Ameliyathaneye çorap ve atletle girdim. Atlet giyebilirseniz iyi olur hiç yoktan göğüslerinizi örtmüş olursunuz. Tamamen çıplak kalmazsınız.
Bol bol dua ettim hatta hastaneye giderken elimde dua kitabı vardı. Dua ettikçe rahatladım.
Beni çok korkutmuşlardı yok sonda çok acıyacak yok spinalin iğnesi acıtacak filan filan... Hİç kimseye kulak asmayın, herkesin bünyesi farklı ne sondam takılırken acıdı ne de spinal iğnesi yaparken. Ameliyata nasıl girerseniz öle çıkıyorsunuz ben mutlu girdim odama geldiğimde kahkalarla gülüyordum. Canınızın acıyacağını düşündüğünüz anda tüm bunlar geçicek bi kaç saat sonra bebişim yanımda olacak diye telkin edin kendinizi.
Bebiş odaya geldiğinde ilk babasının kucağına vermelerini tembihleyin bence önemli bi ayrıntı yoksa anneler ve kayınvalideler atlıyorlar hemen. Bence önce sizin sonra babasının kokusunu duymalı bebişler. Benim önce eşim kucağına aldı kokladı sonra annemlere teslim etti giydirsinler diye.
Hastaneye sorun mutlaka bebişleri yıkıyorlar mı doğduktan sonra. Benim doğum yaptığım hastanede yıkamamışlardı, silmişlerdi ama yine de kanlıydı yavrum. Yanınızda ince bi tülbent götürürseniz kanlarını temizlersiniz ılık suyla.
Hastane çantanızı hazırlarken bebişinkini ve kendinizinkini ayrı ayrı hazırlarsanız daha düzenli olur. Hatta refakatçime kolaylık olsun karışmasın eşyalar diye bebişin eşyalarını takım takım buzdolabı poşetlerine koymuştum ben. En üste de doğumdan gelince giymesini istediğim kıyafetini koydum. Böylece hangi eldiven hangi takımın hangi zıbın hangisinin karışmamış oluyor. Poşet halinde tam takım çıkıyor kıyafetler.
NE kadar ağrınız olursa olsun ilk bi kaç gün sürekli emzirin bebişi, yalnız aynı göğsü sakın 10 dakikadan fazla vermeyin ilk bi kaç gün. Göğüsler henüz alışık olmadığı için yara oluyor hemen. Hemşire uyarmıştı beni dinlemedim, acısını çok çektim sonradan. 10 dakikada bi değiştirin mümkünse, çünkü bebişler hemen yorulup uykuya dalıyor bazen 1 saat kalıyorlar göğsünüzde.
bir de hastanede odanızın kalabalık olmamasına dikkat edin ve refakatçinizi bu konuda uyarın, herkes şokta olduğu için doluşuveriyor odaya kimsenin sizin bile o anda aklınıza gelmiyor. ama anne karnından çıkan bebişin o kadar insanla aynı havayı soluması çok sakıncalı.
İlk birkaç hafta gerçekten zor geçicek. Eve gelir gelmez duş alın, cesaretiniz kırılırsa zor oluyor. Bebiş sürekli emmek isteyecek meraklanmayın. Benim minnoş saat başı emmek istiyordu, her emmeside 45 dakika sürünce sürekli yapışık halde geziyorduk. Çok bunalmıştım ağladığımı bile hatırlıyorum yeter artık diye. Ama sürekli emzirmek çok önemli, hem sütünüz geliyor hem de bebiş sizin kokunuzla ve kalp atışlarınızla rahatlıyor. Düşünün tamamen yabancı bi yerde ve tanıdığı tek koku sizinki, hal böyle olunca sık sık kucaklayın emzirin bebişi. Korkmayın ilk iki ay alışkanlık kazanmıyorlar. Bırakın huzur bulduğu yerde geçirsin dünyaya alışma süresini. Göğüs ucunuz yara olursa da emzirmeye devam edin. Çok acıyor ama vermesseniz göğsünüz körelebiliyor. Bu durumda göğüs kalkanı çok işe yaramıştı bende, nemli tutup iyileşmesini sağladı. Bİr de her emzirmeden sonra kendi sütünüzle temizleyin göğsünüzü ve açıkta kurumasını bekleyin. İlk iki ay her emzirme seansında iki göğsümü de verdim. İki aydan sonra tek göğüs yeterli oluyor. Hemde anca doluyor zaten.
