bizim ünlülerin yurt dışında doğum yaptırmaları geldi aklıma
Sanırım oradan da toprak getirmişlerdir saksılarının içine dökmek için...

Antalya ve Türkiye nin bir çok yerin de açılan beş yıldız ve üstü otellerin özenti ile konan yabancı isimleri,yüzlercesi...Plajların,içindeki kafelerin,kıyıdan geçen yat ve teknelerin marketlerin..daha saymakla bitmeyecek yabancı isimler...Özenti başka bir şey değil.
Halbuki bize özel Türkçe isimler olsaydı daha anlamlı olurdu ..

Yurt dışında az rastlanır bunlara..Bazı yerlerde belki de hiç..
Madamın yanına gittiğim bir yıl,orada,dünyanın her türlü kahvesinin var olduğunu,sadece Türk kahvesinin olmadığını görünce içim bir tuhaf oluyor.
Gittiğim her kafede inadına önce Türk kahvesi istiyorum...Şaşırıp yok diyorlar...offf diyorum
Yarın uğrarsanız diyorlar...yarın çok geç diyorum..Madamın hoşuna gidiyor,gülüyor.

Geldiğimiz duruma bakıp üzülüyorum...Beach park mış...Cafe l”italyano imiş Yatch Julia imiş..Vazgeçsek bu özentilerden....

haklımıyım haksızmıyım bilmiyorum ama kızgınım şu özentilere
Uykumda gelmedi henüz ama daha da sinirlenmeden yatayım artık.
Koyunları sayarsam belki uykum gelir.iyi geceler

Yeşilimin duyguları

Öğretmenler,elinden geleni yapıyor da. Bence önce TV de ,magazinden başlamatılmalı..

yeşillerin kraliçesi bizler ne kadar anlatsakta anlayacaklarını sanmıyorum onlar yinede kendi yaptıkları şeylerin doğru olduğu savunup duracaklar bu özentilerle bir yere varılamayacağını anlayamazlar bu özentiler yüzünden kendi kişiliğinden vatanından geleneklerinden uzak kalırsın her yerde yabancı yabancı isimler adam gibi kendi dilimizi kullansak ya neden yabancı sanki cafe diyince muşterin çok mu olacak kahvelerin daha bir lezzetli mi olacak camera diyince göruntun daha bir net mi olacak kendi dilimize sahip çıkalım yoksa başkaları tarafından dilimizden olacağız kendi ülkemizde kendi vatandaşlarımıza yabancı olduk ALLAH sonumuzu hayreylesin özumuze sahip çıkalım

oldum olasi bu yabanci özentisine sinir oluyorum,herseylerine özendigimiz yabancilar da acaba bizim yasantimiza türkce yazilimlara,bayragimiza özeniyorlarmi neden bayrak cünkü bazi ürünlerin üstünde ya ingiliz ya abd bayragi olurya ondan dedim neden türkce yazilmasi zorunlulugu getirmiyorlar acaba .ha birde o yabanci yaziyi yanlis okursan cahil muamelesi yapip gülüyorlar,bilmislik taslayip ya burasi türkiye sanki öyle yazinca noluyor acaba kalitesimi yükseliyor

kendi kültürümüz varken başkalarına özenmek niye???Eğer biz kendi içimizde gelişebilmiş bir ülke olabilseydik bugün çok zengindik inanın.Cennet gibi yerde yaşıyoruz bu kadar verimli topraklar,bu kadar güzel manzaralar nerede var?Ama biz hep Amerikan ya da Avrupalı olanı seçiyoruz onları yüceltip kendimizi her zaman aşağılıyoruz...Bizim kendimize has dilimiz var onu niye kullanmıyoruz yabancı isim daha havalı duruyormuş!Medyanın çook suçu var bu hale gelmemizde,herkesi kerşeye özendirdiler yıllarca...Keşke Amerika'ya falan özendiriceklerine Japonya gibi geleneklerine sahip çıkan bir ülkeye özendirselermiş bari...:kızgın:

sonunuda kadar her dediğine katılıyorum zaten başımıza ne geliyorsa hep bu özentilerden gelioyr şu şöyleymiş hadi ona benzeyelim furyası şu şunu yapmış hadi bizde yapalım furyası hay alllahım ya ama öyle işte bazen bana şu şöyle gelioyr maglum hani çocuk istioyrdum bir zamnalr tamma hala istioyrum ama eskisi kadar çok degil artık bişeylerin nasıl olması gerektiğini anlıoyrum kafam artık eskisinden daha rahat ama sanıoyrum bndede birn takıntı var herkes çocuk dogruyor bnde doguracam özentisi ama yeşilim seni tanımayı çok isterdim çünkü duyguların hep duygularıma hitap edioyr sen hiçde öyle önce sevip sonra silecek insnalrdan degilsin bnde böylelerini isityorum zaten senin gibi insanları tanımayı.................

ay lav yu fener.ay lav yu demet.ay lav yu kk.örnekler çok.hergün mutlaka duyduğumuz bağırışlar.ne yazıkki sinsice dilimize yerleşiyor işte bazı sözcükler,kelimeler.ne kadar dikkat etsek bir yerde mutlaka ağzımızdan kaçıveriyor.başkalarını düzeltirken ağzımızdan kimbilir hangi yabancı kelime sinsi sinsi kaçıyor.eşim de yurt dışına gittiğinde sinir olmuş olarak döndü.türk kahvesi ve çay içememiş.oysa bizde öyle mi?modern! avrupa bizi, milletimizi atatürkümüzü vatanımızı sevdiğimiz için eleştiriyor.biz de demekki komplekse kapılıp onlardan olmaya çalışıyoruz.öyle ya.bir tanıdık gelmişti almanyadan.gördüğü herşeyi eleştirdi durdu.küçümsedi.üzüldüm.yurt dışındakilerede çok iş düşüyor.çocuklarına türkiyeden ve kendi kültürlerinden utanmamayı öğretmeliler.teşekkürler arkadaşım.

niye turklugumuze adam gibi sahip cikmiyoruz sanki.turk olmakdan utaniyor muyuz yoksa.ben de cok kiziyorum boyle ozentiliklere . neye daha cok kiziyorum turk oldugumuzu bir tek kavga edecegimizde hatirliyoruz. Biz turkuz boyle seyleri kaldirmayiz avrupalilar gibi oluyor hemenden !!!!!!!!!!avrupayi taklit ediyoruz ama ozeniyoruz onlarin gibi giyiniyoruz ama esas taklit etmemiz gereken onlarin birbirlerine olan saygili sabirli hareketleri.bizim gibi olaylara birden deli gibi bagirarak karsilik vermiyorlar.soguk kanlilar.birbirlerine saygililar.ben cok beyeniyorum onlarin bu tavirlarini.esas almamiz gerken bizde eksik olan yan da bu bence.

şimdi döndük yine türkçemize sahip çıkalım........... lepi nin açmış olduğu topikle aklıma geldi. harika olur. hepinizi davet ediyorum

X