- 9 Haziran 2011
- 762
- 543
Bugun az kalsin izne cikmasina izin verilmeyen, stresten mide bulantisi hala gecmeyen bir arastirma gorevlisi olarak bu konuya aman akademisyen olma disinda bir sey yazmak gelmiyor icimden :)))
Ben lisans sonrasi butunlesik doktora yapiyorum, tez asamasindayim. Akademisyen olmak istemiyorsan tezli yuksek lisans ile yetin derim, doktora gercekten ozveri isi. Yani disaridan gorundugu gibi degil, akademik hayata atilinca kafani daglara taslara vurma olasiligin cok yuksek :))) Ki ben cogu kisiye gore cok iyi bir danisman ve grupla calisiyorum, ona ragmen bunu diyebiliyorum.
Ayrica iyi bir universitede yuksek lisans/doktora yapmak istiyorsan minimum puanlari dikkate alma, cok daha yuksek puanlar gerekecek. Lisans not ortalaman da cok onemli hatta en onemlilerinden biri, onu da maksimumda tutmaya gayret etmeni oneririm.
Benim ogrencilerimize en buyuk tavsiyem su: Lisansustu egitim istiyorsaniz calismak istediginiz universiteye ve konuya lisansta karar verin. Hoca secin. Gidin hoca ile konusun, staj yapin yaninda, bir ortami soluyun. Hoca ile araniz ne kadar iyi olursa kabul alma sansiniz artar, hocaniz ya kuruldadir ya da ben bu ogrenci ile calismak istiyorum diye kurula bildirir. Bu dedigimi dikkate almani tavsiye ederim.
ya ama böyle deme moralim bozuluyor : ( O kadar mı kötü ya
Hayir tabii ki ben isimi cok seviyorum. Cok isteyerek yapiyorum ama eksileri de oldukca fazla. Inkar edemem ama sevince her seye katlaniliyor.
Dip not: Bir sure sonra robota baglayabiliyorsunuz. Tabii benim alanim arastirma odakli oldugu icin sadece derse girip sonrasinda tez yapmiyorum, surekli laboratuvarda calisiyorum. Gunde tek ogunle calisabiliyorum, 15-16 Saat calismaya da aliskinim. Hele ki ayakta olmak hic koymuyor artik :)) Siz bana bakmayin yani, ben farkli bir boyutundayim isin.
Y.Lisans Türkiye'de bir artı değil, ne özelde ne kamuda. Kamuda üç kuruş fazla alacaksın ama zaten o 6 yılda katkat fazlasını verceksin. Özelde zaten yüksek lisans yapan adama fazla para vermekten kaçan işveren dolu. Y.Lisansı bırak toy yeni mezun olsunda az para verelim mentalitesi kol geziyor. CV'in ne kadar dolgun o kadar eksi, ortalama bi özgeçmiş daha karlı. Hadi işe girdin adam sana lisans mezunuyla aynı parayı veriyor.
Yüksek mühendisim ne artısını gördüm, hiç. Eksisi hep fazla oldu, aklım olsa okumazdım.
Tezsiz yüksek lisansta doktora yapılır mı onu bilmiyorum. Ama okuduğun bölüme göre tezsiz tezli değişir. Mühendislikte tezsiz diye birşey yok, tıpış tıpış yazıyorsun tezini, makaleni oda sana değil hocana yarıyor. Tezsiz olanlar hangi bölümler bilmiyorum. Ama illa yapçam diyosan ve doktorana engel değilse tezsiz yap, kimse tezini sallamıcak zaten emin ol.
Bu bahsetiginiz tezler kac sayfa oluyor (doktoradan bahsetmiyorum)? Niye bu kadar gözünüzde buyutuyorsunuz anlamis degilim. Belki ben olaya farkli bakiyorum. Tez zaten bilimsel bir calismadir. Evet öyle ha diyince bir tez yazilmiyor. Belki tezin kariyerinizde fazla bir artisini göremezsiniz ama daha öncede dedigim gibi ben bilimsel bir calismanin yani bir tez yazmanin insana cok sey katigini düsünüyorum. Ben mesela bu dönem sadece 10 sayfalik bir tez yazdim ve bana cidden cok sey katigini düsünüyorum. Ciddi disiplin ve emek isteyen birsey ama bence kimsenin sallamasina gerek yok, ben bana birseyler katigini düsündügüm sürece o tezin bin tane artisi var gözümde. Bence önce insanin ne istedigine bakmasi gerek. Benim hedefimde mesela akademik kariyer degil ama tezsiz bir bölüm okumazdim herhalde.
