• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Yaşar Erdinç'in yorumları..

Wednesday, 29 August 2007
ENDEKS HAFİF TOPARLANMA YAŞADI


Endekste 47400'e doğru bir hareketlenme olsa da genel olarak sakin bir seyir izliyoruz. ABD endeks futureları izlenmeye devam edilmeli. Dow Jones futureları %0,09 ve S&P 500 futureları %0,08 yukarıda bulunuyor. Bu endekslere gelecek satışlar bizde de hisseilecektir. Sabah yorumunda verdiğimiz destek ve direnç seviyeleri güncelliğini koruyor. Para çıkışı 3, işlem hacmi 490 milyon YTL seviyelerinde bulunuyor. Bankalararası piyasada dolar 1,3337 seviyelerinden işlem görüyor. Bir sonraki yorum 14:30'da verilecektir.

POSTED BY: Üzeyir DOĞAN AT 11:29 am
 
Monday, 03 September 2007
HAFTAYA SAKİN BİR BAŞLANGIÇ


Endeks cuma gününü yurtdışı borsalarda varolan olumlu havanın ve içeride ise cumhurbaşkanlığı seçiminin beklentiler dahilinde sorunsuz atlatılmasının etkisi ile %4,4 gibi ciddi bir yükselişle kapattı. Bu yükselişle endeks psikolojik 50000 seviyesini geçerek haftayı 51198 puandan kapatmış oldu. Cuma günü piyasalardaki yükselişin sebepleri ABD başkanı W. Bush ve FED başkanı Bernanke nin olumlu açıklamaları ve olumlu gelen ABD verileri idi. Yeni haftaya başlarken şuan için tüm olumlu haberlerin fiyatlara yansımış olduğunu söyleyebiliriz. İMKB için 50400 - 50700 bölgesi buranın üzerinde ise 51300 - 51500 bölgesi direnç bölgeleri olarak verilebilir. Destek olarak ise 49500 ve daha aşağıda 48500 seviyesini verebiliriz. Bugün için piyasada düşük hacimli bir seyir gözlemleyebiliriz. Ayrıca bugun ABD piyasalarınında Labor Day sebebi ile kapalı olduğunu hatırlatalım. Endeksin bundan sonraki seyrinde yurt dışı gelişmeler ve bugün açıklanacak olan enflasyon verisi etkili olacaktır. Öğleden sonra enflasyon riskini satın almak istemeyen yatırımcıların kısmi satışları ile karşılaşabiliriz. Endekste para girisi 1 milyon YTL, işlem hacmi 215 milyon YTL. Dolar şuanda bankalar arasınında 1,2970 seviyesinden işlem görmekte.

POSTED BY: Görkem KAHVECİ AT 10:28 am
 
BU SEFERKİ KÖTÜ HABER BAYAĞI KÖTÜYDÜ?

6 Eylül 2007

Dünkü yazımızda, ABD'de açıklanacak haberlerin olası etkilerinden bahsetmiştik. Eğer beklentilerden biraz daha olumsuz bir haber gelirse, piyasaların buna olumlu reaksiyon verebileceğini belirtmiştik. Fakat haberin beklenenden çok ciddi biçimde daha kötü gelmesi durumunda, bunun etkisinin de olumsuz olacağını vurgulamıştım.

Nitekim dün, sözleşmesi imzalanmış ve bekleyen ev satışlarında yüzde 2 düşüş beklenirken, yüzde 12.2 düşüş olması inanılmaz bir beklenti sapmasıydı. Bu nedenle ABD piyasaları dünü yüzde 1'in üzerinde düşüşlerle kapadı. Bazı önemli noktaları vurgulamadan önce, diğer verilere de bakalım.

ABD'nin özel istihdam hizmetleri şirketi ADP özel sektörde istihdam büyümesinin Ağustos ayında 38,000 ile 83.000 olan beklentilerin altında kaldığını bildirdi. Temmuz ayında istihdam artışı ise 48 bin olmuştu ve bu rakamda da bir revizyon yapılmadı.

Daha sonra FED'in gri defteri açıklandı. 27 Ağustos itibariyle sonuçlanmış olan birçok ankete göre FED, Ağustos ayında yaşanan kredi piyasaları krizinin ekonomide genel çapta bir etkisinin sınırlı olduğunu söylüyor ve aynen şöyle diyordu;

"Son yaşanan türbülansı içeren anketlerin sonuç raporları gösteriyor ki; bu türbülansın konut sektörü dışındaki ekonomik aktivitiye etkisi sınırlıdır." ; "Ulusal çapta ekonomik ativite genişlemeye devam etmiştir."

Bernanke en son konuşmasında düzenli olarak çıkan aylık raporların, kredi piyasalarındaki sıkışıklığın etkisini ölçmekte yetersiz kalacağını ve bu nedenle kendilerinin, bölgesel iş dünyası kontaklarından gelecek bilgiye daha fazla önem vereceklerini söylemişti.

Yani FEDin gri defteri veya kitabı da FED'in faiz indirimi konusunda çok da hevesli olmayacağı sinyalini verdi. Bu da piyasaları ekstra olumsuz etkileyen bir nokta oldu. Dikkat ederseniz gri defter ekonominin rayında olduğunu ve konut sektörü dışına sıçrayan ciddi bir negatif etki olmadığını söylüyor ve piyasaların buna sevinip borsada alıma geçmesi gerekirken, tam tersi oluyor. Yani olumlu haber, borsaları olumsuz etkiliyor.

Aslında tüm bu açıklamalara ve gelişmelere rağmen, piyasa 25 baz puanlık bir indirim olacağını düşünüyor ama işin kötüsü, bunu yeterli görmüyor. Yani FED eğer 18 Eylül'de 25 baz puanlık bir indirimyapacak olursa, bu durum bence piyasalarda hayal kırıklığı yaratacaktır. Çünkü, her ne kadar bu gri defterde henüz genel ekonomi üzerinde çok negatif gelişmeler olmadığını söylese de, piyasalardaki kredi sıkışmasının gecikmeli etkileri olacaktır ve piyasa bunu çok çok iyi biliyor. Zaten dün gece 10 yıllık devlet tahvili faizlerinin 4.46 seviyelerine kadar gerilemesi, ciddi bir resesyon riskini net bir biçimde yansıtıyor.

Dün Avrupa Merkez Bankası'ndan (AMB veya ECB) gelen açıklama da önemliydi. Aslında bir ara bu haberle piyasalar olumluya dönmüştü. AMB başkanı Trichet euro para piyasalarında çalkantının arttığını, bu nedenle gerekirse müdahalede bulunabileceklerini belirtti.

Avrupa para piyasalarında artan çalkantı ile kastedilen şey ise libor faizleri (libor dolar faizleri) ile Eurobor (euro cinsi libor faizleri) faizlerinin artışıdır. Sonuç olarak faizlerin yükseliyor olması para bulmanın daha çok zorlaştığını ve para piyasalarındaki stresin azalmadığını da gösteriyor.

Bu haber ve gelişmelerin hepsini bir kefeye koyarsak, dün ABD borsalarının düşüşünü normal karşılamak gerekiyor.

Başka hangi veriler açıklanacak?

Bugün saat 15:30'da, 1 Eylül tarihi itibariyle işsizlik başvuruları açıklanacak. İşsizlik başvurularında 6000 artış bekleniyor. Eğer bu rakamın üzerinde ciddi bir işsizlik artışı olursa, tabi ki piyasalar yeniden olumsuz etkilenebilir. Bugün ayrıca ikici çeyreğe ait verimlilik rakamının revizyonu var ve piyasa ikinci çeyrek verimlilik rakamının yüzde 2.4'e revize edilmesini bekliyor. Önceki verinin yüzde 1.8 olduğunu düşünürsek, önemli bir revizyon sözkonusu olacak gibi görünüyor. Eğer yüzde 2.5'ten yüksek bir revizyon gelirse, bu durum faiz indirimi olasılığını azaltacağı için, olumsuz algılanabilir.

Cuma günü açıklanacak olan verilere yarın değineceğiz fakat bugün ben kısaca bir başka konuya değinmek istiyorum. Dün gece 10 yıllık ABD devlet tahvili fazilerinin yüzde 4.46'ya kadar düşmesi, orta vade için hiç ama hiç hoş bir şey değil. Geçenlerde yazdığım kara tabloyu da buna dayandırarak orta vadeli bir resim çizmeye çalışmıştım. Şu an görüyoruz ki avrupa para piyasalarında 3 aylık libor faizleri sürekli olarak artıyor (Bu konuda Salih Neftçi'Nin yazmış olduğu ayrıntılı analizi finansyatırım sitesinden okuyabilirsiniz). Yani paranın maliyeti artıyor. Eğer FED sadece 25 baz puanlık bir indirim yaparsa piyasaların yeniden hızla bozulduğunu görebiliriz. Henüz 18 Eylül'e daha çok var, fakat sadece 25 baz puanlık indirim beklentisi güçlenirse veya veriler bunu işaret etmeye başlarsa, daha öncesinde de piyasalarda olumsuz seyir izleyebiliriz.

Bugün piyasaların nasıl hareket edebileceğini tahmin etmeye çalışmayacağım. Önceki gece ABD borsalarının kapanışları sonrasında bizim piyasada çok olumlu açılışlar olacağını tahmin ederken, sabah uyandığımızda futıre piyasalarının hespi sert gerilemeler yapmıştı. Bu nedenle de açılışlarımız cılız yukarı hareketler şeklinde ortaya çıktı. Fakat dün gece Dow Jones ve S&P500 yüzde 1'in üzerinde düşüş yapmış olsalar da diplerde W formasyonu oluşturdular ve yeniden kısa vadeli bir yükseliş olasılıkları da var. Önemli verilerin de açıklanacak olması nedeniyle piyasalarda volatilite yüksek olabilir. Yani bugün "piyasa yukarı gidiyor ve trend döndü" derken bir anda trendin yeniden aşağı döndüğünü de görebiliriz. Bu nedenle bugün çok alım satım yapılmasını önermiyorum. Dünkü düşüller sonrasında piyasaların sakinleşip sakinleşmediğine bakılmalı ve dow Jones ile S&P500 future'ları yakından izlenmelidir.

 
PİYASALAR ve SORULAR

7 Eylül 2007

Önce piyasalar değinelim.
Dünü ikiye bölebiliriz.
15:30 öncesi ve 15:30 sonrası olarak.

15:30 öncesinde Almanya'da imalat sanayi siparişlerinin geçen ay yüzde 2 düşmesi beklenirken yüzde 7.2 düşmesi büyük stres yarattı.
Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası faiz oranlarını değiştirmeyince piyasalar biraz rahatladı.

Tam da, acaba piyasalar yeniden yeni bir türbülansa mı giriyor? derken ABD verileri geldi. Hem verimlilik artmış hem de işsizlik başvurularında 6000 kişi artış beklenirken, 18 bin kişi azalma olmuştu.

Piyasalr yeniden olumluya dönü ve Dow Jones açılmadan önce bizim borsamız günü artıda tamamladı.

Dow Jones açıldığında, önce yükseldi, sonra sert düştü ve daha sonra hızlı bir yükseliş yapıp, biraz gerileyerek günü yüzde 0.44 oranında değer artışıyla kapadı.

Bugün seans açılmadan önceye kadar eğer başka ters bir gelişme olmazsa, bizim borsa 50.250 seviyelerinden açılıp, 49.750 seviyesini destek yaparak yukarı yönlü gitmeye çalışır, fakat yine saat 15:30'da açıklanacak işsizlik oranı verisini bekleyeceğiz. Bu oran açıklanıncaya kadar yatya dalgalı bir piyasa izleyebiliriz. Piyasa yüzde 4.6 bekliyor. Bu veride çok büyük bir sapma olacağını zannetmiyorum. Ama 4.7'nin üzerinde gelecek bir rakam ciddi türbülans yaratabilir. Eğer 4.5 gibi bir rakam gelirse borsamızda anında 500 puanlık artışlar görebiliriz.

Teknik dinamiklere bakacak olursak, Dow Jones önemli bir üçgen yaptı ve bu üçgeni yukarı kırdıracak bir işsizlik rakamı açıklanırsa, 13.500 seviyesine kadar yükselebilir. Bu durumda benzer trendi biz de yaşarız.

Sonuç olarak piyasalar kısa vadeli yönün yukarı olduğunu sinyal veriyor.

