Yılbaşını kutlamayın

Çok saçmalamışlar , böyle yazılı duyurular falan . İşin b... nu çıkarmak olmuş yani .

Ama savunmalar yanlış , 10 yorumdan 5 ' i İslam hoşgörü dinidir , hani başkalarının dinine , inançlarına saygı ? Hani diğer dinlere özgürlük ? Sanki bu ülkede sadece müslümanlar mı yaşıyor ? falan falan diye yapılmış ...

İyi de sanırsın , bu ülkede müslüman olan kimse 31 Aralık 00:00 da kırmızı kilot giyip dilek dilemiyor , geri sayımdan sonra şampanya patlatmıyor .

Sadece diğer dinlere değil yani saygı , bu ülkede epey kabarık bir yüzde yeni yıla girişi kutlar ve bu tamamen kişisel tercihleridir , dinleri her ne olursa olsun .

Herkese keyifli seneler ... Ben yeni girilen yılı kutlamayı sevmiyorum , eskisine ihanet gibi geliyor .

noel babayı çok sevimli buluyorum,"çocuklar tüm yıl güzel davranırlarsa ,iyi çocuk olurlarsa ,noel baba istedikleri hediyeyi getirecek " mantığı hoşuma gidiyor..ama bu durum beni hristiyan ,ya da islam karşıtı yapmıyor...bizim yeniyıl gelenek göreneğimiz yok ki ayrıca..bilen varsa söylesin.
bir de ağaç süslemenin,noel babanın oyuncak getirmesinin ,çocuklaırn eğlenmesinin ne sakıncası olabilr açıklabilen varsa beri gelsin..

oyy oyy oyy hala bu muhabbet var mı? ülkecek tek sorunumuz noelin kutlanması olsa keşke.

biz yeni yıla giriş olarak görüyoruz o tarihi noel olarak değil,çocuklarla da değişik birgün geçirmek için kendi çapımızda kutlama yapıyoruz ne var bunda? noldu asimile mi olmuş olduk?

kreşte bile 31 aralık için yeni yıl partisi düzenleyecek öğretmenler hemen şikayet edeyim

Çam Ağacı Süsleme Geleneği ve Türkler

Hıristiyanların İsa’nın doğuşu olarak kutladığı Noel bayramı, çok eski Türklerin yeniden doğuş bayramıdır. Türklerin, tek tanrılı dinlere girmesinden önceki inançlarına göre, yeryüzünün tam ortasında bir AKÇAM ağacı bulunuyor. Buna hayat ağacı diyorlar. Bu ağacı, motif olarak bizim bütün halı, kilim ve işlemelerimizde görebiliriz.

Türklerde güneş çok önemli. İnançlarına göre gecelerin kısalıp gündüzlerin uzamaya başladığı 22 Aralık’ta gece gündüzle savaşıyor. Uzun bir savaştan sonra gün geceyi yenerek zafer kazanıyor. İşte bu güneşin zaferini, yeniden doğuşu, Türkler büyük şenliklerle AKÇAM ağacı altında kutluyorlar. Güneşin yeniden doğuşu, bir yeni doğum olarak algılanıyor.

Bayramın adı NARDUGAN. (nar=güneş, tugan, dugan=doğan) Doğan güneş.

Güneşi geri verdi diye Tanrı Ülgen’e dualar ediyorlar. Duaları Tanrıya gitsin diye ağacın altına hediyeler koyuyorlar, dallarına bantlar bağlayarak o yıl için dilekler diliyorlar Tanrıdan. Bu bayram için, evler temizleniyor. Güzel giysiler giyiliyor. Ağacın etrafında şarkılar söyleyip oyunlar oynuyorlar. Yaşlılar,büyük babalar, nineler ziyaret ediliyor, aileler bir araya gelerek birlikte yiyip içiyorlar. Yedikleri; yaş ve kuru meyveler, özel yemek ve şekerleme. Bayram, aile ve dostlar bir araya gelerek kutlanırsa ömür çoğalır, uğur gelirmiş. Akçam ağacı yalnız Orta Asya’da yetişiyormuş. Filistin’de bu ağacı bilmezlermiş. Bu yüzden olayın Türklerden Hıristiyanlara geçtiği ve bunu da Hunların Avrupa’ya gelişlerinden sonra onlardan görerek aldıkları söyleniyor.

İsa’nın doğumu ile hiç ilgisi yok.

