Yürüyüş ve Koşu

Yelizz

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
19 Aralık 2006
444
5
1. Yürüyüş kan akımını ve kan damarlarının miktarını artırarak dolaşımı iyileştirir, kalp-damar ve beynin damarsal hastalıklar riskini azaltır.

2. Kalp kası dahil, tüm vücut kaslarını kuvvetlendirerek daha etkin çalışmalarını sağlar.

3. Her bir kasılmada kalbin pompaladığı kan miktarını artırarak, istirahatte kalp atım sayısını (nabız) azaltır.

4. Egzersiz ve stres durumunda tansiyon yükselmesini önler.

5. Kan basıncını düzenler.

6. Kalp kasının yan damarlardan beslenmesini destekler. Böylece kalbin ana damarlarında oluşabilecek tıkanıklıkları önler.

7. Şişmanlık riskini azaltır.

8. Sindirimi kolaylaştırır.

9. Beyne oksijen gitmesini artırarak zihinsel potansiyeli yükseltir.

10. Lenfatik dolaşıma yardımcı olur.

11. Metabolizmayı uyarır.

12. Solunum kapasitesini artırır.

13. Büyümeyi olumlu etkiler.

14. Kan yağlarının (trigliserid) düzeyini düşürür.

15. İyi huylu kolesterolü yükseltir.

16. Eklem ve kasların esnekliğini artırarak bel ve boyun ağrılarını hafifletir.

17. Kemiklerin sertleşmesini ve kuvvetlenmesini sağlar.

18. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

19. Yorgunluğu azaltır.

20. Uykusuzluğu önler.

Her gün 30 dakikalık hızlı bir yürüyüşün, uzun vadede, kalp krizinden felç geçirme riskine, kemik erimesinden depresyona kadar birçok rahatsızlığı önlediği bildiriliyor.


"Sağlıklı bir vücut adına sabah erken kalkıp, eşofmanlarınızı giyip kendinizi deniz kıyısına veya ormanlık bir yere atmanız ve saatlerce koşmanız şart değil" diyen uzmanlar, sağlıklı bir bünyeye sahip olmak için yürümenin de yeterli olduğunu ve saatte 5-7 kilometre hızla yapılacak yürüyüşlerin çok faydalı olduğunu belirtiyor. Uzmanlara göre, haftada 6 kez yarım saat-1 saat arası yürüyüş yapmak, koşunun yerini tutabiliyor. Harvard Üniversitesi'nden Dr. Joann Manson, "Eğer herkes günde 30 dakikalık bir yürüyüş yapsa, kronik hastalıkları yüzde 40 oranında azaltabiliriz" diye konuşuyor.

Düzenli olarak yürümenin, kalbi formda tuttuğu gibi tansiyonu da düşürdüğünü vurgulayan uzmanlar, kalp krizi geçirme riskinin yüzde 50 azaldığını kaydediyor.

Uzmanlar, Harvard Tıp Fakültesi tarafından 70 bin kişi üzerinde 15 yıl boyunca yapılan bir araştırma sonucunu da hatırlatıyor. Buna göre, haftada en az 20 saat yürümek, damar tıkanıklığı sebebiyle felç geçirme riskini yüzde 40 azaltıyor. En az yarım saat yürümek, birkaç yüz kalori yakmanın yanı sıra, günün kalan kısmında metabolizmayı da dengeliyor. Yenilen besinleri yağa dönüştürmeden daha kolay yakmayı sağlıyor.

Uzmanlar, vücuttaki yağları eritmenin en iyi yollarından birisinin de yürümek olduğunu ifade ediyor. Tempolu yarım saatin sonunda vücudun, biriktirdiği yağları yeni yakmaya başladığını belirten uzmanlar, dolayısıyla, düzenli olarak 30 dakikanın üzerinde yürünülen mesafenin, sağlıklı yaşamaya yardım ettiğini bildiriyor.

Yürüyüş

Organizmanın temel fizik aktivitesidir, her kişiye, her zaman, her yerde önerilir. Hiç bir sakıncası yoktur. Yürüyüş alt üyelere de (bacaklar) kan dolaşımını artırır ve kalp kasını kuvvetlendirir. Kemik ve kaslar için çok az yaralanma riski oluşturur. Alt üyeler ve bacakların venöz dolaşımını uyarır ve akciğerlerin verimini iyileştirir.

Hızlı yürüyüş aerobik egzersiz için en kolay ve mükemmel bir davranıştır. Hızlı adımlarla yürüyüş, aynı mesafede, en az joging ve koşu kadar kalori yakar.

Çocuklar, yeni yetişenler ve gençler için yürüyüş yeterli bir fizik aktivite değildir. Aksine yaşlı bireyler için ideal bir spor türüdür, zira organizmanın tüm elemanları ile birlikte yumuşak-tatlı bir biçimde hareket gelişimi sağlar. Yürüyüş, eklemleri zorlamayan jimnastik hareketleriyle birleştirilmelidir.

