Yüksek Riskli Gebelikler

NILBERA

SeVGi KeLeBeĞi
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
6.086
96
363
38
Yüksek Riskli Gebelikler



Kadın hayatının en önemli dönemlerinden birisi olan gebelik, belli aralıklarla kontrol edilmeyi gerektirmektedir. Aslında normal seyreden bir gebelikte hiç bir kontrole gerek duyulmaksızın, herhangi bir problem olmadan da neticeye kadar gidilebilir. Ancak bu,anne ve bebek açısından bir çok yüksek riski de beraberinde getirir. Çünkü gebelik sırasında, bazı hafif belirtilerle birlikte ortaya çıkan hastalıklar olabildiği gibi, hiç bir belirti vermeden seyreden ve sonunda, klinik olarak anne ve bebek hayatını tehdit edebilecek boyutlara kadar ulaşan hastalıklar da görülebilir. İşte,gebelikte yapılması gereken kontroller, bu gibi riskleri daha önceden yakalayabilmek ve önlem alabilmek açısından önem arz etmektedir. Çünkü hem anne hem de bebeğin hayatı hiç bir şeyle ölçülemeyecek kadar değerlidir.



Gebe kalmadan önce var olduğu bilinen sistemik bir hastalık ya da gebelik öncesinde bilinmemekle birlikte gebelik sırasında ortaya çıkan bir hastalık durumunda yüksek riskli gebelikten söz edilir. Bu şekildeki gebeliklerde yönetim çok daha ayrıntılı ve dikkatli olmayı gerektirir.Bu nedenle yüksek riskli gebeliklerde ilgili diğer branşların da içinde olduğu kombine bir protokol izlenmesi zorunlu hale gelmiştir.



Yüksek riskli gebelikler başlığı altında değerlendirilen durumlardan en sık rastlanılanlar şunlardır ;



İleri yaş gebelikler ( 35 yaş ve üzeri )
Tekrarlayan düşük öyküsü olanlar
Aile ağacında ya da önceki çocuklarında genetik bir hastalık öyküsü olanlar
Rh ya da ABO kan uyuşmazlığı olanlar
Çoğul gebelikler
Gebeliği sırasında zararlı etkenlere maruz kalmış olanlar ( röntgen ışınları, ilaçlar, kimyasal maddeler vs.)
Gebelik öncesinde var olan ya da gebelik sırasında ortaya çıkan,anneye ait sistemik hastalıklar ( kalp hastalıkları,diabet,troid hastalıkları,hipertansiyon, epilepsi ve bazı kan hastalıkları gibi )
Kontrolleri sırasında bebekte herhangi bir anomali ya da problem tesbit edilenler


Yüksek riskli gebeliklerde doğru teşhis konularak multidisipliner bir organizasyon ile gebeliğin yönetiminin sağlanması çok önemlidir. Ancak bu şekilde başarılı bir gebelik ile mutlu son sağlanabilir.
 
