Yılmaz Özdil'in 'Mustafa Kemal' kitabı 09.05'te 2500 liraya satılacak

Tam aynısını yazacaktım ki baktım yazılmışı var, attım imzamı.

Yılmaz Özdil yazıları en çok okunan ve kitapları da en çok satılan yazar. M. Kemal kitabı çıktığından beri polemik konusu oldu. İlk 35 tl den satıldı, şimdi 17 tl ye inmiş. 2500 tl ye alanlara zoraki satılmadı ve alırken de ''Bak bağış yapacaksan alırız yoksa almayız'' demedi kimse. Koleksiyon amaçlı aldılar ve kendileri şikayetçi değilken başkaları yaygara yaptı. O bir yazar 10 yıl emek verdim diyor ve satış konusu arz- talep meselesi. Üstelik bağış yapacaklarını kendileri satıştan sonra açıkladılar.

İçeriğine gelince; akıcı ve bugüne kadar yazılmayanları yazmış, gayet rahat okunuyor. Ancak Atatürk'ün hastalıklarından çok ayrıntılı söz etmesi beni rahatsız etti doğrusu gereksizdi. Ayrıca kaynakça vermemiş. Bu önemli.

edebi değeri olur
tarihi değeri olur
fiziksel bir değeri olur anlarım yanlız sadece yılmaz özdilin kitabını insanların değer verdiği bir lideri anlatması kullanması çok ta ne bileyim basit ve ucuz geliyor tabi bu benim fikrim
isteyen istediğini okur alır değer verir
ama ben asla vermem
atatürkün elinden yazılmış bir parşömen ele alalım
bunun tarihi manevi ulusal bir değeri vardır buna sahip olmak için verilen değeri çabayı anlıyorum ama yılmaz özdil geçiniz
ncarenot amacının polemik olmadığını biliyorum senin yorumlarını biliyorum ve beğeniyorum
bir çok konuda seninle hemfikir olsamda bu konuda sana katılmıyorum

Bugunku haberler bu yonde..,

Kaynakca olmamasini savunanlar acaba ozdile intihal suclamasi mahkeme ile kanitlaninca ne diyecekler? merakla bekliyorum

Kaynakca olmamasini savunanlar acaba ozdile intihal suclamasi mahkeme ile kanitlaninca ne diyecekler? merakla bekliyorum

Kaynakça olmamasını savunanlar derken? Böyle bir şeyi kim savunabilir ki. İntihal suçu mahkemece belgelenirse güçlü deliller varsa kim itiraz edebilir ama yılların yazarının böyle bir şeye kalkışmayacağını umuyorum. öyle bir şey varsa kendinin sonu olur.

Konuyu bastan okursaniz gorursunuz nasil savunulmus. Ben de sasirdim boyle bir sey nasil savunulur diye ama yazar oldugunu soyleyen birinin kitabina kaynakca koymamasi nasil olabiliyorsa bu da olabiliyor demek ki

Anıtkabir Derneği Yönetim Kurulu üyesi tarihçi Ali Güler sadece kendinin değil, başka tarih yazarlarından da birebir alıntı yaptığını ve kaynak belirtmediğini, belgeler yayınlayarak yazmış twitter hesabında.
Pazartesi mahkemeye başvuruyormuş.
Ne diyeyim şaştım kaldım. Yılların Yılmaz Özdil'i ve intihal. Hiç bir arada düşünemiyorum.
Kanıtlanırsa büyük hayal kırıklığı olur ben dahil birçok insanda

Sanirim beni kastediyorsun, Kaynak koymadiginda olan sey kitabi sadece akademik, bilimsel bir kitap olmaktan cikartmasi. Demek ki yazarin akademik bir kitap cikartma kaygisi yok, benim anladigim bu.

Biz burada kitabin kaynaklarini inanirligi acisindan sorguladik. Ben de kaynak koysa idi Ataturk'un imzasini Cerciyan'in hazirladigi inanilir mi olacakti dedim. Cunki Ataturk hakkinda yazilmis kitaplarin cogunda kaynak diye gosterilen seyler tartismali bilgiler.. Daha cok yazarin kendi gorusunu desteklemek icin dogrulugu arastirilmadan getirilip kitaba kondurulmus bilgiler.. Sonradan baska birinin cikip belgelerle aksini iddia edebilecegi seyler.. Simdi bak, buraya tek konu hakkinda uc degisik kaynak koyacagim:

Zeynep Oral'in Cerciyan ile soylesisinin yayinladigi Milliyet gazetesinden, 1969.

Cengiz Ozakinci'nin makalesinden, imzanin Ataturk'un kendi el yazisindan cikma olduguna kanit gosterdigi bir resim, yil 1992, 1993 te kitap yazdi bu adam ayni konu ustune..