***

Mehmet Celayir isimli okuyucum, Erbosan ve Zorlu Enerji hisseleri ile ilgili analiz ve yorum yapmamı istemiş. Zorlu enerji hissesine bakamadım ama Erbosan'a bakma fırsatı buldum. Erbosan üç ayda 6.2 milyon YTL kar açıklamış. Sermayesi ise 5.2 milyon YTl civarında bulunuyor. Yani sermayesinden fazla kar açıklamış. Geçen yıl aynı dönemde ise zarardaymış. Kar artışının sebbeine baktığımızda tamamıyla esas faaliyetinden kaynaklandığını görüyoruz. F/K oranı 3-4 civarında bulunuyor. Bu yıl sonu itibariyle, eğer bu performans büyümesi devam ederse yıl sonunda 24-28 mln YTL arasında kar açıklayabilir. Bunu 5 F/K ile çarptığınızda 125 mln YTL piyasa değeri yapıyor. Şu anki piyasa değerinin 59.5 mln YTL olduğunu ve PD/DD oranının da 1.5 civarında olduğunu düşünürsek, 2008'in ilk üç ayına kadar olan dönemde elinizde tutmaya karar verirseniz bu hissenin en az yüzde 40 ile yüzde 80 arasında bir prim potansiyeli var. Şu an 11.00-11.50 YTl arasında bulunuyor. Bu seviyelerden alım yapılabilir. Fakat borsada düşüş olursa tabi ki bu hisse de geriler ama şunu söyleyebiliriz ki İMKB'nin performansından çok daha iyi bir performans beklenebilir. Eğer İMKB yüzde 10 düşerse bu kağıdın yüzde 5'ten fazla düşmemesini beklerim. Ya da İMKB yüzde 10 yükselirse, b kağıdın yüzde 12'den fazla yükselmesini bekleyebilirim. Yalnız bu belirttiğim perfomans ölçüsünü İMKB'nin bir iki günlük getirisine baarak aramayınız. Yani İMKB iki günde yüzde 5 yukarı giderken bu kağıt aynı süre içinde sadece yüzde 2 prim yapabilir. Benim kastettiğim şey ise, şu andan itibaren önümüzdeki altı ay içinde İMKB'den çok daha iyi performans göstermesi durumudur. Elinde bulunduranlar tutmaya devam edebilirler. Orta vadeli yatırım için 9-12 YTL aralığı alım yapmak için uygun seviyeler olarak verilebilir.

 
HAFTAYA BAŞLARKEN SENARYOLAR

10 Eylül 2007

Geçen hafta Cuma gününe kadar piyasalarda çok büyük hareketler olmadı. Fakat Cuma günü tarım dışı istihdam verileri açıklandıktan sonra, ciddi bir volatilite artışı gerçekleşti. Aslında piyasa tarım dışı istihdamın Ağustos ayında 112 bin kişilik artış göstermesini beklerken, tam tersine 4 bin kişi azalması haberi şiddetli düşüşleri yaratmayabilirdi ama, hem 2003 yılından bu yana görülen ilk düşüş olması, hem de Haziran ve temmuz ayına ait istihdam verilerinin aşağı yönde revize edilmesi, piyasaları yeni bir türbülansa maruz bıraktı.



Temmuz ayına ait istihdam rakamları 92 bin kişi olarak açıklanmıştı. Fakat bu rakam Cuma günü 68 bine revize edildi. Haziran ayındaki istihdam artışı ise daha önce 126 bin kişi açıklanmışken, bu rakam da 69 bin kişiye düşürüldü.



Bu gelişmeler sırasında Ağustos ayı işsizlik verileri de açıklandı fakat bu rakam geçen ay olduğu gibi yüzde 4.6'da kaldı.



Geçen hafta içinde FED'in bej defteri (beige book) açıklandı. 27 Ağustos itibariyle sonuçlanmış olan birçok ankete göre FED, Ağustos ayında yaşanan kredi piyasaları krizinin ekonomide genel çapta bir etkisinin sınırlı olduğunu söylüyor ve aynen şöyle diyordu;



"Son yaşanan türbülansı içeren anketlerin sonuç raporları gösteriyor ki; bu türbülansın konut sektörü dışındaki ekonomik aktivitiye etkisi sınırlıdır." ; "Ulusal çapta ekonomik aktivite genişlemeye devam etmiştir."



Bernanke en son konuşmasında düzenli olarak çıkan aylık raporların, kredi piyasalarındaki sıkışıklığın etkisini ölçmekte yetersiz kalacağını ve bu nedenle kendilerinin, bölgesel iş dünyası kontaklarından gelecek bilgiye daha fazla önem vereceklerini söylemişti.



Yani FEDin bej defteri de FED'in faiz indirimi konusunda çok da hevesli olmayacağı sinyalini verdi. Bu da piyasaları ekstra olumsuz etkileyen bir nokta oldu. Bej defter ekonominin rayında olduğunu ve konut sektörü dışına sıçrayan ciddi bir negatif etki olmadığını söylemesiyle, piyasaların buna sevinip borsada alıma geçmesi gerekirken, tam tersi oldu ve borsalar o gün olumsuz etkilendi.



Tüm bu gelişmeler sonrasında 18 Eylül'de yapılacak olan FED toplantısı belki de son bir yılın en önemli toplantılarından ve alınacak faiz kararı da en önemli faiz kararlarından biri olacak.



Dow Jones endeksi yüzde 1.87 aşağıda kapandı. Görünen o ki piyasalar artık ekonomide bir resesyon olacağına ve FED'in de en fazla 25 baz puanlık bir faiz indirimi yapacağına inanmış durumdalar. Bu inancı gösteren en önemli gelişmelerden biri de 10 yıllık ABD devlet tahvili faizlerinin yüzde 4.35'e kadar gerilemiş olmasıdır. Yapılan bilimsel çalışmalar, verim eğrisi olarak adlandırılan, kısa vadeli faizlerle uzun vadeli faizlerin vadeye göre çizilmiş eğrisinin negatif olması durumunda ekonomik durgunluğun geleceğini gösteriyor. Nitekim son gelişmelerle birlikte ABD'nin borçlanma kağıtlarının verim eğrisi çok sert bir negatif eğim gösteriyor.



Borsalardaki son gelişmeler de durgunluk beklentilerini en net biçimde destekliyor. Sonuçta Greenspan haklı çıktı ve büyük olasılıkla ABD ekonomisi 2007'nin son çeyreğinden itibaren ciddi bir durgunluğa girebilir.



Tabi ki bu durum borsalar ve bizim gibi ülkeler için hiç iyi bir haber değil. Çünkü ABD ekonomisinin büyümesindeki yavaşlama, en başta Çin olmak üzere bütün gelişmekte olan ülkeleri etkileyecektir. Bizi daha fazla etkileyebilir. Çünkü ekonomik büyümenin yavaşlaması demek, dışarıdan gelen fonların da önünün kesilmesi demektir. Yani para bulmak daha da zor olacak. Cari açığı GSMH'sının yüzde 8'ine yakın olan bir ülke olarak, bu gelişmelerden en büyük zararı biz görebiliriz.



Ekonomik durgunluk veya resesyonu önleyecek anahtar FED'in elinde bulunuyor. Eğer 18 Eylül'de FED'den en az 50 baz puanlık bir faiz indirimi gelmezse, piyasalarda ve özellikle de borsalardaki düşüş çok şiddetli olabilir. Fakat 50 veya 75 baz puanlık bir indirim, birçok şeyi düzeltmeye yetecek bir karar olacaktır. Ben hala FED'in en fazla 25 baz puanlık bir indirim yapacağını düşünüyorum. Bu görüşümü değiştirecek bir veri geldiğinde sizlerle paylaşırım.



Senaryolar:

Bu haftaki en önemli senaryolardan biri, dış piyasalardaki düşüşlerin devam edeceği yolundadır. Buna gerekçe olarak, FED'i en azından 50 baz puan indirime zorlamak için piyasalarda satış baskısının devam ettirileceği gösteriliyor. Bu senaryo aslında ilgi çekici bir senaryo, fakat piyasaları tek vücut bir varlık gibi düşünmek yanlış olur. Bu nedenle borsalardaki düşüş belirli bir rakama ulaşınca alımların geldiğini de görebiliriz.



Diğer bir seanaryoya göre ise; zaten işsizlikle ilgili kötü haberin bütün beklentileri fiyatlara yansımıştır. Bu nedenle de haftaya başlarken dış piyasalar düşüşle açılsa bile, geçen cuma günü görülen sertlikte olmayacak ve piyasalar toparlayacaktır. Fakat toparlamanın gücü geçen defasında olduğu gibi çok sert ve net olmayabilir.



Aslında daha birçok senaryo üretilebilir, fakat sizlere kendi senaryomu ve görüşlerimi de aktarmak istiyorum. Ben kesin bir senaryo yerine bu haftaki ekonomik ajandayı açıklayıp bunlara ilişkin beklentiler ve gerçekleşme olasılıklarının neler olduğuna değinip, biraz da şu anki piyasa psikolojisinden bahsedeceğim.



Bu hafta pazartesi günü Avrupa Merkez Bankası başkanı Trichet Barselona'da 10 tane Merkez Bankası başkanıyla toplantı yapacak. Bu toplantıda yapılacak konuşmalar ve gelecek haberler piyasalar üzerinde etkili olabilir. Ayrıca, FED'in oy kullanan üyelerinden Dennis Lockhard, Richard Fisher konuşmalarının yayınlanacağı toplantılar olacaktır. En önemlisi de FED üyesi ve ünlü ekonomist Mishkin'in salı günü New York'da yapacağı toplantıda söyleyecekleri olacaktır. Salı günü Bernanke'nin Berlin'de yapacağı konuşma çok yakından izlenecektir.



Yapılacak konuşmalarda herkesin cevap aradığı temel soru FED'in ne kadar indireceği sorusu olacaktır. Eğer piyasalar Bernanke'den hala net bir sinyal alamazlarsa, Salı günü Bernanke'nin konuşması sonrasında çarşamba günü piyasalar yeniden bozulabilir. Tahminimce Bernanke bu konuşmasında da yine renk vermeyecektir.



Bu arada bu hafta açıklanacak olan ABD verilerine bakacak olursak;

10 Eylül Pazartesi saat 22:00'de Temmuz ayı tüketici kredileri açıklanacaktır. Piyasa 9.5 milyar dolar olarak bekliyor. Kredilerde eğer sert bir düşüş olursa, piyasalar olumsuz etkilenecektir. Kredilerin 10 milyar doların üzerinde gelmesi ise olumlu etki yaratır.

11 Eylül Salı günü saat 15:30'da dış ticaret açığı verileri açıklanacaktır. Piyasa açığın 59 milyar dolar olmasını bekliyor. Dış açığın 59 milyardan daha düşük olması olumlu haber olacaktır.

13 Eylül Perşembe günü saat 15:30'da haftalık işsizlik başvuruları açıklanacaktır. Tahminimce bu veri, bu haftanın en önemli verilerinden brii olacaktır. Haftalık bazda bakıldığında geçen hafta toplam işsiz başvurusu 318 bin olmuştu ve bu hafta 330 bin olması yani işsizlik başvurularının 12 bin artması bekleniyor. Eğer artış yerine düşüş rakamı açıklanacak olursa piyasalar rahat bir nefes alabilir. Fakat işsizlik başvuruları 15 bin veya daha fazla artacak olursa geçen cuma günküne benzer sert satışların geldiğini görebiliriz.

13 Eylül Perşembe günü saat 21:00'de ise Ağustos ayı bütçe açığı rakamları açıklanacaktır. Temmuz ayında bütçe açığı 67.4 milyar dolardı ve Ağustos ayında piyasa 85 milyar dolar olmasını bekliyor. Fakat Briefing.com'un tahmini ise 100 milyar dolar civarında bulunuyor. Bütçe açığının beklentilerden yüksek gelmesi de elbette ki olumsuz hareketleri beraberinde getirecektir.

14 Eylül Cuma günü ise çok sayıda veri açıklanacak ve bu veriler, ABD ekonomisinin durgunluğuna ilişkin çok önemli ipuçları verecektir. Bu nedenle de bu veriler piyasalarda çok güçlü dalgalar yaratabilir. açıklanacak verileri özetleyelim:

Saat 15:30'da; ikinci çeyrek cari açık verisi (190 milyar dolar bekleniyor); İhracat fiyatları (beklenti yok), ithalat fiyatları (beklenti yok); Perakende satışlar (temmuzda yüzde 0.3 artmıştı, ağustos için yüzde 0.5 artması bekleniyor); Otomobil hariç perakende satışlar(Temmuz ayında yüzde 0.4 artmıştı, Ağustos ayında yüzde 0.2 artması bekleniyor)

Saat 16:15'de; Kapasite kullanım oranları (Temmuz ayında yüzde 81.9 olmuştu, Ağustos ayında yüzde 82 olması bekleniyor); Endüstriyel Üretim (Temmuz ayında yüzde 0.3 artmıştı, Ağustos ayında yüzde 0.3 artması bekleniyor); İşletme stokları (Haziran ayında yüzde 0.4 artmıştı, Temmuz ayında yüzde 0.3 artması bekleniyor); Michigan güven endeksi ise 83.5 olarak bekleniyor.



