İyi günler/akşamlar,
Bu başlık altındaki iletilere ve sorulan sorulara bakıyorum da biraz fazla aceleciyiz sanırım bu konuda. Doğum kontrol hapı kullanmaya başlamadan önce takip edilmesi gereken bazı adımlar var. Ben de kendi doktorum sayesinde öğrendim. İçimizin tamamen rahat etmesini istiyorsak bazı önlemler almalıyız.
İlk adım: Hapın ne amaçla kullanılmak istediği. Düşük dozlu ilaçlar ile yüksek dozluların koruma oranı aynıdır. Yan etkiler veya vücuda eklediği katkılar değişebilir. Sizde ne çeşit etki göstereceğini önceden kestirmek için bir değerlerinize baktırmakta fayda var.
İkinci adım: Uygulamaya başlamadan önce tek başınıza hareket etmemeniz gerektiğinin lütfen farkında olun. Mutlaka bir doktora gitmelisiniz. "İşte bizim A kullanıyormuş memnunmuş bayağı, B de tavsiye etti zaten." diye düşünmek yeterli nedenler değildir. Her kadın tamamıyla kendine özgü ve tektir. Kaşımız gözümüz nasıl bize özelse vücudumuzun işlevselliği de aynı derecede farklılaşır. A'ya iyi gelen ilaç sizde alerjik reaksiyona sebep olabilir, B'yi memnun eden tedavi sizi mutsuz edebilir. Lütfen ama lütfen doktora gidip onunla beraber hareket ediniz.
Üçüncü adım: Test yaptırmak. Hap size çok mu kilo aldırır, tüylenme yapar mı, strese sokar mı? "Denemeden bilemeyiz." diye düşünmeyin, hormon seviyenize baktırırsanız bu tür sorularınıza aşağı yukarı bir cevap alırsınız. Doktorunuz da teste girmenizi önerecektir zaten.
Dördüncü adım: Düzenlilik. Doktorunuz değerlerinize bakarak size uygun bir ilaç yazdı. İlaçları birkaç gün almamak, düzgün bir saat belirlememek can sıkıcı noktalar. Birkaç saatten bir zarar gelmeyebilir ama birkaç gün ara vermek hoş olmayan sonuçlar getirebilir. Bir saat belirleyin ve ilacınızı hep o saatte alın. Bir süre sonra koşullanacaksınızdır. Bu sistem yürümezse uzun süreli koruma sağlayan iğneleri düşünebilir ve bu konuda doktorunuza danışabilirsiniz. Her gün hap almaktansa; aylık, üç aylık veya altı aylık iğneler yaptırmak daha kolayınıza gelebilir. Yalnız iğneler regllerinizi aksatacaktır, unutmayın.
Beşinci adım: Kullanım sonrası etkiler. Hap kullanımı sırasında istenmeyen bir takım etkilerle karşılaşırsanız, doktorunuza danışmaktan çekinmeyin. Kendi başınıza ilacı kesmeye veya değiştirmeye kalkmayın.
Bu beş adım çerçevesinde ilerlersek can sıkıcı sonuçlarla daha az karşılaşabiliriz. Doktoruma kilo almayı ve tüylenmeyi kesinlikle istemediğimi söyledim, değerlerime bakarak bana Yasminei önerdi. Bünyeme en uygunu bu görünüyor. Olumlu / olumsuz etkilerini gözlemlersem burada bildiririm.