• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Yaşar Erdinç'in yorumları..

Thursday, 05 April 2007
PARA GİRİŞİ ARTIYOR

$07ocak254.jpg
Yeniden 45700 seviyesine kadar yükseldik. Alımlar çok güçlü. Para girişi 100 milyon ytl'ye ulaştı. Hisse senedi taşıyanların pozsiyonlarını bozmaları için bir neden yok. Abd işsizlik baçvuruları bir beklenenden çok az yüksek geldi ama önemli bir etki yaratmadı. Zirveye yakın seviyelerden günü tamamlayacağımızı düşünüyorum.

Not: Yaşar Erdinç saat 16.30'da TRT Radyo1 95.6 frekansında günün gelişmelerini değerlendiren bir program yapacaktır.

POSTED BY: AT 04:05 pm

Friday, 06 April 2007
PİYASA OLUMLU BAŞLADI

$07ocak255.jpg
Dün yurt dışı borsalardaki olumlu seyir devam etti. Yurtdışı piyasalar paskalya tatiline girdikleri için bir süre bizim piyasalar sakin olacaktır. Bugün Abd ve Avrupa tatil. Ancak Abd'de saat 15.30'da önemli bir veri açıklanacak. O da tarım dışı istihdam verisi. Piyasa o veriyi takip edecektir. Yine önümüzdeki hafta 2 gün daha Abd tatil olacak. Bugün de haftanın son işlem günü olması sebebiyle daha yatay bir piyasa bekliyorum. Sabah açılışta 46bin seviyesi test edildi. Ancak üzerinde tutunamadık. Bir süre 45500-46000 aralığında dalgalanabiliriz. Dolar 1.3650 seviyesine geriledi. Faiz ise 19.24'den işlem görüyor. İlk yarım saat itibariyle de 2 milyon ytl para girişi oluştu. Bir sonraki yorum saat 11.30'da..

POSTED BY: Gökhan Mısırloğlu AT 10:29 am

Yaşar Erdinç : 10 Nisan Salı akşamı 20:00'den İtibaren Digiturk 98'nci kanal'da AKILLI TV'de Atilla Yeşilada, Erkin Şahinöz'le birlikte yapacağım ve 1,5 sata sürecek ekonomi programını izleyebilirsiniz.

Friday, 06 April 2007
ENDEKS 45500 DESTEĞİNE GERİLEDİ

$07ocak256.jpg
Sakin bir seans izliyoruz. Önceki yorumda da belirttiğimiz gibi 45500-46000 aralığına sıkışan bir endeks var. Bu seviyelerden tekrar yukarı hareket olabilir ancak 46bin'i geçebileceğimizi sanmıyorum. Saat 15.30'daki Abd tarım dışı istihdam verisi gelene kadar bulunduğumuz bant içinde işlemlerin geçeceğini düşünüyorum. Veriden sonra yukarı yada aşağı yönde bir dalgalanma yaşanacaktır ancak dış borsalar tatil olduğu için etkisi geçici olabilir. Para giriş rakamı -1 milyon yt'ye düştü. Bir sonraki yorum saat 15.00'da..

POSTED BY: AT 11:30 am

Friday, 06 April 2007
YATAY HAREKET SÜRÜYOR

$07ocak257.jpg
45500 desteği üzerindeki hareket sürüyor. Saat 15.30'da açıklanacak Abd tarım dışı istihdam verileri gelene kadar yatay seyir sürecektir. Olumsuz algılanacak bir veride 45500 altına sarkabiliriz ancak bunun trendi etkileyecek bir hareket olacağını sanmıyorum. Olumlu bir veride ise tekrar 46bin seviyesine doğru yükseliş olabilir. Ancak her iki durumda da bugün sabah verdiğimiz bant dışına çıkacağımızı düşünmüyorum. Para giriş çıkışı sıfır noktasında. Yabancıların tatilde olması direkt olarak para girişine etki etmiş görünüyor. Bir sonraki yorum saat 16.00'da..

