Testinizden elde ettiğiniz sonuçların ışığında, yeme düzeninizde bazı değişiklikler yapmanız gerekir. Eğer testiniz herhangi bir pozitif reaksiyon gösterdiyse, bu o besine karşı antikor oluştuğu anlamına gelir. Reaksiyonlar düşük, orta ya da yüksek şiddette olabilir.
Yüksek şiddette reaksiyona sebep olan tüm besinlerin ortalama olarak 3-6 ay tüketilmemesini öneriyoruz.
Eğer çok fazla sayıda yüksek ve orta derecede reaksiyonunuz varsa, bir kerede tüm bu besinleri beslenmenizden çıkarmanız / elimine etmeniz zor olabilir. Beslenme değişikliklerini iki basamakta gerçekleştirmek sizin için daha kolay olabilir:
a) Yüksek şiddette reaksiyona sebep olan besinleri diyetinizden çıkarın
b) Orta derecede reaksiyona sebep olanları dönüşümlü olarak tüketin. Mecbur kalmadıkça tüketmemeye veya çok az miktarda tüketmeye özen gösterin
c) Düşük reaksiyon olan besinleri (Food Printte reaksiyon şiddeti 20 dolaylarında olanlar) orta reaksiyondakilerle aynı günde fazla tüketiminden kaçının.
Besinleri dönüşümlendirmek için, her dört günde o besini en fazla bir kez tüketmelisiniz. Örneğin; buğdayı dönüşümlendirmek için, birinci günde buğday ekmeği; ikinci günde yulaf ekmeği; üçüncü günde mısır ekmeği, dördüncü günde çavdar ekmeği; beşinci günde makarna yiyebilirsiniz. (Bu örnek, buğdaya orta düzeyde hassasiyeti olan, yulaf, mısır, çavdar, makarna(durum buğdayı) ya hassasiyeti olmayan kişiler için geçerlidir.)
Bazı insanlar bir besini elimine ettiklerinde bir kaç gün kendilerini normalde olduklarından daha kötü hissederler. Dolayısıyla bazı besinlerin tüketimini bırakmak zor olabildiğinden azimli olmak gerekir. Reaktif/etkili besinin herhangi bir reaksiyona sebep olmayan muadillerini tüketiniz. (muadil/alternatif besinler için birçok örneği raporunuzda bulabileceksiniz).
Yeni besinleri diyetinize eklemek, aç kalmanızı engelleyeceği gibi sevdiğiniz reaktif besinlere özleminizi giderebileceğinden, beslenme programınıza karşı hoşnutluğunuzu arttırır ve uygulamanızı kolaylaştırır.
Antikor reaksiyonuna sebep olduğu görülen besinleri diyetinden 1-3 ay süreyle çıkaran kişilerin büyük bir kısmında besin intoleransına bağlı görülen semptomlarında rahatlama-hafifleme olarak görülmüştür.
Diyetinizi Değiştirmeden Önce
Beslenme ve sağlık el ele yürümektedir; diyetinizi değiştirmeden önce izlemeniz gereken bir takım standart kurallar vardır.
1. Eğer medikal bir durumunuz varsa (ilaç tedavisi almanız gerekiyorsa), hamileyseniz ya da ilaç tedavisi alıyorsanız, beslenmenizde radikal bir değişikliği doktor veya beslenme uzmanı gibi bir sağlık personeliyle birlikte karar verilmesi önerilir.
Örneğin;
Kemik erimeniz var ve süt ürünlerine intoleransınız olduğu belirlendi. Süt ürünleri haricindeki kalsiyum kaynaklarının tüketimini arttırmanın yanı sıra doktorunuz ek kalsiyum D vitamini alımını önerebilir. Bu nedenle intolerans halinde durumunuzu hekiminizle paylaşmanız gerekir ki tedavinizi olumsuz etkilemesin.
