• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

yurtdışında yaşama:DD

Biraz abartmamis misiniz? Ben Almanya´da yasiyorum, dogma büyüme buraliyim.
"Tüm ev ahalisi en sacma islerde calisir" derken, her yerde oldugu gibi burda da ekmek aslanin agzinda,
kimseye gökten para yagmiyor, ve kimsenin is begenmeme gibi bi lüksü yok, ayrica sizin lanse ettiginiz gibi; kimsenin böyle bi kompleksi de yok.Ister temizlikci ol, ister asci..Herkes de hakkettigini alir.
Yanlis anlamayin, fakat Türkiye´de yeni bir üniversite mezunun aldigi maasi burda 8 saatlik calisan bir temizlikci de aliyor.
Bence kücümsemeyin bazi seyleri.

başkasına küçümsemeyin derken siz de burdaki insanları küçümsemişsiniz ama
ayrıca dediğiniz saçma bence çünkü orada euro burada tl geçerli
siz euroyu tlye çevirip bi kıyaslama yapamazsınız bence
aldığınız para oradaki yaşam şartlarına göre değerlendirilir
burada alınan para buradaki yaşam şartlarına göre

başkasına küçümsemeyin derken siz de burdaki insanları küçümsemişsiniz ama
ayrıca dediğiniz saçma bence çünkü orada euro burada tl geçerli
siz euroyu tlye çevirip bi kıyaslama yapamazsınız bence
aldığınız para oradaki yaşam şartlarına göre değerlendirilir
burada alınan para buradaki yaşam şartlarına göre

Hayir yanlis anladiniz, kimseyi kücümsemedim; sadece memleketimin aci bi gerceginden bahsettim.
Ordaki yasam sartlarinii degerlendirdigim zaman alinan maas bir yeni mezun icin cok mu adil peki ?
Bu da tartisilacak baska bir konu.

Az önce alinti yaptigim arkadasim durumu öylesine abartili ifade etmis ki, sanki herkes burda
sefil bir hayat sürüyor, ailenin bütün fertleri en "sacma islerde" haril haril calisiyor. Neden? Sirf senede 1 kere Türkiye´deki akrabalarina son model arabasiyla hava atmak icin:27:

Neyse; konuyu da daha fazla saptirmak istemiyorum, okuyunca sadece düsüncemi belirtmek istedim.

Son düzenleme:
Ben Hollandayi tavsiye ediyorum. Avusturyalilar kadar irkci bir millet daha gormedim, en egitimlisi , en kulturlusu bile resmen kafatasci. Insanlar Almanlara bu konuda laf soyluyor ama bence alakasi yok. Avusturyanin su anki iktidari da zaten politikasini tamamiyle irkcilik ustune kurmus durumda, secim mitinginde bu partinin baskani : " Turk yok, cami yok, hicbirini gormeyecegiz, artik gocmen yok" dedi. Yani gitmeden once bence politik sartlari da arastirin derim ben.

Ecdadımız tozlarını attırdı ya ondan bu kuyruk acıları. Türklere, camilerine kurban olsun onlar. Bu söylemleri duydukça şah damarım atmaya başlıyor yemin ederim :9:

Hayir yanlis anladiniz, kimseyi kücümsemedim; sadece memleketimin aci bi gerceginden bahsettim.
Ordaki yasam sartlarinii degerlendirdigim zaman alinan maas bir yeni mezun icin cok mu adil peki ?

