- 27 Ekim 2018
- 2.896
- 3.564
Bu konumuzda yumurtlama Sorunlarini ele alacağız. Ve çoğu kişinin kabusu olan bilinçsiz hareket edildiği takdirde gebe kalmayi zorlaştıran aslında çeşitli tedavilerle ve yapilabilecek çalışmalarla bu sorunlari en aza indirip bazen ortadan kaldirip gebelik şansını yükseltme şansımız vardır.
YUMURTA TEMBELLİĞİ(PCOS)
YUMURTA TEMBELLİĞİ(PCOS)
- Yumurta tembelliginin asıl nedeni hormonların düzenli çalışamıyor olmasindan kaynaklıdır.
- Hormonlar düzgün çalışmadığı için âdet (regl) düzensizliği olur.
- Bazı aylar ayda 2 kere âdet görürken bazi aylar 3 ayda 1 âdet görülür.
- Vajinal değişiklikler meydana gelir. Meselâ vajinal tüylenme bazen çok azalırken bazen 3-4katina çıkabiliyor.
- Cinsel istek azalmaktadır.
- Karın bölgesinde sürekli sancılar ve şişkinlikler gözlemlenebilir.
- Tabi bütün bu belirtilerin başka sebebi olabileceği için bunlardan birine sshipseniz yumurta tembelliği var mi yokmu diye uzman doktor tarafindan teşhis konulmasi gerekir. Bunun icin hormon tetkikleri,ultrason incelemesi,adetin 21. Günü progesteron testinin yapilmasi gerekir.
- Yumurta tembelliği yaşayan kadınlar asla gebe kalamaz diye toplumda yanlış bilinen bilgi kirliliği çok fazladir. Yumurta Tembelligi PCOS olan kadinlar TABIKI DE GEBE KALABILIR. Ama hic bir sey yapmadan değil tabikide =)
- Tedavisi icin gebe kalmak isteyen kadinlara doktor tarafından yumurtlamayı sağlayacak ilaçlar verilir. Gebelik düşünmeyen kadinlara da hormon ilaclari, doğum kontrol ilaclari, adet düzenleyiciler verilebilir. Hangi hastalara hangi ilaçların verileceğine sadece doktor karar verir.
- Tedavi genelde 6,8 ay sürebilir.
- Bitkisel yöntemlere gelirsek soğan suyu içme, maydonoz suyu içme gibi yöntemler en çok kullanilan ve tedaviye yanit veren yöntemlerdir. Özellikle maydonoz suyu adet söktürücü olarak çok kullanilir.
- Tabi tedavi sonrasi gebe kalmak isteyen kadınlar mutlaka düzenli ilişki ve ovulasyon ile yumurtlama takibi yaparak yumurtlama zamanindaki iliski sonucu kolaylikla gebe kalabilmektedir.
- Çikolata kisti yumurtaliklarda oluşan ve ici kan dolu erimeyen kistlerdir.
- Çikolata kisti olan bazi hastalar ağrı çekerken bazıları hic bir ağrı cekmez sadece ultrason yoluyla öğrenilir varligi..
- Belirtiler arasinda.. adet döneminde çok şiddetli ağrı çekilmesi.. ilişki sırasında ağrı..büyük abdest veya idrara çıkmada ağrı.. adet donemlerinde aşırı kanama gibi belirtileri vardir..
- Tedavide öncelikle ilaçlı tedavi başlanır. Tedavi cevap vermezse ameliyat ile tedavi edilir.
- Hamilelik düşünmeyen kadinlarda ağrı kesici ile birlikte hormon tedavisi yapilir. Hamilelik düşünenlerde hormon tedavisi uygulanmaz. Ameliyat ile tedavi gerekir.
Son düzenleme: