• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Yurtdışında tıp mı Türkiye'de diş mi?

Ben van tıp tutarken tercih etmemistim ve bir sene daha hazırlanmıstm cok şükür simdi iyi bi okuldayım.

Bi arkadasm da tıp olsun da nerede olursa olsun diyip van tercih etti ve bu sene okulu biraktı. O kadar da kolay degil hemno kadar uzakta okuyup hem de öyle zor sehirlerde okumak.

Açıkçası tıp yazmadan önce ben de cogu zorluğuna gönülden evet diyenlerdendim, ama şimdi isler ciddilestiginde pek cok konu gözümü korkutuyor. Ilk 2 yıl ezber yapmakla geciyor ömrün. Öyle cok da bi bilgin olmuyor anca anatomik yapilari ezberle, hucre epiteli ezberle... açıkçası ben hayal kırıklığına ugramıştm. Hele ki 1.sınıf tam bir hayal kırıklığıydı. :)

Kıbrıstaki okulu ara yahut mail at neymis sartları, ödeme planı nasılmış. Sonrasnda da facebooktan orada okuyan tıp ögrencilerine mesaj at -bikaç kisiye mesaj at ki cebap verme olasılıkları yükselsin- ve sor bakalım hayat pahalılığî nasılmış okul yurt durumu nasılmış.. donanımhaberforum sitesine de konu acabilirsin baya bir cevap yazan oluyor orada da ogrencilerden.

Ben de diş kesinlikle istemiyordum, yaşadığım diş hekimi tecrübelerinden dolayı bi sogumustum. Ama arkadaslarıma bakıyorum bizden daha zor degil okulları, hatta daha rahat. E zorunlu görev yok, az kazanma riski yok, yine hastalara sifa olunuyor -dis ağrısı en lanet agrılardan biri :D - onlar da hekim statusunde. Biz tıp hekimiyiz onlar diş hekimi..

Dis hekimliginde derse giren hocalarimiz onlara daha kolay sorduklarini itiraf etmislerdi bize mesela.

Bu sene okurken kac kere depresif dönemler atlattım haddi hesabı yok. Okul cok zor cidden. Ve acımıyolar hocaların cogu :)

Donanımhaber'de dis hekimlerinin topiklerine de bi bak. Gerekirse konu ac tıp mı dis mi diye. Cidden faydası oluyor.

Ve 2 hafta oldukça yeterli 2 meslegi karsılastırman icin, yeterki yanlış yerlerde oylanma. Biz kuzenimin bölümüne 1 gecede karar vermistik ve cok dogru bir karar vermisiz gercekten. Ama yani saatlerce internet üzerinde hesaplamalar vs'ler yapmıştık.

Bezginlik yapma ama, tam enerjinle araştır. Kolay gelsin :)
 
Herkese merhaba, başlıktan anlaşılacağı gibi size özellikle de yurt dışında okuyan arkadaşlarıma yöneltmek istedim bu soruyu.Geçen sene tıp istediğim için ikinci seneye kaldım ama çoğu kişinin bildiği siyasi faktörler bizim sınavlara yansıyınca çok fazla yığılma oldu kısaca hakkımızı aldığımız bir sınav olmadı maalesef.Şimdi MF3 sıralamam hiç beklemediğim şekilde 7000'den 16000'e düştü.Ülkemizin güzide gençleri inatla tıp yazdıklarından dolayı devlet üniversiteleri en düşük 15500'den alıyor.Şimdi Kıbrıs'ta Yakın Doğu Üniversitesi'nde tam burslu tıp tutabilir.Ama bu bursun içine yurt ve yemeği dahil mi bilmiyorum bilgisi olan varsa lütfen yazabilir mi?Veya Azerbeycan'da ücretli tıp okumak kalıyor ki 22000'den-Azerbeycan- alıyormuş.Üç sene orada okuyup geri kalan üç yılı Türkiye'de ki dört güzel tıp fakültesinden birinde tamamlıyorsun.Kısaca YÖK denkliği oluyormuş.Ücretli tıp senelik 3500 dolar olmakla beraber aylık yurdu 500 dolar olarak bütün ucuzluğu gitmiş oluyor.Maalesef Türkiye'de %50'lere ancak sıralamam yetişiyor bunlar da yaklaşık 28.000 TL'ye tekabül ediyor.Yani ne yapacağımı şaşırdım.Ailemin maddi durumu anlayacağınız üzere böyle miktarları karşılayacak durumda değil.Para için tıp isteseydim dişte de var para deyip geçerdim ama gönlümden geçen tek meslek tıp.Zamanla diş hekimliğini sever miyim emin değilim açıkçası.Sırf tıp için ikinci seneye kalmışken bütün hayallerimden vazgeçip diş hekimliği mi yazayım açıkçası tıp hariç hiç bir bölümde bilgim dahi yok.Yani onun hakkında da bilgi sahibi olanlar nasıl olduğunu yazarlarsa çok sevinirim.Görüşlerinizi merakla bekliyorum.Şimdiden teşekkürler..


