Yoğurt yapımı

hkalps

Popüler Üye
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
26 Kasım 2018
2.033
3.549
133
Kızlar belki konu vardır bununla ilgili ama göremedim 😇
Taş gibi susuz yoğurt yapan var mı aranızda 🤦‍♀️
Sırrı nedir? Maya mı mayaladığımız kap mı fırın mı?

Ben cam kavanozda yapıyorum bazen sert oluyor bazen eh işte.. ama yapabildiğim en iyisi cam kavonozlar.
Maya da daha önceki ekşimemiş mayayı kullanıyorum .4..5 saat battaniyeye sarıp bekletiyorum .

Sıcaklığı doğru ayarlamak önemli, doğru ısıda tutmak önemli, iyi bir maya kullanmak önemli ama inek sütündeki o suyu yok etmek sadece süzme yöntemiyle istediğiniz hali alır eğer manda yoğurdu yaparsanız durum değişir. Süt ne kadar yağlı olursa o kadar kalıp gibi bir yoğurt olur.
Ben yoğurt yaptıktan sonra bir taraftan kullanmaya başlıyorum oluşan cukurlukta yoğurt suyu birikiyor ben de onu bir bardağa koyup güzelce içiyorum . Kalan kısmı süzme yoğurt şeklinde oluyor afiyetle yiyoruz süzülmüş kısmı da özellikle mezelerde kullanıyoruz çok güzel oluyor.

Ben cam kavanozda yapıyorum bazen sert oluyor bazen eh işte.. ama yapabildiğim en iyisi cam kavonozlar.
Maya da daha önceki ekşimemiş mayayı kullanıyorum .4..5 saat battaniyeye sarıp bekletiyorum .
Can kavanozda denedim.. Ama yine de taş gibi olmuyor 😥 maya mı sıkıntı acaba

Sıcaklığı doğru ayarlamak önemli, doğru ısıda tutmak önemli, iyi bir maya kullanmak önemli ama inek sütündeki o suyu yok etmek sadece süzme yöntemiyle istediğiniz hali alır eğer manda yoğurdu yaparsanız durum değişir. Süt ne kadar yağlı olursa o kadar kalıp gibi bir yoğurt olur.
Ben yoğurt yaptıktan sonra bir taraftan kullanmaya başlıyorum oluşan cukurlukta yoğurt suyu birikiyor ben de onu bir bardağa koyup güzelce içiyorum . Kalan kısmı süzme yoğurt şeklinde oluyor afiyetle yiyoruz süzülmüş kısmı da özellikle mezelerde kullanıyoruz çok güzel oluyor.
Süzme şeklinde olması için o suyumu almam gerek.. Yoğurt ekşimez mi 1 hafta beklersem..
İnek sütü yapıyorum ama sulu oluyor ben taş gibi istiyorum

Süzme şeklinde olması için o suyumu almam gerek.. Yoğurt ekşimez mi 1 hafta beklersem..
İnek sütü yapıyorum ama sulu oluyor ben taş gibi istiyorum
Valla ben yapıyorum hiç öyle ekşime falan olmuyor . İneğin beslenme şekli önemli ama inek sütünden taş gibi yoğurt yapmak zor çok yağlı olması lazım manda yogurdunu sert yapan şey sütteki yağ .ben çözümü dediğim gibi fazla suyunu almakta buluyorum

Valla ben yapıyorum hiç öyle ekşime falan olmuyor . İneğin beslenme şekli önemli ama inek sütünden taş gibi yoğurt yapmak zor çok yağlı olması lazım manda yogurdunu sert yapan şey sütteki yağ .ben çözümü dediğim gibi fazla suyunu almakta buluyorum
Bende bi deniyim bugün 2.gün açmadım yoğurdu sulu zaten. 4.gün alırım suyunu 🤓 bakalım DediğiniZ gibi olucak mı 🥰 İnşallah olur benimki de

Kaynadiktan sonra ocakta kisik ateste iyice buharlasinca da suyu ucuyor. Sutu pisirme suresini uzatabilirsin.

Kaynadiktan sonra ocakta kisik ateste iyice buharlasinca da suyu ucuyor. Sutu pisirme suresini uzatabilirsin.
Öyle yapıyorum bende. Hatta başında bekliyorum havalandırıyorum yoğurdu tahta kaşıkla sürekli içinde ki su buharlaşsın diye.. 2 kere taşım kaynatıyorum..fırında yapan yok mu acaba o nasıl hiç Denemedim onu

Normal koşullarda yoğurt taş gibi olmaz ki. Ama maya olarak sade activia kullanırsanız daha sert olabilir. gerçi bu da biraz jel kıvamı veriyor yoğurda.
Mayalanma bittikten sonra yoğurdu buzdolabinda 24 saat hareketsiz bekletebilirsiniz.
Son aklıma gelen, sütü 15 dakika kadar kaynatın ve mayalarken biraz da nişasta koyun.

