Yüzme

Yelizz

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
19 Aralık 2006
444
5
Yüzme

Hamile bayanlar, kas-iskelet sorunları olanlar ve astmalı bireyler hariç, yüzme, yürüyüş ve koşudan sonra herkese her yaşa uygun, yararlı, en küçük bir travma riski olmayan, temel sporlardan biridir. Çocuk yaştan itibaren uygulanabilir, bu gün bebekler için bile özel yüzme havuzları vardır.

Diğer sporlar gibi yüzme, kalp atım sayısını maksimale artırmaz, vücut suya bırakıldığı zaman kalp atım sayısı otomatik olarak yavaşça azalır. Yüzmede maksimal kalp atım sayısının % 75'i kullanılır, kalp atım hızı dakikada yaklaşık 12 vurum azalır.

Koşu gibi, yüzmeye de dereceli olarak başlamak gerekir. Başlangıçta en fazla 500 m yüzülür, istirahat edilir. Azar azar mesafe artırılır. Herhangi bir yüzme stilinde uzman olmaktan kaçınmak gerekir, farklı kas guruplarını çalıştıran tüm stiller uygulanmalıdır.

Avantajları:
Dayanıklılık ve esnekliğinizi geliştirir.
Adelelerinizi geliştirir ve denge sağlar. Birçok profesyonel ve amatör sporcusu egzersizleri yaparlar.
Kalbi güçlendirir.
Fiziksel görünümünüzü değiştirir.
Dolaşımı düzenler.Varis gibi hastalıklarda faydalıdır.
Kilo kontrolunu sağlar.
Stres ve gerilimi azaltır.
Eklem iltihabı gibi hastalıklarda eklemleri ve bağları daha az zorladığından önerilen egzersiz tipidir.
Haftada 3 gün yüzme önerilir. 1 saat yüzme ortalama 500 kalori harcatır.
Enerji verir.
Kas güçsüzlüklerini tedavi eder.
Şişmanlarda, hamilelerde ve hareketsiz kişilerde özellikle yararlıdır. Çünkü suda yapılacak egzersizler eklemleri ve bağları daha az zorlamaktadır. Sudaki vücut ağırlığı karadakinin 10 misli azalır.Suda yapılan rehabilitasyonun fizik tedavinin etkin bir formu olduğu kanıtlanmıştır.
Suda Egzersiz Tipleri:

Suda yürüyüş veya koşu.Bel seviyesine kadar girilen suda yapılan yürüyüş veya koşu karada yapılandan 2 kat daha fazla dirence karşı yapıldığından iyi bir aerobic egzersizdir. Üstelik karada yapılan çalışmalarda oluşabilecek kazalar ve yaralanmalar suda % 90 oranında azalmaktadır.
Boyun seviyesindeki suda 20 dk veya daha uzun süreyle yapılacak , bütün vücudu çalıştıran ritmik aerobik hareketleri kalp damar sistemini güçlendirmektedir.Su içinde yapılacak pedal çevirme hareketi ve kolları açıp kapama hareketi faydalı olacaktır.
Krawl ya da serbest yüzebiliyorsanız 100 metre yüzme ile işe başlayın. 25 er metrelik 4 tur ile 100 metreyi tamamlayın ve tur aralarında 1 er dakika dinlenin. Daha sonra bu turları kademeli olarak arttırarak 20 dakika hiç durmadan yüzmeyi hedefleyin.
65 Kilo ağırlığında bir kişinin 1 saat yüzerek harcayacağı kalori ortalama:

Genel yüzme 420 Cal.
Kuvvetli Yüzme 650 Cal.
Sırtüstü Yüzme 550 Cal.
Kurbağlama Yüzme 550 Cal.
Kelebek Yüzme 750 Cal.
Crawl Yüzme 750 Cal.

En sevdiğim spor yüzme...Yazı iple çekiyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
yaklaşık 2 aydır düzenli yüzüyorum. çok büyük faydasını gördüm :) sırt, boyun, bel ağrılarım tamamen geçti. kilo vermeye başladım (diyet yapmıyorum). göbeğim erimeye başladı. vücudum şekillendi ve güçlendi. üstüne üstlük kafanız da rahatlıyor yüzerken bir nevi meditasyon oluyor.

başta çok zorlandım ama suya alıştıkça çok büyük keyif almaya başladım.

dizimde kıkırdak aşınması olduğundan yapacağım hareketler kısıtlı. halbuki yüzünce dizimi zorlamadan eklemlerimi, tendonlarımı, kaslarımı güçlendirmiş oluyorum...

herkese tavsiye ederim :) yazı beklemeyin, uygun fiyatlı havuz varsa evinize yakın mutlaka başlayın..

aaah ahh yaramı deştin arkadaş,
en büyük hayalim evime yakın uygun fiyatlı ve temiz bir havuz açılması. ama çok bekleyeceğim sanırımsenağlama

Evet ya ben de araştırıyorum bir türlü hep uygun fiyatlı hem de temiz bir yer bulamadım. Bulduklarım da anadolu yakasında Çok üzgünüm çoook
Yüzmeye giden arkadaşlar kulüplerini ya da tavsiyelerini yazabilirler mi?

