- 16 Ağustos 2010
- 292.953
- 602.707
- 43
Kalbin vücuda kanı pompaladıktan sonra kanın damarlar içerisinde oluşturduğu basınca tansiyon adı verilmektedir. Bu basıncın belirlenen değerlerden daha yüksek olmasına hipertansiyon denmekte ve günümüzde hemen herkeste olan hastalıklarından olmaktadır.
Tansiyon rahatsızlığının bu denli yaygınlaşmış olması insanlarda birtakım boş vermişliklere neden olmuştur. İnsanlar tansiyonu rahatsızlık kategorisine dâhil etmiyor ve tedavi programlarına sadık kalmıyorlar. Bu konudaki savunma tezleri de tansiyonun genelde yiyecek ve içeceklerine yahut sinir ve streslerine bağlı olarak değişen bir ölçüye sahip olması oluyor.
Ancak bu kesinlikle yanlış bir yaklaşımdır. Çünkü sadece beslenme şeklinin değiştirilmesi ve günümüzde pek mümkün olmayan stresten uzak durmayı başarma konusu tansiyonun ortadan kalkmasına yetecek önlemler değildir.
Tansiyon rahatsızlığı gereken önlemler alınmadığında ve tedavi yöntemleri uygulanmadığı takdirde önemli beyin hasarlarına neden olmaktadır.
Nedenleri
Hastalığın nedenlerinin büyük bir kısmını genetik faktörler oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra çeşitli hormon rahatsızlıkları, böbrek rahatsızlıkları, şeker hastalığı, tiroit rahatsızlıkları, kolesterol rahatsızlıkları, iştah kesici hapların tüketimi, kortizon hapları ve nefritler de hipertansiyon rahatsızlığını ortaya çıkaran faktörlerdendir. Yaş, fazla kilo, aşırı miktarda tuztüketimi, sigara ve alkol tüketimi, stres ve spor yapılmaması da hipertansiyonu ortaya çıkaran diğer nedenler arasında sayılabilir.
Belirtileri
Hipertansiyonun belirtileri arasında;
. Ensede ağrı
. Baş dönmesi
. Baş ağrısı
. Çarpıntı
. Nefes darlığı gibi faktörler vardır.
Tedavisi
Yüksek tansiyonuza iyi gelecek etmenlerin en başında beslenme şekliniz gelmektedir. Beslenme şeklinizi değiştirmek, sizlerin daha kaliteli bir hayat sürmeleri açısından oldukça önemlidir. Doktorunuza danışarak yaşam tarzınıza ve tansiyon değerlerinize uygun olarak düzenlenecek diyet programları sizler için hayati değerler taşımaktadır.
Bu diyet programlarının içerisinde yer alacak en önemli etken tuzu hayatınızdan kesinlikle çıkarmanız olmalıdır. Yemeklerinizde, yemeklerinizi yaparken kullandığınız salçalarınızda tuz miktarının en aza indirgenmesi hatta ortadan tamamen kaldırılması hipertansiyon konusunda oldukça önemlidir.
Sebze ve meyve tüketiminizi arttırmanız da yüksek tansiyona iyi gelecek ve onu dengeleyecek etkenlerden biridir.
Alkol kullanıyor iseniz azaltmanız, hatta bırakmanız da sağlığınızın yararına olacaktır. Çünkü alkolün kan basıncını arttırıcı özelliği, yüksek tansiyona iyi gelecek etmenlerden biri değildir.
Kilo artışınızı kontrol altına almanız ve kilonuzu belli bir değerde sabitlemeniz tansiyon değerlerinizin artmasını engelleyici rol oynayacaktır.
Tatlı gıdaların ve şekerli içeceklerin tüketimini en aza indirmeniz de bu hastalıkla başa çıkabilmeniz konusunda oldukça etkilidir.
Bunun yanında düzenli spor yapmanız hastalıktan sakınma yöntemlerinden bir diğeridir.