Az önce alinti yaptigim arkadasim durumu öylesine abartili ifade etmis ki, sanki herkes burda
sefil bir hayat sürüyor, ailenin bütün fertleri en "sacma islerde" haril haril calisiyor. Neden? Sirf senede 1 kere Türkiye´deki akrabalarina son model arabasiyla hava atmak icin:27:

Neyse; konuyu da daha fazla saptirmak istemiyorum, okuyunca sadece düsüncemi belirtmek istedim.

siz de haklısınız o konuda
ama şöyle de bi durum var
almanyadan vs yerlerden yazın tatile gelen bazı insanlar öylesine havalı davranıyo ki insan gerçekten sinir oluyo
sürekli bi ezme çabasında bizim paramız çok edasında geziyolar
tamam paraları trye gelince değerleniyo ama böyle davranınca antipatik oluyolar işte
bu herkes için geçerli değil tabiki yanlış anlamayın ama böyle tipler de çok yani
ben gittim akrabalarımı ziyaret için gördüm oranın şartlarını biliyorum
herkes tabiki herkes çalışmak zorunda sonradan gidince mecburen ne iş bulurlarsa yaparlar geçim için iyi bi hayat için işsizlik maaşı filan da alıyolar geçimlerini sağlayabiliyolar buna birşey demiyorum
yaşam şartları oturdukları ev kazandıkları paraya göre değişir çok iyi evlerde oturan da var oturamayanda var

ama türkyeye gelince akrabalarını ezmeye çalışınca almanyayı övüp durunca hoş olmuyo
sonuçta biz de biliyoruz nası para kazandıklarını oraya göre ne durumda olduklarını
çifter çifter arabaları var çünkü orada araba almak buraya göre çok daha ucuz
bunlarla hava atan inanlar çok olduğu için genel bi önyargı oluşuyo işte

Biraz abartmamis misiniz? Ben Almanya´da yasiyorum, dogma büyüme buraliyim.
"Tüm ev ahalisi en sacma islerde calisir" derken, her yerde oldugu gibi burda da ekmek aslanin agzinda,
kimseye gökten para yagmiyor, ve kimsenin is begenmeme gibi bi lüksü yok, ayrica sizin lanse ettiginiz gibi; kimsenin böyle bi kompleksi de yok.Ister temizlikci ol, ister asci..Herkes de hakkettigini alir.
Yanlis anlamayin, fakat Türkiye´de yeni bir üniversite mezunun aldigi maasi burda 8 saatlik calisan bir temizlikci de aliyor.
Bence kücümsemeyin bazi seyleri.

Öyle demek istemedim. Konu sahibine gerçekleri anlatmaya çalışıyorum canım. Hani kolay kolay gidip güllük gülistanlık bir hayat beklemiyor kimseyi.

Ama mantık Türkiye'de biraz farklı mesela ona değinmek istedim küçümsemek değil bu. Ben 6 ay almanya da farklı şehirler yaşadım sadece biraz gözlemleme fırsatı buldum. Türkiye de kadın ülke ekonomisine katkı sağlayan birey olmaktan çok aile kurumunun silik bir ferdi olmaktan mutlu mesela. Ev hanımı gibi oturaklı oldugu düşünülen bir sıfatla bunu pekiştirmek de cabası. Ama almanya da altlarında son model araba olan türk ailenin kadınları ev temizliğine gidiyor ya da şirketlerde okullarda hastanelerde aşçılık yapıyor. ve bundan gocunmuyor. bu küçümsemek değil aksine kadının aile kurumundaki kimliğinden sıyrılmış oldugunu gösteren güzel bir gelişme. Yalnız Türkiye'de yaşayan hiçbir kadın bunu kabullenmez. Burda adam gerekiyorsa araba almaz ama kadını çalıştırmaz. Burda temizliğe gelen kadınlar gerçekten çok ihtiyaç halinde olan hayatında arabaya binmemiş kadınlar.

Ne mutlu ki orda temizliğe giden kadın yoruluyor, fiziki güç harcıyor ve bunun hakkını alabiliyor. Ben yüksek mühendisim o kadar kazanmadığımı biliyorum.

Sadece türkiyeden gidecek bir insan şu an öyle bir işte çalışmaktan gocunur buna eminim. Parası ne olursa olsun istemez. Konu sahibi de bir şeylerin bilincinde olarak bu yola baş koysun. Çünkü bize eğitiminden de bahsetmemiş.

