yoga eğitmeniyim

Dakika saymamıştım ama o kadar kalamıyorum sanırım şu an. Başıma vermemeye çalışıyorum ağırlığı. Bugün deneyeyim bu şekilde de. Teşekkür ederim.
 
Akşam bunu yaptım, ilkkez. Bazı yerlerde karnımı şişirerek mi yapmalıyım, içtemi kalmalı diye karar veremedim.
 
Sabah tibetlerle birlikte bunu yapıyorum, tibetin öncesine mi sonrasına mı koysam onu bilemedim, bugün tibetten sonra yaptım. Daha önceki günler tibet öncesi yapıyordum.
Karna iyi gelir mi bunlar gerçektende?
 
Akşam bunu yaptım, ilkkez. Bazı yerlerde karnımı şişirerek mi yapmalıyım, içtemi kalmalı diye karar veremedim.
Bölgesel nefes çalışması yapmış. İlk aldığı nefes diyafram nefesi. Burada havayı ciğerlerinin alt kısmına dolduruyor dolayısıyla karın şişiyor. Tabii burda seninde karnının şişmesi lazım. İkincisinde nefesi ciğerlerin orta kısmına dolduruyor. Burada karın şişmemeli ve omuzlar hareket etmemeli. Sadece göğüs kafesi yanlara doğru genişlemeli. Üçüncüsünde köprücük kemiği nefesi alıyor. Bu sığ nefestir sadece omuzlar hafif yukarı hareket eder. Göğüs kafesi yanlara doğru genişlemez ve karın şişmez. En son yogik nefes alıyor yani ciğerlerin tamamını kullanıyor. Havayı tek seferde ciğerin alt orta ve üst kısmına alıyor.
 
Sabah tibetlerle birlikte bunu yapıyorum, tibetin öncesine mi sonrasına mı koysam onu bilemedim, bugün tibetten sonra yaptım. Daha önceki günler tibet öncesi yapıyordum.
Karna iyi gelir mi bunlar gerçektende?
Bu serinin tamamı omurga için. Karın bölgesine faydası olabilecek sadece Kobra pozu var. O pozda karın bölgesini esnetir ama karından ziyade omurgada bel bölgesinde lumbarda daha çok hissedilir.
 
Hareketleri yaparken genelde hangi nefes kullanılıyor, onda kararsız kaldım. Bazı karna yönelik olanlarda söylemiş karın içerde diye, onlarda göğüs kafesinde alınıyor galiba ama genelde diyafram nefesi mi kullanılıyor. Kusura bakmayın çok soru sordum.
 
Bu serinin tamamı omurga için. Karın bölgesine faydası olabilecek sadece Kobra pozu var. O pozda karın bölgesini esnetir ama karından ziyade omurgada bel bölgesinde lumbarda daha çok hissedilir.
Yoga anatomi resimlerine bakmıştım dün bu harekelerin çoğunda resimdede bel bölgesi gösteriliyordu, onun için nasıl karna yarıyor o zaman diye kafam karışmıştı. Kobrayı normal spor sonrası esnetmede de yapıyorum.
 
Tavsiyem yogik nefes. Havayı ciğerlerinin altından üstüne kadar doldurabilmen. Ama bu kısma takılma fazla.
Hareketleri yaparken normal günlük hayatında aldığın nefesi al. Ne demek bu? Şuan aldığın nefese bak. Bu nefesin temposunu değiştirmeden, hızlandırmadan veya yavaşlatmadan hareketlerinde kullan. Yani şuan nasıl alıyorsan aynı şekilde. Umarım anlatabilmişimdir??? Pek açıklayıcı olmadıysa tekrar sor lütfen.
Bu arada rica ederim ben zevkle cevap veriyorum. Bilgi paylaştıkça anlam kazanır.:)
 
Ama kobradan sonra muhakkak çocuk pozunu da yap ki omurgayı geriye esnettikten sonra öne de esnet. Omurgayı her geriye zorladığında sonrasında muhakkak öne de kapan ki zedelenmesin.
 
Son düzenleme:
Pc kaslarını etkileyen haraketler var mıdır?
Pelvik taban kasını kastediyorsun sanırım.
Kegel uygulamasını yapabilirsin. Nefes alırken pc kasını kas. Kasılmış haldeyken 5 kere nefes al ver. Beşinci nefesi verirken serbest bırak. Bunu peşpeşe 3-5 kere yap. Gün içinde istediğin kadar tekrar edebilirsin.
 
