York testi yaptıranlar

eğer önleyemediğiniz ödeminiz allerjiniz vs hayatınızı olumsuz etkileyen bu tarz sıkıntılarınız yoksa yaptırmanızı önermem. allerjik rahatsızlıgı olan ödem problemi olan tanıdıklarım yaptırdı çok faydasını gördüler ama ben hiç bir sıkıntım olmamasına rağmen diyet yaparken belki yararı olur diye biraz da meraktan yaptırdım bana bir faydası olmadı. aksine buğday, yumurtanın beyazı, pirinç, mercimek, barbunya ve daha bir çok şeyi yememi kısıtlayarak hayatımı zindana dönüştürmüştür. ama tabi intoleransınızın olduğu yiyecekleri derecesine göre (mesela yumurtanın beyazı 72 puandı 8 ay hiç yememem gerekiyordu - yumurtanın beyazının girdiği hiç bir şey!) belli bir süre yemeyip sonra azar azar yemeye başlıyorsunuz. detaylı ve uzun anlatılacak bir konu. özetle zayıflamaya katkısı olan bir şey deil daha çok sebebini öğrenemediğiniz tedavi edemediğiniz rahatsızlıklarınıza yanıt bulduran bir test. çünkü intoleransınız olan yıyecekler sizi hasta edebiliyor. bu arada ben york değil cambridge yaptırmıştım çünkü york daha yüzeyselken cambridge daha detaylı. örneğin york mayaya intoleransın var dıyor cambridge bira mayasına veya ekmek mayasına intoleransın var diye ayırıyor. birine intoleransın olup diğerine olmayabilir. boşu boşuna diğerinden mahrum bırakıyor. mesela benim bira mayasına intoleransım vardı ama ekmek mayasına yoktu. testimin raporunda yazan ön bilgiyi de kopyalayayım size fikriniz olsun.
 
CAMBRIDGE TEST TÜRKİYE DİYETİSYENİ TARAFINDAN
SİZE ÖZEL OLARAK HAZIRLANAN RAPOR
Değerli Danışanımız;
Bu bölüm, Cambridge Beslenme Bilimleri’nin bilimin besin intolerans testlerinde geldiği son nokta olan mikroçip (bioçip, DNA- çip ,gen-array gibi isimlerle de anılan) yüksek teknolojisi ile gerçekleştirdiği testinizin raporuna göre Cambridge Test Türkiye diyetisyeni tarafından size özel olarak hazırlanmıştır. Bu dosya içerisinde size iletilen kırmızı, sarı ve yeşil kolonlara ayrılmış tablo, intolerans varlığı araştırılan tüm besinleri içermektedir.
Besinlerin gruplandırılmasında reaksiyon şiddetleri baz alınmıştır. Vücudumuzun en fazla reaksiyon gösterdiği besinler kırmızı kolonda, orta seviyede reaksiyon gösterdikleri sarı kolonda, hiç reaksiyon göstermediği veya hafif düzeyde reaksiyon görülen besinler de yeşil kolonda yer almaktadır. Kırmızı kolonda yer alan bütün besinleri ortalama 3 ay boyunca diyetinizden tamamen çıkarmanız gerekmektedir. Bu besinleri beslenmenize yeniden nasıl ekleyebileceğinizle ilgili bilgiler raporun sonunda verilecektir.
Cambridge Test’in sunduğu size özel beslenme sisteminizle, daha kaliteli ve daha sağlıklı bir yaşam sürmenizi dileriz.
 
Değerli Danışanımız; Yaptırmış olduğunuz Cambridge Besin İntolerans Testi ile vücudunuzun tolere edemediği besinleri tespit ettiniz. Vücudunuz bu besinleri yeterince sindiremediği için, raporda kırmızı ve sarı kolonlar içinde ifade edilen besinlerin parçacıkları kan dolaşımınıza katıldığında, vücudunuz bunları yabancı madde gibi algılar. Bu parçacıkların hücre içine alınmasını engellemek için ‘antikor’ adını verdiğimiz savunma hücrelerini üretiyor. Oluşan bu IgG tipi antikorlar, vücut sistemlerinin doğru şekilde çalışmasına aksatıyor, hatta engel oluyorlar. Bunun sonucunda birçok sağlık sorununuz oluşuyor. Eğer sağlık problemleriniz tedavi edilemiyor ise psikolojik veya stres kaynaklı oldukları düşünülür. Ancak sağlık sorunlarınızın sebebi, besin intoleransına bağlı antikor oluşumuysa, test sonucunuzu beslenmenize yansıttığınız taktirde ciddi yol kat etmeniz mümkün olur.
 