Görüldüğü üzere cuma günü reel ekonomiye ilişkin olarak çok sayıda veri açıklanacak olup, bu verilerin beklentilerini verdik. Özellikle perakende satışlar ve endüstriyel üretim verilerinden biri negatif gelecek olrusa, durgunluk beklentisi perçinlenebilir.



Sonuç olarak piyasaların nasıl ve ne yönde hareket edeceğini bilebilmek için her verinin nasıl geleceğini tahmin etmeniz gerekiyor ve bu da imkansıza yakın bir şey. Dolayısıyla piyasaların önünde bu hafta bu verilere ilişkin olarak bir belirsizlik bulutu daha yoğun olacaktır. Piyasalar belirsiliklerden hoşlanmazlar. Gelen bir veri ile hava birden açabilir veya bozabilir. Yani piyasalar tam anlamıyla random dediğimiz şekilde hareket edecektir. Belirli bir trendin oluşmadığı ve random dediğimiz bir haber üzerine oluşan rasgele hareketler yatırımcıya en çok kaybettiren zamanlar olmaktadır. Piyasanın net bir şekilde yukarı döndüğüne inanırken, gelen bir veri ile birlikte herşey tersine dönebilir. Bu tür zamanlarda teknik göstergelerin çoğu yanlış sinyaller üretebiliyor. İşte buna dikkat etmek gerekir.



Yukarıda verdiğim takvim ve dünya finans piyasalarını etkileme gücü olan Bernanke gibi insanların konuşacakları zaman aralıklarını düşündüğümüzde, Bernanke'nin konuşmasına kadar olan süreç içinde (salı günü) piyasalar aşağı eğimli olabilir. Bernanke'nin konuşması sonrasında hızlı hareketler görebiliriz ve bu konuşma sonrasında piyasalar cuma günü açıklanacak verilere kadar belirliliği artan bir trend oluşturabilir.



Bunun teknik yansımalarına baktığımızda ise Dow Jones'un (30 dakikalık grafiklerinde) 13.113 seviyesinden kapandığını görüyoruz. Fakat oluşan formasyon en fazla 13.250 seviyesine kadar bir tepki yükselişinin olabileceğini ama 13.250 seviyesini yukarı kırmakta zorlanabileceğini gösteriyor. Dolayısıyla hafta iiçinde Dow Jones'un 13.250 civarına kadar yükselmesini sağlayabilecek bir haber gelmesi durumunda, Dow Jones ve S&P future'ları yukarı hareketler yapacaktır. Bizim piyasalarımız açıkken Dow Jones kapalı olsa bile Dow Jones future'larının izlenmesi gerekiyor. MATRIKS'de Dow Jones future'Larını FDJI kodu ile izleyebilirsiniz. Dolayısıyla Dow Jones future'ları eğer 13.350 seviyelerine kadar yükselecek olursa, özellikle bu seviyelerde yeni alım girişiminde bulunmamakta fayda var.







Teknik olarak bu hafta Dow Jones'un 13.390 seviyesinin üzerinde kapattığını görmeden yeni pozisyon almamkta fayda var. 13 bin seviyesinin aşağı geçilmesi o kadar kolay olmayabilir ama geçilirse, bu bölgede ayı tuzağı oluşması ihtimali oldukça kuvvetlidir.



Bizim endeksin teknik dinamiklerinde dikkat çeken durum, 48 bin ile 49 bin aralığında oluşan boşluğun dolacak olmasıdır. Daha önceki yorumlarımızda buna dikkat çekmiştik. Tahminen endeks sadece bu boşluğu doldurmakla kalmayacak ve aynı zamanda, daha önce destek bulduğu 47 bin seviyelerini test edebilecektir. Bu yüzden yeni pozisyon açmayı düşünenler, 47.000-47.500 aralığını görmeden pozisyon açmakta aceleci olmamalılar. Bu seviyelere kadar bir düşüş olursa, pozisyon açılmalı mı sorusuna ise şu an cevap vermek mümkün değil. O seviyelere kadar bir düşüşün garantisi yok ama, olduğu duurmda düşüün şiddeti ve zamanı, bu seviyeyi de aşağı kırıp kırmayacağı konusunda ipuçları verecektir. Bunu da zamanı geldiğinde yorumlayacağız. Fakat şu an için endeksin yeniden 49.500'ü yukarı geçmesi bu şartlar altında zor görünüyor. Bunu bozacak tek unsur ise Bernanke'Nin net bir şekilde en az 50 baz puanlık bir indirim yapacağını söylemesi olur.

Hepinize bol kazançlı bir hafta diliyorum.

 
PİYASALAR BERNANKE'Yİ BEKLEYECEK

11 Eylül 2007

Dünkü yazım oldukça uzundu. Fakat bugünkü yazımı kısa tutacağım. Dow Jones ve S&P50='de çok önemli bir hareket olmadı. Dow jones günü yüzde 0.11'lik yükselişle kapatırken, S&P500 endeksi de yüzde 0.13'lük bir gerileme yaptı. FED üyelerinin birçoğu bugün ABD'de farklı yerlerde konuşmalar yaptılar ve görünen o ki FED üyeleri ekonomide bir resesyon tehlikesini algılamış durumdalar, fakat faiz indirimi konusunda çok fazla ipucu vermediler.



Bugün de Berlin de Bernanke konuşacak. Tahminen O'nun konuşması çok daha önemli olacaktır. Fakat Bernanke'Nin de her tarafa çekilebilecek sözler söyleyeceğini ve piyasa ne taraf gitmek istiyorsa bu sözleri istediği şekilde yorumlayacağını düşünüyorum. Teknik olarak Dow Jones'un 13.250 ile 13.350 aralığına kadar bir yükseliş yapması olasılığı daha yüsek göründüğü için, Bernanke'Nin konuşmasını piyasaların olumlu taraftan yorumlamak isteyeceğini düşünüyorum. Fakat Dow Jones'un 18 Eylül'den önce 13.350'nin üzerine çıkıp güçlü bir yükseliş trendini başlatmasını bekleyemeyiz. 18 Eylül kararı açıklanana kadar piyaslaar, gelen ekonmik verilere göre dalgalanma yapmaya devam edecektir. Dow Jones için dalgalanma bandı olarak 13.020 ile 13.350 aralığını verebiliriz.



Bizim piyasalara gelince, teknik olarak, 48.200 bvölgesinde önemli bir desteğimiz var ve çok kötü bir haber gelmedikçe bu desteğin tutacağını söyleyebiliriz, fakat özellikle 49.750'nin üzerinde yeni pozisyon açılmasını şu anki günmdeme ve verilere bakarak riskli görüyorum. Tahminen bizim endeks de 48.000 ile 49.350 aralığında bir dalgalanma yapabilir.



Bugün ABD'de açıklanacak çok önemli bir veri yok. Sadece petrol stokları açıklanacak. Bu nedenle piyasalar düne göre bugün biraz daha rahat olabilir. Fakat güne yine kararsız başlayıp sonra seans içine yayılan hafif yukarı eğimli bir piyasa izleyebiliriz. Bu tür bir trendi bozacak veya hızlandıracak şey ise Bernanke'Nin Berlin'de söyledikleri olacaktır.



Ben orta ve uzun vade düşünen yatırımcılara hala borsadan uzak durmalarını öneriyorum. Kısa vadeli işlem yapanlar ise 47.750 ile 48.250 aralığını alım bölgesi olarak kullanarak 498.750'nin üzerini de satış bölgesi olarak kullanabilirler.



Gününüz bol kazançlı olsun.

 
2007'NİN BELKİ DE EN ÖNEMLİ GÜNÜNDE HEPİNİZE GÜNAYDINLAR...

18 Eylül 2007

Şu an saat 01:30 ve az önce belki de 30'un üzerinde ABD'li analist fon yöneticisi, uzman ve ekonomistin görüşlerini okudum. Yazımı bitirdikten sonra, sahurumu yapıp yatağa gideceğim ve sabahın herhalde ilk ışıklarıyla da uyanmış olacağım. Bizim 6 yaşına girmek üzere olan ufaklık ALP, dün ana okuluna başladı ve bugün ilk defa servisiyle okula gidecek. O'nu mutlu bir şekilde göndermek istiyorum. O'nu mutlu etmek kolay. Keşke elimde sihirli bir değnek olsaydı da bu satırları okuyan bütün yatırımcıları mutlu edebilseydim.



Aslında mutlu olmak hem çok kolay hem de çok zor. Eğer sürekli olarak portföyünüzün miktarına odaklanırsanız mutlu olmak çok zor. Fakat, bir gün sadece bir tane seansı izlemeyip, o süreyi bir hastanenin koridorlarında ya da bir hapishanede kimsesi olmayan birini ziyaret ederek geçirirseniz, ve sizin bir hastanız ya da mahkum bir tanıdığınız yoksa, emin olun ki çok mutlu olacaksınız.



Geçenlerde bir gece, Çapa'nın Acil dahiliye kısmının önündeydim. Kapıya bir ambulans yanaştı. Bir sedyenin içinde yaklaşık 7 yaşlarında, yan yatan, uzun saçları ve bembeyaz teniyle dünyalar tatlısı bir çocuk, dünyadan habersiz uyur görünümündeydi. Vücudunun her yerine elektronik cihazlar bağlanmış, cihazın ekranından görebildiğim kadarıyla kalp atışları ve nabzı yavaşlamıştı. Doktorların telaşlı bir halde "çekilin" sesleriyle ambulansa bindirildi. Nereye gitti? Hangi bölüme alındı? bilemiyorum. Belki de Ameliyathanede yaşam savaşı veriyordu. Yüce Allah'a bu çocuk için dua ettim. Dilerim dualarım kabul olmuş ve çocuk kurtulmuştur. O'nun da bir annesi ve babası var. O'nun annesi ya da babası olmadığınız için binlerce kere şükredip mutlu olmalısınız.



Bu yazımın başlığını biraz da kinayeli attım. Bu satırları okuyan birçoğunuz için 18 Eylül tarihi, saat 21:15'de FED'in kararını açıklayacağı anlar sizler ve belki de dünyadaki birçok yatırımcı için 2007'nin en önemli günü olacak. Şu an bütün dünya Bernanke'nin ağzından çıkacak birkaç cümleye kilitlenmiş olacak. Belki de birkaç hafta sonra ne bu FED kararının tarihini, ne de Bernanke'yi hatırlayacaksınız. Hepimiz, Bush'a odaklanmış ve İran'a yapılacak saldırının piyasaları nasıl etkileyeceğini konuşuyor olabiliriz. Şunu biliyorum ki 18 Eylül tarihi, O çocuğun annesi ve babası için hiçbir anlam ifade etmeyecek. Çünkü onlar 2007'nin en önemli gününü yaşadılar.



Lütfen beni bağışlayın ama gerçekten de sizlerle dertleşip ben de rahatlıyor ve belki de böyle huzur buluyorum. Lafı daha fazla uzatmadan sadede geleyim;



Az önce neredeyse 30'un üzerinde uzmanın görüşlerini okuduğumu belirtmiştim. İsterseniz dünden başlayalım. İngiltere'de Northern Rock şirketinden para çekilişleri dün de devam etti ve bu durum Avrupa piyasalarında bir süre ciddi bir moral bozukluğuna sebep oldu. Fakat daha sonra piyasalar yeniden FED kararına odaklanarak toparlandılar. Piyasalar bakılırsa yüzde 74 olasılıkla 50 baz puanlık faiz indirimi bekliyor.



Genel görüş ise 25 baz puanlık bir indirimin piyasaları tatmin etmeyeceği ve yeniden moralini bozacağı yönünde birleşiyor. Eğer 50 baz puan indirim olursa, FED'in yapacağı kısa açıklamalar önemli olacamış. Birçok uzman 50 baz puanlık indirimin bile resesyon riskini bertaraf etmeyeceğini ve FED'in yapacağı kısa açıklamada faiz indirimlerine gelecek toplantılarda da devam edeceği yönünde sinyal vermesi gerektiğini söylüyor.



Bu resme baktığım zaman 25 baz puanlık bir indirimin piyasalarda aşağı yönlü sert hareketleri başlatabileceğini söylemek herhalde kehanet olmaz. Amerikan petrolünün 81 dolara yaklaştığını ve maliyeler yoluyla enflasyona pozitif katkı yapacağını gözönünde bulundurursak, FED'in kolayca 50 baz puanlık indirim yapacağını söylemek bence iyimserlik olur.