Yoga başladıktan sonra çok güzel ancak başlangıcı çok zor sporlardan biri bence. Ben ilk yoga deneyimimi hatırlıyorum da yetişemiyordum ve aşırı yoruluyordum bedenimi eğitemiyordum, offf kabustu. Meğer başlangıç düzeylerinin de dereceleri oluyormuş. sonra istediğim gibi adım adım bir program buldum ama bazı nedenlerle ayrılmak zorunda kaldım. şimdi başlangıç dersi fobim oluştu :)
 
Yogaya spor gözüyle bakarsan zorlanabilirsin. Aslında yogaya çok basit bir tanımla beden ve zihin sınırlarını keşfetme ve keşfettikçe genişletme sanatı veya bilimi diyebiliriz ( ki bundan çok daha fazlası). Bazen eğitmen önemli olabiliyor. Tabi ki kötü eğitmen yok ama bazen eğitmen ve öğrenci arasındaki elektrik veya stil önemli olabiliyor. Çünkü her eğitmenin de uyguladığı yoga pratiği kendine özel ve kendisine ait deneyimler içeriyor. Ben yoga pratiğini birakmamanı öneririm. Az da olsa kendi başına devam et. Ben de istediğin zaman sana seve seve yardımcı olurum.
sevgiler
 
Teşekkür ederim, sevgiler
 
Merhaba Sevilay hanım. Sayenizde yeni bilgiler öğreniyorum.Teşekkür ederim.Benim merak ettiğim; yüz yogasıyla ilgili görüşleriniz nelerdir? Siz hiç denediniz mi ve gerçekten faydalı olduğunu düşünüyor musunuz? 26 yaşında, mimiklerini çok kullanan birisiyim.Sizce aşağıdaki kitabı alıp 17 yüz egzersizini düzenli olarak yapsak az çok sonuç alır mıyız acaba?

İşe yarıyor mu yaramıyor mu muallakta kaldım.Mesela Osman Müftüoğlu hocaya bu konu sorulmuş yüz yogasının işe yaramayacağını söylemiş. Gerçi hoca bir dermatologta değil. Açıkçası bende kitapta yazılan 10 yaş genç gösterdiği tezini mantıklı bulmadım.Çok abartılmış.Birde sizin fikirlerinizi öğrenmek isterim.

 
Öncelikle teşekkür ederim :) yardımcı olabiliyorsam ne mutlu bana:)
Yüz yogasını denemedim. Açıkçası çok da fazla bilgi sahibi değilim. Ama şöyle düşünüyorum -yüz yogasını yaptıktan sonra sana faydasını olduğunu hissediyor ve mutlu oluyorsan- bir faydası olmayacaksa bile yarar görürsün zihinsel açıdan. Çünkü önemli olan kendini nasıl hissettiğin. Zaten normal yoganın genel olarak yüz de dahil bütün bedeni gençleştirme etkisi var. Benim bu konuyla ilgili şahsi fikrim yoga yapacaksan sadece yüzle sınırlı kalma bütünsel yani tüm bedeninle çalış. Çünkü bedeninin herhangi bir yerinde olan rahatsızlık (bunu sen direk hissetmeyebilirsin bile) diğer taraflara da yansır. O yüzden ben bütünsel çalışma taraftarıyım. Ama dediğim gibi bu sadece benim fikrim. Sen tabi ki yüz yogasını dene yararı olmazsa bile zararıda olmayacaktır. Neticede kitap hala satıyor demekki insanlar iyi birşeyler buluyorlar.
 
Yardımlarınız ve ilginiz için ben çok teşekkür ederim. :) Yoga ile ilgili merak ettiğiniz herşeyi sorabilirsiniz deyince ilk yüz yogası aklıma gelmişti. :) Söyledikleriniz mantıklı geldi, aklıma yattı. O halde bir deneyip gözlemlemekten birşey kaybetmem. En kısa zamanda başlamaya çalışacağım. Benim durumum ise şöyle; daha önce hiç yoga yapmadım. Ama bir süredir merakım ve ilgim var. Herşeyden önce doğru nefes almayı öğrenmeye çalışıyorum. Çoğu insan gibi doğru nefes almayı bilmiyormuşum. Nefes egzersizleri ve güneşi selamlama serisi ile başlayıp kısa süre sonra en temel yoga hareketlerini öğrenerek böyle ufak ufak yogaya giriş yapma niyetindeyim. Tabi evde youtube videoları yardımıyla (kendi çapımızda) yoga yapmaya çalışırken hareketleri yanlış yapma ya da sakatlanma riskimizde olabilir belki bilemiyorum. Yogaya başlamanın en sağlıklı yolu kurs ya da özel ders şeklinde belki ama benimde şartlarım uygun değil, zaman sorunum var. Aslında yogaya bende spor gözüyle bakmıyorum. Başlama amacım daha çok stres yönetimi için olacak.Yine merak ettiğim bir başka husus stres ve yoga ilişkisi. Bu konu için neler söylemek isterseniz?
 
tibet yogasını öneririm ....
esnemene çok yardım eder ve hareketler çok basit...
 
Kursa gidip gitmemen o kadar onemli değil. Hareketleri yavaş ve bedenini dinleyerek yaparsan sakatlanma riskin minimuma iner. Dediğin gibi bilen birisi eşliğinde yapmadığın için belki hareketten minimum fayda sağlarsın. Ama bunlar o kadar önemli değil. Beden farkındalığın arttıkça hareketleri daha iyi anlayıp yapacağını düşünüyorum.
Yoga stresle baş etmenin en iyi yollarından biri. Bununla ilgili purnam yayınlarından çıkan stres ve yoga adlı kitabı önerebilirim.
Ama bende ilk fırsatta kısa ve öz bir yazı derleyip burda paylaşacağım. Ayrıca teşekkür ederim çok güzel bir detaya değindin.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…