Test’inizden elde ettiğiniz sonuçların ışığında, yeme düzeninizde bazı değişiklikler yapmanız gerekir. Eğer testiniz herhangi bir pozitif reaksiyon gösterdiyse, bu o besine karşı antikor oluştuğu anlamına gelir. Reaksiyonlar düşük, orta ya da yüksek şiddette olabilir.
Yüksek şiddette reaksiyona sebep olan tüm besinlerin ortalama olarak 3-6 ay tüketilmemesini öneriyoruz.
Eğer çok fazla sayıda yüksek ve orta derecede reaksiyonunuz varsa, bir kerede tüm bu besinleri beslenmenizden çıkarmanız / elimine etmeniz zor olabilir. Beslenme değişikliklerini iki basamakta gerçekleştirmek sizin için daha kolay olabilir:
a) Yüksek şiddette reaksiyona sebep olan besinleri diyetinizden çıkarın
b) Orta derecede reaksiyona sebep olanları dönüşümlü olarak tüketin. Mecbur kalmadıkça tüketmemeye veya çok az miktarda tüketmeye özen gösterin
c) Düşük reaksiyon olan besinleri (Food Print’te reaksiyon şiddeti 20 dolaylarında olanlar) orta reaksiyondakilerle aynı günde fazla tüketiminden kaçının.
Besinleri dönüşümlendirmek için, her dört günde o besini en fazla bir kez tüketmelisiniz. Örneğin; buğdayı dönüşümlendirmek için, birinci günde buğday ekmeği; ikinci günde yulaf ekmeği; üçüncü günde mısır ekmeği, dördüncü günde çavdar ekmeği; beşinci günde makarna yiyebilirsiniz. (Bu örnek, buğdaya orta düzeyde hassasiyeti olan, yulaf, mısır, çavdar, makarna(durum buğdayı) ya hassasiyeti olmayan kişiler için geçerlidir.)
Bazı insanlar bir besini elimine ettiklerinde bir kaç gün kendilerini normalde olduklarından daha kötü hissederler. Dolayısıyla bazı besinlerin tüketimini bırakmak zor olabildiğinden azimli olmak gerekir. Reaktif/etkili besinin herhangi bir reaksiyona sebep olmayan muadillerini tüketiniz. (muadil/alternatif besinler için birçok örneği raporunuzda bulabileceksiniz).
Yeni besinleri diyetinize eklemek, aç kalmanızı engelleyeceği gibi sevdiğiniz reaktif besinlere özleminizi giderebileceğinden, beslenme programınıza karşı hoşnutluğunuzu arttırır ve uygulamanızı kolaylaştırır.
Antikor reaksiyonuna sebep olduğu görülen besinleri diyetinden 1-3 ay süreyle çıkaran kişilerin büyük bir kısmında besin intoleransına bağlı görülen semptomlarında rahatlama-hafifleme olarak görülmüştür.
Diyetinizi Değiştirmeden Önce
Beslenme ve sağlık el ele yürümektedir; diyetinizi değiştirmeden önce izlemeniz gereken bir takım standart kurallar vardır.
1. Eğer medikal bir durumunuz varsa (ilaç tedavisi almanız gerekiyorsa), hamileyseniz ya da ilaç tedavisi alıyorsanız, beslenmenizde radikal bir değişikliği doktor veya beslenme uzmanı gibi bir sağlık personeliyle birlikte karar verilmesi önerilir.
Örneğin;
Kemik erimeniz var ve süt ürünlerine intoleransınız olduğu belirlendi. Süt ürünleri haricindeki kalsiyum kaynaklarının tüketimini arttırmanın yanı sıra doktorunuz ek kalsiyum – D vitamini alımını önerebilir. Bu nedenle intolerans halinde durumunuzu hekiminizle paylaşmanız gerekir ki tedavinizi olumsuz etkilemesin.