2010da Murat Bardakci Zaeynep Oral'in iddiasini yeniden hortlatiyor makalesinde,
O kadar titizdi ki, imzasını bile bir sanatçıya çizdirmişti
06.07.2009 - 07:12 | Güncelleme: 06.07.2009 - 07:12 https://www.haberturk.com/yazarlar/...di-ki-imzasini-bile-bir-sanatciya-cizdirmisti

Yil 2009, bu da Eris Ulger'den ayni konuda bir makale:

Atatürk araştırmacısı Eriş Ülger, "K.Atatürk" imzasının, Ata'nın manevi kızı Sabiha Gökçen'in dizaynı olduğunu ileri sürdü

Atatürk araştırmacısı ve "Zaferin Gölgesinde Latife Hanım" gibi pek çok esere imzasını atan Eriş Ülger, Gazi Mustafa Kemal'in, "K.Atatürk" imzasıyla ilgili 76 yıldır perde arkasında kalan önemli bir ayrıntıyı ortaya çıkardı. Ülger'in o dönemle ilgili kayıtlara ve özel notlara göre, "K.Atatürk" imzasının mimarı manevi evlat Sabiha Gökçen. https://www.yeniasir.com.tr/politika/2010/08/30/ataturkun_imzasi_sabiha_gokcenin

Bu da gunumuzden bir makale, gazete bunu "ozel icerik" diye yayinlamis:

Kemal Atatürk imzasının az bilinen hikayesi
Atatürk’ün o herkesin özendiği imzasının herkesin bilmedği bir tasarım hikayesi var. Bu karizmatik imzayı tasarlayan da Robert Koleji’nde uzun yıllar öğretmenlik yapan Hagop Vahram Çerçiyan’dı.
Özel İçerik | 14.10.2018 - 16:26.. https://www.ensonhaber.com/kemal-ataturk-imzasinin-az-bilinen-hikayesi.html

Alin iste, kaynaklarin al birini vur birine.. Kitabi okusam yazdigi herseye hem destek hem de kostek bir suru kaynak bulurum size, beni bilen bilir..
Simdi, daha once sordugum soruyu tekrar soruyorum: Yilmaz Ozdil hangi kaynagi gosterirse inandirici olur?

Makaleden alinti yapmis, kitabinda kaynak gostermemis. Adam sikayetci olmus. Benim yazdiklarimla bunun ilgisi ne?

Ben kitabin kaynak gosterilerek inandiriciligini arttirmasi ya da gostermeyerek kaybetmesi yonunde fikir beyan etmisim, isin adli kismi beni degil yazari ilgilendirir. Alinti kaynak gosterilmediginde calinti olur. Alintilar varmis, o yuzden kitap yanlis bilgi iceriyor, inandiriciligi yok denmez. Ikisi ayri seyler..

Gene yaziyorum. Bu kitaba benim bakis acim sizinkinden farkli, maalesef oyle. Ben kitabi okumadim, kitaptan parcalar okudum, okuyanlarin kitap hakkindaki yorumlarini okudum. Cogu kitabi okurken kah gulduklerini, kah duygulandiklarini, hatta gozyaslarini bile tutamadiklarini yazmis. Cogu okur kitaptan ovgu ile sozetmis. Kimi blogda kitapta gecen Canakkale'deki askerlerin gunluk zor kosullari akici bir dille anlatilmis, bunun gibi daha neler.. Demek ki sizin asagiladiginiz kadar kotu bir kitap degil. Bu kitap Ataturk'u tam da bu gunlerde, boyle bir zamanda gundemin tepesine cikartti, insanlari yanlis ne dogru ne arastirmaya sevketti, beni ilgilendiren kismi da iste bu.

dipnot: resimleri ekledim ama cikmadiysa ustune tiklamadan gecmeyin, bakmaya deger..

Evet internette okuduğuma göre kitapta çalıntı iddiaları var,ne kadar doğru bilemem.
Ancak
Kemalist bir arkadaşımın dediklerini aynen aktarıyorum; "Kitap gerçekten akıcı ve yalın bir dille yazılmış. Sürükleyici ve 2-3 oturma da bitirilebilecek bir kitap. Kaynakça olmaması büyük şanssızlık. Kitaptaki bilgilerin doğruluk oranını nereden bileceğim? En azından kitap hakkımda bir internet sitesi yayınlayıp oraya yararlandığı bütün kaynakları ekleyebilirdi. Kitap okunur mu? Evet çok güzel bir kitap,okunur. Fakat doğruluğundan emin olmadan içerisinde yazılanlara inanır mıydım? Hayır. Ayrıca koleksiyonluk bir kitap olduğunu düşünmemekle beraber Yılmaz Özdil'in bu düşüncesi çok hoşuma gitti. Keşke aynı şeyi birileri "Nutuk" için düşünseydi. Nutuk'un yazarı Atatürk olduğu için koleksiyon kitabı benim gözümde daha paha biçilemez olurdu."

Kitabı yarın satın alacağım sırf merak ettiğim için.
Bende kendi düşüncelerimi yazarım. Ama çalıntı olması ve kaynak belirtilmemesi kafa karıştırıcı.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…