POSTED BY: Gökhan Mısırlıoğlu AT 03:00 pm

Tuesday, 10 April 2007
AÇILIŞTA 45500 DESTEĞİNİN ALTINA GELDİK

$07ocak263.jpg
Dün dow jones çok az bir artı ile kapattı. Yine bovespa'da da %0.45'lik bir yükseliş vardı. İmkb ise, yurtdışındaki yatay kapanışlar ve biraz da iç gelişmelerin etkisi ile aşağı doğru bir açılış yaptı. 3 gündür içinde bulnuduğumuz bant da 45500 aşağı kırılarak bozulmuş oldu. Bu aşamadan sonra tekrar 45500 üzerine çıkamadığımız sürece 45bin seviyesindeki desteğe doğru bir gerileme beklenebilir. Ancak daha dengeli bir seyir içinde olcağımızı düşünüyorum.Genel olarak gunluk yorumuma uygun bir seyir içerisindeyiz.9 milyon ytl para çıkışı var. Faiz ise %0.50'lik yükselişle 19.40 seviyesinde bulunuyor. Bir sonraki yorum saat 11.30'da..

POSTED BY: Yaşar Erdinç AT 10:30 am

Tuesday, 10 April 2007
GELEN SATIŞLAR ENDEKSİ 45200'E ÇEKTİ

$07ocak264.jpg
Endeks 45500 üzerine çıkmaya çalışsa da üzerinde kalmayı başaramadı. Şu anda gelen satışlarla 45200'e kadar geriledik. 45bindeki destek seviyesinin kırılmasını şimdilik beklemiyorum. Para çıkışı 11 milyon ytl'ye yükseldi.Bir süre 45000-45500 aralığında hareket edeceğimizi düşünüyorum. Bir sonraki yorum saat 15.00'da..

POSTED BY: AT 11:29 am

Tuesday, 10 April 2007
ENDEKS 45000 SEVİYESİNE GERİLEDİ

$07ocak265.jpg
Sabahki yorumda 45500 seviyesinin aşağı kırılmasıyla 45bin seviyesine kadar olabilecek bir düşüşten bahsetmiştik. Nitekim şu sıralarda endeks 45bin seviyesinde bulunuyor.Ancak bugün için artık 45bin seviyesinin aşağı kırılacağını sanmıyorum. Seansın geri kalan bölümünde daha çok 45000-45400 aralığında bir seans izleyebiliriz. Eğer yarın yurtdışı borsalarda eksi rakamlar oluşur ve endeksin 44600'e gerileme durumu ortaya çıkarsa bu durum iyi bir kısa vadeli alım fırsatı olacaktır. Para çıkışı 8 milyon ytl düzeyinde bulunuyor. Bir sonraki yorum saat 16.00'da..

Tuesday, 10 April 2007
45000 ÜZERİNDEKİ SEYİR SÜRÜYOR

$07ocak266.jpg
Endeks 45bin seviyesinde dengelendikten sonra alımlarla 45400 seviyesine kadar yükseldi ancak seans sonuna doğru tekrar bir gevşeme olduğunu görüyoruz. Önceki yorumlarımıza ekleyecek çok bir şey yok. Genel olarak beklentilerimize paralel bir seyir vardı. Günü 45bin seviyesi üzerinde tamamlayacağız. Para çıkışı 3 milyon ytl'ye kadar düştü. Faiz 19.42'ye yükseldi. Bu geceki dow jones'un kapanışı, yarın endeks için açılışta referans olacaktır.

POSTED BY: Gökhan Mısırlıoğlu AT 04:00 pm

Tuesday, 10 April 2007
BU GECE FED TUTANAKLARI AÇIKLANIYOR
Dün gece Dow Jones yüzde 0.04 artışla kapandı. Bizim borsa ise günü yüzde 1.20 düşerek 45.339 seviyesinden tammaladı ve gün içinde 45 bin desteğine kadar gerileme yaptı. Şimdi bu destekte tutunacaktır fakat FED tutanaklarının açıklanmasını da görmek isteyecektir. Çünkü Dow Jones da bu tutanakları merakla bekliyor. Dün zaten FED'den MİSHKIN "enflasyon istediğimizden daha yüksek" dedi. Dolayısıyla FED tutanakları enflasyona vurgu yapacak olursa, bu durum faizlerin uzun süre inmeyebileceği anlamına gelecektir. Bu da hisse senedi piyasasını olumsuz etkiler. Bu nedenle piyasalar bunu görmeden ve Cuma günü açıklanacak enflasyon verilerini görmeden yükselişine devam etmek istemez.