Kolesterolünüz yüksekse ve tavuk, hindi, balık türleri, fındık-ceviz gibi sağlıklı yağlı tohumlara intoleransınız var ise bunların muadillerini kontrolsüz ve bilinçsiz kullanmak ya da uygun alternatifleri tüketmemek, sağlığınızı korumanıza engel olabilir.
2. Öğünlerinizi önerilere mümkün olan en uygun şekilde planlayın. Reaktif olmayan besinleri kullanarak tarifler hazırlayın ve dikkatli bir şekilde alış veriş yapın.
Test sonucunuz içinde yer alan kırmızı ve sarı kolondaki besinleri, yeşil kolon içinde fakat üst sınırdaki pasif reaksiyonların kaynaklarını not alın. İlk iş bu besinleri evinizden uzaklaştırın. Bu sırada ihtiyaç listenizi tamamlayın ve markete gittiğinizde muadillerini daha rahat alabilmeniz için kısa süre de olsa yasaklı olan gıdaların alternatiflerini karşılarına yazın. (Aşağıdaki örnekteki gibi)
İntoleransım Olan Besinler
Alternatif Olan Besinler
İnek sütü (peynir, süt, yoğurt,
Keçi peyniri, Manda yoğurdu
Krem şanti, ayran, dondurma, süt tozu vs)
Pirinç – soya sütü
Domates (domates salçası – makarna sosu)
Biber salçası, pesto sos
Agar (işlenmiş et – dondurma vb – E406)
Meyve suyu, taze meyve vs.
Fındık
Ceviz, badem vs.
Gliadin
Glutensiz un ve ürünler
3. Yiyebileceğiniz besinlerin neler olduğunu bilin. Sadece birkaç besine intoleransınız olması halinde, yemekte özgür olacağınız birçok reaktif olmayan besin olacaktır. Neyi yiyemeyeceğinize odaklanmaktansa, yiyebileceğiniz tüm iyi-güzel besinlere odaklanmak daha olumlu bir sonuç sağlayacaktır.
Food Print kapsamında incelenen tüm besinler, rapora besin grupları halinde yansıtılmıştır. ‘Type’ başlığı altında her besinin karşılığı belirtilmiştir. Bu sayede süt, tahıl, meyve ve diğer gibi tam 8 gruba ayrılmış besinlerin tamamının eşdeğerlerini görmeniz mümkün olmaktadır.
Örneğin; süt grubundan sadece inek sütüne intoleransı olan kişiler bunu ilk duyduklarında panikleyerek ‘ben peynir, süt, yoğurt olmadan ne yaparım?’ diyor, başta kahvaltı olmak üzere öğünleri ve geçmişten gelen tüm beslenme alışkanlıkları için endişelenmeye başlıyorlar.
Food Print sayesinde, süt grubunda kırmızı kolon içinde yer alan inek sütüne karşılık, onun muadili olan ve yeşil kolonda yer alan manda sütünden yoğurdu, keçi ya da koyun sütünden peyniri yiyebileceklerini görmek aslında test sonucunu hayatlarına yansıtmanın o kadar da zor olmadığını kanıtlıyor.
Yasaklı besinlerin neler olduğu konusunda bilgi sahibi olduktan sonra, hangi besinlerin serbest olduğuna odaklanmak çok daha keyifli olacaktır. Yasakların sizi cezbetmesine izin vermeyin ve tüketebileceğiniz besinlerden farklı tarifler hazırlamaya çalışın.
4. Bir besini diyetinizden çıkardığınızda, bu besinin bulunduğu gruptan reaksiyon göstermeyen bir başka besini tüketin.
Aynı gruptaki besinler birçok açıdan benzer özellikler taşıyabilirler, süt ve süt ürünlerinin iyi birer kalsiyum kaynağı olmaları, sebzelerin posalı olmaları, kabuklu yemişlerin yağ asitleri ve minerallerden zengin olmaları gibi. Dolayısıyla aynı gruba dâhil besinlerden birini tüketemediğinizde o öğüne ya da ona yakın ilk öğüne aynı gruptan bir başka besin koymalısınız ki, ortak besin öğelerinin yetersizlikleri oluşmasın.
 