Ve son olarak tansiyon haplarınızı düzenli kullanarak hayatınıza problemsiz bir şekilde devam etmeniz mümkündür.
Limon: Kan damarlarını koruyan limon yüksek kan basıncı azaltarak tansiyonun dengelenmesini sağlar. Bunun yanında C vitamini açısından zengin olduğundan dolayı limon kalp sağlığı için faydalıdır.
Sabahları bir bardak suyun yarısı limon suyu olacak çekilde limon suyu tüketmeniz yüksek tansiyon tedavisine yardımcı olabilir.
Karpuz Çekirdekleri: Karpuz çekirdekleri kan damarlarını genişleten ‘‘cucurbocitrin’’ adlı bir bileşik içerir. Aynı zamanda, böbrek işleyişini geliştirmeye yardımcı olur. Bu da kan basıncı seviyelerini azaltır .
Bir tatlı kaşığı kurutulmuş karpuz tohumu yemek yüksek tansiyon tedavisine katkıda bulunabilir. Lakin, uzun süre karpuz çekirdeği tüketmek sağlık açısından risklidir.
Kurutulmuş karpuz tohum ve haşhaş tohumu (Khus Khus) eşit miktarda Grind. Aç karnına ve akşam tekrar sabah bu karışımdan bir tatlı kaşığı alın.
Sarımsak: Yapılan bir çok araştırma sarımsağın yüksek tansiyonu düşürdüğünü ortaya koymaktadır. Hem çiğnemek hem de ğişirerek yemek yüksek tansiyonu sağlıklı seviyelerde tutmayı sğlar.
Günde bir veya iki diş sarımsak tüketmek yüksek tansiyona iyi gelir, bunun yanınd akşamları saımsaklı yoğurt veya cacık yardımcı olabilir.
Muz: Yüksek tansiyonu kontrol etmenin diğer bir yöntemi muz dur.Muz aynı zamanda sodyum etkisini azaltır ve potasyumu yeşvik eder.
Düzenli olarak günde 1-2 tane muz yemek yüksek tansiyona iyi gelebilir.
Kereviz: Kerevizde bulunan fitokimyasal yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olmanın yanında düzenli tüketildiğinde yüksek tansiyon hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
Güne bir bardak kereviz sapı yemek yüksek tansiyon tedavisi yanında, kan damarları sağlığını ciddi anlamda korumaya yardımcı olabilir.
Hindistan Cevizi Suyu: Yüksek tansiyon sorunu olan kişiler sürekli sulu besin ve içecekler tüketmelidirler. Günde 8 ila 10 bardak tüketmeleri önerilir ki bu rakkam sağlıklı insanlar için de geçerlidir.
Hindistan cevizi suyu yüksek tansiyonu düşürme noktasında çok etkilidir. Bunun yanında C vitamini açısıdan zengin olduğu için bir çok hastalığa yakalanma riskini azaltır.
Acı Biber: Özellikle hafif hipertansiyon hastaları için acı biber faydalı olabilir. Bu arada kanda biriken trombositlerin oluşumunu engelleyerek pürüzsüz kan akışını sağlar.
Bunun için özellikle acı biber tüketmeye gerek yok, yemeklerde düzenli olarak tüketilmesi bile yüksek tansiyona yakalanma riskinia zaltır.
Soğan Suyu: Soğan ‘‘quercetin’’ adı verilen bir antioksidan flavonol varlığı yüksek tansiyona iyi gelmesini sağlamaktadır.
Yüksek tansiyon hastasıysanız güne bir ortaboy çiğ soğan yemeye çalışın.
Bunun yanında bir hafta bıyunca soğan suyu ve bal tüketim, yüksek tansiyona iyi gelir.
Bunların dışında Bal ve Çemen yüksek tansiyona faydalı olan diğer besin ve bitkilerdir.
Kaynak: faydaları zararları