Gebelikte yüksek tansiyon?

chocochem

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
5 Şubat 2025
49
10
3
36
Kızlar merhaba,
Ben 9+1 hamileyim. Bugün rutin kontrolde tesadüfen tansiyonum yüksek çıktı. Riskli gebeliğe ve kardiyolojiye yönlendirildim.
Büyük tansiyonum13-14 küçük ise 9-10 arasında çıktı. (üst üste birkaç ölçüm alındı)
Kardiyolog 250 mg alfamet verdi ve sabah akşam içmemi söyledi. İlacın gebelik kategorisi B fakat ben yinede bebeğim için endişelendim.
Sanırım yaşım 36 olunca risk almak istemedi doktorlarda. Çok da emin olamadan yazdı ilacı diyebilirim aslında.

Altta yatan bir kronik tansiyon hastalığım varmış ve hamilelikle tetiklenmiş gibi görünüyor. Ama ister istemez tuzu azaltsam yürüyüş, beslenme vs ile dengede tutabildiğim kadar dengede tutsam tansiyonumu ve ilaca daha da kontrolden çıkarsa başlasam diye düşünüyorum. Çünkü bebeğim çok hızlı bir gelişim sürecinde şu anda. İlaca ne kadar geç başlasam o kadar kardır diyorum ama tabiki yüksek kan basıncı da bebeğim için tehlikeli. İki ucu keskin bir kılıç üzerindeyim.

Gebeliğin de yüksek tansiyon sorunu yaşayanlar var mı? Sizler ne yaptınız sizlere hangi ilaçlar önerildi? Sizce bir kardiyoloğa daha görünmeli miyim? En azından 4 gün ilaçsız tansiyon takibi yapıp pazartesi günü kardiyoloğa tansiyon değerlerimle gitsemde yinede ilaç derlerse başlasam geç kalmış olur muyum?
Sizler ne düşünüyorsunuz kızlar? Fikrinize ihtiyacım var...

Kızlar merhaba,
Ben 9+1 hamileyim. Bugün rutin kontrolde tesadüfen tansiyonum yüksek çıktı. Riskli gebeliğe ve kardiyolojiye yönlendirildim.
Büyük tansiyonum13-14 küçük ise 9-10 arasında çıktı. (üst üste birkaç ölçüm alındı)
Kardiyolog 250 mg alfamet verdi ve sabah akşam içmemi söyledi. İlacın gebelik kategorisi B fakat ben yinede bebeğim için endişelendim.
Sanırım yaşım 36 olunca risk almak istemedi doktorlarda. Çok da emin olamadan yazdı ilacı diyebilirim aslında.

Altta yatan bir kronik tansiyon hastalığım varmış ve hamilelikle tetiklenmiş gibi görünüyor. Ama ister istemez tuzu azaltsam yürüyüş, beslenme vs ile dengede tutabildiğim kadar dengede tutsam tansiyonumu ve ilaca daha da kontrolden çıkarsa başlasam diye düşünüyorum. Çünkü bebeğim çok hızlı bir gelişim sürecinde şu anda. İlaca ne kadar geç başlasam o kadar kardır diyorum ama tabiki yüksek kan basıncı da bebeğim için tehlikeli. İki ucu keskin bir kılıç üzerindeyim.

Gebeliğin de yüksek tansiyon sorunu yaşayanlar var mı? Sizler ne yaptınız sizlere hangi ilaçlar önerildi? Sizce bir kardiyoloğa daha görünmeli miyim? En azından 4 gün ilaçsız tansiyon takibi yapıp pazartesi günü kardiyoloğa tansiyon değerlerimle gitsemde yinede ilaç derlerse başlasam geç kalmış olur muyum?
Merhaba preklampsi ve klampsi riski tasirsiniz gebelik tansiyonu sebebiyle, o yuzden doktorunuzu dinlemenizi tavsiye ederim.

Merhaba doktorunuzu mutlaka dinleyin söylediklerini uygulayın bende de gebeliğin son zamanlarında tansiyon yükseliyordu sürekli takip ediyordum sizde takip edin bence stres yapmayın oda çok etkiliyor
Kızlar merhaba,

Merhaba preklampsi ve klampsi riski tasirsiniz gebelik tansiyonu sebebiyle, o yuzden doktorunuzu dinlemenizi tavsiye ederim.
İdrarımda da tek + protein çıktı. Doktorum da preeklampsi olabilir dedi. Bu ilacı kullanırsam idrardaki protein kaçağının artmasının önüne geçebilir miyim acaba? Biraz tereddütte kaldım. Şu an tansiyonum 12/8 çıktı mesela sabahki gibi yüksek değil.

İdrarımda da tek + protein çıktı. Doktorum da preeklampsi olabilir dedi. Bu ilacı kullanırsam idrardaki protein kaçağının artmasının önüne geçebilir miyim acaba? Biraz tereddütte kaldım. Şu an tansiyonum 12/8 çıktı mesela sabahki gibi yüksek değil.
Evet protein kacagi zaten preklampsinin en onemli bulgusu, verilen ilac tansiyonunuzu duzenler.

Protein kacaginin onune gecebilmenin bir yolu oldugunu dusunmuyorum ama kardiyolog arti dietisyen destegi alarak ilerlerseniz iyi olur, birde kadin dogumcunuz mutlaka perinatolog olsun.

Su an farkinda degilsiniz ama ileriki haftalarda ozellikle 30 ve uzerinde ciddi anlamda sismeler, ani kilo artisi, gozlerde gorme sorunlari yasayabilirsiniz, bunlarin hepsini mutlaka doktorunuzla paylasin.

Yani tansiyon yüksek olmasa protein kaçağı tek başına yine de riskli kabul ediliyor mu peki?
Gebelik zehirlenmesi adı altında ikisi birlikte olmadan tanı konulamaz ama yüksek tansiyon zaten hamilelik için istenilmeyen bir şey yani sizin ilacı her türlü içmeniz gerekiyor bu zehirlenme olsun veya olmasın

Ben de protein pozitif gelmisti sağ böbreğim agriyodu ve gece hastaneye gittim. Hemen tansiyon vs ölçümü yapildi tansiyonum normaldi ama yine de sabaha kadar gozetim altinda tuttular. Sizde hem tansiyon hem protein pozitif doktorunuz ne derse uygulayin . Kendi kendinize çözüm uretmeyin bence. Benim protein pozitifin idrar yolları enfeksiyonundan kaynaklandigini anladilar.

Evet uyguluyorum ama doktor emin olarak vermedi ilacı tansiyonunuz sınırda dedi riske atmak istemedi o yüzden tereddütte kalmıştım. Bende enfeksiyon çıkmadı bu arada.

Back
X