Yere Damlayan Boya Nasıl Temizlenir?

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
292.910
602.599
43
boya lekesi nasıl çıkar.jpg


Boya yapılırken kaçınılmaz olan boya lekeleri, kurumaya bırakılmadan temizlenmesi gereken bir lekedir. Taze iken çok çabuk temizlenen ancak kuruduğunda oldukça uğraştırıcı olan boya lekesi için pek çok temizleme yöntemi bulunmaktadır. Yağlı, saten ve diğer boya çeşitlerinin de temizliği özelliklerine göre farklılık gösterebilmektedir. En zor olan yağlı boya temizliğinin mümkün olduğu kadar bekletilmeden yapılmasına özen göstermek gerekir.

Plastik Boya Yerden Nasıl Temizlenir?

Duvarların temizlenip istenen renge ulaşması için en çok tercih edilen plastik boya, nasıl temizleneceği de en çok araştırılan boya çeşitlerinden biridir. Bu noktada yerdeki boyanın hangi teknikle temizleneceğini belirlemek için, boyanın hangi türde olduğunu bilmek gerekir. Boya işlemi sırasında yer düşen boya damlalarını temizlemek için nemli bir beze ihtiyaç duyulacaktır. Klasik silme işlemi yerine, tampon yaparak boyanın yerden temizlenmesi, boyanın daha çok alana yayılmasını önleyecektir. Kurumuş olan plastik boyanın ise, zemine zarar vermeden kazınması ve kalan boya kalıntılarının sertçe silinerek temizlenmesi mümkündür. Bu konuda daha pratik temizlik isteyenler, boya lekesi üzerine bir miktar tiner damlatarak, boyanın anında çıkmasını sağlayabilirler.

boyali-fircalar-nasil-temizlenir.jpg


Yağlı Boya Yerden Nasıl Temizlenir?

Boya lekesinin yer yüzeyi dışında başka kıyafet ya da eşyaların üzerine damlamış olması sıkıntıdır. Yere damlamış olan yağlı boya da uğraştırıcı lekelerden biri olsa da, amonyak yardımı ile çok rahat yerdeki yağlı boyanın çıkması söz konusudur. Ayrıca yağlı boyanın kurumuş olması daha çok zor çıkacağı anlamına gelir. Bunun için kurumuş yağlı boya temizliği için diğer yöntemlerle vakit kaybetmek yerine direkt olarak tiner ile temizlenmesi, daha kısa sürede temizlik sağlayacaktır. Boya ve badana sırasında ne kadar dikkatli olunsa da, yere düşen boya damlaları kaçınılmaz olmaktadır. Bu sebeple yere düşebilecek boya lekelerine karşı evde amonyak ve tiner gibi malzemeleri bulundurmakta fayda vardır.

yere-damlayan-boya-nasil-temizlenir_646x340 (1).jpg

Parkeden Boya Lekesi Çıkarırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Mermer ya da beton yüzeylere damlamış olan boya lekesini çıkarmak çok fazla düşündürücü olmasa da, söz konusu parke yüzey olduğunda bir hayli dikkatli olmak gerekiyor. Boya lekesinin çıkması için kullanılan malzemenin parke yüzeyine zarar verici türden olması yüzeyin daha çirkin görünmesine neden olur. Bu sebeple çıkarcı malzemenin parkeye zarar vermeyecek özellikte olması gerekmektedir. Artık pek çok zeminin de parke ile kaplanmış olduğu düşünüldüğünde, parkeden boya lekesinin nasıl çıkacağı bilgisi pek çok kişinin ilgi alanına girmektedir. Parkede bulunan boya henüz kurumamış vaziyette ise, pudra en iyi çıkarıcı malzemelerden biridir. Boyanın üzerine dökülen pudra boyanın etrafa yayılmadan temizlenmesini sağlayacaktır.

Boya Lekesi Çıkarırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Zamanla kirlenen duvarların temizlik vakti geldiğinde boyanması, her ev ve işyeri için mecbur hissedilen işlerden biridir. Profesyonel kişiler tarafından yapılan boya işler sırasında yerde ya da eşyalarda çok fazla boya lekesi görülmese de, boyayı kendi yapanlar için pek çok yerde boya lekesi görmek mümkündür. Böyle durumlar için etrafta her zaman nemli bez bulundurmak, yere düşen boya damlalarının anında temizlenmesini sağlayacaktır. Ancak boya lekesi kurumadan temizleme imkânı bulamayanların tiner ve alkol gibi malzemelerle temizlemek oldukça kolay olacaktır. Ancak boya lekesi üzerine dökülen malzemenin çok beklemeden yer yüzeyinden temizlenmesi gerekir. Aksi halde parke gibi yüzeylerin tiner ve alkol gibi malzemelerden zarar görmesi olasıdır. Boya lekesini temizlerken, temizlik işini kolaylaştırmak için, boya lekesinin bulunduğu yüzeyin ve boya çeşidinin bilinmesi, hangi malzeme ile nasıl temizlik yapılacağının daha kolay olmasını sağlar.

Kaynak: hayat kolay
 
X