Zaten FED kararı saat 21:15'de açıklanacak ve bundan önce saat 15:30'da üretici fiyatları endeksi açıklanacak. Piyasa üretici fiyatlarının -%0.3 olmasını bekliyor. Aynı saatte çekirdek üretici fiyatları da açıklanacak ve bu rakamın da yüzde 0.1 artması bekleniyor. Eğer üretici fiyatları -%0.3 yerine pozitif bir rakam gelirse piyasalar kısa süreli de olsa ciddi bir satış yiyebilir. Yüzde 0.1'den yüksek gelecek bir çekirdek üretici fiyatı endeks rakamı da aynı etkiyi gösterir. Terisne rakamlara açıklanırsa, örneğin çekirden ÜFE yüzde "eksi" gelirse bir anda alımlarla borsaların çok hızlı arttığına şahit olacağız, fakat bu etki tahminen uzun soluklu olmayacak ve gelen kar satışlarıyla piyasalar 21:15'i beklemeye başlayacaklardır.



Bu haftadan itibaren ABD'nin önemli finans kuruluşları da üçüncü çeyrekteki finansal durumlarına ilişkin bilgiler yayınlamaya başlayacaklar. Böylelikle son krizin finansal şirketler üzerindeki etkilerini görmeye başlayacağız, fakat göreceklerimizin pek iç açıcı olacağını tahmin etmiyorum.



Bütün bu anlattığım süreç boyunca piyasalar nasıl bir havada beklerler? Tahminen bugün tüm dünya piyaslaarı ve bizim piyasamızda alım konusunda aceleci ve iştahlı bir tavır görmeyiz. Bu da piyasaların aşağı eğimli olabileceği anlamına geliyor. En azından saat 15:30'daki ÜFE rakamlarına kadar piyasalar ek risk almak istemeyeceklerdir. Zaten FED beklentisiyle alımını yapanlar yaptı. Dolayısıyla, ÜFE ve FED kararı öncesinde risk almak istemeyenlerin satış yapıp beklemek isteyeceklerini düşünüyorum. Saat 15:30'dan sonra ise hava bir anda değişebilir ama değişen havalara dikkat etmek gerekir.



Sonuç olarak, ÜFE ve FED kararı öncesinde kredili olarak malda olmamak gerektiğini, hatta ters bir duruma karşı (25 baz puanlık indirime karşı) belli bir miktar (en az yüzde 30) nakitte beklemek gerektiğini düşünüyorum. FED kararı açıklandıktan sonra ertesi gün nasıl bir portföy stratejisi izlenmesi gerektiğini ise, yarın geceki yazımda anlatmaya çalışacağım.



Hepinizin sürekli olarak mutlu yatırımcılar olması temennisiyle ilginç bir soru sormak istiyorum. Mutsuz olmak için bilinçli bir yatırım kararı verip, mutsuz olmanız mümkün olabilir mi? Cevap yarın.



Kalın sağlıcakla... Unutmayınız dünyada insanın sahip olduğu en büyük zenginlik sağlıktır... Paranız sağlığınızı bozmasın...

 
FED 50 BAZ PUAN İNDİRDİ ve ...

19 Eylül 2007

Nihayet dananın kuyruğu koptu...

FED faizleri 50 baz puan indirdi...

Borsalar coştu...

Piyasa verileri 50 baz puan indirimi olasılığını yüzde 74 olarak verirken, ben 50 baz puan indirim olasılığını en fazla yüzde 20 görüyordum...

Sonuç olarak piyasalar haklı çıktı...



Fakat bir sorun var...

Eğer piyasalar 50 baz puan indirimi bekliyorduysa, neden beklenti gerçekleştikten sonra kar satışları gelmedi ve borsalar yükseldikçe yükseldi?



Çünkü FED'in kısa açıklamasında artık enflasyon birinci öncelik değildi. Büyüme ve enflasyon endişeleri aynı kefeye kondu, hatta büyümede ileride sorun olabileceği endişeleri çok net vurgulandı.



Okuduğumuz birçok ABD'li analist FED'in bu açıklaması sonrasında, ilerleyen dönemlerde yeni faiz indirimlerinin de gelebileceğini belirttiler.



Sonuç olarak borsalar oldukça rahatladı ve para piyasalarındaki kredi sıkışmasının sonuna gelindiği düşünülüyor.



Dünkü yazımda FED kararı öncesinde en azından yüzde 30 nakitte beklemede kalmak lazım geldiğini ve karar açıklandıktan sonra nasıl bir strateji izlenmesi gerektiğini yazacağımı belirtmiştim.

Bugün de olsa aynı şekilde öneri verirdim. Çünkü dün FED'İn kararının ne olacağını bilmeden 50.250'den alım yapıp beklemek yerine, bugün 51.500 veya 52.000'den alım yapmak daha az risklidir. Üstelik bütün kağıtların hepsi fırlayıp gitmeyecektir. Birçok kağıt dünkü kapanışının üzerinde açılsa da, ilk 15 dakikadaki artışın ardından gerileyeceklerdir. Eldeki nakdi, önünüzü görerek değerlendirmek çok daha sağlıklıdır.



Peki şimdi önümüzü görüyor muyuz?

Şu ana kadar gelen haberler ve gelişmelere bakarak bir değerlendirme yapabiliriz. Ama yeni gelecek haberlerin yaratacağı etkileri bilemeyiz.



FED'in dün geceki kararı ve sonrasındaki piyasa hareketlerine baktığımızda, şu resim ortaya çıkıyor. ABD'de faizler inmiştir. Dolar-yen paritesi yeniden 116'nın üzerine çıkmıştır. Türkiye için bulunmaz bir nimettir. Dış piyasalarda faizler inmiş ve carrry trader'ların korkusu dağılmış durumdadır. Global likidite yeniden risk için iştahlanacaktır. Bu durumda adresleri yine Türkiye ve diğer gelişmekte olan piyasalar olabilir. Dolayısıyla bu senaryonun tamamının seans açıldıktan sonraki 15 dakika içinde fiyatlara tümüyle yansıması mümkün olmayacaktır. Yabancı fonlar herhalde dün gece oturup gelişmekte olan ülkelere ve Türkiye'ye ne kadar portföy ayıracaklarının hesabını yapmışlardır. İlk 15 dakikada alacakları herşeyi alıp kenara çekilmeleri mümkün değildir. Bu yüzden büyük olasılıkla endeks yüzde 3-5 yukarıdan açıldıktan sonra biraz kar satışı yiyebilir ve çok sürpriz olumsuz bir gelişme olmadıkça 51.250-51.500 seviyelerini destek yaparak bir süre yükselişine devam edebilir. Bu yükseliş soluksuz olmaz, kar realizasyonları gelir fakat bu realizasyonlar cılız kalabilir ve yeni bir trend başlayabilir. En azından endeksin ilk hedefi 52.500 olarak verilebilir. Bu aşamadan sonra da 55-56 bin seviyeleri önümüzdeki iki haftanın yeni hedefi olabilir.



Sağlıcakla kalınız...

 
Wednesday, 19 September 2007
FED PİYASALARIN İSTEĞİNİ FAZLASIYLA VERDİ


Dün endekste ilk seansta fazla harketli bir seyir izlenmese de ikinci sensta önce Lehman Brothers ın 3. çeyrek karının beklentilerden yüksek gelmesi ve ardından ABD'de her ne kadar çekirdek ÜFE beklentilerden kötü gelse de (beklenti %0,1 idi %0,2 olarak açıklandı), piyasa görmek istediğini gördü ve ÜFE'nin beklentilerden iyi gelmesini satın aldı (beklenti %0,3 azalıştı, %1,4 azalış oldu) ve endeks günü 50500 puandan kapattı. Dün gece de FED piyasaların isteğini 50 puanlık faiz indirimiyle fazlasıyla vermiş oldu ve ardından verdiği "gelişmelere göre faiz indiriminin devam edebileceği" mesajıyla da piyasaların adeta coşmasına neden oldu. Bu haberin ardından ABD endeksleri tarihi günlerinden birini yaşadı. Dow Jones günü %2,51'lik, Nasdaq %2,71'lik ve S&P 500 %2,92'lik artışlarla tamamladı. Sabah saatlerin de ise Japon borsası Nikei günü %3,67 yükselişle kapattı. Endeks güne bu gelişmelerin etkisiyle yaklaşık 2000 puanlık bir boşluk bırakarak 52464 puandan başladı ve açılışın hemen ardından gelen bir miktar alımla 52750 seviyesi test edildi. Bu seviyelerden bir miktar kar satışları geldiği gözlendi ve gelen satışlarla endeks 52200 seviyelerine çekildi. Yukarı yönlü harektlerde ilk aşamada 52950/53000 üzerinde ise 53300/350 ve 54750/800 seviyelerinde dirençler oluşması beklenirken, aşağı yönlü hareketlerde öncelikle 52000 seviyesinin destek oluşturması beklenirken, olumsuz haberlerle birlikte gelebilecek satışlarda 51250/300 seviyesi önemli bir destek konumunda olacaktır. FED'in faiz kararı hisse senedi piyaslarını ateşlerken, döviz piyasalrında da ciddi hareketlenmeri beraberinde getirdi. FED'in faiz indirimiyle birlikte carry tradecilerin risk iştahında artma olduğunun ilk sinyallari euro/yen ve dolar/yen paritesine yansıdı. Uzun bir aradan sonra euro/yen paritesi 162 seviyesini test ederken, dolar/yen paritesi de 116 seviyesini test etti. İçeri de ise dolar son 6 yılın en düşük seviyeleri olan 1,2360'lı seviyelere geriledi ve şu sıralarda bankalararası piyasada dolar düne göre %1,55'lik kayıpla 1,2380 seviyesinden işlem görüyor. Euro/dolar paritesi ise tarihinin en yüksek seviyelerine ulaştı ve şu sıralar 1,3977'den işlem görüyor.Bugün açıklanacak olan bazı veriler ise saat 15:30'da ABD ağustos ayı TÜFE (beklenti değişmemesi yönünde) ve çekirdek TÜFE (beklenti %0,2), konut başlangşları (beklenti -%3,7). İşlem hacmi ve para girişinin oldukça yüksek seviyelerde olduğu görülüyor. Para girişi 30 milyon YTL'nin üzerine çıkarken, işlem hacmi 800 milyon YTL seviyelerine ulaştı. Bir sonraki yorum 11:30'da verilecektir.

POSTED BY: Üzeyir DOĞAN AT 10:30 am
 
TEKNİK DİNAMİKLER

26 Eylül 2007

Dün açıklanan ABD verilerini Sevgili Atilla Yeşilada yorumladığı için ben tekrar ayrıntılı bir yorum vermeyeceğim, fakat kısaca vurgulamak gerekirse, dün ev satışları verisi beklendiği şekilde geldi. Tüketici güven endeksi ise sert bir düşüş yaptı ve beklentilerden çok kötü geldi. Fakat buna rağmen dün gece dow jones yüzde 0.14 yükselerek kapatmayı başarabildi. Bu arada S%P endeksi yüzde 0.03'lük bir gerilemeyle, neredeyse güne başladığı yerden kapandı.



Dow Jones'un teknik dinamikleri hala boğa piyasasında olduğunu gösteriyor. 13.700 ile 13.850 aralığındaki bantta konsolidasyon yapan Dow endeksi, bu kanalı yeniden yukarı zorlayabilir. Bugün ABD'de ağustos ayı dayanıklı tüketim malları siparişi verileri açıklanacak. Piyasa yüzde 2.5 düşüş bekliyor. Eğer beklendiği gibi yüzde 2.5 veya bu civarda bir düşüş olursa, ya da bundan daha az bir düşüş olursa piyasa bunu olumlu görmek isteyecektir. Çünkü dünkü veriler ve daha sonra piyasaların yaptığı hareketler, aşağı gitmek istemediğini gösteriyor. Yine de 13.700'ün altında bir kapanış durumunda teknik olarak 13.500 seviyelerine kadar bir gerileme kaçınılmaz olur. Fakat bu tür bir hareket durumunda, bunun çok önemli bir alım fırsatı olaağını söyleyebiliriz. Eğer Dow Jones 13.700'ü aşağı kırmadan yukarı hareketine devam edecek olursa, en fazla 14 bine kadar bir yükseliş görebiliriz. Bu seviyeyi ilk denemede geçmesi zor olur. Dolayısıyla 13.500'e kadar bir gerileme sonrasında oluşacak yukarı yönlü bir hareket, daha güçlü olabileceği için, 14 bin seviyesini yukarı kırma olasılığı artar.



Şu an için Dow Jones endeksinin 13.700 seviyesini destek yaparak yukarı bir hareket denemesi ve 14 bin seviyelerini test etmesi olasılığını daha yüksek görüyorum. Bu nedenle de borsada alınmış olan pozisyonların korunmasını öneriyorum.