Son düzenleme:

Hee bir de 2 yıllık mezun mühendisim.Eşimle ev alabildık istanbulda. Her ülkenin ekonomisi şartları ayrı. Evet burda pahalılık çok fazla. Aldığımız her şey ev araba elektronikler euro bazında üstüne vergiler ekleniyor. Ben uluslararası bir şirkette çalışıyorum maaşım euro bazında. Euronun değeri tl ye göre arttıkça zam almışım hissine kapılıyorum. Her ay daha fazla maaş yatmış oluyor bana ama öyle değil malesef. Almanya da asgari ücret ne bilmiyorum da o parayla buraya geldiğinde benim maaşıma denktir muhtemelen. Yani bir şeyleri karıştırmayalım.

Ayrıca romanya ve bulgaristan ab ye girdiği için almanya o insanları artık türklerden çok daha ucuza çalıştırıyor. Kötü işleri biraz türklerin elinden onlar aldı. Türklerin standardı bu geçen yıllarda bir tık üste çıktı. İşsizlik maaşları konusunda da yeni düzenlemeleri biliyorum. Artık o da o kadar kolay değil almanyada. Yine de avrupa da en yaşanıcak ülke almanyadır bence.Hem ekonomik olarak hem de insanları olarak.

Hee bir de 2 yıllık mezun mühendisim.Eşimle ev alabildık istanbulda. Her ülkenin ekonomisi şartları ayrı. Evet burda pahalılık çok fazla. Aldığımız her şey ev araba elektronikler euro bazında üstüne vergiler ekleniyor. Ben uluslararası bir şirkette çalışıyorum maaşım euro bazında. Euronun değeri tl ye göre arttıkça zam almışım hissine kapılıyorum. Her ay daha fazla maaş yatmış oluyor bana ama öyle değil malesef. Almanya da asgari ücret ne bilmiyorum da o parayla buraya geldiğinde benim maaşıma denktir muhtemelen. Yani bir şeyleri karıştırmayalım.

Ayrıca romanya ve bulgaristan ab ye girdiği için almanya o insanları artık türklerden çok daha ucuza çalıştırıyor. Kötü işleri biraz türklerin elinden onlar aldı. Türklerin standardı bu geçen yıllarda bir tık üste çıktı. İşsizlik maaşları konusunda da yeni düzenlemeleri biliyorum. Artık o da o kadar kolay değil almanyada. Yine de avrupa da en yaşanıcak ülke almanyadır bence.Hem ekonomik olarak hem de insanları olarak.

almanya bana çok soğuk bi ülke gibi geliyo
evet çok türk var ama ben bi kere gittim ve bikaç şehir dolaştım çok hoşuma gitmedi
tahmin ettiğim gibi değildi

ama konu sahibi için benim önerim ille de avrupada yaşamak istiyosanız barcelona tam yaşanılacak bi şehir
havası filan da çok güzel hareketli bi yer

onun dışında prag çok güzel
budapeşte küçük bi istanbul gibi
buraları da düşünebilirsiniz çünkü buralarda euro kullanılmıyo daha ucuz hem şehir olarak ta çok güzel yerler
polonya çok ucuz ama çok soğuk

öyle paris londra tarzı şehirlere giderseniz sıkıntı çekersiniz hayat çok pahalı çünkü

Öyle demek istemedim. Konu sahibine gerçekleri anlatmaya çalışıyorum canım. Hani kolay kolay gidip güllük gülistanlık bir hayat beklemiyor kimseyi.

Ama mantık Türkiye'de biraz farklı mesela ona değinmek istedim küçümsemek değil bu. Ben 6 ay almanya da farklı şehirler yaşadım sadece biraz gözlemleme fırsatı buldum. Türkiye de kadın ülke ekonomisine katkı sağlayan birey olmaktan çok aile kurumunun silik bir ferdi olmaktan mutlu mesela. Ev hanımı gibi oturaklı oldugu düşünülen bir sıfatla bunu pekiştirmek de cabası. Ama almanya da altlarında son model araba olan türk ailenin kadınları ev temizliğine gidiyor ya da şirketlerde okullarda hastanelerde aşçılık yapıyor. ve bundan gocunmuyor. bu küçümsemek değil aksine kadının aile kurumundaki kimliğinden sıyrılmış oldugunu gösteren güzel bir gelişme. Yalnız Türkiye'de yaşayan hiçbir kadın bunu kabullenmez. Burda adam gerekiyorsa araba almaz ama kadını çalıştırmaz. Burda temizliğe gelen kadınlar gerçekten çok ihtiyaç halinde olan hayatında arabaya binmemiş kadınlar.