“Doğum, Güneşin yeniden doğuşu”

Bu adet Türkler yoluyla Avrupa’ya geçti. Konunun Noel’le alakası yok. İznik Konsili’nde pagan adeti görülen bu adeti İsa’nın doğuşu olarak kabul edelim diyorlar ve bu adet Hristiyanlara geçiyor. Ama ağaç süsleme pek yok, 16. yy’da Almanya’da başlıyor, daha sonra Fransa’ya geçiyor ve dünyaya yayılıyor.”

Sümerolog Muazzez İlmiye ÇIĞ
Çam Ağacı Süsleme Geleneği ve Türkler | UQUS TÜRK

Onu derken yılbaşı kutlamalarından bahsetmiyoruz ki. Noel Baba, aziz Nikola Hristiyanlar tarafından çok değer verilen mezarı ölümünden bugüne kadar ziyaretçi akınına uğrayan azizlerden biridir. Noel Baba'ya tokat atılan afişe biz saçmalamışlar diye geçeriz ama bu ülkede yaşayan azınlıkların kalbini kırar bu durum. Zaten başkalarının dini değerlerini küçümsemekte üstümüze yok.

Küçükken ailece kutladığımız yılbaşını büyüdükçe gereksiz gördüm
Bana göre tatil olması dışında pek bi farkı yok diğer günlerden

Ama bu herkesin kendi tercihi, isteyen kutlayabilir
Kimse kimseye sen neden kutluyorsun veya kutlamıyorsun dememeli
Başka uğraşımız mı yok cicim bize ne milletin tercihlerinden paşa gönlü bilir herkesin

"Inneddîne indâllâhil islâm"
Şüphesiz ki Allah katında tek din Islamdır...

|| Al'i İmran suresi ayet 19

İyi de bu cümle zaten tüm dinlerin temelidir. Herkes tek doğru dinin önce kendilerininki olduğuna inandırılmak zorundadır. Bu ayeti sen hristiyana yahudiye söyleyerek işin içinden çıkamazsın. O da kendininkini söyler

Evet bende demre de bu kültür gezisinde bir kaç kez bulundum , enfes bir tarihi alan , gidip görülmesi gerek .

Mesajlarda bahsettiğim vurgu vardı , bu ülkede diğer din mensuplarının yılbaşı kutlamasına saygı göstermek gerektiği .

Bende bu savunma kendi ile çelişir , o zaman müslümanlar noeli kutlamamalı mantığını savunur olursunuz düşüncesindeyim , aksi halde basılan afiş elbette son derece nahoştur .

Ahh evet çocukluğumun çok büyük bir bölümü kafamda üzerinde hoşgeldin 85 ve türevleri yazan huni şapkalarla , ya bir otel eğlencesinde ya bir aile toplantısında saatler 12 olmadan uyuya kalarak geçti

Kutlanmanın mantığını o dine mensup olmayanlar için şöyle görüyorum , hani her pazartesi bir umut diyete başlanacaktır ya da önümüzdeki ay o çok istenen seyahat gerçekleşecektir gibi yeni bir yıla da umut ve hayal anlamında bağlanılır , oynamayın insanların umutları ile değil mi ama ?

Evet kimseye karisamaz isteyen kutlar istemeyen kutlamaz herkezin fikrine saygi duymaklazim ama şuda benim şahsi görüşüm biz avrupa ülkelerine özenip yilbaşini kutlayip noel babayi severken kendi dinimizdeki özel günleri kutlamak yobazlik sayiliyo bazilari avrupa ülkelerine özenmeyi modernlik olarak algiliyo işte sirf bu yüzden kendi benliğimizi unutuyoruz bende bunu cok büyük bir yanliş olarak görüyorum cocuklarimizi kendi geleneklerimiz ve dinimize gôre yetiş

Evet kimseye karisamaz isteyen kutlar istemeyen kutlamaz herkezin fikrine saygi duymaklazim ama şuda benim şahsi görüşüm biz avrupa ülkelerine özenip yilbaşini kutlayip noel babayi severken kendi dinimizdeki özel günleri kutlamak yobazlik sayiliyo bazilari avrupa ülkelerine özenmeyi modernlik olarak algiliyo işte sirf bu yüzden kendi benliğimizi unutuyoruz bende bunu cok büyük bir yanliş olarak görüyorum cocuklarimizi kendi geleneklerimiz ve dinimize gôre yetiştirmemiz gerekiyor

neden yobazlık sayılsın ki,biz dini bayramlarımızı kutluyor,kandillerimizde büyüklerimizi arıyoruz hala..üstelik böyle yaşadığımız içn bayramlarda burun kıvıran aşağılayan yobazlık olarak gören kimseyi de görmedim ben...