Kırmızıyla işaretlediğim kısım dikkatimi çekti. Ülkemizin güzide gençleri inatla tıp yazmasın mı puan yükselmesin diye :)
Bir de siyasi faktörler nedir onu merak ettim. Tıp fakültelerindeki kontenjan durumunu etkileyen faktör ne ki ben mi kaçırdım acaba
 
Yurtdisinda tip diyorum ben, ilerde turkiyede yasamak istemezsen yurtdisi univeristeleri daha cok taniniyor. Ben yurtdisindayim turkiyede kafa patlatip okumus doktor olmus tanidiklarim mesleklerini burda yapamadilar ekstra 3-5 sene okudular

Ben de bunu demeye gelmiştim ama Azerbeycan Tıpın bizden daha tanınır olduğunu sanmıyorum.
 
Ben olsam Bulgaristan'da tıp okurum, ya da başka bir bölüm. hem çok çok daha ekonomik, hem diploma tüm AB ülkelerinde geçerli. İlk başta kültür farkından bocalama yaşarsın ama sonunda hem dil öğrenmiş olursun hem de dediğim gibi ileride yaşamak için AB ülkelerine açılan kapıyı aralamış olursun.
 
Diş yazma :) tıp olsun yurt dışı olsun. maddi kısım bir şekilde halledilir burs vs... daha uygun yaşam seçenekleri ile .
 
Sende ne yaptin :) 1000 lira veremez asgari ucret belli :) hayirlisi olsun hakkinda arkadasin
teşekkür ederim..ben mezun olalı çok oldu..devlette çalışıyorum şu an..ama gerçek bu..çok çok zor eğitim sürecinden geçtikten sonra insan daha iyi koşullara sahip olmayı bekliyor ama sonu hüsran..konu sahibi diş hekimliği okumak istese destek olabilirdim..ama sadece puanı tuttuğu için diş hekimliği düşünüyor.sonrasında pişman olur.
 
teşekkür ederim..ben mezun olalı çok oldu..devlette çalışıyorum şu an..ama gerçek bu..çok çok zor eğitim sürecinden geçtikten sonra insan daha iyi koşullara sahip olmayı bekliyor ama sonu hüsran..konu sahibi diş hekimliği okumak istese destek olabilirdim..ama sadece puanı tuttuğu için diş hekimliği düşünüyor.sonrasında pişman olur.
Evet bende ona karsiyim ilk istedigi neyse onu okumali insan. Meslegini sevmek onemli
 
Benim gönlümde hep tıp geçtiği için tıp diyorum ben. Diş hekimliği daha farklı bir meslek. Okurken teorik dersleri tıpa göre daha rahat olsa da işin pratik kısmı çok zorlu oluyormuş.
Tıp sıralaması her sene artıyor. Geçen sene 15. 500 ile kapattı devlet üniversiteleri. Bu sene daha da artar. Onları da yazmalısınız bence. Sonra pişman olmayın.
Özel okulların şöyle bir riski var. Ortalama düştüğü zaman bursu kesiyorlar. Sınavlarını da zor soruyorlar. Yakın Doğu 2 nin altında ortalamalarda bursu kesiyormuş. Burs eğitim süresince geçerli oluyormuş. Okulu uzatırsanız uzattığınız yıl kadar para ödeyeceksiniz. Bu sorumluluk sizi bocalatabilir. Ayrıca gideceğiniz şehrin ya da ülkenin yaşam şartlarını da göz önünde bulundurmalısınız.
Bu sene kesin bir yere yerleşmek istiyorum diyorsanız risk almayın. Tıp tercihinizden sonra diş hekimliği ya da başka sevdiğiniz mesleklerden yazın. Durumlar değişebilir çünkü.
7 binden 16 bin kötü olmuş. Obp niz mi düşük?
 
