doktorasını yeni bitirmiş bir akademisyen olarak size şunu söyleyeyim: amacınız maaş artışı ya da mesleki itibarsa hiiiç bulaşmayın bu işe... astarı yüzünden pahalıya gelir.
ünversite 1 de akademisyen olmayı kafaya koymuş, 8 yıldır bu işin içinde, mesleğini çok seven ve bir çocuk sahibi olup onu büyütürken, çok sevdiği bir konuda doktora yapan biri olarak şunu da söyleyeyim, bitti ama nasıl bitti, ruh sağlığını fizyolojiyi herşeyi alt üst etti. üstümden kamyon gibi geçti de bitti
belki evli ve çocukluyum diye böyle görünebilir ama doktorasını bitiren bekar arkadaşlarım da var, tezlerini yazarken çay, kahve ve meyveleri önlerine gelen, ama onlarla düşünce açısından hiçbir farkımız yok daha geçen gün konuştuk...
üstelik bu benim geçmem gereken bir aşama, hobi düzeyinde bir durum olsaydı bilmeden başlasam bile bırakırdım. zaten doktora alanınızda çok derin bir uzmanlaşmayı ifade ediyor ve bu alan üzerinde bilimsel araştırma ortaya koymayacaksanız yani akademisyen olmayı düşünmeyecekseniz yapmanızı hiçbir anlamı yok. ayrıca yüksek lisansı atlayıp direkt doktoradan başlamak benim bildiğim kadarıyla ODTÜ'de bile sıcak bakılan bir durum değil. ben de niyetlendim zamanında ve bu örnekle reddedildim. mantıklı bir gerekçe, yüksek lisans doktoradan çok daha kolay olmasına rağmen en azından alışma anlamında yumuşak bir geçiş sağlıyor.
kendinizi donatmak ve alanınızda daha çok bilgi sahibi olmak istiyorsanız tezli yüksek lisans öneririm. tezsiz çok amaçsız bir program. neye yarayıp yaramadığı belli değil.
bu tür liyakat kademelerinin (hepsi) mali anlamda katkısı da yok denecek kadar az.
bildiğim kadarıyla maaş artışı anlamında bir tek ekonomistlere yarıyormuş liyakat dereceleri.
sizin temel amacınız alanınızda sevilen takdir edilen ve tercih edilen bir isim olmaksa, bunu sadece kendi kendinizi donatarak elde edebilirsiniz. yüksek lisans da bu konuda size bir ufuk açar faydalı olur çünkü -her ne kadar bence çok fazla fark olmasa da- lisans derslerinden daha kapsamlı dersler alıp, tez de dahil olmak üzere bilimsel yayınlar yapacaksınız.
müstakbel bir veli olarak söyleyeyim, ben şu an fellik fellik kreş araştırıyorum ve öğretmenlerin lisans mezunu olmaları benim için yeterli. asıl merak ettiğim ailelerin geri bildirimleri. öğretmen hakkında en net bilgiler onun öğrenciler ve veliler açısından nasıl değerlendirildiği ile elde ediliyor bence...
not: çenem açılmış yazmışım yine destanı