Bu nedenle de bizim borsanın 45 bin ile 45.650 aralığında kalacağını ve önemli bir yükselişe başlamayacağını düşünüyorum. Daha önceki yorumumda da vurguladığım üzere, endeks geçici olarak 44.500'e doğru bir geri çekilme yaşayabilir ama bu durumun uzun süreli olacağını zannetmiyorum. Dolayısıyla 45 binin altına doğru hızlı inişler sırasında ayı tuzakları oluşabilir. Öncelikle endeksin 46 binden başlayan geri çekilmesi sırasında oluşturacağı dibi görmek gerekiyor. Dün en azından 45 bini ilk denemesinde tutundu ve yükseldi. Şimdi de 45 binin altı görülürse 44.750'de destek bulmaya çalışacaktır. Bugün açılışta endeksin olumlu olacağını ve 45.500 civarını görebileceğini düşünüyorum ama alım için acele edilmemesi gerektiğini düşünüyorum.

Sağlıcakla kalınız...

POSTED BY: Yaşar ERDİNÇ AT 11:50 pm

Wednesday, 11 April 2007
ENDEKS GÜNE OLUMLU BAŞLADI

$07ocak267.jpg
Dün Dow jones yatay kapandı. Bovespa'da ise %0.68'lik bir artış gerçekleşti. Genel olarak yurtdışında da olumlu havanın sürmesiyle hafif bir yukarı hareketle güne başladık. Ardından Garanti bankasına gelen yüklü alışlar ile piyasa biraz daha moral kazandı. Şu anda endeks 45500 üzerine çıkmaya çalışıyor. Ancak o seviyenin üzerine çıksak bile bugün için önemli yukarı bir hareket beklenmemeli. Çünkü bu akşam saat 21.00'da Abd'de FED toplantı tutnakları açıklanacak. Oradan gelecek yorumlar ve vurgular izlenecektir.Daha yatay bir gün geçirebiliriz. Para girişi 8 milyon ytl oldu. Faiz ise 19.40'a geriledi. Bir sonraki yorum saat 11.30'da..

POSTED BY: AT 10:43 am

Wednesday, 11 April 2007
ALIMLAR GÜÇLENDİ

$07ocak268.jpg
Bugün için önemli bir yukarı hareket beklemediğimi yazmıştım. Daha çok 45500 görüldükten sonra daha yatay bir hareket olacağını düşünüyordum.Ancak garanti bankasındaki alışların devamı ve buna akbank sahol ve isctr'nin de katılmasıyla alımlar büyüdü. 46bin seviyesine kadar yükseldik. Doğal olarak oradan satış geldi. Bu esnada para girişi ise 25 milyon ytl'ye yükseldi. Bu kadar yüksek para girişi ile gelen yükseliş sonra artık 45700 desteğinin altına gelmemiz zor görünüyor. 46bin seviyesininden başlayan satışın 45700'e kadar sürmesi beklenebilir. Bir süre 45700-46000 aralığında harekete devam edeceğiz. Ancak şu an oluşan hareket ve alımlar ralli tipi bir hareketin sinyalini veriyor. Şu aşamada endeksin Fed tutnaklarının sonucunu pek önemsediğini görüyoruz.Faiz 19.37'ye geriledi. Bir sonraki yorum saat 15.00'da..

