Kız İsteme Yöre yöre şehir şehir Güzel Türkiye'min adetleri

katikula

Guru
Kayıtlı Üye
15 Eylül 2008
34.740
12.323
298
İstanbul
KK da her şehirden her yöreden kadınımız mevcut, gelin her yörede nasıl adetler var paylaşalım...
kaydirigubbakcemile5
Evlenirken kim kime neler yapar, neler alır...
Nişan ne tarafa aittir?
Evdeki eşyalardam hangisini kim alır?
Nişan elbisesini hangi taraf alır? Yöremizle beraber söyleyelim mi?
Eminim değişik fikirler çıkacak ortaya... kaydirigubbakcemile3

şimdi hayalcim ben anlatıyım iç anadolu dolaylarından kaydirigubbakcemile3
bizde nişanı kız tarafı yapar..allah izinn verirse salonda yapıcam boshayallersmile
nişanda kesinlikle set takar erkek tarafı
kıza en az 6 bilezik takılır
nişan elbisesinide tabiki erkek tarafı alır..kız tarafı ya nişanda alır damadın takımını yada düğünde alır damatlığı
ev eşyalarından yatak odasını kız alır fırın ve bulaşık makinası alır
ütüsü elektrik süpürgesi kabı kaşığı tenceri vs. kız alır
yatak odasının halısı perdesi .. mutfağın halısı perdesi
çeyizi..sandık çeyizi
aslında bunlar erkek tarafıyla konuşulur erkek tarafınada kalmış yatak odasını almayan çok kız var mesela birazda erkek tarafının maddi durumuyla ilgili kaydirigubbakcemile5

katiliyorum bizdede böyle.. ama tabiki erkek tarafiyla oturup konusulmasi gerekiliyor.. , benim birde su sorun var.. ben usakliyim, annem diyorki nisani niye biz yapiyoruz erkek tarafi yapmazmi diyor :S annemin nisanini babam yapmis cünkü bende diyorum anne o eskidendi yani nisani kiz tarafi yapar burada herkez bilir bunu... bilmiyorum artik konusulur diyor :) usakli arkadaslarrr varsaaa fikirlerr lütfennnnnnnnn !!!! =)

Ben de aslen Erzincan merkezli biri olarak, bizde nişanlığı erkek tarafı alır, nişandaki erkek takımını erkek tarafı kendisi alır, nişanda olan bütün masraflar kız tarafına aittir.
Bayramlarda erkek tarafı kıza her bayramda birer koç yollar evine.
Bunun dışında bizde de düğünü erkek tarafı yapar ama kına gecesi de bizde düğün gibi olur ve kız tarafına aittir.
Kına gecesi kıyafetini ve gelinliği erkek tarafı, damatlığı kız tarafı alır.
Düğündeki takılar için özel bir istek olmaz...
Kim ne isterse onu alır takarlar.

Bende USAKLIYIMMMMM :sm_cool:
Valla bizdede tam tersi nisani kiz tarafi yapar diye biliyorum hatta daha dün konustum annemle bu konuyu nisani biz yapmaliyiz dedi...eskiden babanin durumu daha müsaitmistir belki annenlere göre oyüzden baban yapmistir bizdede öyle cünkü dayim evlenirken evi bile kendi düzdü nisani o yapti kiz tarafi hic birseye karismadi dayimin durumu daha müsaitti cünkü

mrb bayanlarr bende istanbulda yaşıyorum ama aslen düzceliyim ve çerkesim.burdada nişanı gelin tarafı yapar.adetler denilince biraz bahsedeyim bizde kına gecesi olmaz :gitme: onun yerine 'veda' adında bi eylence yapılır gelinin arkadaşları birleşirler eylenirler bilgiğin nişan gibi bişey ama kına yakma olayı evde 2-3 kişyle oluyor.ayrıca istemeye damat gelmez ve gelin odadan çıkmaz.gelini damadın amcası yine gelinin amcasından veya aile büyüklerinden istenir babadan deil.gelinin babası dügüne gitmez.gelin ve damat dügün boyunca ayakta bekler.dügünler genelde çerkes oyunlarıyla olur.birçok adetimiz var ama sıkmıyım sizi :) ev eşyaları herkes gibi yatak odasını kız tarafı alır.öle işte darısı başıma inş bunları yaşamak nasip olur )