Bu aktiviteden yeterince yarar sağlayabilmek için, uygun ayakkabılar ile günde en az bir saat yürümek gerekir.

Şayet kalp hastası iseniz, özellikle göğüs ağrısı çekiyorsanız ya da miyokard infarktüslü olsanız dahi, yürüyüşün bir zararı yoktur. Aksine, koroner arterlerin kan dolaşımını kolaylaştırarak ve kuvvetlendirerek kalp üzerinde mükemmel bir etkisi vardır.

Koşu

Çağın gözde sporlarından biridir. Tipik dayanıklılık sporudur. Dayanıklılık koşusu dereceli olarak antrenmanlar ile iyileştirilen çok önemli özellikler ister. Yaralanmalardan sakınmak için bilinçli bir antrenman planı uygulamak koşulu ile kasların ve kalp-solunum sisteminin kapasitesini dereceli olarak güçlendiren komple bir fizik aktivitedir.

Şayet 40 yaş üzeri iseniz, sporcu geçmişiniz olsa bile bir hekim kontrolünden geçmeli ve düzenli antrenman programı uygulamalısınız.
 
Yürüyüş: En etkili spor

Kolay uygulanabilen, çok fazla ekipman gerektirmeyen, hemen her yaştan ve cinsten kişinin yapabileceği bir egzersiz tipi yürüyüş. Tabii ki yürüyüş derken normal öğleden sonra gezintilerinden söz etmiyoruz.

Yürüyüş belli bir disiplinle yapıldığında vücuda sağlık ve zindelik verir, fazla kilolardan kurtulmayı sağlar, kanser, kalp ve şeker hastalığı riskini azaltır.

İşte bu yazımızda size yürüyüş hakkında bilmeniz gereken birkaç önemli noktayı sunmaya çalışacağız...

Yürüyüşe başlamadan önce aşağıdaki koşullardan biri varsa mutlaka doktor kontrolünden geçmelisiniz:

• Bir yıl veya daha uzun bir süreden beri hareketsiz iseniz

• 65 yaşın üzerinde iseniz ve herhangi bir egzersiz yapmıyorsanız

• Kalbiniz ile ilgili bir hastalığınız teşhis edildi ise

• Hamile iseniz

• Tansiyonunuz yüksek ise

• Şeker hastalığınız varsa

• Yorulduğunuzda göğüs ağrınız oluyorsa

• Sık sık bayılmalarınız ve halsizlikleriniz oluyorsa

• Başka teşhis edilmiş hastalıklarınız varsa



Yürüyüş severler için tavsiyeler

• yürüyüş yapmak için seçeceğiniz giysiler rahat hareket etmenizi sağlayacak gevşek giysiler olmalıdır.

• Giysileriniz sıcak hissettiğinizde kolayca çıkartabileceğiniz, serin hissettiğinizde kolayca giyebileceğiniz bir kaç kattan oluşmalıdır.

• Yürüyüş esnasında terlemeyi hedeflemiyorsanız bir T-Shirt, ince bir kazak ve üzerine ince bir rüzgârlık giyerek yürüyüşe başlayınız.

• Ayağınıza rahat ve terlemeyi önleyen özel koşu çoraplarından giyiniz.

• Sizi güneşten veya soğuktan koruyacak bir başlık takınız.

• Gözlerinizi ultraviole ışınlarından koruyacak bir gözlük takınız.

• Üzerinizdeki tüm ağırlıklardan kurtulun. Anahtar gibi zorunlu olarak taşımanız gereken şeyleri bele takılabilir hafif ve küçük bir çantada taşıyın.

• Yapacağınız yürüyüş yarım saatten daha uzun sürecekse yanınıza belinize asabileceğiniz bir su kabı alın.

• Yürüyüşün en önemli ekipmanı ayakkabılardır. Ayakkabılarınız ayağınıza tam olarak uymalıdır. Yürüyüş ayakkabılarınız normal ayakkabılarınızla aynı numarada veya yarım numara daha büyük olmalıdır.

• Yürüyüş ayakkabıları esnek, kolay bükülebilir olmalıdır. Sert ayakkabılar ile yürüyüş yapmayınız.

• Yürüyüş esnasında yer ile ilk temas eden kısmınız topuklarınızdır. Ayakkabınızın topuk kısmında topuklarınızı koruyan ve dengede tutan ince bir yastık olmalıdır.

• Yürüyüş ayakkabılarınız özelliklerini kaybedecek kadar eskirse değiştiriniz.