POSTED BY: Yaşar Erdinç AT 11:39 am

Wednesday, 11 April 2007
46300 DENENDİKTEN SONRA SATIŞLAR GELDİ

$07ocak269.jpg
Endeks ilk seans sonunda gelen alımların etkisiyle 2. seansa da alım ağırlıklı başladı ve 46325'e kadar yükseldi. Ancak o seviyelerden tekrar satış geldiğini gördük. Piyasa herşeye rağmen bu gece Fed tutnaklarından ne çıkacağını da bekliyor. O nedenle 46bin üzerinde bir kısmı risk almamak için satışa geçmiş olabilir. Endeks şu sıralarda 45900'e kadar geriledi. Ancak bu aşamadan sonra 45800'ün altına geleceğimizi düşünmüyorum. 45750-45800 gibi endeks destek bulacaktır. Para girişi 48 milyon ytl'ye kadar yükseldi. 2. seansta yaşadığımız 400 paunlık düşüşe rağmen para girişinde azalma olmadı. Bir sonraki yorum saat 16:00'da..

Wednesday, 11 April 2007
ENDEKS TEKRAR 46000'İN ÜZERİNE ÇIKTI

$07ocak270.jpg
Önceki yorumda da belirttiğimiz gibi 45800 seviyesinden alımlar geldi ve tekrar 46bin seviyesinin üzerine çıktık. Para girişi hala 50 milyon ytl düzeyinde bulunuyor.Bugün için 46bin üzerinde kapatmamız olumlu olacak. Akşam Fed toplantı tutanaklarından çıkacak sonuçlar Dow jones'u çok fazla olumsuz etkilemezse olumlu trend devam edecektir.Birazdan Bovespa açılacak. Şu anda futureları %0.50 yukarıda bulunuyor. Faiz 19.33'e geriledi.

POSTED BY: Gökhan Mısırlıoğlu AT 04:00 pm

Thursday, 12 April 2007
DÜŞÜK AÇILIŞIN ARDINDAN TEPKİ GÖZLENİYOR

$07ocak271.jpg
Dünkü Fed toplantı tutanaklarında enflasyon kaygılarının faiz artırımlarını gerektirebileceği yorumları dow Jones'a satış getirdi. Dow jones günü %0.70 eksi ile kapattı. O nedenle güne 45500 seviyesinden başladık ancak hemen ardından bir toparlanma yaşandığını görüyoruz. 45800 seviyesine kadar bir tepki yaşandı. Son haftalarda yaşanan para girişi endeksin olumsuz seyretmesini engelleyecektir. Bugün saat 14.30'da Büyükanıt'ın konuşmasına kadar 45500-45900 aralağında yatay bir seyir izleyeceğimizi düşünüyorum. Para girişi 2 milyon ytl seviyesinde bulunuyor. Dolar ve faizde çok hafif yükselişler var. Hisse senedi taşıyanlar için henüz pozisyon bozmayı gerektirecek bir durum oluşmadı. Bir sonraki yorum saat 11.30'da..

POSTED BY: Gökhan Mısırlıoğlu AT 10:28 am

Thursday, 12 April 2007
ENDEKS TEKRAR 45500'E GERİLEDİ

$07ocak272.jpg
Endeks 46bin seviyesine doğru yükseldikten sonra sert sayılabilecek satışlar geldi. Tekrar alt bant olan 45500 seviyesine geriledik. Dolayısı ile geçen yorumda verdiğimiz bant içinde dalgalanmaya devam ediyoruz. Saat 14.30'da Büyükanıt'ın konuşması izlenecektir. Piyasaları rahatsız edecek konuşmalar olmazsa endeks için olumlu olacaktır. 2 milyon ytl para çıkışı gözleniyor. 45500'ü aşağı kırmadığımız sürece piyasa çok fazla rahatsız olmayacaktır. Bir sonraki yorum saat 15.00'da..

POSTED BY: Gökhan Mısırlıoğlu AT 11:30 am

Thursday, 12 April 2007
ENDEKS 2. SEANS BİR MİKTAR DAHA DENGELİ

$07ocak273.jpg
Büyükanıt şu anda basın toplantısı yapıyor. Daha çok milli güvenlik konuları ile ilgili olarak konuşuyor. Endeks ilk seansa göre bir miktar rahatladı diyebiliriz. Para girişi 4 milyon ytl'ye yükseldi. Bir süre 45250-45700 aralığında kalacağımızı düşünüyorum. Dax ilk seansta olduğu gibi %0.50 ekside bulnuyor. Saat 15.30'da Abd'de işsizlik başvuruları açıklanacak. Bir sonraki yorum saat 16.00'da..