Bizim borsa için 51.250 seviyesi kritik seviyedir. Bu seviyeye kadar gerileme sorun değildir. Orta vadeli yükseliş trendini bozmaz. Bu nedenle 52.500 veya bunun altına olacak bin puanlık gerilemelerin kısa vadeli alım fırsatı olarak değerlendirilmesi gerektiğini, ama 51.250'nin de stop-loss seviyesi olarak belirlenmesini öneriyorum. Yani eğer endeks 52 bine kadar gerilemiş ve sizler de alım yapmışsanız, 51.250 seviyesi aşağı kırılmadığı sürece bu pozisyonu taşıyabilirsiniz. Fakat bu seviye aşağı kırılacak olursa stop-loss yapmak gerekcektir. Kısa vadeli alım yapanlar için satış hedefi olarak 53.750- 54.000 aralığı verilebilir.



Bugün bizim piyasamız yüksek bir olasılıkla yukarı yönlü açılacaktır. Takriben 200-300 puan yukarıda açılış olabilir. Fakat bu açılış ne kadar hızlı olursa, o kadar temkinli olmak gerekir. Çünkü açılıştan sonra bir satış dalgasının gelmesini ve açılıştaki yukarı gitme heyecanını kırmasını bekliyorum. Bu heyecan kırıldıktan sonra yeni alıcıların cesareti kaybolacaktır. İşte bu tür bir durumda ve noktada alım düşünülebilir. Satış hedefi ise 53.700-54.000 aralığı olabilir.



Daha önceki yazımda da vurguladığım üzere en azından 56 bine kadar bir yükselişi bekliyorum. Fakat bunun önce 51.250'ye kadar gerileyip, daha önce oluşturduğu boşluğu doldurduktan sonra mı, yoksa 52.500'den itibaren başlayan bir yukarı hareketle mi olacağını bilmiyorum. Bu nedenle de 51.250 aşağı kırılmadığı sürece pozisyonların korunmasını öneriyorum.



Hatırlatmak açısından, daha önceki yazımda verdiğim ABD verileri takvimini aşağıda yeniden veriyorum.


26 Eylül 2007 çarşamba saat 15:30
; Ağustos ayı Dayanıklı Tüketim Malları Siparişleri açıklanacak. Önceki ay %5.9 artış olmuştu, geçen ay için ise -%2.5 olması bekleniyor.

27 Eylül Perşembe saat 15:30; GSYİH büyüme rakamının son değeri açıklanacak. Daha önce yüzde 4 olarak açıklanmıştı ve düzeltilmiş rakamın yüzde 3.9 olması bekleniyor.

27 Eylül Perşembe saat 15:30; GSYİH deflatörü rakamının son değeri açıklanacak. Daha önce yüzde 2.7 olarak açıklanmıştı ve düzeltilmiş rakamın yüzde 2.7 olması bekleniyor. Bu değer bir nevi enflasyon rakamı olduğu için önem arzediyor.

27 Eylül Perşembe saat 15:30; 22 Eylül itibariyle haftalık işsizlik başvuruları açıklanacak. Önceki hafta 311 bin seviyesindeydi. Bu haftaya ilişkin olarak Briefing com sitesi 315 bin olmasını yani 4 bin kişi artmasını bekliyor.

27 Eylül Perşembe saat 17:00; Ağustos ayı yeni ev satışları açıklanacak. Önceki ay 870 bin olan yeni ev satışlarının Ağustos ayında 830 bin olması, yani 40 bin azalış olması bekleniyor.

28 Eylül Cuma saat 15:30; Ağustos ayı Kişisel Gelirler açıklanacak. Önceki ay yüzde 0.5 artış olmuştu. Ağustos ayında ise yüzde 0.4 artış olması bekleniyor.

28 Eylül Cuma saat 15:30; Ağustos ayı Kişisel Harcamalar açıklanacak. Önceki ay yüzde 0.4 artış olmuştu. Ağustos ayında ise yüzde 0.4 artış olması bekleniyor.

28 Eylül Cuma saat 15:30; Ağustos ayı Kişisel harcamalar çekirdek enflasyonu rakamı açıklanacak. Önceki ay yüzde 0.1 artış olmuştu. Ağustos ayında ise yüzde 0.2 artış olması bekleniyor.

28 Eylül Cuma saat 17:00; Ağustos ayı İnşaat harcamaları rakamı açıklanacak. Önceki ay yüzde 0.4 düşüş olmuştu. Ağustos ayında ise yüzde 0.1 düşüş olması bekleniyor.

 
Wednesday, 10 October 2007
ZİRVE KAPANIŞIN ARDINDAN GÜNE KAR REALİZASYONU İLE BAŞLADIK


Dün endeksin yeni zirve rekorları kırdığı bir gün yaşadık. İlk seansta gelen kar realizasyonlarının ardından 2. seansta bankacılık sektörü hisselerine gelen alımlar ile endeks günü yeni bir zirve kapanışla 73885 puandan tamamladı. Dün 2. seansta Kuzey Irak konusunda gerektiğinde sınır ötesi operasyon yapılmasına ilişkin haberin gelmesi bile endeksin bu hızını durduramadı. Piyasalar Kuzey Irak konusunu bir risk unsuru olarak görmekteydi, ancak şuan da bunun fiyatlanmadığını görmekteyiz. Bu gelişmeden borsamızın tamamı ile yurtdışındaki gelişmelere bağlı olduğunu söyleyebiliriz. Dün ayrıca Fed in 18 Eylül deki toplantısının tutanakları açıklandı. Buradaki açıklamalardan piyasalar Fed in enflasyonu ekonomide en büyük tehlike unsuru olarak görmediği kanısına vardılar. Ancak bu açıklamalarda Fed in önümüzdeki faiz indirimleri hakkında bir ipucuna rastlanmadı. Bu açıklamalar ile dün ABD piyasaları yeni zirveler yaparak günü kapadılar. Dow Jones günü %0,86, S&P ise %0,81 yukarıdan kapattı. Bugüne gelecek olursa endeks sabah açılışta yeni bir zirve daha yaparak güne başladı (74298). Bugün için piyasada zaman zaman kar reazlizasyonları görebiliriz. Geri çekilmelerde 57500-57000 bölgesi destek oluşturabilir. Genel trendin yukarı yönlü olması sebebi ile yukarı yönlü hareketlerin dirençle karşılacağı seviye ise 58500 olabilir. Şuanda dış piyasalara bakacak olursak Dax endeksi %0,2 yukarıda bulunuyor. Dow Jones futurelarında ise %0,13 lük aşağı yönlü bir seyir hakim. Şuanda piyasadan 10 milyon YTL gibi bir para çıkışı var. İşlem hacmi ise 620 milyon YTL. Bankalar arasında dolar kuru 1,1818 seviyesinde.
Bir sonraki yorum saat 11.35 de verilecektir.
POSTED BY: Görkem KAHVECİ AT 10:47 am
 
Wednesday, 24 October 2007
ABD FUTURELARI GERİLİYOR


Dün gece Dow Jones'inin artıda kapanmasına karşın bu sabah Dow futurelarının satıcılı bir seyir izlemesi nedeniyle endeks 56 bin seviyesini geçemedi ve güne satıcılı bir seyirle başladı. Bununla birlikte Bloomborg TV'de Türkiye'nin kuzey Irak'taki pkk kamplarını bombalamaya başladığına daiar haberler geçmeye başladı. bu iki gelişme piyasalarda satıcılı bir seyir izlenmesinin temel nedeni. Dow Jones futureları 10:30 itibari ile %0,56 aşağıda bulunuyor. Güne 55.769 puandan başlayan endeks gelen satışlarla 55 bin seviyesinin altını test etti. Piyasadaki para çıkışı 28 milyon YTL seviyelerine çıktı ve aktif alım satımları gösteren XAKTIF endeksi de zayıflıyor. İşlem hacmi 415 milyon YTL seviyelerinde bulunuyor. Bankalararası piyasada dolar 1,2174 seviyesinden işlem görüyor. Bir sonraki yorum 11:30'da verilecektir.

POSTED BY: Üzeyir DOĞAN AT 10:35 am
 
DOW JONES'UN TEKNİK GÖRÜNÜMÜ DEĞİŞTİ...

25 Ekim 2007

Dün gece Türk halkı için müthiş bir geceydi, çünkü Beşiktaş muhteşem bir oyun sergiledi. Ayrıca ABD New York borsası endeksi Dow Jones'un hareketleri de en az Beşiktaş maçı kadar heyecanlıydı.

Bir ara Dow Jones yüzde 1.40 oranında düşüş yaptı. Bunun temel sebebi ise, Merill Lynch'in beklenenin çok üzerinde zarar açıklaması ve dördüncü çeyrekte de bu zararların büyüyeceğine dair beklentiydi.

İşte bu beklentiler bir ara dow Jones'u 13.500'ün altına kadar çekti ve teknik olarak yükselen çift dip formasyonu oluştu. Bu aşamdan sonra seansın bitmesine yaklaşık 1.5-2 saat kala çok hızlı bir yükselişe başladı. Dow Jones'un ikili dip yapmasını beklemiyordum ama en azından dün gece için dip seviyelere yakın kapatıp daha sonraki günde yukarı hareket denemesini bekliyordum. Video yorumlarda da vurguladığım üzere, Dün geceki hareket sonrasında Dow Jones'un teknik görünümü değişti. Bir önceki gün Dow Jones için "13.710 seviyesini yukarı geçmesi zor" demiştim. Fakat dün geceden sonra, artık beklediğimiz çift dip formasyonun oluşumu bittiği için bir hafta içinde 300-350 puanlık yeni bir yükseliş yapması olasılığı güçlendi. Fakat bu yükselişin başladığını söyleyebilmek için, Dow Jones'un 13.710'un üzerinde kapaması gerekiyor. Eğer 13.500 seviyelerine kadar yeniden gerileme yapacak olursa, bu durumda yeni düşüşler beklenmelidir, fakat bu olasılık çok zayıfladı.

Bugün ABD'ye ilişkin yeni veriler açıklanacaktır. Dow Jones'un dün geceki yükselişinin en önemli sebebi olarak FED'in faiz indireceği spekülasyonları gösterildi. Normalde hiç kimse FED'den bu tür bir sinyali alamaz. Zaten bir FED üyesi bu konuda sorulan soruya yorum yapmadı. Bu da gösteriyor ki ABD'de borsalar yukarı gitmek istiyor. Çünkü çift dip sırasında oranın büyükleri iyi pozisyonlar aldılar ve kâr etmek istiyorlar. Bu nedenle de artık Dow, 13.700'ü yukarı kırma gücüne daha çok sahiptir.

Bizim borsaya gelecek olursak, dün yaşanan en önemli gelişme; Sınır ötesi operasyonun başladığı ve PKK kamplarının bombalandığı haberi gelmesine rağmen, piyasanın buna aşırı reakisyon vermemesi ve daha çok dış piyasalara endeksli bir seyir izlemesiydi. Bugün eğer sabah saatlerinde Dow Jones ve S&P future'ları önemli bir düşüş yapmazsa, bizim endeks büyük olasıkla güne 56 bine yakın veya 56 bin seviyesinin üzerinde başlayacak ve daha sonra da dış piyasalar endeksli bir seyir izleyecektir.

Bildiğiniz üzere düne kadar yaptığım yorumlarda, 55.250 ile 56 bin aralığının nakde geçip endeksinin gerilemesinin bekleme yeri olduğunu belirtiyordum. Bunu belirtirken de Dow Jones'un ikinci dibi göreceğini ve bu nedenle de bizim borsanın da en azından 54 bin seviyelerine kadar gerileyeceğini düşünüyordum. Aslında bu beklentim dün gece gerçekleşti. Az önce de belirttiğim üzere, Dow bir ara yüzde 1.40 oranında düşüş kaydetti. Eğer bugün bizim piyaslaar açılmadan önce Dow'da yüzde 1 bile düşüş olsaydı zaten bugün 54 bin seviyeleirnden güne başlardık, ama 53.500'ün altını da görmezdik ve çok iyi bir alım fırsatı olurdu. İşte bu nedenle de nakde geçilip beklemede kalınmasını önerdim. Fakat Dow Jones'un ikinci dibi görüp aynı seansta yeniden açıldığı seviyeye kadar yükselmesi ve bu yükselişi bugüne bırakmaması, planları bozdu. Bu nedenle de, daha önceki teknik yorumlarımda verdiğim hedefler değişti. Şu an için, çok ani ve beklenmedik olumsuz bir gelişme olmadıkça 55 binin altına düşüş olasılığı zayıfladı. Bugün için 55.500 ile 56 bin aralığı uygun kısa vadeli alım seviyeleri, fakat 55 bin seviyesi de STOP-LOSS yapılması gereken bir seviyedir.