(alıntıdır)
 
kaydirigubbakcemile2 sağlıkla ilgili güzel konulardan biride yürüyüş.sağolun arkadaşlar.çok güzel anlatımlar yapmışsınız.bende kış hariç,diğer mevsimlerde mümkün olduğunca çocuklarımla birlikte yürüyüşe çıkarız.herkese tavsiye ederim.yürüyüş.sağlık için her derde devadır.haydi bayanlar.oturmak yok. sağlığımız için,yürüyüş yapalım.yaşasın kadınlar kulübü.
 
kizlar ben biseyi anlamyiorum kusura bakmayin türkcem kötü de. simdi yürüyüs hizli yürümek mi yoksa gezmekmi (hizli yürüyerek? bunu anlamyiorum..belki almancasini veya ingilizcesini bilen arkadaslarda wardir...
 
dil problemi yasayan arkadasın dikkatine,
burda kastedilen tempolu (ritmik) yürüyüş ingilizce de jogging olarak gecer.
 
hani günlük 45 dk, 60 dk yürüyüşler yaparız ya..ben bunu öğün sonralarına 15 er dk şeklinde uygulasam nasıl olur?
örneğin kahvaltıdan sonra 20 dk
öğleden sonra 20 dk
akşam dan sonra 20 dk şeklinde... fikirlerinizi almak istiyorum,?
 
hani günlük 45 dk, 60 dk yürüyüşler yaparız ya..ben bunu öğün sonralarına 15 er dk şeklinde uygulasam nasıl olur?
örneğin kahvaltıdan sonra 20 dk
öğleden sonra 20 dk
akşam dan sonra 20 dk şeklinde... fikirlerinizi almak istiyorum,?

Böylede olur ama kilolardan kurtulmak için yapıyosan en az 25 30 dk yapman gerek yoksa sadece yediğini yakarsın yağ yakmazsın vücut tam yağ yakmaya başlamışken sporu bırakmış gibi bişey oluyo
 
kizlar ben biseyi anlamyiorum kusura bakmayin türkcem kötü de. simdi yürüyüs hizli yürümek mi yoksa gezmekmi (hizli yürüyerek? bunu anlamyiorum..belki almancasini veya ingilizcesini bilen arkadaslarda wardir...

Ben 1ay öncesine kadar yürüyüsü hic sevmezdim.Diyet yapmaya
basladim ve arkadasimin zoruyla onunla yürüyüse gittim.Sonra bir sevdim bir sevdim.Simdi her firsatta yürüyoruz tempolu olarak.
 
arkadaşlar koşmayı da deneyin mutlaka bir ara.. yağ yakmada kesinlikle yürüyüşle kıyaslanamaz..
 
benim bildigim kosmak jogging oluyor tempolu yürüyüs ise walking oluyor :uhm:

bir arakadas tempolu yürüyüse jogging demiste CADIARZU
 
joggingde koşuyor formda gidiyorsunuz, hızlı yürüyor gibi değil yani..
ama oldukça yavaş gidiyorsunuz tempo olarak, yani ortalama yürüşten daha hızlı oluyor ama tabi ki..
koşuya başlamak isterseninz önce yavaş yavaş kendinizi bu şekilde alıştırabilirsiniz
 
eskiden. yürüyüş için çok fazla imkanımız yoktu ama. şimdi türkiyenin dört bir yanına yüüryüş parkurları yapıldı.ama insan yeterki istesin tüm yollar yürümek için!!!...kaydirigubbakcemile2
 
ben her fırsatta jokking yani tempolu yürüyüş yapmaya çalışıyorum
inşallah faydasını göreceğim zaman içinde
 
arkadaşlr bende yürüyüş yapıyorum 4,5aydır çok faydasını gördüm,kendimi mutlu hissediyorum psikolojim daha iyi oluyor hem sağlıklı oluyorum,8kilo verdim çok mutluyum vucudum sıkılaştı eee daha ne olsun:)))tavsiye ederim bol bol yürüyün
 
arkadaşlar ben senelerdir günde 2 saat koşarım. bizim burda koşu yolu var orda.sporcu olmayanlar koşmasın çünkü sürekli koşmazlarsa çok hızlı kilo alabilirler. en iyisi tempolu yürüyüş.koşmak tabi daha çok kalori yakıyo hatta yürüyüşün 2 katı yakıyo ama dikkat edin. spordan vazgeçmeyin gerçekten hem sağlıklı hem mutlu yaşarsınız.tembel tembel oturmak hiç iyi değil.spor yapanlar istediklerini yesinler yinede kilo almazlar gerçekten arkadaşlar spor yapıyosanız hiç korkmayınyerimseniben diyet yapmayın bence çünkü insan diyet yaptığı zaman daha çok yemek yemek istiyo, yemek saatlerini iple çekiyo vs. işte.en çözümlü yol spor.
 
X