Ebeveynlerin doğumdan sonraki en büyük korkularından biri de sarılıktır. Yeni doğan dönemi bebek doğduktan sonraki 28 günlük zaman dilimini kapsamaktadır. Yeni doğmuş ve zamanında dünyaya gelmiş bebekte sarılık görülme ihtimali %60 civarı iken, daha erken dünyaya gelen bebeklerde ise bu oran %80 civarına kadar çıkar. Sarılık, bebekte ilk ortaya çıktığında şiddetli belirtileri olsa da bir kaç hafta içerisinde azalarak kaybolur.
Peki sarılık neden oluşur ? Sarılık, bilirubin adı verilen cilde sarı rengi veren bir maddenin kandaki seviyesinin yükselmesi ve deride birikmesi sonucu oluşur. Doğumdan önce bebeğin bilirübinini annenin karaciğer temizler, doğumdan sonra ise bebeğinin karaciğerinin bilirübini temizlemeye erişmesi birkaç gün alır; bu arada karaciğer tarafından atılamayan biluribin artarak sarılığa neden olur.
Yeni doğan bebeklerde sarılığın erken tespiti çok önemlidir çünkü sarılık çoğu zaman kendiliğinden geçse de bazı zamanlar fazla miktarda bilirübin birikmesi beyne hasar verebilir. Bu yüzden özellikle ilk bir hafta-on gün doktor takibi çok önemlidir.
Bir bebeğin sarılık olup olmadığı yüzüne bakarak anlaşılır. Kandaki bilurubin maddesi en yüksek seviyeye çıktığı için yüzde sarılık görülür. Madde miktarı arttıkça sarılık kol, göğüs ve karın gibi bölgelere de sıçrar. Gözlerin ise beyaz kısımlarında sarılık görülmeye başlanır. Ebeveynlerin bu gibi durumları tespit ettiğinde derhal doktora götürmesi gerekir.(alıntıdır)