Borsanın ve piyasaların ne kadar değişken olduğunu görüyorsunuz. Teknik analizin önemi burada yatıyor. Düne kadar olumsuz görünen teknik görünüm ve formasyon bir gece içinde aniden yeni bir formasyona dönüşebiliyor ve yarın çok daha farklı bir hal alıp almayacağını bilmiyoruz.

Son yaptığım üç vdieo yorumunda da vuırguladığım üzere, orta ve uzun vade için endeksin yönü hala yukarı görünüyor. Yabancıların gelişmekte olan ülke borsalarına son günlerde yeniden ilgi duymaya başlaması ve bu yönde raporlar yazması, Rusya borsası için alım önerisi vermeleri, Kasım ayı için yeni güçlü trendler yaratabilir. Fakat daha kısa vadeli baktığımızda, endeksin 57 ve 58 bine kadar yeni yükselişler yapması olasılığı arttı.

Sağlıcakla kalınız...

 
DAHA DA YENİ SİNYALLER

8 Kasım 2007 Perş.

Dünkü yazımızın başlığı "Yeni Sinyaller"di.
Çünkü bir gün önce Dow Jones'un ters bayrak yaptığını ve bunu aşağı kırarasa 13.050'ye kadar gerileyebileceğini, bu yüzden eğer endeks 56.500-57.000 aralığına gelirse biraz nakde geçip beklemek gerektiğini yazmıştık.
Fakat dün yazdığımız yorumda "yeni sinyaller" geldiğini belirttik.
Dow Jones 13.475 ile 13.600 arasındaki kanaldan kurtulup 13.660 seviyesinden kapatmıştı.
Bizim borsa 56.500 seviyesindeki direnci geçip 56.905'den kapanış yapmıştı.
Dolayısıyla teknik olarak direnç bölgeleri geçilmişti.
Bu yüzden de bir önceki gündeki olumsuz bakış açımız olumluya dönüşmüştü.
Sonuç olarak endeksin dün için yükselerek açılacağını ve açılıştan sonra 57.00 seviyelerini görebileceğini ama daha sonra 57 bin civarına gerileyerek destek yapmaya çalışacağını belirtmiş ve 57 bin civarından alım yapılabileceğini vurgulamış, ama eğer 56.500'ün aşağı kırılma durumu olursa stop-loss yapmayı göze alarak kısa vadeli pozisyon açılmasını önermiştik. İlk 1 saatte de işlem yapmadan beklemenin faydalı olacağını belirtmiştik.

Sonuç olarak beklendiği gibi endeks 57.500'e kadar yükseliş yaparak açıldı sonra geriledi 57.000'e geldi fakat ilk bir saat dolduğu sırada, Dow Jones futuıreLarındaki sert düşüş nedeniyle hızla aşağı gitmeye başladı ve 56.750 aşağı hızla geçildi.

Aynı şekilde dün gece dow Joens yüzde 2.64 düşüş yaparken S&P500 endeksi de yüzde 2.94 düşü yaptı. Bunun nedenlerine girmeyeceğim. Çünkü Atilla Yeşilada anasayfadaki son dakika yorumlarında bunu güzel özetlemiş. Fakat belirtmek istediğim nokta şu; Bugün bernanke kongrede konuşacak. Ama Bernanke'nin konuşması öncesinde dünyadaki emtia fiyatları ve petrol rekorlar kırıyor. Dolayısıyla Bernanke'nin bir faiz indirimi sinyali daha verebileceğini umanların sayıdı da azaldı. Çünkü artan petrol ve emtia fiyatları demek, artan enflasyon demektir. Bu nedenle FED istese de faiz indiremeyebilir. Tabi ki olanları bizim Merkez Bankamız da izliyor. Dış piyaslaar bu kadar dalgalıyken, bizim Merkez Bankası'nın önceki gün verdiği yeni bir faiz indirimi sinyali yanlış çıkabilir ve 14 kasım günü yapılacak toplantıdan yeni bir faiz indirimi çıkmayabilir. Bugün ABD'de petrol stokları açıklanacak ve petrol stoklarında yeni bir azalma petrolü 100 doların üzerine çekebilir. Bunların hepsi bizim gibi cari açığı çok yüksek bir ülke için kötü gelişmelerdir.

Sonuç olarak bir gün önce gelen teknik ve temel sinyaller iyiydi. Ama dün gelen sinyaller önceki gün gelen sinyallerin tümünü terse çevirdi. Bu şartlar altında biizm merkez bankası'nın yeni bir faiz indirimi riske girdi. Bu yazının yazıldığı sırada petro fiyatları yeniden 96.5 dolara geriledi ama bir de Çin'in elindeki rzervleri Euro'ya çevireceği dedikoduları nedeniyle dolar-yen paritesi 112.50 seviyesine kadar geriledi. Yani Yen hızla değe kazandı. Bu durum bizim ülkeye gelen carry trader'ları çok rahatsız edecektir. Dolayısıyla bugün piyasalarımıza yansıyacak olumsuz etki daha güçlü olabilir. Dow jones'un daha önceki düşüşlerinde, Yen'de gerileme olmuyordu. Yani şu an çifte olumsuzluk var.

Fakat hiç belli olmaz bir bakarsınız, bu sabah bizim piyasalar açılmadan önce dow jones future'ları hızla yukarı gider ve dün geceinin kötü gelişemelrinin birçoğunu siler. Bu yüzden dow jones future'larını izlemeye devam etmek lazım.

Eğer bu sabah dow jone sfuture'larında hızlı bir toparlanma olmazsa, bizim borsa büyük olasılıkla 55.000-55.500 aralığında açılabilir ve 55 binin altını görebilir. Kısa vadeli seans içi hareket etmek isteyenler eğer ilk anda çok sert bir düşüşle 55 binin altına gerileme olursa, alım yapıp seans içinde oluşabilecek 500-600 puanlık bir yukarı tepkide satmayı düşünebilirler. Fakat pozisyon almak için şimdi teknik bir dip oluşumunu beklememiz gerekiyor.

Eğer bugün piyaslaar yeniden hızla olumluya dönerse herhalde yarınki yazımızın başlığı da "DAHA DAHA DAHA YENİ SİNYALLER" şeklinde olabilir.

PORTFÖY'DE SON DURUM










NOTLAR: Eczacı ilaç, Alkim ve Logo'nun 9 aylık bilançoları açıklanıncaya kadar pozisyonlar bence bozulmamalı. Ayrıca zaten bu kağıtlar orta ve uzun vadeli olarak önerilmiştir. Şu ana kadar bu kağıtlar için orta ve uzun vadede beklentilerimizi ve görüşlerimizi değişiren bir gelişme olmamıştır.







NOT: Portföyümüz 1 Ekim 2007 tarihinde 100 YTL olarak başlamıştır.





ENDEKSİN YÖNÜ



Geçen ay başlattığımız yeni uygulamada hergün endeksin yönü konusunda YUKARI, AŞAĞI veya YATAY şeklinde tahminler veriyorum.







Tablo nasıl yorumlanmalı?
GÜNLÜK BAZDA ;
Yukarı = en az 250 puanlık artış olacak anlamına gelir.
Aşağı = en az 250 punalık düşüş olacak anlamına gelir.
Yatay = Endeks 250 puanlık bir marj içinde kalacak anlamına gelir.

HAFTALIK BAZDA;
Yukarı = en az 500 puanlık artış olacak anlamına gelir.
Aşağı = en az 500 puanlık düşüş olacak anlamına gelir.
Yatay = Endeks 500 puanlık bir marj içinde kalacak anlamına gelir.

AYLIK BAZDA;
Yukarı = en az 1100 puanlık artış olacak anlamına gelir.
Aşağı = en az 1100 puanlık düşüş olacak anlamına gelir.
Yatay = Endeks 1100 puanlık bir marj içinde kalacak anlamına gelir
Yön tahminlerinin başarısı yüzde 65'in üzerine çıkmazsa, okuyucu için bir fayda sağlamayacağını düşünerek bu uygulamayı sonlandıracağım.





BUGÜN (5 Kasım 2007): Bugüne ilişkin beklentimi yukarıdaki yorumumda verdim.



BU HAFTA (5-11 Kasım): BU haftaya ilişkin görüşüm hafta başında AŞAĞI şeklindeydi, dün YUKARI yaptım ama yeni teknik gelişmeler nedeniyle yeniden AŞAĞI yaptım. Fakat bundan sonra, hafta başında verilen sinyal değiştirilmeyecektir.



BU AY (KASIM 2007) : Ekim ayı için "YUKARI" tahminini yapmıştık. Bu ay için de endeksin yönünün YUKARI olacağını tahmin ediyorum. gerçi geçtiğimiz üç yıl boyunca EKim ayıonda yükseliş olmuşsa, Kasım ayında düşüş oldu, ya da tam tersi oldu. Ama bu yıl kasım ayının daha iyi olacağını düşünüyorum.



Sağlıcakla kalınız...

POSTED BY: Yaşar ERDİNÇ AT 04:29 pm
 
GOLDMAN SACHS PİYASALARI ATEŞLEDİ

14 kasım 207 Çarş.

Wall Mart'tan gelen iyi haberler, ve en önemlisi de Goldman Sachs'ın aktif silme işlemini yapmayacağını açıklaması ABD borsalarını coşturdu ve kapanış itibariyle yüzde 2.5 civarında prim yaptılar. Nasdaq'ın primi ise yüzde 3.5 civarında oldu.

Dün sabah bizim piyasalar açılmadan önce herkesin gözü yine dow jones ve S&P500 vadeli kontratlarındaydı (future'larındaydı). Bir gece önce dow jones 13 binin altında kapanmış ve 12.500 olasılığı gündeme gelmişti. Fakat dün sabah bizim piyasalar açılmadan önce dow jones future'larının 13.70 seviyelerine kadar yükselmesi, borsamızın önemli bir düşüşle açılmasını engellerken, doların da güne yükselişle değil, düşüşle başlamasına sebep oldu. Ayrıca ABD'den gelen UBS zincir mağazalar satış rakamı beklenenden iyi gelince dow jones future'larında hızlı yukarı hareketler olmaya başladı. Dow Jones saat 16:30'da işleme açıldığında ise güne yüzde 0.40 civarında yükselişle başladı. Kritik soru ise dow jones'un 13.100'ü yukarı geçip geçemeyeceğiydi ve Goldman Sachs'tan gelen açıklama ile birlikte piyasalar coştu.

Bu sabah bizim piyasalar da coşkulu açılacaktır. Byük olasılıkla endeks güne 55.500'Ün üzerinde başlayarak enazından 55.000 ile 55.250 civarını destek yapmaya çalışacaktır. Bugün ABD'de ÜFE ve Çekirdek ÜFE verileri saat 15:30'da açıklanacaktır. Piyasa yüzde 0.2 artış bekliyor. Eğer çok ters bir durum olmazsa, yani çekirdek ÜFE yüzde 0.3 veya daha fazla gelmezse, ABD borslaarındaki olumlu hava devam eder ve bizim endeks için de 56.500 seviyesi yeni hedef olur. Bu nedenle artık dibin görüldüğü teyit olduğuna göre, bugün 55.000 ile 55.250 seviyelerine bir gerileme olması durumunda pozisyon açılarak beklemede kalınabilir. Bu seviyelerde pozisyon açan biri için 54.850 seviyesi stop-loss seviyesidir. Yani 55 binin üzerinde alım yapılması durumunda, 54.850'nin altına yeniden gerileme olursa zararına satış yapmak gerekir. Aksi halde beklemede kalınabilir.

Dolarda ise, bugün tahminen dolar yine 1.1750 ile 1.1950 aralığına oturabilir. Fakat Dış piyasalardaki ani bir gelişme her an yönü yeniden değiştirebilir. Bu aşamada Dolar 1.18'in altına gerilese bile şimdilik alıcı olmayıp izlemede kalmakta fayda var. Fakat ABD'de eğer ÜFE ve TÜFE beklenenden yüksek gelirse hava yeniden bozabilir. Hava bozduğunda satış hedefi 1.2050 ile 1.2150 olabilir.

PORTFÖY'DE SON DURUM










NOT: Portföyümüz 1 Ekim 2007 tarihinde 100 YTL olarak başlamıştır.





ENDEKSİN YÖNÜ



Geçen ay başlattığımız yeni uygulamada hergün endeksin yönü konusunda YUKARI, AŞAĞI veya YATAY şeklinde tahminleri aşağıda veriyorum.







Tablo nasıl yorumlanmalı?
GÜNLÜK BAZDA ;
Yukarı = az 250 puanlık artış olacak anlamına gelir.
Aşağı = en az 250 punalık düşüş olacak anlamına gelir.
Yatay = Endeks 250 puanlık bir marj içinde kalacak anlamına gelir.

