• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Zayıflama Efsaneleri ve Gerçekler...

mandalings

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
30 Mart 2009
1.014
1
116
41
İstanbul
Çaba sarfetmeden kilo vermek için çeşitli kilo verme prensipleri hakkında yazılar okumuşsunuzdur.

Bu konuda faydalı bilgilerin yanında, sizi yanlış yola sevkedebilecek zayıflama efsanelerinden bir kaçına mutlaka rastlarsınız. Bu konuya dikkat çekmek isteyen Foxnews, sitesinde yayınladığı haber ile bazı zayıflama efsanelerini açıklıyor:

1. Yatmadan önce yenen yemek kilo aldırır: Birçok insanın inandığı ilk efsane, yatağa girmeden yenen yemeğin vücudunuza yağ olarak döndüğü inancıdır. Gerçek ise, gün boyunca alınan toplam kalori, yiyeceklerin yağ olarak vücuda dönüp dönmeyeceğini belirler. Günlük kalori değerlerinin üzerine çıkmamanız önemlidir. Kalori alımınızı gün içine dağıtmanız tutarlı enerji seviyesi elde etmenize yardımcı olacaktır. Yatağa gitmeden yemek yemek sizi şişmanlatmayacaktır.

2. Daha sık yemek yemek metabolizmanızı hızlandırır: Yaygın olan diğer bir efsane ise sık yenilen öğünlerin metabolizmanızı hızlandıracağıdır. Eğer biri size daha hızlı bir metabolizma için günde 6 kez yemek yemenizi söylerse, sizi yanlış bilgilendirmiş olur. Yemek yediğiniz her seferde, metabolizmanızın çalışması artar. Bu artış, yemeğin içindeki karbonhidrat ve yağların ne kadar çok olduğuna bağlıdır. 6 kez yemek yiyince metabolizmanızda daha az artış olur, günde üç kez yiyenlerin metabolizmasındaki artış ise daha çoktur.

3. Karbonhidratsız beslenme ile yağlardan daha hızlı kurtulursunuz: Uzmanlar, karbonhidratın, sinir sisteminin adeta 'yakıtı' olduğunu ve karbonhidratsız bir beslenmenin sinir sisteminin sağlıklı işlemesini engelleyeceğini belirtiyorlar. Düşük karbonhidrat diyetinin başarılı olmasının bir nedeni ise insanlarda açlık hissinin oluşmaması. Ama eğer karbonhidrat alımını gerçekten çok düşürürseniz ketoz durumu yaşarsınız (vücudunuzun enerji için karbonhidrat yerine yağ kullanma durumu). Ketoz açlık hissini ortadan kaldıran bir durumdur. Ama bazı insanlar ketoz durumundayken kendilerini iyi hissetmediklerini söylemektedir. Ancak, uzun süre bu diyeti uygularsanız, metabolizmanız yavaşlayacaktır. Ancak bu da tiroid bezini olumsuz etkiler.

4. Karbonhidrat ile yağı birlikte tüketmeyin: Buna inanan kişiler etkili kilo vermek için, karbonhidrat ve yağı beraber yemezler. Bu inanç gerçekten uzaktır. Karbonhidrat enerji için kullanılıyor. Yağlarla beraber tüketilirse, vücuda yağ olarak döneceğine inanıyorlar. Gerçek ise; yemek yerseniz ve vücudunuzun yakıta ihtiyacı varsa, elde mevcut olan yakıtı (karbonhidrat ya da yağları) kullanacaktır. Karbonhidratların ilk olarak kullanılacağı doğru. Ancak, karbonhidrat tam enerji ihtiyacını karşılamazsa, bunun yanında yağ da kullanılır.

5. Yaşlandıkça metabolizma otomatik olarak yavaşlar: Son efsane ise metabolizmanın yaşa bağlı olarak yavaşlamasıdır. Metabolizmayı yavaşlatan ilk neden, kas kütlesinin kaybedilmesidir. Eğer ağırlık çalışmaya devam ederseniz ve gerektiği kadar yemek yerseniz , metabolizmanın yavaşlamasını büyük ölçüde önleyebilirsiniz.

alıntı Zaman gazetesi
 
Back