POSTED BY: AT 03:00 pm

Friday, 13 April 2007
YUKARI AÇILIŞIN ARDINDAN TEKRAR SATIŞ GELDİ.

$07ocak274.jpg
Dün dow jones toparlandı ve %0.55 yükseldi. Dolayısı endeks de yukarı yönlü bir açılış yaptı.Garanti Bankası önderliğinde gelen alışlarla 46200 seviyelerine kadar yükseldikten sonra şu sıralarda bir geri çekilme yaşanıyor. Şu aşamada en fazla 45750 seviyesine kadar gerileyeceğimizi düşünüyorum. O seviyedeki destekten alım gelecektir. Bügün için daha çok 45750-46300 aralığında dalgalandığımız bir gün olabilir. Para girişi 2 milyon ytl düzeyinde bulunuyor. Bir sonraki yorum saat 11.30'da..

POSTED BY: AT 10:32 am

Sunday, 15 April 2007
ADAYLIK SÜRECİ BAŞLARKEN

Bu hafta yayınlanan para dergisinde dövize ve borsaya ilişkin çok ayrıntılı yorumlarımı verdim. Borsaya ilişkin olarak yabancıların bakış açılarının nasıl olduğunu ve bu bakış açısıyla nasıl bir seyrin bizi beklediğini vurgulamaya çalıştırm.

Bu aşamadan itibaren Cumhurbaşkanlığı konusundaki gelişmelerin piyasaları çok ciddi biçimde etkilemesini bekleyemeyiz. Çünkü bu süreç konusundaki bütün senaryolar fiyatlara girmiş bulunuyor. Stresle beklenen Genelkurmay Başkanı sayın Yaşar Büyükanıt'ın konuşması, ardından Cumhurbaşkanı sayın Ahmet Necdet Sezer'in konuşmaları ve sonra da 14 Nisan mitingi ile birlikte, siyasi gerginlik ve iç siyasette deprem olabileceği beklentileri bitmiş oluyor. Piyasalar bu süreç sonunda rahatlamış olacaklardır. Dış piyasalardaki olumlu gelişmelerin de etkisiyle piyasalar bu haftaya büyük olasılıkla olumlu bir havada başlayacaktır.

Dolayısıyla endeks açılışta 46.200-46.300 seviyelerinden güne başlayabilir. Çok ters ve olumsuz bir gelişme olmadığı sürece 45.900'ün altına bir gerileme veya bu seviyenin altında bir kapanış beklemiyorum. Geçen hafta 46.300 seviyesini kendine direnç yaparak bu seviyenin altında birkaç destek oluşturan endeks bu sefer bu direnci kırmaya yönelik güçlü bir atak yapabilir. Bu tür bir yükselişin yavaş ve istikrarlı olmasını beklemeyiniz.

Varsayalım ki; endeks açıldıktan sonra 46.250 civarını görmüş olsun ve yeniden 46 bine doğru gevşesin ve hacim zayıflasın. Bu tür bir durumda, gelen alışlar birlikte birden 400-500 puan yükselişler ortaya çıkabilir ve önceki hafta başlayan ralli tipi hareketin devamı gelebilir. Çünkü en önemli ekonomik veriler (enflasyon, cari açık, bütçe açığı vs..) açıklanmış durumdadır. Siyaseten gerginlik yaratabilecek temel beklentiler de cevabını bulmuş durumdadır. İşte bu nedenle piyasanın çok rahatladığını görebiliriz.

Tabi ki her zaman söylediğim üzere, piyasa bizlerden ve en büyük yatırımcıdan bile bir adım öndedir. Varsayalım ki endeks 46 binin üzerinde bir açılış gerçekleştirdi ve daha sonra satışlar geldi. Bu satışlarla endeksin 45.500'ün altına gerilemiş olduğunu ve hacmin de artmaya başladığını varsayalım (çok düşük bir olasılıktır ama biz böyle olduğunu varsayalım). Bu tür bir durumda bizlerin bilmediği ama piyasanın haber aldığı birşeyler var demektir. Bu tür bir durumda eğer endeks 45.500'ün altında bir seviyeden kapanış yapacak olursa temkinli olmak gerekir. Yani bir miktar satış yaparak beklemeye geçmek anlamlı olur. Fakat 46.300'ün üzerine kendini atmaya çalışan bir endeks, en azından 47.500'e kadar olabilecek bir hareketin sinyali ve habercisi olacaktır.