Örneğin; B grubu vitaminlerden son derece zengin tahıl grubunda, gliadine (bir çeşit tahıl proteini ) intoleransınız varsa ve aynı zamanda ekmek mayasına da hassasiyetiniz var ise, mısır unu, karabuğday unu gibi gluten içermeyen tahıl unlarını soda ya da karbonat gibi kabartıcıların yardımıyla ekmek yapımı için kullanabilirsiniz. Pirince de hassasiyetiniz yoksa öğünlerinize beyaz ya da kepekli pirinç ekleyebilirsiniz. Bu sayede bu gruptaki besinlerin birçoğunda ortak olan, posa ya da B grubu vitaminler gibi daha birçok besin öğesini yeterli miktarda almış olursunuz.
5. Testinizde negatif olsa bile, sizde olumsuz etkisi olduğuna dair göstergeleri olan besin ya da besinleri de diyetinizden çıkarın.
Örneğin, kiviye alerjiniz varsa bu o besine intoleransınız olacağı anlamına gelmez. Çünkü alerji ve intolerans birbirinden farklıdır. Bu nedenle, Food Print raporunda kiviye intoleransı görünmeyen bu kişi kiviyi de hayatından çıkartmalıdır. Unutulmamalı ki, intolerans yaşam kalitesini düşüren uzun süreli şikâyetlere sebep olabilen bir sağlık sorunuyken, alerji kimi vakalarda ölümcül dahi olabilmektedir.
6. Hangi ürünlerin reaktif besin / besinlerinizi içerdiğini bilin. Birçok tüketime hazır yemekler, soslar ve içecekler sizin ürünle bağdaştırmayacağınız, çok çeşitli içeriklere sahiptir. Bu nedenle besin etiketlerini incelemek önemlidir.
Etiket okuma alışkanlığı kazanırken, intoleransınız olan besinleri ve onların alternatiflerini daha yakından tanımak için, bu kitapçığın devamındaki besinlerin arasından ilgili olanları dikkatle okuyun.
7. Sağlıklı ve besleyici bir diyeti sürdürmek çok önemlidir. Tükettiğiniz besinlerin çeşitliliğini arttırarak çok çeşitli besin öğelerinin alımını sağlayabilir, böylece intoleranslara bağlı gelişebilecek riskleri ortadan kaldırabilirsiniz.
Size dokunan besinleri bulmak için bir adım attınız ama bu her ne kadar büyük ve önemli bir adım olsa da tek başına yeterli değil. Sizin için sağlıklı olanların tüketimi konusunda da özenli olmanız gerekiyor.
Tek düze veya tek yönlü beslenme alışkanlığından kurtulup, besin çeşitliliği sağlayın ki vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besin öğelerini karşılayabilesiniz.
Madde 4’te bahsettiğimiz örnekteki gibi bir beslenme planı oluşturmalısınız.
8. Sadece intoleransınız olan besinleri diyetinizden çıkararak, düzenli beslenme, diyet ve egzersiz olmadan kilo vermeye çalışmayın. Kilo vermek istiyorsanız, hekiminizin onayını alın. Bir diyetisyen ve bir egzersiz uzmanıyla kombine çalışın.
Besin intoleransının metabolizma hızını düşürdüğü ve yağlanmayı arttırdığına dair birçok araştırma var ancak sadece elma yerine armut yiyerek kilo veremezsiniz. Elma–armut ikilisi uygulaması kolay bir intolerans örneğidir. Fakat kepeğe intoleransınız var ise, onun yerine beyaz ekmek yiyerek mucizevî bir şekilde tüm fazla kilolarınız uçup gitmeyecektir. Kilo alımınız yavaşlayacak, yapıyorsanız diyet performansınız artacaktır. Bu nedenle, lütfen, doktorunuzun onayını alarak bir diyetisyenin kontrolünde kilo vermeyi tercih edin.
‘Diyetinizi Değiştirmeden Önce’ ve ‘Test Sonuçlarınızı Kullanma’ başlıklı bölümleri dikkatlice okumanızı öneririz.
Test sonuçlarınızı, gerekli ön hazırlığı yaptıktan ve – alternatif besinleri iyice tanıdıktan sonra beslenmenize yansıtmak başarı oranınızı yükseltecek, daha kolay ve kısa zamanda sonuç almanızı sağlayacaktır.
Sağlıklı ve Formda Günler Dileriz
Cambridge Nutritional Sciences Türkiye Temsilciliği
 
