Yumurtalık gençleştirme için PRP (Platelet Rich Plazma) yaptıran var mı?

Merhaba,
Önceden ilaçla regl olup, prp yaptırdıktan sonra ilaçsız adet gören var mı aranızda? Bir de bu etki ne kadar sürüyor? Kalıcı mı?
 
Benim gittiğim yerde arkadaşıma prp yapıldı, bana tavsiye dahi edilmedi neden diye sordum herkese uygun bir işlem değil menopoza yakın kişiler için daha uygun size yaparsak tam tersi etki olur denildi. Yumurtlama sorunu yaşayan kişilere daha uygun gibi bir şey anladığım kadarıyla.. Arkadaşım yaptırdı ardından 2 adet yumurta gelişti çok sevindik toplama oldu içi boş çıktı. Denilene göre en az 3 ay beklemek gerekiyormuş.Bülent hoca tv de konuşunca konu popüler oldu herkes için bir umut oldu. Bu ay arkadaşım tedaviye yeniden başlıyor o zaman cidden etkisi var mı yok mu? anlayacağım yoksa balon bir şey mi?
 
prpden sonra 3-4 ay bekleyin deniyormuş ama bana biraz saçma geliyor çünkü zaten yumurta az her adette daha da azalıyor 3-4 ay ciddi zaman kaybı gibi geliyor ama dediğin gibi arkadaşının tedavisi sonuçlansında neymiş anlayalım bizde
 
Yumurta 3 ayda oluşuyor deniyor, vitamin bile kullanırken 3 ayda etki gösteriyor. Oyüzden beklemek mantıklı olabilir
 
Yumurtalar, bir kadin daha anne rahmine dustugu zaman olusur ve omru boyunca baska yumurta olusmaz. 3 ayda bir olusan spermdir.
40 yasindaki bir kadinin yumurtalari da 40 yasindadir. Bu 40 sene icerisinde yaslanma ve dis faktorler ektisiyle yumurtalar zarar gorur. Bu zarar geri dondurulemez, kalite artirilamaz.
Kullanilan takviyeler sadece (antioksidanlar vasitasiyla) halihazirda verilmekte olan zarari engellemek, kalan kaliteli ve saglikli yumurtalarinizi korumak icin faydalidir.
 
Hamile kalmakta zorlanan kadınlara genellikle söylenen yumurtalıklarının kalitesiz olduğudur. Bu kadınlara genellikle tavsiye edilen evlatlık edinmeleri veya yumurta donasyonu (yurdumuzda yasaktır) programlarına katılmalarıdır. Ancak 3 ay süren bir programla bu kadınların yumurta kalitesini artırmak mümkündür.

Bu 3 aylık süre içinde yumurta tam olgunluğa ulaşırken birçok değişim geçirir ve yumurtlanmaya hazır hale gelir. Bu süreci etkileyen faktörler ise şunlardır;

Kan akımı
Yeterli oksijenasyon
Hormon dengesi
Gıda tüketimi
Stres
Yani 3 ayda yumurta olgunlaşır bu süre de sizin beslenmeniz,yaşam tarzınız, kullandığınız vitaminler olgunlaşan yumurtanın kalitesini etkiler.
 
Yeterli oksijenasyon ve kan akımını biraz daha açar mısınız nedir ve ne yapılması gerekir
 
Yeterli oksijenasyon ve kan akımını biraz daha açar mısınız nedir ve ne yapılması gerekir
Prof,Dr Süha Sönmezin yazısı internetten araştırabilirsiniz.Kan akışı için egzersiz yoga yapmak, masaj yaptırmak gerekiyor. Yurtdışında doğum öncesi kan akışı için masaj çok yaygın ama bizim ülkemizde pek bilinmiyor.
 
Kadinin yumurtalari daha ana rahmindeyken olgunlasmasini mayoz bolunme ile tamamlayacagi (ki bu ovulasyondan birkac saat once olan bir prosestir) bir bolunme hapsine girer (primordial asama). Diger bir deyisle, yumurtalar, mayoz bolunmenin tamamlanmasini senelerce bekleyen hucrelerdir (olgunlasma adi verilen sey budur).