Kolesterolünüz yüksekse ve tavuk, hindi, balık türleri, fındık-ceviz gibi sağlıklı yağlı tohumlara intoleransınız var ise bunların muadillerini kontrolsüz ve bilinçsiz kullanmak ya da uygun alternatifleri tüketmemek, sağlığınızı korumanıza engel olabilir.
2. Öğünlerinizi önerilere mümkün olan en uygun şekilde planlayın. Reaktif olmayan besinleri kullanarak tarifler hazırlayın ve dikkatli bir şekilde alış veriş yapın.
Test sonucunuz içinde yer alan kırmızı ve sarı kolondaki besinleri, yeşil kolon içinde fakat üst sınırdaki pasif reaksiyonların kaynaklarını not alın. İlk iş bu besinleri evinizden uzaklaştırın. Bu sırada ihtiyaç listenizi tamamlayın ve markete gittiğinizde muadillerini daha rahat alabilmeniz için kısa süre de olsa yasaklı olan gıdaların alternatiflerini karşılarına yazın. (Aşağıdaki örnekteki gibi)
İntoleransım Olan Besinler
Alternatif Olan Besinler
İnek sütü (peynir, süt, yoğurt,
Keçi peyniri, Manda yoğurdu
Krem şanti, ayran, dondurma, süt tozu vs)
Pirinç soya sütü
Domates (domates salçası makarna sosu)
Biber salçası, pesto sos
Agar (işlenmiş et dondurma vb E406)
Meyve suyu, taze meyve vs.
Fındık
Ceviz, badem vs.
Gliadin
Glutensiz un ve ürünler
3. Yiyebileceğiniz besinlerin neler olduğunu bilin. Sadece birkaç besine intoleransınız olması halinde, yemekte özgür olacağınız birçok reaktif olmayan besin olacaktır. Neyi yiyemeyeceğinize odaklanmaktansa, yiyebileceğiniz tüm iyi-güzel besinlere odaklanmak daha olumlu bir sonuç sağlayacaktır.
Food Print kapsamında incelenen tüm besinler, rapora besin grupları halinde yansıtılmıştır. Type başlığı altında her besinin karşılığı belirtilmiştir. Bu sayede süt, tahıl, meyve ve diğer gibi tam 8 gruba ayrılmış besinlerin tamamının eşdeğerlerini görmeniz mümkün olmaktadır.
Örneğin; süt grubundan sadece inek sütüne intoleransı olan kişiler bunu ilk duyduklarında panikleyerek ben peynir, süt, yoğurt olmadan ne yaparım? diyor, başta kahvaltı olmak üzere öğünleri ve geçmişten gelen tüm beslenme alışkanlıkları için endişelenmeye başlıyorlar.
Food Print sayesinde, süt grubunda kırmızı kolon içinde yer alan inek sütüne karşılık, onun muadili olan ve yeşil kolonda yer alan manda sütünden yoğurdu, keçi ya da koyun sütünden peyniri yiyebileceklerini görmek aslında test sonucunu hayatlarına yansıtmanın o kadar da zor olmadığını kanıtlıyor.
Yasaklı besinlerin neler olduğu konusunda bilgi sahibi olduktan sonra, hangi besinlerin serbest olduğuna odaklanmak çok daha keyifli olacaktır. Yasakların sizi cezbetmesine izin vermeyin ve tüketebileceğiniz besinlerden farklı tarifler hazırlamaya çalışın.
4. Bir besini diyetinizden çıkardığınızda, bu besinin bulunduğu gruptan reaksiyon göstermeyen bir başka besini tüketin.
Aynı gruptaki besinler birçok açıdan benzer özellikler taşıyabilirler, süt ve süt ürünlerinin iyi birer kalsiyum kaynağı olmaları, sebzelerin posalı olmaları, kabuklu yemişlerin yağ asitleri ve minerallerden zengin olmaları gibi. Dolayısıyla aynı gruba dâhil besinlerden birini tüketemediğinizde o öğüne ya da ona yakın ilk öğüne aynı gruptan bir başka besin koymalısınız ki, ortak besin öğelerinin yetersizlikleri oluşmasın.