HAFTALIK BAZDA;
Yukarı = en az 500 puanlık artış olacak anlamına gelir.
Aşağı = en az 500 puanlık düşüş olacak anlamına gelir.
Yatay = Endeks 500 puanlık bir marj içinde kalacak anlamına gelir.

AYLIK BAZDA;
Yukarı = en az 1100 puanlık artış olacak anlamına gelir.
Aşağı = en az 1100 puanlık düşüş olacak anlamına gelir.
Yatay = Endeks 1100 puanlık bir marj içinde kalacak anlamına gelir
Yön tahminlerinin başarısı yüzde 65'in üzerine çıkmazsa, okuyucu için bir fayda sağlamayacağını düşünerek bu uygulamayı sonlandıracağım.





BUGÜN (14 Kasım 2007): Bugün eğer Dow Jones future'larında bizim piyasalar açılmadan önce çok sert bir gerileme olmazsa, sert bir yükselişle açılış yaparız. Endeks ilk aç.ılıştan sonra 55.000-55.250 aralığına gelirse alım yapılabilir, fakat stop-loss seviyeniz 54.850 seviyesidir.



BU HAFTA (12-16 Kasım): Bu haftanın yönünün yukarı olacağını hafta başlarken belirtmiş ve haftanın açılış fiyatına göre YUKARI bir yön beklediğimizi vurgulamıştık. Bu görüşümüz devam ediyor.



BU AY (KASIM 2007) : Bu ay başında KASIM için yönün YUKARI olacağını tahmin etmiştik. ABD'de mortgage krizinin derinleşmesiyle birlikte oldukça sert bir düşüş yaptık. AY başında verdiğimiz öneriyi değiştiremiyoruz, fakat kasım ayı sonuna doğru endeks toparlasa bile Ekim sonu kapanış seviyesi olan 57.615 seviyesinin altında kalabilir. Fakat Kasım sonu itbariyle yine de 55 binin üzerinde olacağımızı zannediyorum.



Sağlıcakla kalınız...

POSTED BY: Yaşar ERDİNÇ AT 03:37 pm
 
Tuesday, 04 December 2007
İKİNCİ SENASA SATICILI BAŞLANGIÇ


Endeks ikinci senasa, yurtdışı borsalarda öğle saatlerinde satışların bir miktar artmasının etkisiyle, satıcılı bir başlangıç yaptı. İlk seanslardaki yorumlarda da bahsettiğimiz gibi 53,750 endeks için önemli bir destek konumunda. Yurtdışındaki satış baskısı nedeniyle bu destek kırılırsa 53 bin seviyesine kadar bir geri çekilme daha şaşırtıcı olmayacaktır. Dow açılana kadar piyasanın bu hafif satıcılı, hacimsiz seyrinin devam etmesi beklenebilir. Para çıkışı 23 milyon YTL seviyelerinde bulunurken, işlem hacmindeki daralma dikkat çekici boyutlarda. Şuana kadarki hacim 600 milyon YTL seviyelerine erişemedi. Bir sonraki yorum 15:30'da verilecektir.

POSTED BY: Üzeyir DOĞAN AT 02:36 pm
 
KISA ve UZUN BAKIŞ

5 Aralık 2007 Çarş.

Düne baktığımızda piyasalar aşağı eğimliydi. Dow Jones endeksi 13.450 seviyesini aşamadı ve dün gece 13.248 seviyesinden kapandı. Yani yüzde 0.49'luk bir düşüş vardı. S&P500 endeksi de yüzde 0.65'Lik düşüş yaşarken Nadaq endeksi de benzer şekilde yüzde 0.4'lük bir düşüş yaşadı.

Dow Jones futre'ları zaten dün Dow Jones'un düşerek açılacağı sinyalini vermişti. Açılış sonrasında Dwo Jones önce hızlı düştü ama daha sonra yukarı yönlü bir hareket yaparak açılıdığı seviyeye kadar yükseldi, fakat günsonu itibariyle yüzde 0.50'ye yakın bir düşüşle kapandı.

Normal şartlarda piyasa artık kesinlikle 11 Aralık'ta FED'in 25 baz puanlık faiz indirimini bekliyor ama Dow Jones 13.450'yi yukarı kıramadı. Yani 25 baz punalık inidirim beklentisi Dow Jones'u ancak 13.450 seviyesine kadar çekebildi. Bu aşamada, yeni ekonomik veriler bekleniyor. Bugün kamyon satışları ile otomobil satışlarına ait veriler gelecek fakat daha da önemlisi cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam verileri ve işsizlik oranı olacaktır. Ekim ayında tarım dışı istihdamda 166 bin artış olmuştu. Kasım ayında ise piyasa 70 bin artış bekliyor. Bunun yanında Briefing.com sitesi 65 bin artış bekliyor. Eğer geçen defa olduğu gibi istihdamda artış yerine düşüş olura piyasalar buna çok olumsuz tepki verirler. Eğer 70 bin yerine istihdamda 90 bin veya daha fazla artış olursa, bu durum piyasalar açısından çok olumlu okunacak ve dow Jones endeksi en azından 13 bin desteğini aşağı kırmak istemeyecektir.

Bu aşamadan sonra ise FED'in kararı önemli olacaktır. 50 baz puanlık indirim beklemiyorum ama eğer 50 baz puanlık indirim olursa Dow Jones'un yeniden yukarı yönlü bir trend içine girerek en azından 13.850 seviyelerine kadar yükseldiğini görebiliriz.Fakat faiz indirimi 25 baz puanda kalırsa Dow Jones endeksinin 13.550 seviyesini aşmasını zor görüyorum. Bunun anlamı, bizim endeks de 55 veya 56 bin seviyesini aşmakta zorlanacak demektir.

Bugün ve yarın için Dow Jones future'ları eğer 13.230'un üzerinde kalmayı başarırsa sorun olmayacaktır. 13.230'un altına geçerse, 13.075 seviyelerine kadar bir gerileme olur ki, bu durumda bizim endeks de 53 bin seviyelerine kadar gerilemiş olur. Dow Jones future endeksi 13.230 seviyesini aşağı kırmaz da yukarı yönlü hareket yaparak 13.330 seviyesinin üzerine yeniden yükselirse en güçlü direnci 13.400 seviyesinde olacaktır. Bu direncin yukarı kırılması durumunda ise DOw Jones'da yeni bir ralli başlayabilir ve dow jones endeksini 13.850 seviyleirne kadar yükseltebilir. Burada kritik npkta 13.330 seviyesidir. Bu seviyenin kolayca yukarı kırılmasını beklemiyorum. Fakat eğer yukarı kırılırsa 13.400 seviyesini dikkatle izlemek gerekcektir. 13.400 seviyesi de aşılırsa, tüm piyasalarda yeni bir olumlu hava eser. Fakat şunu da belirteyim ki şu an için 13.400'ün yukarı kırılma olasılığını yüksek görmüyorum. Bu nedenle de Dow Jones future'ları 13.330 seviyelerine yükselirse, bir kar satışı fırsatı olabileceğini düşünüyorum. Eğer 13.230 seviyesi aşağı geçilirse satışlar hızlanabileceği için 13.100 seviyesinin altı görülmeden yeni pozisyon almamakta fayda olacaktır.

Gördüğünüz üzere işimiz gücümüz dow jones ve Amerikan borsası oldu. Eskiden hep iç dinamiklerimize göre yorum yapardık. Dış piyasalar bizi fazla ilgilendirmezdi. Eğer dışarıda çok ani bir gelişme olursa, biz de etkilenirdik. Fakat şimdi her şey değişti. Artık çok nadir olaylar dışında, ABD borsalarına endeksli gidiyoruz. Diğer borsaların ABD borsaları ile korelasyonu oldukça yüksek. Bu şartlar altında iç dinamikleri, iç ekonomideki gelişmeleri veya iç siyasetteki gelişmeleri konuşmak için sebep kalmıyor.

Yani enflasyondaki artış trendi veya Irak'a operasyon ya da bütçe açıkları, cari açık, sosyal güvenlik reformu vs.. hep gündem dışı kalıyor. Burada hergün piyasa yazacağımız için genel ekonomik dengelerden bahsetsek de pek kimse bunları okumak istemiyor ve en çok "bugün veya yarın ne olur?" sorusunu merak ediyor.

Ben sizlere bugün veya yarın ne olacağını değil de 2008'de ne beklediğimi söyleyeyim. Hiç iyi şeyler beklemiyorum. Şu an borsada hissede olmayı da pek anlamlı bulmuyorum. Yani uzun vadeli görüşüm iç açıcı değil. Borsa şu an 4.60 dolar seviyesinde bulunuyor. Bu seviyeden alım yapıp para kazanmayı düşünmeyi çok fazla iyimserlik olarak görüyorum. TL bu kadar aşırı değerlenmişken ve Reel Döviz kuru endeksi 188 gibi bir seviyeye gelmişken, Firmaların borçları 40 milyar dolarlardan 130 milyar dolarlara çıkmışken, doların bu kadar aşağı gitmesine rağmen hala enflasyon aylık bazda yüzde 2'ye yakın çıkıyorken, reel sektör sapır sapır dökülürken, "borsada bir düşüş başlarsa ben en önce kaçarım" mantığında olanlar asla unutmasınlar ki kendileri trenden en son inenler olacaklardırlar.

Elbette ki endeks Aralık, Ocak, Şubat aylarında 56 bin veya 58 bini ya da 60 bini ve hatta 65 bini görebilir. Fakat şu an alım yaparken eğer satacağınız yeri belirlememişseniz, alım yapmayınız. Çünkü satacağınız yeri bilmiyorsanız endeks çıksa da, para kazanamazsınız. Daha da yükselecek diye beklerken, bir anda aldığınız yere kadar düştüğünü görürsünüz, zaten aldığınız yerin altına düşünce bir daha da ömür boyu satamazsınız.

4.30 dolar ile 5.10 dolar arasının uzun vadeli (en az 2-3 yıl vadeli) iyi bir satış seviyesi olduğunu düşünüyorum. Alım için ise en azından 2 veya 2.5 dolar seviyeleri beklenmeli.

POSTED BY: Yaşar ERDİNÇ AT 04:36 pm
 
BUSH'un PLANI BEĞENİLMEDİ

21 Ocak 2008 Pzts

Çince'de kriz'in fırsat anlamına da geldiğini ve önemli sert düşüşlerin, iyi alım fırsatları yaratabileceğini belirtmiş ve eğer Bernanke'den 28 Ocak'taki toplantı öncesinde bir faiz indirimi gelir ve Bush da esaslı bir plan açıklarsa dow jones'da ve dolayısıyla bizim piyasada ani yükselişler olabileceğini ama Şubat ayında riskin devma edebileceğini belirtmiştim.

Bush bir plan açıkladı ama bu planı açıklamsaydı daha iyi olurdu. Bernanke uyarı yapmıştı ve öyle 100 milyar dolarlık bir vergi indiriminin yeterli olmayacağını söylemişti. Nitekim piyasalar da Bernanke gibi düşündüğü için Bush'un 150 milyar dolara kadar ulaşabilecek bir vergi indirimi paketi piyasalar tarafından sevilmedi. Yani artık şu anki fiyatların içinde Bush planı var ve FED'in fazi indirimi de 28 Ocak'a kaldığı için bugün kapalı olacak ABD piyasalarında gelecek olan Teknoloji hisselerine ait kârlar bizim piyasayı ve Avrupayı etkileyebilir. Ama çok ciddi bir yukarı hareket başlatmaktan ziayde geçen haftaki düşüşlerin tepkilerini görebiliriz.

Geçen yazımda bahsettiğim AMBCA sorun olmaya devam ediyor ve FITCH isimli rating şirketi AMBAC'ın kredi notunu AAA'dan AA'ya çekti ve sırada Moody's ve S&P var. Ayrıca Amerika'nın en büyük tahvil sigorta şirketlerinden olan MBIA'in de notlarının düşürülmesi gündeme gelebilir. Ayrıca bu hafta 24 Ocak'ta ikinci el ev satışları verilerinin de hiç iç açıcı olması beklenmiyor.

Sonuç olarak 12 bini gören Dow Jones için hala dip oluşmuş değil. Size daha önceki ayzımda vurguladığım üzere, dibin oluştuğunu gördükten sonra İMKB100 için gelebilecek bir yukarı dönüş sinyalini seans içi yorumlarda sizlere de duyuracağız. Fakat şimdilik piyasaların diplerini görmesini ve hacmin iyice azalmasını görmeliyiz.

Bugün için bizim piyasayı etkileyecek olan şey, geçen hafta sonu itibariyle dış piyasalardaki sert düşüşlerdir. Bugün yine avrupaya endeksli bir seyir izleriz ve ABD'de açıklanmaya başlayacak olan teknoloji hisselerinin kârları yön belirlemede etkin olabilir.

