Merhaba,
Eşim ve ben york testi yaptırdık. Kan almak için eve geldiler. Aslında benim için yaptırmıştık ama eşime daha fazla gıda çıktı. Bana da pancar, kola, çay (siyah ve yeşil çay), koyun süt ve ürünleri, kimyon, hindistan cevizi, marul ve kakao çıktı. Eşime yumurta sarısı, domates her türlü biber (karabiber hariç her türlü biber), ceviz, zeytin yağı, anason ve zeytin çıktı.
Test sonucunda diyetisyen randevusu veriliyor. Bu randevuda email ile size gönderilen raporun neredeyse aynısı size anlatılıyor. Özel bir diyet listesi verilmiyor. Bu konuda tatmin olduğumu söyleyemem. Sadece, raporda sarı sütunda dolmalık biber yazıyordu; ancak bütün biberlerin dahil olduğunu diyetisyen söyledi.
Henüz sonuçları uygulamaya başlamadık o yüzden test hakkında işe yarıyor mu yaramıyor mu diye söylemem haksızlık olur. Ancak genel olarak test ile ilgili şunu hissettik. Sadece kilo vermek için bu testi yaptırmak doğru olmaz. Çünkü testin amacı bağışıklık sistemine zarar veren gıdaları tespit etmek. Yani, gıdaları yeyince vücut bu gıdaları savaşması gereken antijenler olarak algılayıp antikor üretiyor ve antikor seviyesi yükseliyor. Birikmiş sonucu olarak da baş ağrısı, yorgunluk, hazımsızlık, kilo vermede güçlük gibi şikayetler oluyor.
Mesela bana çıkan gıdalarda zaten çok da tüketmediğim hindistan cevizi, koyun süt ve ürünleri, ve kola gibi gıdalar çıktı. Pancar çok yerdim ona üzüldüm. Zaten kilo vermek için çikolata yememek gerekir. Ancak hazımsızlık yaptığını ve beni rahatsız ettiğini düşündüğüm gıdalar (gluten ve maya gibi) testte çıkmadı. Midem hassas olduğu için özellikle denedim. Glutensiz ve mayasız gıdalar yediğimde daha iyi hissediyorum. Ama zaten bu genel bilgiyi biliyordum ama testte çıkmadı. Sağlıklı beslenme konusunda Ayşegül Çoruhlu'nın kitaplarını okumanızı tavsiye ederim. Gıda duyarlılığı hakkında da kısaca bahsediyor.
Tabi, eşimin listesi daha kabarık onun çok dikkat etmesi gerekiyor. Ama o da "şimdi ben ne yiyeceğim diye kara kara düşünüyor" . Yasaklı gıdaları 6 ay yemeyeceğiz. Özetle, eşime çıkanlarda domates ve yumurta sarısı zaten genel olarak tüm hamur işlerinde ve ağır yemeklerde kullanılıyor. Hamur işi ve yemekleri yemese zaten kilo verir. Tabi ki sağlığıyla detaylı ilgilenenler için test iyi bir şey ancak genel algı olarak çok da yaptırmasam da olurmuş dedim. Umarım bu fikrim sonuçları uygulamaya başlayınca değişir. Sonuçları sizlerle paylaşırım.