Evet ya ben de araştırıyorum bir türlü hep uygun fiyatlı hem de temiz bir yer bulamadım. Bulduklarım da anadolu yakasında Çok üzgünüm çoook
Yüzmeye giden arkadaşlar kulüplerini ya da tavsiyelerini yazabilirler mi?

anadolu yakası'nda olmak da işe yaramıyor maalesef. benim bildiğim altunizade'de burhan felek var. orası da ulaşım zorluğu ve mesafe bakımından uymuyor. bir de tuzla'da belediye'nin vardı, hala var mı bilmiyorum.

ben de başka bildiği yer olan varsa bekliyorum tavsiyeleri.:Saruboceq:

hanımlar buyrun sizi kayseriye alalım :) ister açık ister kapalı sadece bayanlara özel erkeklerin kullanmak için belediyeye başvurdukları ama ret cevabı aldıkları yüzme havuzumuza davet ediyim :) aylık 100 ytl sabahtan akşama kadar.suyu hergün de temizlenmektedir.erkekler kullanmadığı için son derece hijyenik bi havuzdur.bu yaz hiç çıkmadım ben.

istanbulda büyükşehir belediyesinin spor kompleksleri var bir çok semtte. netten bakabilirsiniz.. havuz da var birçoğunda.. hatta yerel seçimler öncesinde ücretsiz üye olunabiliyor haftada 2 gün için.. ama tabi ücretsiz üyelikte çok kişi gireceğinden çok sıhhi olmayabilir. geçen sene ücretli üyelik 80 milyon falandı aylık. bayanlar ayrı erkekler ayrı saatlerde kullanıyorlar havuzu.. ben hiç kullanmadım havuzu, fitnessa gitmiştim, fitnessa da ücretsiz üye alıyorlar, o da aylık 60 ytl idi sadece bayanlara açık..

ben boğaziçi üniv'nin havuzunu kullanıyorum, yıllarca test çözüp kafa patlatmak en azından uygun fiyata kapalı havuza girme lüksünü sundu :)

kızlar mersinde kışın da kullanabileceğim kapalı bir havuz bilen var mı? sırt ağrılarıma katlanamıyorum artık

Bende yuzmeyi cok seviyorum ya zaten yuzme ve voleybol dısında baska bi spor yapmıyorum :p He bide folklor oynuyordum 1-2 ay once bıraktım bi an once yaz gelsin istiyorum hem yuziyim hemde bronzlasıyım :sm_cool:

Ben şu an bi yere üyeyim, memnunum aslında ama tek sorun yol. 3 aylık/haftada 3 gün üyeliğim 350 tl burda. Günler sabit değil, müsait olduğum günler gidiyorum ve istediğim kadar saat kalıyorum. Haftaiçi akşam saat 6-10 arası haftasonu da 3-10 arası açık. yeri yenibosna da, iett 98B ve 31 nolu otobüsler ile gidilebiliyor. Bunun için önce metrobüse binmem gerekiyor ama.

Avcılardan tek vasıta ile, haftada 2-3 gün gidebileceğim, günlük saat kısıtı olmayan bir yer arıyorum. Bugün bi çok yeri aradım ya yerleri ters, yada günde 1-1,5 saat ile sınırlandırma yapıyorlar (ve üstelik şu an gittiğim yerle aynı fiyat). Bu 1-1,5 saat asla yetmez bana, ben bi girişte 5-6 km yüzebiliyorum çünkü. Doya doya yüzemeyeceksem, saat doldu hadi çık artık diyeceklerse bana, verdiğim paranın ne espirisi var?

Belediyeninkileri de sordum, 1 ay/haftada-2-gün 100 ve 1 ay/haftada-3-gün 120 diyor ve yine günde 1,5 saatten fazla yüzemeyeceğim. Bi öğrenci olarak kendim karşılıyorum zaten bu masrafı, ayda 120 lira az paraymış gibi, üstelik bir de saat kısıtı koymuşlar. Şu an yüzdüğüm yerin aylığı 3 gün bazında daha uygun fiyata geliyor.

Ben şu an bi yere üyeyim, memnunum aslında ama tek sorun yol. 3 aylık/haftada 3 gün üyeliğim 350 tl burda. Günler sabit değil, müsait olduğum günler gidiyorum ve istediğim kadar saat kalıyorum. Haftaiçi akşam saat 6-10 arası haftasonu da 3-10 arası açık. yeri yenibosna da, iett 98B ve 31 nolu otobüsler ile gidilebiliyor. Bunun için önce metrobüse binmem gerekiyor ama.