Teknik olarak 50 bin ile 52.500 aralığı bir tepki yükselişi durumunda görülebilecek olan aralıktır. Bu tepkinin oluşması durumunda, bu aralıktan alım yapmak yerine, bir miktar nakde geçmek uygun olabilir. Biz hala 56.550 seviyesindeki aşağı dönüş sinyalinden bu yana bir yukarı dönüş sinyali vermedik ve bir süre 47.500 ile 49 bin aralığında yatay dalgalanma olmasını bekliyoruz. Eğer 47.500 aşağı kırılacak olursa hedef 45 bin ve 46.250 aralığı olur. Şimdilik alım için izlemede kalmakta ve bu kriz ortamını fırsata dönüştürmek için beklemekte fayda var.

FED'in faiz indirimi eğer sadece 50 baz puanda kalırsa Dow Jones çin çok kötü haber olur ve hiçbirşeyi düzeltemeyeceği gibi krizi derinleştirir. Eğer 75 baz puan veya 1 puan indirim gelecek olursa, piyasalar ani ve olumlu reaksiyonlar verir ama bu reaksiyonun da çok uzun soluklu olmasını beklemek yanıltıcı olabilir.

Her zaman ortalamalara dönüş teorisi geçerlidir. Eğer bir fiyat ortalamalardan çok sapmışsa ortalamalara doğru geri çekilme yapar. Dünya piyasalarında 2003'den bu yana bol paranın yarattığı ortalamadan uzaklaşmaların, şimdi yeniden ortalamaya dönüş yoluna girdiğini söylemek mümkün.

Sizlere güzel bir haberimiz var. Çok değerli bir yazar, sayın Mehmet Kepez artık web sitemizde yazacak. Belki yazıları sıradan borsa yatırımcısı için çok teknik gelebilir ama özellikle orta veya büyük ölçekli şirketlerin yönetcileri bence yazılarını ilgiyle okuyacaklar. Yazarımızın yazılarını YAZARLAR bölümünde "Mehmet Kepez ile RANDORİ" başlıklı sayfada bulabilirsiniz. Sayın Kepez'in en önemli özelliği "bir firmaya değer biçmek" konusunda Marmara Üniversitesinde doktora yapmış olması ve bu özelliğini sadece teorik alanda bırakmayıp, uygulamada da kullanmasıdır. Meslek hayatına 1996 yılında Arthur Andersen firması denetim ve iş danışmanlığı bölümünde başlayan Kepez; Tekfen Holding, PKF International, D&R, Aras Cargo, Aras Holding firmalarında muhasebe, finans, bütçe ve denetim bölümlerinde yöneticilik yapmıştır. Sayın Kepez; Marmara Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitelerinde yatırım analizi, portföy yönetimi ve finans konulu dersler vermektedir. Kendisine, bilgilerini bizler ve sizlerle paylaştığı için çok teşekkür ediyor ve başarılar diliyorum. Web sayfamız kendini ispatlamış ve bilgisini paylaşmak isteyen herkese açıktır.


POSTED BY: Yaşar ERDİNÇ AT 02:30 pm
 
KARA PAZARTESİ

22 Ocak 2008 salı

Dün bütün dünya borsaları çöktü. Sabah saatlerinde, bizim piyasalar açılmadan önce Japonya kapanmış ve Çin borsasının da kapanmasına 1 saat kalmıştı. Japon borasında yüzde 4'e yakın, Çin borsasının endeksi olan Shangay komposite endeksinde yüzde 5.14'lük düşüş vardı. Dolayısıyla ABD borsaları kapalı olmasına rağmen, dünyanın diğer borsalarında işlem gören Dow Jones Future endeksi (DJF) yüzde 2.5 oranında aşağı gelmişti. Bizim piyasalar açılmadan önce DJF endeksi 11.750'den işlem görüyordu. Dolayısıyla saat 09:30'da bizim endeksin future'ları işleme başladığında yüzde 4'ün üzerinde düşüş gerçekleşince, oldukça kötü bir gün ve hafta olacağı ortaya çıkmıştı. Almanya DAX yüzde 7.16 oranında düşüşle kapandı. Bizim borsamız buna rağmen yüzde 6.40 düşüş yaparak kapandı. Benzer şekilde dün gece Brezilya borsasında da yüzde 6.60 ve Rusya borsasında yüzde 7.38 düşüş vardı.

Dün için "bu bir sertlikte düşüş bekliyor muydun?" diye soracak olursanız hayır beklemiyordum. Evet borsalar her zaman ortalamalarına döner. Bu yüzden de endeksin bu yıl içinde 2 dolara kadar ve hatta bunun da altına gerilyeceğini düşünüyordum ama, dün için en azla 500 veya bin puanlık bir düşüş olmasını ve ABD kapalı olduğu için ABD borsalarını bekleyeceğini düşünüyordum. Fakat sabah seans başlamadan önce dünyadaki diğer borsalara bakınca, tabi ki sert düşüş olacağı aşikardı ama bu bilginin pek fazla bir önemi yoktu.

11 Eylül krizinden sonraki en sert düşüşler yaşandı. Bugün Dow Jones işlem görecek ve dün DJF endeksindeki gelişmelere bakacak olursak, herhalde bu hafta içinde 11.000-11.250 aralığına kadar bir gerileme olması olasılığı hiç de az değil. Çünkü sorun büyüdü. Dün ve önceki günkü yazılarımda AMBAC MBIA şirketleirnden bahsetmiştim. Bu şirketler belediyelerin ve özel sektörün çıkardığı AAA ratingli tahvilleri sigortalıyorlardı. Fakat son dönemde mortgage kağıtlarındaki facia buraya da sıçradı. Şu an bir virüs her tarafı kasıp kavuruyor. Merill Lynch bile AMBAC'tan sigortalattığı tahvillerin zararını karşılayamayınca 3.5 milyar dolar zarar yazdı. yani bu tahvil sigortalayan şirketlerin artık yükümllüklerini yerine getirmesi neredeyse imkansız ve derecelendirme kuruluşları, bunların ratinglerini düşürüyorlar. Bunların ratinglerinin düşmesi demek, işlerinin sona ermesi anlamına geliyor. İşin teknik boyutları var, fakat burada bukadar ayrıntıya girmek anlamsız.

Şu an yatırımcının kafasındaki soru, düşüşün nereye kadar süreceği şeklinde oluşuyor. 2003'te başlayan borsa yükselişleri ve boğa piyasasının artık bittiğini ve ayı piyasasına girdiğimizi söyleyebiliriz. Çünkü TKE göstergeleri neredeyse bütün borsalarda günlük bazda -20'nin altını gördüler. Fakat bu sert düşüşler, 2008'de olacakların hala başlangıcında olduğumuzu gösteriyor ve 2008 yılı içinde devamı gelecektir. Şimdilik öncü bir dperem gibi algılanabilir. Böyle zamanlarda herkes felaket tellalı kesilir. Bu sert düşüşün mutlaka bir toparlanması yaşanacaktır, fakat dün de söylediğim üzere henüz dipler görülmedi ve hala yeni dipler görülebilir. 1987 yılında 19 Ekim günü dow jones borsası bir günde yüzde 24.6 düşmüştü. Bunun yeniden olmasını beklemiyorum ama, satacak olan herkes henüz satmadı. Borsada dibin dibi yoktur deyimi bu tür zamanlar için geçerlidir.

Şimdi çok daha spesifik olarak bundan sonra neler olabileceğini aktarmaya çalışacağım. Tabi ki dış piyasalar bizim belirleyicimiz olmaya devam edecektir. Dış piyasalara baktığımızda ise, yaklaşık 11 Eylül'den bu yana görmediğimiz şeyler oluyor. Büyük bir tsunami geldi ve bunun etkisi bir süre daha hissedilecektir. Dip sandığınız her yer yanlış olabilir ve diplerin dibi de oluşur. Bu tür zamanlarda dibi aramak büyük hatadır. Dibin görüldüğünü ve fırtınanın geçtiğini anlamamız için, öncelikle en azından dip seviyeden itibaren yükselişin başlaması ve fibonacci'nin yüzde 38.2 geri dönüş çizgisine kadar yükseliş olması ve daha sonra da yeniden düşüşün gelmesi ama yeni gelecek düşüşün yeni dibinin daha önceki dibin üzerinde oluşması, işlem hacminin de belirgin şekilde azalması gerekir. Bunu görmeden dip oluştu diyemeyeceğiz. Fakat dip seviyelere yakınlaştığımızı 500 günlük hareketli ortalamalardan anlıyoruz. Bütün borsalarda 500 günlük hareketli ortalamalara çok yaklaşıldı. Bu seviyenin altı da görülebilecektir. Fakat bu tür biri durumda da artık satacak herkes satmış olacaktır. Aslında en büyük risklerden biri de bu sert düşüşün toparlanması başladığı anda işlem yapmak ve alım yaptıktan sonra fiyatların artması ama yatırımcıların satamayıp, yeniden bir düşüş türbülansına girmesidir. Bu yüzden olacak ilk yükseliş hareketine atlamamak gerekiyor. Şubat ayında birçok veri açıklanacaktır. Açıklanacak büyüme ve üretim verileri sonrasında Şubat ayında daha büyük bir türbülansla karşılaşılabilir. Dolayısıyla şu anki düşüşün bitmesi ve ilk yüzde 38.2 düzeltmösi gerçekleşince nakde geçmek ve borsada yeniden alım yapmak için beklemede kalmak anlamlı olabilir. Bizim endeks için 48.000-50.000 aralığı görüldüğünde nakde geçip Sonbahar aylarına kadar borsadan uzak durmak bana akıllıca geliyor. Çünkü şu an 2000 yılında başlayan ve yaklaşık 4 yıl süren trende benzer bir trendin içine girebiliriz. Israrala altını çizerek vurgulayayım. Bugün için artık satın çıkın demiyorum ve uygun yerde yukarı dönüş sinyali vereceğiz ve sonra da yeterli gördüğümüz yerde EXIT yaptıracağız fakat bu tür tsunami zamanlarında sürekli işlem yapmaktan kaçınıp türbülansın bitmesini beklemek daha uygundur. Bu saatten sonra 2-3 bin puan daha düşüş olsa bile, kimse şimdi satıp 2-3 bin puan alttan alımı yapabilecek bir yeteneğe sahip değildir. Çünkü beynin programı buna izin vermez. Satan ve düşüşü izleyen bir insan rahatlamıştır ve birçok yatırımcı rahat ve hzuurlu zamanlarında alım yapamaz. Alım yapması için yeniden strese girmesi ve "kaçırdım, eyvah yeniden yükseliyor" korkusunu yaşaması gerekir.

Aslında şu an için kısa vadeli ve yüzde 38.2 çizgisine kadar olacak bir yükseliş için, alım yapılması gereken bir seviye verebilirim ama, insanlar bu seviyenin 500 puan altına düşüş olduğu anda korkup yeniden satacaklardır. Eğer kısa vadeli alım yapıp bir tepkiden faydalanmak istiyorsanız, 60 dakikalık grafikleri izleyip, bu grafiklerde işlem miktarı 170-180 milyon lota veya daha fazla bir miktara ulaşınca alım yapılabilir ve tepki yükselişi beklenebilir. Endeksin düşüşü 56 bin seviyesinden başladı ve dün 45 bini gördük. Bugün de 43 bini gördüğümüzü ve işlem miktarının da 60 dakikalık bazda 150 ile 180 milyon lota ulaştığını varsayalım. Bu durumda 56-43=13 bin puan yapıyor. Bunun yüzde 38.2'si ise yaklaşık 5 bin puan ediyor. Dolayısıyla bu 5 bini 43 bine (yani dip seviyeye eklerseniz) 48 bin seviyesini bulursunuz. Yani satış yapılamsı gerkene tepki yükselişi seviyesi 47 bin ile 49 bin arasında bir yer olur.

Sonuç olarak, dünkü kapanışlar sonrasında bugün yine japonya'ya, Çin'e ve Dow Jones future'larına bakarak açılış yapacağız. Belki de mkorkulan olmaz ve bugün piyaslaar fazla düşüş yapmadan toparlayabilirler. Bunu bilemiyoruz. Ama bildiğimiz bir şey var, dünkü kara pazartesi tsunamisinin etkisi en az 1 ay daha piyasalarda hasar yapmaya devam eder ve gerçek hasarı en erken 3-4 hafta sonra değerlendiririz.

Bugün saat 09:10'dan itibaren saat 10:00'a kadar SKYTURK'te ayrıntılı teknik değerlendirmeler yapacağım. Saat 14:05'de ise BUSINESS cahannel'da EKo-Forum programında yorum ve analizlerimizi izleyebilirsiniz.

Kalın sağlıcakla...

POSTED BY: Yaşar ERDİNÇ AT 03:57 pm
 
Back
X