Yüksek lisans tez savunması nasıl olur ne yapmam lazım çok korkuyorum yardım lütfen

samanthaa

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
17 Eylül 2012
605
95
98
İstanbul
Yüksek lisans tez savunması nasıl olur ne yapmam lazım çok korkuyorum yardım lütfen...

Nasıl hazırlanmalıyım????

biri kendi tez danışmanın olmak üzere minimum 3 hocanım karşısında konunun sunumunu yaparsın
sonra hocalar sana soru sormaya başlar
makbul olan konudan sormalarıdır
ama bazen bazı durumlarda sadece geçirmemek için abuk subuk alakasız sorular soran hocalarada rastlanır
mesela bir arkadaşımın tarih bölümünde tez savunmasında göktürk anıtlarıyla ilgili bi konusu vardı
anıtların metre olarak birbirine uzaklığı sorulmuş kıza
yani bırakacak olduktan sonra hocalar mutlaka ters köşeye yatıran bir soru bulabilirler
gözün korkmasın ama bu gibi durumlar genelde kadro savaşları yaşanırken olur
yoksa hiçbir hocanın kasıtlı bir öğrenciyi olmadık şekilde zora koşacağını düşünmüyorum

konuna hakim ol ve heyecan yapmamaya çalış derim

Son düzenleme:
Yüksek lisans tez savunması nasıl olur ne yapmam lazım çok korkuyorum yardım lütfen...

Nasıl hazırlanmalıyım????

Öncelikle tez savunmanıza girecek olan danışman hocanız dışındaki hocayı (savunmaya girecek 3 hocadan 1 i danışman hocanız zaten,bir tanesi sizin fakültenizden,diğeride başka bir fakülteden gelir) siz ayarlamaya çalışın.Yük. lisans dersleri esnasında ders aldığınız iyi iletişiminiz olan bir hocaya siz teklifte bulunun ve danışman hocanıza bildirin.Bu çok önemli bir ayrıntıdır,dersinize giren hocanın aşağı yukarı ne soracağını,neleri önemsediğini bilirsiniz.
Bölümünüze göre savunmanızı destekleyecek çalışmalar yapmalısınız.Mimarlık fakültesinde maket,sözel bir bölümde iseniz power pointte hazırlayacağınız sunum hem sizi daha rahat ettirir ,hemde görsel şov olur.
Savunmaya girerken kıyafetiniz çok önemli bir artı puandır.Mutlaka etek ceket takım giyinmeye çalışın.
Meraklanmayın danışman hocanız size en büyük desteği verecektir,ama konunuza hakim olmak zorundasınız.

Tez sunumunuzla ilgili gelebilecek önemli sorular ;

- Örneklemeniz geneli yansıtıyor mu?

- Geçerlilik ve güvenirliğini nasıl test ettiniz?

- Orjinalliği nedir? Yani mevcut araştırmalardan farkı nedir?

- Bilime katkısı nedir?

- Sanayiye (endüstriye) katkısı nedir?

Bu gibi sorulara direk cevap vermeyin,genellemelerden yola çıkarak sonuca ulaşın.
Aklınıza takılan soruları özelden gönderebilirsiniz bana.
Sıkıntıya girmeyin rahat olun.
Birde sunuma girerken cebinizde bir kağıt mendil ve yanınıza bir bardak su alın lütfen,ağzınız kurursa heyecandan bir yudum su sizi rahatlatır.

Son düzenleme:
Benim hocalar biraz aksi üstelik jüri olmadığı halde sınava girecek hocalar var bu hocalarla da aram pek iyi değil bayanları sevmiyorlar çünkü. Ne yapacağımı bilemiyorum bu yüzden. Bayan öğrencileri sevmedikleri için bırakmaya çalışabilirler.

savunma öncesi bu tarz düşünceleri kafandan uzaklaştırmalısın önce
bu arada bölüm neydi?

Zaten jüri hocası diye bir ayrım olmaz canım,bölümünüzde ders aldığın ,aranın iyi olduğu hiçmi hoca yok.
Birde danışman hocan doc. mu,yrd doc. mu.

danışmanım profesör tek kadın da o zaten

Çok güzel işte bu,
Erkek olsun diğerleri farketmez.
Yrd doç .veya doc. lardan en ılımlı olanına gidip ,tez savunmanda jüri olmasını rica et.Danışman hocanada sonra söyle.

Jürim belli zaten savunmam 10 gün sonra çok panik oldum resmen kendimi bilmiyorum

İlahi
Güldüm şuan.Söylesene canım ya.
Bu aşama geçti zaten.
Peki hazırlıkların neler bir anlat bakalım bize.
Farklı bir sunumun varmı?

hangi üni olduğunu söylemeyeyim şimdi malum yazılanlar kalıyor burda :) Neler yapmalıyım bu vakitte??
yapacak pek bişey kalmamış
rahatlamaya çalış sadece
ve olumsuz düşünmemeye çalış

bende sana dua edicem inşallah benim mezun olduğum ünide değilsindir diye

İlahi
Güldüm şuan.Söylesene canım ya.
Bu aşama geçti zaten.
Peki hazırlıkların neler bir anlat bakalım bize.
Farklı bir sunumun varmı?

Şunu sormak istiyorum aslında. Tartışma kısmında başka makalelere atıfta bulunuyoruz ya, ben o makalelerde nasıl bir çalışma yaptıklarından bahsetmeliyim. Ama sadece makalelerin adını slide a ekleyip kendim mi anlatmalıyım yoksa slide amadde madde yazmalı mıyım?

parkon hocam daha iyi bilir ama
bence yazma kendin anlat havan olsun

hangi üni olduğunu söylemeyeyim şimdi malum yazılanlar kalıyor burda :) Neler yapmalıyım bu vakitte??

İlk mesajımda yazdıklarım en önemli ayrıntılar canım.
O sorulardan en az 2 sini kapsamlı anlattırırlar.

Eğer imkanın varsa senden önce jüri savunması olan birilerinin savunmasına girmeye çalış,seni çok rahatlatır.Danışman hocadan rica edersen girip izlemene izin verirler.
Birde sunum yapacağın salonda bir gün öncesinden ayarlamalarını yap.

Slaytta yazılı dursun ,sende kısaca anlat.
Sunumuna ıpower point ekleme imkanın varsa eklemende ısrarcıyım,süslü gözükür.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…