yahu bu başlığa talep bu kadar mı?!
ben de durumumla ilgili bir şeyler bulurum diye ümitlenmiştim =(
ben de şırnaklı biriyle evleneceğim kısmetse; şu anda kendi ailelerimize açılma safhasındayız. ben muacırım ve kendi adetlerimi az çok biliyorum ama şırnak adetlerini çok fazla bilmiyorum. daha doğrusu düğün kısmını internette buldum ama ondan öncesi nasıl olur; eşyası, kınası, istemesi... ohoooo çok şey var...
yardımcı olabilecek birileri varsa kabulümdür

Ben trakyalıyım ( göcmenim ). Bizim tarafta kız 3 kere istenirmis valla (mis) diyorum cünkü bu konular pek konusulmaz evimizde sordukca annemin keyfi varsa anlatıyor iste. Normalde bu sekildemidir bilmiyorum.. Cünkü artık cogu sey degisti anlasmaya baglı biliyorsunuz ki.

Takı konusunda beklenti yoktur durumları ne kadarına yeterse. Nisan da neredeyse tüm sülaleye bohca yapılır. Kına gecesini de kız yapar. Yatak odası, beyaz esya, tenceresi, tabagı, halısı, perdesi kıza aittir. Dügünü zaten erkek yapıyor.

Son düzenleme:
ben manisalıyım.burda nişanı,düğünü,kına gecesini erkek evi yapar:)))mobilyalarıda ortak alırlar.a dan z ye hepsi alınır.20 milyarmı 10 kız tarafının 10 erkek.takıya gelince kız tarafı erkeğe alyans ve saat alır.düğündede para takarlar yada saat.kıza ise söz bileziği,alyans,nişan yada düğünde set ve bilezik herkes durumuna göre kimisi 3 tane takar.kimisi 20-30 kadarDD yani anlıycağınız burası biraz daha iyi gibi:)))bacum s,iz buraya gelin evlenmeye:))

bende trakya göçmen gelini olcammmm
trabzonluyum sizin yöreyi öğrenmem lazım

bizde erzincanlıyız ama kınayı kızın yaptığını hiç duymadım ben. kınayı da erkek tarafı yapar.

Ben YOZGAT sözlüm ANKARA li... Yani ikimizde ic anadoluluyuz ve geleneklerimizin hepsi ayni...Bizimde aynisi bu adetlerin hepsi ayni sadece bizde firin ve bulasik makinasini kiz tarafi almiyor beyaz esyaya girdigi icin erkek tarafi aliyor onun disindaki tüm hepsi bizim adetlerimizle ayni

arnavutların nasıl olur peki. ? bilen var mı ): 50:

canım ben arnavutum bizde içanadolunn adetlerine benziyor.. nişanı kız tarafı yapar sadece geriye kalan bişeyede karışmaz :) evinden bi tek ceyiziyle cıkar, yatak odası, buz dolabı falan almazz.. yüzüğü damatlık gelinlik nişanlık hepsini erkek tarafı alır bizde :))

kızlar bn eskişehrliyim ama oranın adetini pek bilmiorum..ama bursada oturuyorum mesela burda kına gecesinde tavuk alma diye bi adet var kız tarafı tavuk pilav yapıo işte kadınlar arasnda eğlence oluo kınadan sonra gece kız evinde kadınlar erkk kılığına fln girip böle çalgı çalınıp oynanıo fln.sonra erkek tarafındaki kadınlar da bi tepsi baklava getiriolar tavuk fln hepsini yiyolar ama eğlenceli bişe oluo

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…