Avcılardan tek vasıta ile, haftada 2-3 gün gidebileceğim, günlük saat kısıtı olmayan bir yer arıyorum. Bugün bi çok yeri aradım ya yerleri ters, yada günde 1-1,5 saat ile sınırlandırma yapıyorlar (ve üstelik şu an gittiğim yerle aynı fiyat). Bu 1-1,5 saat asla yetmez bana, ben bi girişte 5-6 km yüzebiliyorum çünkü. Doya doya yüzemeyeceksem, saat doldu hadi çık artık diyeceklerse bana, verdiğim paranın ne espirisi var?

Belediyeninkileri de sordum, 1 ay/haftada-2-gün 100 ve 1 ay/haftada-3-gün 120 diyor ve yine günde 1,5 saatten fazla yüzemeyeceğim. Bi öğrenci olarak kendim karşılıyorum zaten bu masrafı, ayda 120 lira az paraymış gibi, üstelik bir de saat kısıtı koymuşlar. Şu an yüzdüğüm yerin aylığı 3 gün bazında daha uygun fiyata geliyor.

keşke öyle bir imkanım olsa da ben de faydalanabilsem:1no2: anadolu yakası'nda en uygun ve güvenilir yer iki vasıta ve çok trafik olan bir güzergahtan gitmem gerekiyor. ayrıca saatler yine kısıtlı dediğin gibi, kısıtlı olmasını geçtim, olan saatler benim çalıştığım saatlere denk geliyor senağlama

arkadaşlar kadıköy-maltepe hattında bir havuza üye olan var mı acaba?

Meraba arkadaşlar; bende yüzmek istiyorum, fakat çok iyi bilmiyorum yüzmeyi, havuzu öneriyomusunuz, bana çok hijyenik gelmiyo..,belki biraz pahalı yerler daha güvenilir olabilir ama ,tam emin olamıyorumm..

darüşşafaka da yıllık 1500 tl(12 taksite bölüyorlar aylık 125tl) ye full spor üyeliği varmış. yüzme, fitness, tenis, plates,....aklınıza ne gelirse işte. sarıyerde oturan bi arkadaşım kayıt olmayı düşünüyor. belki içinizde o civarlarda oturan vardır.
anadolu yakasında herhangi bi yer bilmiyorum malesef.

ben bursada lisanslı yüzücüyüm yani profesyonel spor tabii yaşantımda büyük yer kaplıyor sağlık ve düzenli hayat açısından birde ben belediye spor kulübünde yüzüyorum ve orda yaşı ileri hanımlara bile ders veriliyor üyelikli,cok güzel yüzdürüyorlar bu bence ist.teki belediyelerinde cogunda vardır.

ben bursada lisanslı yüzücüyüm yani profesyonel spor tabii yaşantımda büyük yer kaplıyor sağlık ve düzenli hayat açısından birde ben belediye spor kulübünde yüzüyorum ve orda yaşı ileri hanımlara bile ders veriliyor üyelikli,cok güzel yüzdürüyorlar bu bence ist.teki belediyelerinde cogunda vardır.

maalesef trafik ve mesafeler belimizi büküyor istanbul'da. avrupa yakası'nda sayı olarak da daha çok diye biliyorum. asya'da bir tane tuzla'da (ki istanbul dışı diyebiliriz) biliyorum. başka varsa da yine yakanın bir ucunda senağlama

ya belediye tesisleri var iyi güzel de günde max 1 saat yüzebiliyormuşuz. sende yüzücü olduğun için beni anlarsın sanrıım 1 saat bana yetmiyor. ben bi girişte 5-6 km yüzüyorum çünkü.

evet oraya gidenler cok dayanamayacgı için 1 saat size yetmez ama en azından kışında gitmek isteyenler için bi fırsat :KK70:

ıstanbulda yasayan ve bılgısı olmayanlar ıcın soyluyorum .. arkadaslarr ıst beledıyesıne aıtt tum yuzme havuzları 2 ay haftada 2 gun 1 saat ucretsızz seasslarını sız musaıtt oldugun gunlere ve saatlere gore secebılıyosunuz ben 2ay ucretsız gıttım ve suan ucretlı gıdıyorumm hıjyen acısındanda cokk memnum ... daha detaylı bılgı almak ıstersenın................ ist spor a.ş dıye netten baka bılırsınızz ... benn yeşilpınar yuzme havuzuna gıdıyorumm resımlerıde varr hocaları fılanda cokk ılgılıler bıre bırr ders verıyolarr gıtmek ısteyenlerre sıddetle onerırıma.s.a.s.a.s.

izmirde havuz tavsiye edebilecekler var mı?
izmirliyim havuz imkanları çok az yüzmek istiyorum ama havuz yok özellikle karşıyaka tarafında

belediyenin ücretsiz yüzmede yararlandım gittim 2 ay yüzme sporu harika herkeze öneririm valla insan dinçleşiyo sıkıntı sıtres bişi kalmıyo vakti olan gitsin

X