Evet arkadaşlar maaşımın büyük kısmını yatırarak Cambridge testi yaptırmaya kalktım. Kronik rahatsızlıklarımdan dolayı bir umut işte.Yoksa zayıflama filan değil. Neyse kiti kullanamıyorum. İğneyle parmak ucunda delik açtım ve tüpü dolduramadım. Halbuki masaj da yaptım ama kan basıncım çok düşük galiba.

Yardım istemek için firmayı aradım (Nautilus sağlık) ve "bilgim yok, sanki yetersiz gibi bu miktar" dediler. Annem de yaptırma kızım paran boşa gider demişti öyle olacak herhalde. Keşke onu dinleseydim. Müşteri temsilcileri niye bu kadar lakayt. Bilgin yoksa orada neden oturuyorsun diye sormazlar mı insana
 
Parmağım delik deşik oldu, herkes nasıl yapıyor parmak ucundan gelen kan tüpü doldurmaya yetmez ki
 
ben tam 8 yıldır pkoluyum ve bu 8 yılda 55 kgden 70 e çıktım. biçok diyeti araştırdım, dukan , karatay, krbnhdrt diyeti. hepsinde bulduğum ortak nokta, değişmez gerçek şu oldu : Krbnhdrt ı azaltıp proteini arttırınca kilo veriliyor. Tamam dedim , üşenmedim tek tek araştırdım gıdaları , netten , marketlerden. etikete bakıpbesin değerleri tablosunu incelemekten gözlerim yoruldu ve sonuç Karbonhidrat değeri en düşük tahıl YULAF ve ürünleri
 
Yulafın faydalarını okuyunca tamam dedim beni bu zayıflatır. 2 yıl boyunca yulaf ve ürünlerinde yapmadığım pasta kek mayalı kurabiye poaça kalmadı ! şekeri kestim , günde 1 elmam vardı, spor da yaptım, sonuç 2 yılda 1 kilo dahi veremedim , ben pkoya bağlamıştım içten içe kg veremememi ? derken geçenlerde eşimle şehirdışına çıktık, 1 hafta boyunca evden uzaktım ve dışardan yedik, zaten 2 yılın hırsı vardı, YE kızım dedim ! ve yedim de. eve döndüm korkarak tartıya çıktım , sonuç 1 haftada 2 kg vermişim ! o an beynimde şimşek çaktı TERS GİDEN BİŞEYLER VAR DEDİM , bunu öğrenmenin tek yolu York testti, fiyatı fazla geldi ama ömürde 1 kere yapılacak bir test ve sağlık için. karar verdim yaptırdım ve dün sonuçları aldım
 
Sonuçlar beni dumura uğrattı.. 2 YIL boyunca zayıflatıcak dediğim YULAF, kolestrolüm yükselmesin diye tercih ettiğim TAVUK ve tüm BUĞDAY ve ürünleri Kırmızı Sütunda çıktı. bu besinleri vücudum ASLA SİNDİREMİYOR ve bunları yediğim zaman Vücudumun Tüm Savunma Mekanizmaları harekete geçiyormuş ? 2 Yıl boyunca boşuna çabalamış , sevdiğim yiyeceklerden boşuna mahrum olmuş ve en kötüsü taşıdığım 10 kilonun sıkıntısını boşuna çekmişim. Nasıl üzüldüm anlatamam ! Ve ben bu testi yaptırmasaydım kimbilir bi ömür fazla kilolarımla savaşıcaktım. Nerden bilebilirsiniz ki ? yeryüzünün en sağlıklı besinlerinden yulafın , tavuğun bende intolerans olduğunu ?
 
