Yeni kedi !!!

bu kadar zamandır kedi beslerim. 2 tane kedim var sokaktan sahiplendiğim. ilk kez yaş mama öneren bir bilgi görüyorum. yaş mama çok fazla kimyasal barındırır. jöleleştirmek için sıvı jelatin kullanılır. son derece sağlıksızdır. benim veterinerim ve veteriner arkadaşlarım önermez kesinlikle. ayda 1 kere falan verin ödül olsun derler sadece.

iç parazit ise kedi tüyünün kistleşmesini önler. kediden ziyade insan için faydalıdır. çünkü çiğ etle beslenmeyen kedide zaten bağırsak solucanı olmaz ama yinede kedi tüyünü kistleştiren bakteri bulunur.


Uzun yıllardır kedi besliyorum. Evimde 20 kedim sokakta baktığım 30 kedim var. Dünyada üretilen tüm kuru mamalar aynı teknikle üretilir Normal bir besinde %50-80 arasında su bulunurken, kuru mamalarda su miktarı yüzde 10 dur. Sadece kuru mama ile beslemek kedi bünyesinde yaratacağı su azlığı nedeniyle uzun vadede uriner sistem sorunlarına yol açar. Kuru mamada yaş mamada fabrikasyondur. Bu bağlamda kuru mama sağlıklıdır yaş mama değildir demek çok doğru bir yaklaşım değil. Yaş mama seçerken en az %30 -50 et içeriği olmasına raf ömrünü uzatıcı katkı maddesi renklendirici ve en önemlisi şeker içermemesine dikkat etmek gerekir. Siz %10 et içeriğine sahip bol katkılı renklendirici tatlandırıcı ve şeker içeren ürün tercih ederseniz pek sağlıklı beslenmeden söz edemezsiniz.

Kedilerin ihtiyacı olan başta taurin olmak üzere omega yağ asitleri ve vitaminler hazır mamalarda dengelidir. Evde yapacağımız yemeklerle bunu sağlamak mümkün değildir. İlk mesajımda da bahsettiğim gibi kuru mamanın dehidrasyonunu yaş mamayla kapatıp her ikisinden elde edilen dengeli vitamin vb yanında doğal besinler vermek en sağlıklı beslenme şeklidir.

Bugüne kadar girdiğim veteriner kliniklerinin hiç birinde yaş mama satılmadığını görmedim. Halk arası bilgi dışında Klinik düzeyde yaş mama zararlıdır diyeni de duymadım. Kuru mamayı reddedip sadece yaş mama yiyen kedimde var. Bugüne kadar bir sağlık sorunuyla da karşılaşmadım. Kedi beslenmesi konusunda bir çok yabancı kaynak var. Araştırmanızı öneririm.

İç parazite gelince bende farklı bir şey demedim. Kist yada sizin tabirinizle kistleşme denen durum iç parazitlerin kedi tüyüne yapışarak bir şekilde insana geçmesi, çok enderde olsa solunum sistemi yada karaciğerde çoğalabilmesidir. Kisti yapan tüy değil üzerindeki parazittir. Sağlıklı beslenen çiğ tüketmeyen çiğ tüketecekse bile BARF beslenmesine uyan diğer kedi, hayvan ve dışkıyla teması olmayan dışarı çıkmayan kedilerde aylık yada 3 aylık uygulama yerine daha seyrek uygulama yapılabilir dedim. İç parazitin sadece kedilerde değil yeşil tüketilen sebzelerde, özellikle pişmeden önce temas edilen tavuk ürünlerin de, mutfak lavabosunda yıkanması halinde mutfak tezgahında çok fazla miktarda bulunduğunu unutmayın. Bu durumda kediler çok masum kalıyor. Sağlık açısından mutfakta hijyen ve HACCP kurallarına uymak çok daha elzemdir.
 
X