Yüksek Riskli Gebelikler
Anadolu Sağlık Merkezi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Nuri Ceydeli, yüksek riskli gebeliklerin bir kısmının gebelik öncesi yapılan rutin muayeneler ve tetkikler sonucu ortaya konabildiğini belirterek, anne adaylarına gebelikten önce risklerin tespit edilmesini önerdi. Dr. Ceydeli, aşırı kanamalar, preeklampsi olarak bilinen tansiyon yüksekliği ile seyreden hastalık, kontrol altına alınamayan gestasyonel diyabet, hastada daha önce var olan ama gebelik esnasında kötüleşen bir takım kronik hastalıklar (örneğin; tip1 diyabet, tiroid bozuklukları, büyük myomlar, çeşitli kan hastalıkları, kanserler), çoğul gebelikler, ileri anne yaş gebelikleri, yüksek riskli tarama testi sonucu olan hastalar, fetusda görülen çeşitli anormalliklerin yüksek riskli gebelik durumları olarak nitelendiğini kaydetti.
Gebelik planlandığında genel kontrol yapılmalı
Bir önceki gebelikte yaşanan erken doğum tehditleri, rahim ağzı yetmezlikleri, yaşanan düşüklerin bir sonraki gebelik için az miktarda olsa da var olan riski artırdığını vurgulayan Dr. Ceydeli, "Bunların bir kısmı gebelik öncesi yapılan rutin muayeneler ve tetkikler sonucu ortaya konabilir. Bir kısmı ise ön görülemeden, gebelik esnasında ortaya çıkar veya daha ağırlaşır. Tüm bunlarla gebelikte mücadele etmek yerine, gebelik planlandığı zaman ortaya konup kontrol altına alınması daha kolaydır. Tansiyon yüksekliği, kan şeker sevyesindeki düzensizlikler, tiroid, kansızlık problemlerine erken yapılacak müdahaleler sayesinde gebelik daha konforlu ve güvenli geçirilir. Sıkı takip altında olmak her zaman erken müdahale şansına sahip olmak anlamına gelir. Birçok sistemik hastalık gebelikten iyi veya kötü yönde etkilenebilir. Gebe kalmadan önce bir takım rutin testler hastanın ahip olduğu temel riskler göz önüne alınarak mutlaka yapılmalıdır. Eğer gebeliğe sağlıklı bir hazırlık yapılırsa gebelik süresince herşey daha iyi gelişecektir" dedi.
Hiçbir zaman riskler sıfıra indirilemez
Dr. Ceydeli, gebelik oluştuktan sonra yapılacak rutin tarama testleriyle bebekte veya anne adayında görülebilecek problemlerin ortaya çıkarılabildiğini belirterek, ikili veya üçlü tarama testleri, detaylı ultrason incelemeleri ve rutin takip süreciyle oluşabilecek sorunların %60-70 ekarte edilebildiğini dile getirdi. Risklerin hiçbir zaman sıfıra indirgenemeyeceğine dikkat çeken Dr. Ceydeli, "Gebeliğin öğrenildiği andan, doğuma kadar geçen süreç içinde her türlü olayla karşılaşmak mümkündür. Önemli olan bunların farkına varılıp profesyonel şekilde yönetilmesidir. Ancak bu şekilde sağlıklı bir çocuğa sahip olunabilir" diye vurguladı.
ailem com
 
mrb bilgileriniz için teşekkürler.bende 8 aylık erken doğum yaptım preeklampsi idim.bebeğim 3 gün yaşadı.bir sonraki gebelikte bebek aspirini öneriyorlar .bir yararı olur mu acaba?
 
mrb bilgileriniz için teşekkürler.bende 8 aylık erken doğum yaptım preeklampsi idim.bebeğim 3 gün yaşadı.bir sonraki gebelikte bebek aspirini öneriyorlar .bir yararı olur mu acaba?

canım bende ilk gebeliğimde preek. yaşadım.benimde bebeğim 20 gün yaşayabildi
şimdi tekrar hamileyim umarım aynı şeyi tekrar yaşamayız...
doktorumun dediğine göre oluyormuş bebek asp.tansiyonu düşürücü etkisi varmış.
 
:icecream:merhaba bende senınle aynı şeylerı yaşadım pekı hamıleliğin nasıl geçtı bbı sorun olmamıştır umarım kaç ay sonra hamıle kaldın tekrar yukseldı bende korkuyorum hamıle kalmaya
 
bilgiler için teşekkürler kızlar
daha gebe değilim kalmak için uğraşıyorum hamile kalmak yetmiyor değilmi birde sağlıkla sürdürebilmek var allahım herkesin sağlıkla hayırlısıyla bebeklerine kavuştursun
 
benimde henüz bebeğim yok bazı hormonel testler ve rahim filmi çektirdikten sonra 1 kez aşılama oldum. ama maalesef aşılamam tutmadı aşılama sonrası dr um bebe aspirini verdi ve rahim içi koruyucu jel. bunula bir alakası varmı anlayamadım açıkcası..
 
Allar hepimize birer evlat versin.hayırlısıyla
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…