Doğumdan sonra bi kaç gün içinde acayip bi kaka atımı olucak, korkmayın bebişler bağırsaklarını temizliyormuş. Ben gecenin 3.de bezi hastaneye tahlile yollattım ishal oldu mikrop kaptı diye.Ama gayet normalmiş bu durum.
İlk doğdukları zaman altını sık sık değiştirin kızlar yoksa pişik oluyorlar. İl k 3 ay gece bezi yapmadım hiç. Her emzirme seansında değiştirdim altını. 3 aydan sonra tek bezle sabahlamaya başladık. Bİr de ben hep emzirmeden önce değiştirdim altını, hem daha huzurlu emiyorlar hemde kusma sorunu yaşanmıyor. Hele ki emzirdikten hemen sonra sakın değiştirmeyin bebişlerin altını reflüye sebep oluyormuş. Benim kızım çok kusan bi bebek. Reflü teşhisi konmuştu ilk ay. Şu anda daha iyi ama sürekli kusan bi bebişiniz varsa emzirmeden önce altını değişteceksiniz ve emdikten yarım saat sonrasına kadar dik tutacaksınız. Ayrıca bir de yatağın başını yükselteceksiniz.
İlk on gün 2 saatte bir sonra her üç saatte bir uykudan uyandırıp emzirin bebişleri. Kan şekerleri düşüyor Allah korusun. bir aydan sonra yavaş yavaş düzeni oturtmaya çalışın. İlk 1,5 ay her istediğinde emzirdim bebişimi ama sonra düzen kurmaya başladım yavaş yavaş. Önce 1,5 saat, iki aydan sonra 2 saat, 3.aya yaklaşırkende 3 saatte bir emme süreleri koydum. Çünkü belli bir süre geçtikten sonra düzen kurmayıp her istediğinde devamlı emzirirseniz bebişler az ama sık emmeye alışıyorlar, karınlarını tam doyurmayıp az bi zaman sonra tekrar memişlere saldırıyorlar. böyle olunca gelsin hazımsızlık gitsin gaz sancıları. Süt bol olsun diye bol bol su için kızlar, gerisi fasa fiso. Bİr de uyku ve dinlenme.Bebiş uyuduğu zaman sizde uyuyun mutlaka.
15 gün sonra meşhur gaz sancıları başlıyor. Elektrik süpürgesi, aspratör, saç kurutma makinası olmadı arabayla gezdirme... Hepsi de işinize yarayacak. Ben zinco kullandım gaz damlası olarak. Karna sıcak havlu da işe yaradı. Birde acı elma yağını kulak çubuğuna sürüp yalnızca bir damla filan ayak topuklarına sürünce de işe yarıyor. Sakın fazla sürmeyin yakan bişi çünkü. Bİr de ikinci ay 15-20 cc rezene çayı verdim akşamları o da işe yaradı.
Benim minnoş şimdi 5 aylık. Emin olsun ilk zamanlar o kadar çabuk geçiyor ki. Ben şimdiden ösledim... :) Ne olursa olsun tadını çıkartın... bir de unutmadan doğduğundan beri günlük tutuyorum ben. büyüyünce kızıma hediye edicem inşallah. çünkü her ne kadar unutmam deseniz de unutuluyor bazı şeyler, mutlaka yazın...
sormak istediğiniz başka bişi varsa burdayım kızlar. aklıma şimdilik gelenler bunlar.