ben de görmedim dini anlam içeren hiçbir günün kutlanmasının yobazlık sayıldığını....

yılbaşı için de kimse kimseye fetva veremez ve bu kimsenin fikrini değiştiremez. yıllardır tartışılır bir yere varılamaz

yılbaşını kutlamayın demek ayrı şey, şiddeti özendirip dayak yiyecek demek yumruklar falan ayrı şey..çoook ama çok çirkin bu zihniyetteki insanların algısı işte ...maalesef bunlar yüzünden İslamiyet terörle anılıyor ...resme bakmak bile sinirimi bozdu....

İnsanlar kendi gibi düşünmeyenlere hayli zamandır tahammülsüzlükle yaklaşıyor. Ben özel olarak yılbaşı kutlamam; ama yeni bir yıl geleceği için sevincimi yaşarım. Yeni yıl, yeni sevinçler demek. İnsanız işte, umut etmek ruhu besliyor. Evimde Noel Baba bibloları hep vardır. Bana çocuksuluğu, iyiliği çağrıştırdığı için hoşuma gider. Kutlayana, inana ve inanmayana da saygım var.

Bizim için önem teşkil etmeyen bir kişi, başkaları için çok ciddi bir değer olabilir. Saçma sapan bir afişle bunu ortaya koymak acizliktir, zayıflıktır. Hem şiddet kullanılmış hem de başkaları için ciddi bir değer olan kişiye saygısızlık yapılmış..

Her şey bir yana da kime ne yeni yıla nasıl gireceğimden? İster tef çalar oynarım, ister otelde girerim, ister evimde.. kimi ne bağlar? sırf birilerinin hoşuna gitmiyor diye neden dayatmalarını yaşamak zorundayız? Zırvalıktır bu afişte, yapılan davranışta.

Kimse kimseye fetva vermiyor canim ben herkezin fikrine saygi duyarak kendi fikrimi yazdim ben cok gördüm kurban bayraminda kurban kesmeye ne gerek var kurban kesmek yerine tatile cikarim deyip bize ne yapacağimizi sorunca kurban kesicez dediğimizde bunu toplu hayvan katliyami diye adlandirip kesenlerede yobaz etiketini yapiştiranlar var ne yazikki...

Yılbaşlarında öyle hazırlık yapıp dışarı çıkan, Noel babaya inanan, onu bunu pişirip evde kutlama yapan biri değilimdir, her zamanki gibi birgün benim için lakin bu afiş hoşgörüsüzlüğün son noktası.

Özentisiniz, bizim dinimizin özel günlerini kutlamıyorsunuz, elin Noel'ini kutluyorsunuz deniyor ya, bu ülkede farklı dini inançlara sahip insanlarda var, yabancılarda yaşıyor, onların inançlarına, kültürlerine saygı duymamız gerekiyor, şimdi bu afişi farklı düşünün, bir Avrupa ülkesinde yaşıyorsunuz, Noel kutlaması yapacak Avrupa'lılar afiş bastırmış, afişte Noel baba bir müslümana yumruk atıyor.
Tepkiniz ne olurdu?
Herkese hoşgörü...

[h=1]Noel Baba'yı bıçakladılar[/h]
Yılbaşı kutlamalarına karşı olduklarını söyleyen Saadet Partisi’nin gençlik örgütü olarak bilinen Anadolu Gençlik Derneği'ne üye bir grup, İstanbul Üniversitesi önünde, temsili şişme Noel Baba'yı bıçakladılar.

Daha önce yaptıkları afişle gündeme gelen ve grup, afişte Noel Baba’yı yumruklayan takkeli bir adamı resmettiler ve “Yılbaşı ve Noel kutlamalarına HAYIR!” dediler.

Aynı grup Beyazıt Meydanı’nda yaptıkları yılbaşı karşıtı açıklama sonrasında temsili şişme Noel Baba’yı bıçakladı.
Sosyal medyada bu durum“Ülkede öldürecek pek Hıristiyan bırakmadıklarından şişme Noel Baba bıçaklamakla idare etmek zorunda kalan garibanlar” denilerek eleştirildi.
http://www.odatv.com/n.php?n=noel-babayi-bicakladilar-2612131200

ne gerizekalılar var ya

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…