Yeni Cumhurbaşkanımız seçilene kadar piyasalar günlük güneşlik bir bahar havası yaşayabilir. Fakat Cumhurbaşkanı seçimi sonrasında bu hava daha da olumlu bir havaya dönüşerek şuursuz bir hal alabilir veya belki de kar realizasyonları gelir. Ama şunu çok açık kalple belirteyim ki, Cumhurbaşkanı seçimi sonrasında yeni bir süreç başlayacaktır. Bu süreç genel seçimlere kadar devam edecektir. Genel seçimlerin ne zaman olacağını aslında bilmiyoruz. Fakat görünen o ki erken bir genel seçim olacaktır. Dolayısıyla Temmuz ile Eylül arasında bir erken seçim görebiliriz. Bu seçime kadar olan dönemde "bu da nerden çıktı" diyebileceğimiz ve toplumu çok fazla gerebilecek olaylarla karşılaşabiliriz. Ayrıca Mayıs ayı başından itibaren ABD'deki son türbülansa neden olan "ekonomi durgunluk dönemine giriyor mu?" sorusunu güçlendirecek veriler ve ABD'deki NEw Century Homes'un batma noktasına gelişinin ABD ekonomisine yansımaları göreceğimiz veriler gelmeye başlayabilir. Şu an dış piyasalarda da bir bahar havası olsa da tarihi rekor zirvelerine ulaşan dış piyasaların bu zirveleri geçmesini beklemiyorum. Daha ziyade ikili zirve görüntüleri oluşabilir. İşte bu yüzden, Mayıs ortalarından Eylül dönemine dkadar olacak süreci şu an okuyabilmem mümkün değil. Yani belirsizlikler var. Piyasalar belirsizliği sevmez ve belirsizliği tahmin etmek yerine satıp nakde geçmeyi tercih edebilir. Yaz aylarının da genellikle borsalar için pek verimli olmadığı düşünülecek olursa, Cumhurbaşkanı seçilene kadar olan dönem çok iyi getiriler sağlarsa, Cumhurbaşkanı seçildikten sonraki yükselişleri kar realizasyon fırsatı olarak değerlendirmek anlamlı olabilir. Gerçi daha o günlere zaman var ve yorumlarımda gelişmeleri sizlere aktaracağım.

Sağlıcakla kalınız...

Monday, 16 April 2007
YÜKSELİŞLE AÇILIDIK

$07ocak277.jpg
Cuma günü Dow jones iyi kapattı.Tüm dünya borsalarındaki yukarı trend devam ediyor. Dolayısı ile imkb de bu dalgadan payına düşeni alıyor. Açlış itibariyle 46400'deki kritik seviyenin üzerine çıktık. 46600'den kısmı bir satış gelse de yine garanti bankası önderliğinde geşln alımlarla tekrar yükselişe geçtik. Şu anda imkb30'daki tüm banka ve holdinglerde %3-4 arasında primler görülüyor. Endeks de 47bin seviyesini test etti. Dolar bazlı grafikte 3.45 cent'te önemli bir direnç seviyesi vardı ki bu da 47bin seviyesine denk geliyor. O nedenle ilk geri çekilmenin 47bin geleceği görülüyor. Nitekim ben bu yorumu yazarken de gerileme kendini gösterdi. Bir süre 46400-47000 aralığında bir hareket izleyebiliriz. Dolar 1.3610'e , faiz ise 19.40 seviyesine geriledi. Para girişi ise 13 milyon ytl düzeyinde bulunuyor. Bir sonraki yorum saat 11.30'da..

POSTED BY: Gökhan Mısırlıoğlu AT 10:32 am

Back
X