Beni şaşırtan diğer nokta da yeşil sütundakiler oldu , yani kısıtlama olmadan yiyeceğim besinler.Pirinç , çavdar, mısır, bal , sakarin, aspartam ( tatlandırıcım temize çıktı böylece :)....Bugün ilk iş markete gittim sabahın körüne, hatta 10 dkka açılmasını bekledim. yeşil sütundaki ürünleri aldım ve eve döndüm.. BUğday yasak olduğundan alternatifini aldım, testin sonuç kısmında herşeyin alternatifini yazmışlar saolsunlar. GLUTENSİZ TÜM ÜRÜNLER SERBESTMİŞ, İÇİNDE BUĞDAY OLMADIĞI İÇİN :) aldım geldim ve kutunun arkasındaki tarife göre ekmek pişirdim , çok leziz oldu, bildiğimiz somun ekmek gibi
 
ben burdan ara ara yazıcam hayatımdaki değişiklikleri, sadece kg olarak değil alerjimi nasıl etkileyecek , iyileşme sağlıycak mi merak ediyorum. herkese sağlıklı günler
 
Bedenime zarar veren kırmızı sütun yiyecekleri hayatımdan çıkaralı henüz 1,5 gün oldu .Şuan tek hissettiğim (psikolojik de olabilir ) garip bir rahatlama duygusu :) netten Prof. dr. Canan Karatay ve york testini araştırdım ve daha bir emin oldum. Kitabımı uygulayıp da kilo veremeyen varsa Gıda Entolaransı Testi yaptırsın demiş. böyle bir durum varsa kilo verilemez diye belirtmiş .Ayşe Arman la bir ropörtajı var , netten okuyabilirsiniz, çok faydalı bilgiler var.
 
İclal Aydın ve Nedim Saban da testle zayıflayanlardanmış, videoları var .İzledim ve motivasyonum arttı
 
Yaptıranların yorumlarına bakıldığında bazıları ilk haftadan kilo vermeye başlarken , bazıları 3 ay sonra zayıflamaya başlamış.Bir hanımın yorumu dikkat çekiciydi ''kırmızı sütundaki gıdaları hayatımdan çıkardıktan 2 hafta sonra , beni gören arkadaşlarım aa ne güzel zayıflamışsın , dediklerinde ben henüz 1 kg dahi vermemiştim, demiş.
 
Yaptıranların yorumlarına bakıldığında bazıları ilk haftadan kilo vermeye başlarken , bazıları 3 ay sonra zayıflamaya başlamış.Bir hanımın yorumu dikkat çekiciydi ''kırmızı sütundaki gıdaları hayatımdan çıkardıktan 2 hafta sonra , beni gören arkadaşlarım aa ne güzel zayıflamışsın , dediklerinde ben henüz 1 kg dahi vermemiştim, demiş.


merhaba yazılarını okudum ben de çabuk kilo alıp biraz yavaş verenlerdenim ben bu testi yaptırmadım ama kangrubuna göre dikkat ediyorum yani tavuk bana kilo aldırıyor yemiyorum
süt ve süt ürünleri kilo verdiriyor ne kadar yersem o kadar okadar kilo kaybediyorum
bu ara karabuğday yiyorum lıght yoğurtla

son 25 gündür akşam 5 ten sonra yemek yemeyi kestim kan grubuna göre beslenip düşük kalori alarak 6 kilo verdim dahada vermek amacındayım

sen testten sonra yediklerini teste bakarak kilo verebildinmi
 
Merhaba,
bende senelerdir yaptırsam mı diye düşündüğüm bir testtir bu test. Moder hissettiğin şeyleri yazarsan sevinirim, ona göre artık karar verip yaptırayım bende. son 2 senedir yanaklarım sık sık alevleniyo ve kızarıyo. bir de kaşınıyorum bazen deli danalar gibi. kronik kiloyu saymıyorum tabi.
 
X