Normal koşullarda yoğurt taş gibi olmaz ki. Ama maya olarak sade activia kullanırsanız daha sert olabilir. gerçi bu da biraz jel kıvamı veriyor yoğurda.
Mayalanma bittikten sonra yoğurdu buzdolabinda 24 saat hareketsiz bekletebilirsiniz.
Son aklıma gelen, sütü 15 dakika kadar kaynatın ve mayalarken biraz da nişasta koyun.
Nişasta mı?
Siz denediniz mi var etkisi

Hayir. Denemedim. Ama taş gibi yogurt denilince nisasta sertlestirir diye dusundum. Ben 12 saat kadar mayaliyorim. Belki uzun sure bekletmek de katilasmasina yardimci olur.
Aaa olabilir ben 6 7 saatte açıyorum ama sadece üstünü açıyorum yerinden 1 2 saat daha kıpırdatmıyorum..
1 2 gün hiç açmıyorum 😁 ama yine de sulu oldu bu son yaptığım.
Suyundan cacık yaptım bende 😁 suyu da faydalıdır ne yapalım

cam kavanoz gerçekten işe yarıyor. ben de kısa süre önce keşfettim. büyük bir tencerede yapmaktan daha iyi.

cam kavanoz gerçekten işe yarıyor. ben de kısa süre önce keşfettim. büyük bir tencerede yapmaktan daha iyi.
Kavanozda hiç yapmadım 🙂
Annem yapardı ama o da güzel fikir hepsi birden açılıp ekşimiyor

Kavanozda hiç yapmadım 🙂
Annem yapardı ama o da güzel fikir hepsi birden açılıp ekşimiyor
Evet, kavanozda daha iyi oluyor. Tüketme sırası gelene kadar kavanozlar da böylece beklemiş ve yoğurt daha iyi ve daha lezzetli bir kıvama gelmiş oluyor. Bu arada sonuncu yoğurdumu, Migros'ta satılan bir mayayla yaptım (Küçük bir paket, fiyatı da 10 tl gibi birşey) Kıvam ve lezzet gayet iyi oldu. Ev yoğurdu zaten taş gibi olmaz. Çünkü içine kıvam verici ilave etmiyoruz. Olabildiğince katı olması için sütü 15 dakikaya yakın kaynatıyorum.

Evet, kavanozda daha iyi oluyor. Tüketme sırası gelene kadar kavanozlar da böylece beklemiş ve yoğurt daha iyi ve daha lezzetli bir kıvama gelmiş oluyor. Bu arada sonuncu yoğurdumu, Migros'ta satılan bir mayayla yaptım (Küçük bir paket, fiyatı da 10 tl gibi birşey) Kıvam ve lezzet gayet iyi oldu. Ev yoğurdu zaten taş gibi olmaz. Çünkü içine kıvam verici ilave etmiyoruz. Olabildiğince katı olması için sütü 15 dakikaya yakın kaynatıyorum.
Aaa migros mayayı çok duydum 😍 kıvamı güzeldi demek..

Ben fırında yapıyorum dışarda da yapmıştım ama fırında yaptığım daha sert ve kıvamlı oldu ben günlük süt ile yaptığım için kaynatma gereği duymuyorum sadece parmağımın dayanacağı ısıya gelene kadar bekliyorum bu arada fırınımı 50 dereceye ayarlıyorum ve süte mayamı katıp karıştırdıktan sonra fırına atıyorum 1 saat kadar 50 derecede kalıyor daha sonra firını kapatıp 5 6 saatte açmadan içerde duruyor sonra çıkarıp dolaba koyuyorum geçenlerde tutmayan yoğurduma yaptım bu yontemi kurtardım resmen taş gibi oldu tek kafama takılan nokta ben prebiyotik yoğirt mayası kullanıyorum tadı normal yoğurttan farklı daha yavan tatsız gibi normal mi yoksa sütümden falan mı kaynaklanıyor? Hiç prebiyotik yoğurt mayası kullanan var mı?

5 yoğurttan 3ü süper, 1i eh işte, bir tanesi bu ne bee yemem ben bunu kıvamında oluyor bizde.
Aynı kıvamı tutturamıyorum bende her zaman.

Back
X