2. el istemiyorum demişsiniz, "Bunlar yeni" diyerek getirmeleri evet, insanı salak yerine koymaya çalışmak. Maddi durumları olmayabilir, ancak "Durumumuz ona göre kızım, bunları ayırdık diğer torundan, yıkadık, ütüledik; yenisini alana kadar evde idarelik giydirebilirsin, bol bulunsun diye getirdim, lazım olur" vb. de diyebilir insan.
"Abartmayın" yorumları gelmiş, ben takarım şahsen. Yalan mı, yalan; hem de çok gereksiz, çok basit bir konu üzerine söylenmiş bir yalan, midem bulanır. "Ha yalan söylemek çok gündelik bir hareket demek bunlarda" derim şahsen.
Oğluma, yeni aldığım kıyafet çok azdır, son iki senedir ciddi alış-veriş yapar olduk diyebilirim, hep kuzenlerimden geldi kıyafetleri. Maddi durumumuz iyi, çocuğumuza yeni şeyler alamayacak halde değiliz, ancak ne gerek var? 2. ele karşı değilim, tanıdığım, bildiğim, malını temiz kullanan insanlar, hep yıkanmış, ütülenmiş getirdiler doğumumla.
Ben de pek çok zıbın vs almıştım, hediye de gelmişti yeni, bir de kuzenlerimden böyle ayırdıkları kıyafetler geldi; elime yapışıverirdi kirlenince, ıslanınca; bol bol değiştirdim, rahatça kullandım. 3-4 yaşa kadar da hep kuzen çocuklarının küçülenlerden gelmeye devam etti oğluma. Hepsi kaliteli, güzel kıyafetler. Neden giydirmeyeyim ki? Böyle şeylere takılmam, "Çocuğum ilk giyecek!" diye diretmem, güzelce yıkanıp ütülenen kıyafette mikrop filan kalmaz. Ama kullanmayan da kullanmaz işte zorla mı yani napalım? İstememiş kadın, kendi alacakmış/almış. İstemediğini söylediği halde de getirip önüne yığmanın, üzerine bir de çocuk kandırır gibi "Bunlar yeni" demenin bir manası yok.