Ne mutlu ki orda temizliğe giden kadın yoruluyor, fiziki güç harcıyor ve bunun hakkını alabiliyor. Ben yüksek mühendisim o kadar kazanmadığımı biliyorum.

Sadece türkiyeden gidecek bir insan şu an öyle bir işte çalışmaktan gocunur buna eminim. Parası ne olursa olsun istemez. Konu sahibi de bir şeylerin bilincinde olarak bu yola baş koysun. Çünkü bize eğitiminden de bahsetmemiş.

yok daha neler, hayatinda arabaya binmemis kadinlar cok komik bi benzetme olmus. araba surmemis desen hadi biraz yaklasicak gercege arabaya binmemis insan sokakta yatan insandir, onu da kimse zaten temizlige dahi cagirmaz. turkiyede gundelik temiZlige gidenleri bu sekilde gozlemlediyseniz almanyada 6 ayda yaptiginiz gozlemin gercekci oldugunu dusunmek mumkun degil.

Ben cocuklugumda almanyayi cok merak ederdim hep.istemisimdir tatile gitmeyi.....
Neyse anladimki hicbirsey gorundugu gibi degil....
Kiyaslamak gerekirse turkiye gibi bir ulke yok keske herkesin imkani bir olsa.....

Bir alisveriste ustunu okumadan alamiyoruz disarda aciktigimizda saatlerce turk restorandi aradigimi bilirim.....
Cocuklarim okulda yemek yerken her firsattahelal olmayan seyi yedirmeyin diye uyaririm.....

Trde zenginsen bir cirpida ev alabilirsin avrupada kimse kredisiz ev alamaz....
Tik parayla alsa devlet bunun hesabini sorar...
kazanci iyi avrupanin ama geldigi gibi gider ev krasi ve faturalar vergiside cabasi.....
en kotu iki odali evler kirasi 700 eurodan baslar.....
trye kiyas edersek.orda bu parayla villada yasarsin......

benim teyzem almanyada dr kazanci normal bir isciyle ey deger sayilir....

cok lazanmak istiyorsa ozel muayene acacak bir ultrason aletinin.fiyati bile ellibin eurodan asagiya degil....
acmasi hayal gibi birsey.....
sahane bir evi var oda kucuk bir yerde aldigi icin oyle bir ev alabildi.....ev kredi arabasi kredi.....

Gecen bir dr gittim....
Dr oglen yemegindeydi dr arabayla beklerken bisikletle geldi.basinda bonesiyle....
Trde dr deyince en zengini gelir aklimiza.....

Hayat yok eglence yok millet yemeyip icmeyip.biriktirip.trde acisini cikartiyor..
ama turistik icin avrupa sahane....
bir ara esimin bir arkadasi esimi aradi parise geliyoruz bu aksam misafiriniz olsak sabah bizi havaalanina.birakirmisiniz....

bu kisilerle aramizda 500 km mesafe var ve neynis paristen trye ucuz bilet bulmuslar.coluguyla cocuguyla geldilet....

sirf biraz daha ekonomi icin esim onlar icin ise gidemedi benim icin onemli.degil ama kar edecem diye gidis donus hesaplarsak esim iki gun isinden oldu ve esim calistigi.gune gore maasini aliyor butun gece uykusuzlugumuz cabasi....

neyse kadin ustune trde bir havaliymiski havasinsan gecilmiyormus....
kadini gormesem burda havasini yicem....