DNA denilen sey ise en basit tanimiyla, insan vucudundeki hucrelerin bolunmesi sirasinda nasil hareket edecegini gosteren kullanim talimatlaridir. Bir hucrenin DNA’si zarar gormus ise, bu yumurta hucresinde ‘anoploidi’ olarak isimlendirilir; anoploidi geri dondurulemez ve tedavi edilemez bir durumdur.
Bir yumurtanin anoploid olup olmadigi da ancak dollenmeden sonra anlasilir.

Maalesef gunumuz teknolojisinde bunun aksini kanitlayan bir durum gelismis degildir. Anoploidi, mayoz bolunme asamasinda degistirilebilecek bir durum degildir.

Yumurta kalitesinden bahsedildiginde kastedilen sey aslinda, o kadinin yasina gore vucudunda kalan yumurtalarinin yuzde kacinin saglikli (euploid) bir embryo olusturma kapasitesinde oldugudur.

20 yaslarindaki bir kadinin yumurta rezervinin ortalama yarisindan fazlasi saglikli bir embryo olusturabilecekken, 40 kusurlu yaslarda bu 5%’lere kadar dusmekte.

Yani istatistiksel olarak her ay vucudun saldigi tek folikulden cikan yumurtanin saglikli bir embryo olusturma kapasitesi 5% tir. Tup bebekle daha fazla folikul cikarildigi icin kadinin istatistiksel olarak sansi artiyor.

Fakat yapilan hicbir sey, varsayalim 1000 yumurtaniz kaldi, bunun ancak 50 tanesinin saglikli kaldigi gercegini degistirmiyor. Ve yapilacak hicbir sey size 51. saglikli yumurtayi vermez. Onemli olan bu kalan 50 saglikli yumurtanin o ayki dollenmede tesadufen cikmasini beklemek ve daha da hasarlanmasini onlemek.

O yuzden yumurtlama duzeni bozulmadan ne kadar cok opu yapilirsa, o kadar sans artiyor.

Aktif olarak yapilabilecek tek sey ise, yine kalan bu 50 yumurtanin da yasamsal dis etkenler vesilesiyle (sigara, alkol, diger toksik seylere maruz kalinmasi) anoploid olmasini engellemektir.
Yani belirtilen kan akimi, stres vs gibi seyler de bu engelleme aktivitelerine girer. Yine hicbiri DNA’da varolan hasari geri cevirmeye yonelik degildir; cunku bu bilimsel olarak mumkun degildir.

Bu belirtilen toksik etkenler, vucutta serbest radikaller vasitasiyla hucre DNA’sina zarar verirler; ve kullandigimiz ubiquinol, astaksantin gibi antioksidanlar bu serbest radikallerin olumsuz etkilerini azaltir. Bu da bilimsel olarak kanitlanmistir.
 
Son düzenleme:
 
Merhabalar hanımlar, PRP konusunda Acıbadem Hastanesi Dr.Yiğit beyden bilgiler almıştım paylaşmak istedim.
PRP yumurta rezervi azalmış veya hiç olmayan kadınlarda, menapoza yeni girmiş kadınlarda yumurta rezervini arttırmak için uygulanan yöntem. Bu yöntemin asıl amacı gözle görülen yüzeyde bulunan foliküllerin hızlı biçimde büyüyerek daha fazla yumurta oluşturması ve gözle görülmeyen yüzeyin altında bulunan foliküllerin büyüyerek yüzeye çıkmasını sağlamak. Ama asıl amaç yüzeyin altındaki foliküllerin çıkması. Ancak bilimsel olarak yüzeyin altındaki foliküllerin kalitesiz olması sebebiyle mi çıkamadıkları yoksa sadece yüzeye çıkamadıkları için mi gerekli kaliteye ulaşamadıkları henüz saptanamamış. Bu nedenle yeni oluşan foliküllerin takip edilerek hangi düzeyde oldukları anlaşılmaya çalışılıyor. Hani diyoruz ya PRP'den sonra yumurta boş çıktı, işte boş çıkmasının sebebi bu. Yani ilk kez yüzeye çıkan folikül olduğu için boş çıkıyor. Bazı kadınlarda ise bu çıkan foliküller kaliteli bu yüzden de doğal veya tüp bebekle hamile kalabiliyorlar. PRP işleminin sonuçları önümüzdeki 3-5 yıl içinde kesinleşir iyisiyle kötüsüyle. Hiç yumurtası olmayan kadınlar için bu büyük bir umut. Çünkü yumurta hala çıkıyorsa kadın kendini anne olmak için yeterli bulur. Hiç yumurtası olmayan kadınların bu konuda umutları ya yoktur ya da çok azdır. Bilimsel olarak anlatılan "plesebo etkisi" denilen bir durum vardır. 2 hastadan birine ilaç birine vitamin verirler ikisi de iyileşir. sebep vitamin alan hastanın ilaç kullandığına inanması ve bu inançla vücudunda doğal olarak oluşturduğu iyileşme salgıları. Yani PRP yaptıran kadınların yumurta sayılarında oluşan değişiklik anne olabilmelerine olanak sağlayabilir. Kadınlar ne kadar stresten uzak ne kadar mutlu ve umutlu hissederlerse bu onları anne olmaya bir adım daha yaklaştırır. Birkaç hafta önce genetik labratuarda çalışan bir aile dostumuzla bu konuda konuşmuştuk. O da bu yöntem iyi mi kötü mü bilmiyoruz henüz ama kadınları çok iyi motive ediyor ve tedavilerde iyi sonuçlar elde ediyoruz demişti. Yani evet PRP iyi mi kötü mü ne yapan tam olarak biliyor ne de yaptıran :) Ama yinede anne olmak için son demlerinde olan kadınlar için güzel bir umut :)
Herkese kucak dolusu sevgilerimle.
 