10 sayfa mı?
tabi ki nitelik önemlidir konuya ve araştırmaya göre belli olur tezin sayfası yani sayfa doldurmak için yazılmaz ama vallahi imrendim. 10 sayfa makalem bile yok en yüzeyseli 15 sayfa.
300 kişiyle yaptığım anketin sonuçlarını yorumladığım 100 sayfalık yüksek lisans tezime jüri başkanı "hacimce ince bir tez" diye burun kıvırdı ama ederi oydu daha bile az yazılabilirdi.
doktora tezim 15 kişiyle görüştüğüm deriiiin mi derin (içinde boğuldum o derece) bir nitel çalışma ve 300 sayfa daha irdelersem irdelerdim de makalelere bıraktım ince işi.
branş farkı da var tabi mesela sağlık sektöründe bir deney yapıp takip ediyorsunuz o tez 40-50 sayfa oluyor 300 olsa abartı olur.
dilbilimci bir hocam var doktora tezi 1000 sayfaydıve kısaltılmış hali düşünün
10 sayfa mı?
tabi ki nitelik önemlidir konuya ve araştırmaya göre belli olur tezin sayfası yani sayfa doldurmak için yazılmaz ama vallahi imrendim. 10 sayfa makalem bile yok en yüzeyseli 15 sayfa.
300 kişiyle yaptığım anketin sonuçlarını yorumladığım 100 sayfalık yüksek lisans tezime jüri başkanı "hacimce ince bir tez" diye burun kıvırdı ama ederi oydu daha bile az yazılabilirdi.
doktora tezim 15 kişiyle görüştüğüm deriiiin mi derin (içinde boğuldum o derece) bir nitel çalışma ve 300 sayfa daha irdelersem irdelerdim de makalelere bıraktım ince işi.
branş farkı da var tabi mesela sağlık sektöründe bir deney yapıp takip ediyorsunuz o tez 40-50 sayfa oluyor 300 olsa abartı olur.
dilbilimci bir hocam var doktora tezi 1000 sayfaydıve kısaltılmış hali düşünün
evet sasiracak birsey yok tez 10 sayfalikti. Bahsetigimde ne bitirme tezi nede doktora tezi. Calistigim yerde etrafimda 100lerce doktora ögrencisi var, bir doktora tezinin kapasimi gayete iyi biliyorum. Ben zaten Türkiye´de okumuyorum. Yasadigim ülkede bircok bölümde evet bitirme tezi yazilmadan önce bazi dönemler böyle 10 sayfalik 20 sayfalik tezler yazilir bitirme tezine alistirma olaraktan. Ve siz benden iyi bilirsiniz ki sadece tek bir cesit bilimsel calisma yoktur. Türkiye´de nasil bilmiyorum ama benim yasadigim ülkede zaten yazman gereken sayfa sayisi bellidir. Az ve cok yazmak iyi görülmez. Zaten benim anlatmak istedigimde bu degildi. Bence kac sayfa olursa olsun bir tez yazmak insana cok sey katabilir (sadece bilimsel acidan degil)
Bir zamanlar bende düşünüyordum. Hala ara ara aklıma gelir. Ama bildiğim yegane şey çok fazla emek istemesi haricinde çalıştığın hocanla falan aranın iyi olması gerektiği. Benim bir hocamın danışman hocasıyla yşadığı sorunlar nedeniyle tezi yandı doktora hem de veee sıfırdan başladı herşeye. Hem zaman hem emek gitti. Çöktü resmen adam. Ama inat etti başardı bitirdi tezini de. Gerçekten sabır işi.