avrupanin guzel olan tek seyi zengin ne yiyiyorsa fakirde onu yiyiyor..

insan haklari var....magdur olmuyorsun....
bosanirsan calismiyorsan hastaysan devlet yardim ediyor.....
cocuklarn cocuk parasi aylik ihtiyaclarini karsiliyor gecim korkun olmuyor ama kimsede luks yasamiyor.....
kimse yaptigi isten gocunmuyor.....

ama hayat yok bugun ne yapiyorsan yarinda o.....
turkiyede paran varsa ondan guzel hayat yok

Bende evlendim geldim buraya.
Bu arada fransadayim.
Hayat gercekten zor burda.ordan oraya kosturmakla hayatt cok hizli akiyor.
Saglilk sigortasi cikarmak hicte kolay degil.sen devlete durust oldukca o kadar cok vergi yukluyor.patronla iscinin tek farki birisi krediyle herseyi alabiliyor.o da borcla,sen kendin para biriktirip birsey almaya kalksan bunun hesabini sorarlar sana.tabi faturalardan firsat kalirsa.
turk bayanlar cogu evde dogup buyuyenlerde geneli calismiyor.
Yani cok zor bazi arkadaslarim calismak istiyor ama yapicagi isle cocugun okul cikis saati cok onemli.
Tr deki gibi ozel servis olayi yok burda.
Sabah okul kapisina birakip aksamda ayni sekilde almaniz lazim.
Simdi bir bayan yakinda akrabasi yoksa nasil calissin.
Ben donmeyi cok istiyorum tr ye ama sadece esim orda tutunabilirmi bunu dusunuyorum.
Birde burda medya her daim susturuluyor ayni binada birisi oldurulse kesinlikle haberiniz olmaz.
Yani bilmiyorum hangi ulkede yasarsiniz size kalmis birsey bi deneyin karar vermisiniz.
olmadi donersiniz dunyanin sonu degil ya.

herkes burdan kacmak istiyorken, siz buraya gelmek istiyorsunuz:)
bence avrupaya gele bilmek artik bir hayal gibi:) yani hersey zorlasti buraya gele bilmek icin.
sandiklarla paraniz varsa tabi o baska:)

Keske hersey gorundugu gibi kolay olsa......
biz bircogumuz fransadayiz sulale almanyada bir erkek kardesim var tr de....
universiteyi okuyor inssat muhendisligini.....
buraya gelmesi ni istiyoruz ama oyle kolay degil.....
bizde evlilik uzerine dusunuyoruz....

dayim almanyada mak.muhendisi trde evlendi....
esi ogretmen esi dogum izninde almanyaya yerlesti 1 yilligina kendi meslegini yapamadi cok iyi ingilizce bildigi halde.....
dayim zaten vatandas....
esi okadar okul okudum medlegimi birakmam dedi dayimla trye yerlestiler.....

bu isler kolaysa oturum iznini almak bizde bilelim....
cunku iltica etmek kaldirildi diye biliyorum....
is icin gelecekseniz is verenîn saglam olmasi lazim size kefil garanti vermesi lazim....

Dayınız TR ye gelince zorlanadı mı,benim erkek arkadaş tr ye gelmeye çekiniyor gelmeyecekmiş de..Benim işimi bırakıp oraya gitmem için de onun maddi birikim yapması lazımmış vs...Yani demek istediğim ben buraya alışmışım orda yapamam diyor o...Avusturya'da..

yok daha neler, hayatinda arabaya binmemis kadinlar cok komik bi benzetme olmus. araba surmemis desen hadi biraz yaklasicak gercege arabaya binmemis insan sokakta yatan insandir, onu da kimse zaten temizlige dahi cagirmaz. turkiyede gundelik temiZlige gidenleri bu sekilde gozlemlediyseniz almanyada 6 ayda yaptiginiz gozlemin gercekci oldugunu dusunmek mumkun degil.