Arkadasimin nisanlisi degidigin gibi azebaycanda okudu sonra konyaya geldi
Senin istegine bagli dis hekimligide cok guzel tabi ondada maddiyat gerekiyomus diye duydum
Hayalinse istiyorsan vazgecme
 
diş hekimi olarak sana önerim sakın yazma..hani diş hekimliği istiyor olsan tamam diycem bütün sıkıntıntılarına katlanırsın ama asıl istediğin tıp okumakmış..tıp eğitiminin zor olmasından bahsediyor herkes ama inanınki diş hekimliği daha zor..sadece oturup ders çalışmakla olmuyor el becerisi de çok önemli..yaptığı iş teslim aşamasında bir anda elinden düşüp kırıldığı için sınıfta kalan arkadaşım oldu mesela..bu sadece bir örnek..çok zor bir eğitim süreci seni bekleyecek..mezun olunca evet zorunlu hizmet olmayacak ama iş kapıları ardına kadar açık seni bekliyor da olmayacak..bin lira maaş teklif yerler var diş hekimlerine..benden sana tavsiye iyice araştırmadan emin olmadan sakın diş hekimliğine yönelme..
Evet bunu duydum hatta sınavlar içn kendiniz hasta ararken ölseniz sınıfta kalıyormuşsunuz ama onu şimdi düşünme diyorlar ki bu yapıma ters.Bin lira olduğunu bilmiyordum hiç para için mesleğe bakmadım ama ileride mutlaka o kadar okuyup bu kadar düşük bir maaş insana ağır gelir.2.sene tıpla ortak görülen ağır derslerden çok yakınılıyormuş isteyerek gidenler bile illallah ediyormuş ama üçüncü sınıfta ilk hastanla tanıştığında güzelliğini görüyorsun dedi bir diş hekimi.Çok kararsız kaldım açıkçası..
 
türkiye bu durumdayken yurtdısı derim. hicbirimizin gelecegi garanti degil. ben de su an yurtdısına yerlesmek bir sekilde calısmak burada tutunabilmek icin olanakları arastırıyorum.
 
Arkadasimin nisanlisi degidigin gibi azebaycanda okudu sonra konyaya geldi
Senin istegine bagli dis hekimligide cok guzel tabi ondada maddiyat gerekiyomus diye duydum
Hayalinse istiyorsan vazgecme
Evet sermaye ve çevre gerektiren bir alanmış.Acaba oradaki zorlukları biliyorsanız yazabilir misiniz?
 
Eğer tıp istiyorsan, diş hekimi olma. Ülkedeki diş hekimliği öğrencilerinin isyanına denk gelmiştim geçenlerde ayrıca. Ekşi sözlükte aratırsan bulabilirsin.
Bana kalırsa git Azerbaycan'da tıp oku. Hayırlısı olsun hakkında. Ayrıca sonucun da gayet güzel, çok zor bir şeyi başarmışsın. Tebrikler.
Evet maalesef ki biliyorum Marmara dişte yaşanılanları ama bu tıpta da çok farklı değilmiş yani şu hakaret olayları ast üst ilişkisi bu dünyada bir kural gibi olmuş adeta.İnşallah hayırlısı olur, çok teşekkür ederim..
 
türkiye bu durumdayken yurtdısı derim. hicbirimizin gelecegi garanti degil. ben de su an yurtdısına yerlesmek bir sekilde calısmak burada tutunabilmek icin arastırıyorum.
İnanın düşünmediğim şey değil son günlerde.Bir yandan televizyondan haberleri duyarken burada bir şeye tutunmak için çabalamak ne kadar saçma geliyor..
 
Eczacilik oku gec ... azicik asin agrisiz basin ....okulda kalayim desemmm oooo buyur gec derler kpsss atanma dertleri uok siralamayla hupppp die hastane eczanelerindeler ... vs vs ...
 
