- Yaygın olarak kullanılan “
yoga” kelimesinin tam tanımı, daha ziyade, bedensel duruşu ifade eden Sanskrit kelimesi “
asana”’dır.
Patanjali‘ye göre Asana, ekseriyette fiziksel hareketten daha çok zihinsel ve ruhani iyilik ile alakalı olan yoganın sekiz mertebesinden sadece biridir.
Patanjali Patanjali M.Ö 200 senesinde yaşadığı varsayılan, ama çok daha öncelerde, 14000 sene evvel yaşadığını kanıtlayan bazı delillerin de bulunduğu Hint asıllı bir bilgedir. Yoga Sutra tezi ile yoga uygulamasını tertip etmiştir. Patanjali’nin Yoga Sutra’sına göre, yogada 8 mertebe vardır:
1. Yama: (Beş "geri çekilme") Başkaları ile ahlaki davranışı gösteren beş değer: Ahimsa: Şiddetten kaçınma, barışçılık
Satya: Açıksözlülük
Asteya: Çalmamak, hırsızlık yapmamak
Brahmacharya: Şehvetli ve ihtiraslı olmamak
Aparigraha: Açgözlü ve hırslı olmamak
2. Niyama: (Beş "gözlem") Kendinle ahlaki davranışı gösteren beş değer: Saucha: Saflık, temizlik
Santosa: Tatminkarlık
Tapas: Yerleşik ve sürdürülen uygulama
Svadhyaya: İç yüzleşme, kendi kendini inceleme
Isvara pranidhana: Tanrı’ya teslimiyet
3. Asana: Yoga duruşlarının uygulanması 4. Pranayama: ("Nefesi askıya alma") Nefes alma egzersizleri 5. Pratyahara: ("Tecrit") Hislerden, duygulardan kurtulma, bu; dış dünyanın, kişiyi iç dünyasından uzaklaştırmaması demektir. 6. Dharana: ("Konsantrasyon") Konsantrasyon, yani dış ve iç dünyanın oyalamalarına izin vermeden, zihni bir şeyin üzerinde toplayabilmek. 7. Dhyana: ("Meditasyon") Dharana’nın oluşması ile, dikkat artık sadece birşeyin üzerinde odaklanmayıp herşeyi içine alır. 8. Samadhi: ("Özgürleşme") Mutluluk. Dhyana’nın oluşması ile kişi meditasyon sayesinde olağan sınırlarının çok ötesine geçer. Özben evrenle bütünleşir. Bazen bu aydınlanma olarak tercüme edilir. Her ne kadar tüm maddeler önemli olsa da ve uygulamaya çalışacak olsak da genel itibariyle 3. maddede daha fazla yoğunlaşacağımızı tahmin ediyorum.
Antidepresanlara geri dönmek hiç de işime gelmediği için (malum hepimiz çıldırmanın eşiğindeyiz) ve beni rahatsız eden bu kilolardan kurtulmak için ve disiplinli çalışmaya yeniden başlayabilmem için ve uzun süreli konsantrasyon sağlayamadığım için yogaya tekrar başlıyorum.
Umarım bana katılacak arkadaşlar vardır. İç Dış bi arınmaya ihtiyacım var
Bu arada yukarıdaki bilgiler
Sahaja Yoga Portalı ve
Yoga - Vikipedi adreslerinden derlenmiştir.