Arabaya illa ki binmiştir ben evime gelen kadını dönerken metroya bırakıyorum arabayla ama kapısını inip ben açıyorum açamıyor. Hangi temizlikçi kadının kocasının mercedesi var ki türkiye de muhalefet olmak için yazma. Bir kıyas yapıyoruz.

yurt disinda dogum buyudum, iyki burda yasiyorum :-P imkanin varsa kac gel buraya..

birde ben kendimi yabanci gibi hissetmiyorum, türkiye daha yabanci cünkü hatirlarim, cocuklugum, okulum, herseyim, hayatimin yarisindan fazlazi burda gecti..

kendimi türk kökenli viyanali gibi görüyorum, zaten öyleyim :-)

ama bence sonradan buraya gelenler icin cok kolay olmayacaktir adapte olmak..

insan özler yasadigi, yetistigi topraklari bence..

biz cocukken 3 hafta tatil yapmaya gitsek türkiyeye, 2 hafta yeter ve artardi, ondan gayri gün saymaya baslardim ne zaman eve gidebiliriz diye..

yurt disinda dogum buyudum, iyki burda yasiyorum :-P imkanin varsa kac gel buraya..

birde ben kendimi yabanci gibi hissetmiyorum, türkiye daha yabanci cünkü hatirlarim, cocuklugum, okulum, herseyim, hayatimin yarisindan fazlazi burda gecti..

kendimi türk kökenli viyanali gibi görüyorum, zaten öyleyim :-)

hm...Benim görüştüğüm kişi de Viyana'da..Yozgatlı mısın sen de:)orda çokmuş da:) O da tr ye gelmeye korkuyordu,gelecekti vazgeçti tr ye gelince...Şimdi benim işi bırakmam için onun maddi birikim yapması lazımmış,şartların olgunlaşması,evliliğe hazırlanması lazımmış..Bekleyecem beklemeye de ilgisi az bir insan..Ne dersin sen bu duruma..?

Giden pişman , gitmeyen pişman. Başka bir ülkede yaşamak gibi radikal bir kararı almak için ; yaşanılması istenilen ülkede en az 6-8 ay yaşamak ve oranın koşullarını görmek gerekir. Kim ne derse desin, her koyun kendi bacağından asılır ve yurt dışında yaşamak için genel bir formül yoktur.

Son düzenleme:
bence ülkemizin suyu çıkmış :)

daha iyi hayat şartlarının olduğu bir yere gitme imkanımız olursa biz de gideceğiz eşimle bir gün.......

hm...Benim görüştüğüm kişi de Viyana'da..Yozgatlı mısın sen de:)orda çokmuş da:) O da tr ye gelmeye korkuyordu,gelecekti vazgeçti tr ye gelince...Şimdi benim işi bırakmam için onun maddi birikim yapması lazımmış,şartların olgunlaşması,evliliğe hazırlanması lazımmış..Bekleyecem beklemeye de ilgisi az bir insan..Ne dersin sen bu duruma..?

yozgat, sivas cok var evet, ama heryerden herkes var karisik kurusuk iste :D her milletden kimse var burda..

ben yozgat degilim :)

bilmemki anlamadim, sen mi buraya gelceksin o birikim yapipta?
ve ne is yapiyor o kisi?

yozgat, sivas cok var evet, ama heryerden herkes var karisik kurusuk iste :D her milletden kimse var burda..

ben yozgat degilim :)

bilmemki anlamadim, sen mi buraya gelceksin o birikim yapipta?
ve ne is yapiyor o kisi?
Evet ben oraya gelmek zorunda kalacağım kamudaki işimi bırakıp..O evliliğe hazır değilmiş birikim yapmalıymış evlenmek için..Bu durumda bana yazık edmeezmiş.O özel kurumlarda iş bulma kurumunun bulduğu işlerde çalışıyor.Taksicilik kursuna başlayacakmış..Ama ilgisi az..Buyüzden ayrılmak istiyorum ondan.Bırakmıyor ama yine aynı...Bu konuda açılmış konum var..Ne dersin bu duruma?Ordan birisin.Yorumuna ihtiyacım var...

Back
X