İnanın düşünmediğim şey değil son günlerde.Bir yandan televizyondan haberleri duyarken burada bir şeye tutunmak için çabalamak ne kadar saçma geliyor..
ben de dun cok dusundum. bir aydır yurtdısındayım. dönmek icin gün sayıyordum. dun telefonda annemle konusurken agladım ne olacak diye. yurtdısına cıkısları bıle cok zorlastırmıslar. cok korkuyorum daha kötü seyler olacak diye. vatanlarından ayrı dusen, haber kanallarında aglayan insanları garipserdim, dun ilk defa kendimi öyle hissettim. ne zor seymis. cok uzuluyorum cokk.. :(
 
Önceden olsa,beyin göçü olmasın ülkemiz böyle zekalardan faydalansın derdim.ama kaç anam kaç , sen bari kurtar kendini bu ülkeden :)
 
Kırmızıyla işaretlediğim kısım dikkatimi çekti. Ülkemizin güzide gençleri inatla tıp yazmasın mı puan yükselmesin diye :)
Bir de siyasi faktörler nedir onu merak ettim. Tıp fakültelerindeki kontenjan durumunu etkileyen faktör ne ki ben mi kaçırdım acaba
Şöyle kendi çevremden de bir çok örnek hatta bunu giden bir çok öğrenci kabul eder tıp fakültelerinin yüzde ellisi aile akraba baskısı,yüzde yirmisi parası için tercih ediyor.Cidden gönülden istenmediğinden hayatımda güler yüzlü iki doktor anca grmüşümdür ama onlar da haklılar.Çok zor bir bölümü istemeden bitirmek var sonucuda..Sonuç olarak biyolojiden ezberden nefret eden matematiğe fiziğe aklı zehir gibi çalışan bu potansiyal sahibi insanlar kendilerini tüketecekleri bir eğitim hayatına atıyorlar kendilerini..
Siyasi olaylara gelince biliyorsunuz ki dershaneler özellikle bir kurum üniversite sınavınaher sene ilk yüzleri sokuyordu.Hatta onuncu sınıfta arkadaşlarımla geçen bir sohbette sorulara yakın sorular veren onlar ona gitmesek zararımıza olmaz mı diye bir konuşma geçmişti.Ancak şu an ki hükümetle araları bozulunca bu sistemler tamamen değişti ve bu öğretim kurumunun kapatılmasıyla ülkedeki eğitim seviyesinin artmasını göstermek için masum hayallerini gerçekleştirmek için çabalayan öğrencilerden çıktı tüm bunlar.2015 puanları ve netleri ve 2016 puanları ve netlerini karşılaştırırsanız iki sınavın arasındaki kalite farkını rahatlıkla görürsünüz.Oysaki bir ülkede sınav orta olmalıdır ne zor ne kolay.Yoksa ya herkes 100 alır ya da çoğu 40 alır.Ama geçen seneki sınavın zorluğuyla YGS denilen ilk etaptan %60'lık gibi kesim barajı geçememişken yani %40'lık kesim geçerken bu sene %80'lik kesim barajı geçerek inanılmaz yığılmalar oldu çünkü sınav çalışan çalışmayan her öğrencinin yapacağı bir sınavdı.Umarım özetleyebilmişimdir ama şu an çoğu öğrenci bu durumu size birebir açıklar..
 
ben de dun cok dusundum. bir aydır yurtdısındayım. dönmek icin gün sayıyordum. dun telefonda annemle konusurken agladım ne olacak diye. yurtdısına cıkısları bıle cok zorlastırmıslar. cok korkuyorum daha kötü seyler olacak diye. vatanlarından ayrı dusen, haber kanallarında aglayan insanları garipserdim, dun ilk defa kendimi öyle hissettim. ne zor seymis. cok uzuluyorum cokk.. :KK43:
Ksinlikle o açıklamalar yaşanırken-ben İstanbul'da yaşayan biriyim- yani iki ana merkezden biri olarak her gürültüyü bomba sanmamız silah sesleri duymamız çok çok kötüydü.Ülkemiz bir an önce düzelir umarım buradan başka Türkiye yok tek vatanımız burası..
 
Back