yanlış anlatım yaptım sanırım bana şöle denildi. Hormonları FSH vs vs yüksek yumurta sayısı az yumurtlama sorunu olan kadınlarda daha etkili oluyor, sizin bu şekilde sorununuz yok yumurtanız her ay bakılınca var sizde tam tersi yapar denildi. Bende bozulmuştum bana niye önerilmedi diye dediğim gibi arkadaşım yaptırdı eğer onda faydalı olursa o zaman tamamdır bu iş diye bilirim.Gittiğim yerde 1.500 TL idi ha orayı asla tavsiye etmem
 
 
Aktif olarak yapilabilecek tek sey ise, yine kalan bu 50 yumurtanin da yasamsal dis etkenler vesilesiyle (sigara, alkol, diger toksik seylere maruz kalinmasi) anoploid olmasini engellemektir.Hem bunu yazıyorsunuz hem kalite değişmez diyorsunuz, bunları yaparak neyi değiştirmeyi hedefliyorsunuz?kalite değil de nedir?

Siz dna dan bahsediyorsunuz, ben dna dan bahsetmiyorum. Ben dna olarak sorun olmayan zamanla beslenme, yaşam tarzı, sigara alkol, hareketsiz yaşam vb.şeylerle yumurtanın kalitesinin bozulmasından bahsediyorum. Doğuştan dna hasarı varsa bunu tabiki de değiştiremeyiz.
Peki yumurtanın dna problemi olduğunı yada kalitesiz olduğu nasıl anlaşılıyor?
Siz kesin konuşuyorsunuz sanki herkesin yumurtasının dna sı bozuk gibi buda insanları yanlış yönlendirmenize sebep oluyor.
Benim bildiğim yumurta dna sına, yada kalitesini inceleyen birşey yok?
Eğer fsh yüksekse yada döllenme olmuyorsa kalitesiz deniyor?
Sizin gibi kesin konuşabilmek için, bir doktorun hastanın yumurtasını alıp incelemesi gerek miyor mu?
 
MERHABA FSH YÜKSEKSE EĞER YUMURTA OLUŞMUYOR ADET GÖREMİYORSUNUZ.EĞER E2 NİZ YÜKSEK DEĞERDE İSE YUMURTA KALİTESİZ DÜŞÜK DEĞERSE İSE YUMURTA BÜYÜMÜYOR.ANLAMINA GELİYOR DİYE BİLEMİYORUM.
 
 
FSH YUMURTA KALİTESİYLE İLGİLİ DEĞİL CANIM.YUMURTANIN OLUP OLMADIĞYLA İLGİLİ.
her ay 3 4 folikulden biri fsh hormonu etkisiyle büyür. Fsh değeri çok yüksek olursa 9 10 gibi kaliteyi düşürür 5 6 olması iyidir .fsh 15 ten sonra yumurta rezervi azalıyor derler amh testi istenir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…